Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Mar 2015 22:39 

Witam !
Przed tygodniem wróciłem z Alesund ale planuje już kolejną wyprawe do Norwegii gdyż zakochałem się w tamtejszych widokach, teraz czas na Trolltunge i mam potrzebuje odpowiedzi na kilka pytań na które mam nadzieje że pomożecie mi odpowiedzieć:)

Na początku dodam iż planujemy lecieć z Gdańska 31 maja do Bergen i wrócić 2 czerwca tj. we wtorek. Grupa będzie liczyła 10 osób w 100% składająca się z facetów gdyż jest to tak naprawdę wyjazd kawalerski.
Na miejscu planujemy wynająć dwa samochody za pośrednictwem www.norwegian.com wychodzi 790 zł za samochód.
Z lotniska planujemy wyjechać ok godziny 12 skąd planujemy kierować się w stronę Oddy drogą E16 pomijając drogi płatne a następnie przepłynąć promem (orientuje się ktoś z was ile kosztuje opłata za samochód na promię i czy obejmuje ona również osoby znajdujące się wewnątrz?)
W Oddzie planujemy być po 15 gdzie nieopodal zostawimy samochody na parkingu za 100k a następnie zabierzemy się za wspinaczkę.
W zależności od tempa wspinaczki zdecydujemy czy rozbijamy namiot na szczycie czy też podzielimy wchodzenie na szczyt na dwie doby.

pytania które mnie nurtują to ;
- czy znajdzie jakąś tańszą wypożyczalnie samochodów?
- czy droga na "język" w tym terminie będzie już udrożniona dla turystów?
- w której części szlaku znajdują się domki hytte, tzn czy to jest w połowie czy pod koniec bo jeszcze trasy nie sprawdzałem.
- ile kosztuje wynajęcie hytte dla grupy 10 osób i czy można je zarezerwować online?
- zakładając że droga na szczyt będzie ośnieżona czy są szanse że sie zgubimy czy trasa powinna być wydeptana a T dobrze widoczne ?
- poza Językiem jakie miejsca proponujecie odwiedzić? samo miasto jakoś mnie nie interesuje, wolę naturę

Czy wybiera się ktoś przed 1 czerwca w tamte rejony? jeśli tak, to proszę o kontakt na priv

Z góry dzieki za odp
pzdr!
 Profil Relacje PM off  

Petra, Wadi Rum i Morze Martwe 😍 Roadtrip przez Jordanię za 759 PLN 🚗 Petra, Wadi Rum i Morze Martwe 😍 Roadtrip przez Jordanię za 759 PLN 🚗
Czy tak wygląda raj na ziemi? 😍 Podróż na Malediwy za 4735 PLN 🌴 Czy tak wygląda raj na ziemi? 😍 Podróż na Malediwy za 4735 PLN 🌴
#2 PostWysłany: 15 Mar 2015 22:55 

Co ciekawego widziałeś w okolicach Alesund?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 15 Mar 2015 23:03 

Jak użyjesz słowa kluczowego "Trolltunge" w funkcji "Szukaj" (search.php), trafisz na m.in. opinie o szlaku i relację z wyprawy.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 15 Mar 2015 23:20 

co do Alesund to był to 1 dniowy wyjazd z grupą morsów, spaliśmy w namiotach na plaży koło lotniska. Polecam wejść na Aksle i wyspę koło lotniska na której znajduję się najstarszy marmurowy kościół w europie północnej mający blisko 1000 lat (informacja prosto od Norwega).
Co do opcji "szukaj" znam ją bardzo dobrze i przeczytałem wszystkie wątki w którym znalazło się słowo Trolltunga ale nie dowiedziałem sie wszystkiego dlatego założyłem ten temat
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 15 Mar 2015 23:27 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 563 257
platynowy
A&J napisał(a):
Co ciekawego widziałeś w okolicach Alesund?

Wspomniana już Aksla w samym mieście, ale przede wszystkim: Geirangerfjord :)
a jak ktoś ma więcej niż 3 dni, to fajną opcją jest również wyspa Runda wraz z rezerwatem ptaków

Image
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Mar 2015 00:09 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 320
niebieski
Ostatnio rezerwowalem na jeden dzień trf-trf przez ebookers.de via aklamio. Wyszło 140 kilka złotych po odjęciu cashback'u (coś koło 15% mniej). Chyba mi się udało z ceną bo potem inne były pod 300. Ale to jest cena na 1 dzień. Auto Peugeot 208 z hertz'a.

Domek jest tak jak pamiętam około 2-4 km od torów kolejki. Cen nie znam, nocowaliśmy pod namiotem.

Nie wiem czy się pomieścicie wszyscy w jednym, proponuje zabrać namiot(y).

W maju może jeszcze być śnieg ale nie będzie większych problemów z trasą. Wiadomo, dobre buty trzeba mieć.
Ewentualnie ryzyko jest z wejściem na sam język.

Jeśli się okaże, że będzie ciepło i będą roztopy to strumienie robią się bardziej wartkie i na pewno na jednym jest możliwość pomoczenia się.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości