Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Cze 2015 19:14 

Loty: 66
Kilometry: 170 628
witam, mam dosc nietypowy problem w piatek dokonywalem rezerwacji na stronie tukish lotu waw-kul-waw. Podczas wpisywania danych w rezerwacji i numeru karty utracilem polaczenie z internetem i strona zawisla. Nie otrzymalem potwierdzenia rezerwacji.
Zdecydowalem sie na kupno dokladnie tego samego lotu (data i nazwiska pasazerow te same co w Turkish) we flipo. Oplacilem przelewem i dostalem potwierdzenie.
Po pewnym czasie otrzymalem potwierdzenie z turkisha! (okazalo sie ze awaria strony nie przeszkodzila w dokonaniu rezerwacji). Efekt mam podwojna rezerwacje - oplacona dwa razy. Wszystko dokladnie takie same.
Zglosilem to do turkish i do banku wlasciela karty (mbank) - czekam na odpowiedzi.
Pytanie czy chargeback lub inne rozwiazanie zwroci mi zdublowana oplate?
co jeszcze moge zrobic ?
czy ktos ma jakies doswiadczenia z podobnym tematem?

na razie rozpacz
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka do Asturii: loty do Hiszpanii Lufthansą z 4 miast od 509 PLN Wycieczka do Asturii: loty do Hiszpanii Lufthansą z 4 miast od 509 PLN
Loty (z dużym bagażem) do Wietnamu: bilety do Hanoi z Warszawy za 2535 PLN Loty (z dużym bagażem) do Wietnamu: bilety do Hanoi z Warszawy za 2535 PLN
#2 PostWysłany: 22 Cze 2015 19:18 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Kontakt z Turkish Airlines. 99% zwrócą duplikat ;)

A chargeback lepiej zachować na inne sytuacje...
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 22 Cze 2015 19:41 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
niebieski
To ja wlacze moje dwa (sic!) takie wlasnie przypadki. Jeden z Lufa, ktora po kilkudniowych utarczkach zwrocila mi tylko ok 500zl podatkow z lotu za 1600 zl (rok 2004) i Ryanair ktory po jednym tylko faxie (rok 2008) wrocil mi cala kase na konto po 5 dniach od dokonania podwojnej rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Cze 2015 20:03 
Awatar użytkownika

LOT na trasie Monachium Poznań,
przeglądarka straciła połączenie internetowe,
nauczka aby rezerwacje dokonywać na lepszych łączach,
rezerwacja dwa razy opłacona.

Telefon wykonany zaraz po tym jak w Banku
pojawiły się dwie blokady,
Pani z LOT`u coś poklepała, i po dwóch dniach
jedna blokada została zdjęta.

LOT, szybko i sprawnie.
 Profil Relacje PM off
tom971 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 22 Cze 2015 20:09 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
@Ophiuchus Na stronie LOTu kupowales code share z Lufa, czy to jakas starsza sprawa ?

#6 PostWysłany: 22 Cze 2015 20:50 

Zeus napisał(a):
Kontakt z Turkish Airlines. 99% zwrócą duplikat ;)

A chargeback lepiej zachować na inne sytuacje...

troche mnie pocieszyles, rozmawialem rano z flipo i o zwrocie duplikatu nawet sie nie zajakneli - odbilimnie na thy.com tam opisalem cala sytuacje mejlowo - dam 1-2dni na odpowiedz jak nie to zadzwonie do turecka infolinie.
lot jest dopiero w lutym ale im szybciej sie to wyjasni tym wieksze szanse na kolejne planowanie podrozy,
zastanawia mnie tylko dlaczego odradzasz wykorzystanie chargeback'u?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 22 Cze 2015 21:01 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
srebrny
To było tu już kilkukrotnie wyjaśniane. Chargeback nie jest procedurą ochrony klienta, który popełnił pomyłkę, nieostrożność lub nie wykazał należytej stranności. Chargeback ma chronić klienta przed niewłaściwym lub brakiem wykonania usługi przez usługodawcę. W tym wypadku bank mógłby nie przyjąć zlecenia na chargeback, zwłaszcza że drugi bilet nie był kupiony z tego samego źródła. Nie wiem czy nawet jakiś kod chargeback miałby tu zastosowanie, bo o overcharge i duplicate billing raczej mowy nie ma. Myślę, że linie lotnicze wykażą się zrozumieniem i zwrócą pieniądze za jeden z biletów.
dj3500 lubi ten post.
zbyhu uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 22 Cze 2015 22:09 
Awatar użytkownika

niebieski
@srebrnyptak ma mbank a na ich stronie jest min. taki zapis informujący o tym, kiedy działa procedura: "klient próbował zapłacić za towar lub usługę przy użyciu karty, jednak transakcja się nie powiodła i klient zapłacił za towar czy usługę w inny sposób. Mimo tego karta została obciążona nieudaną transakcją"
http://www.mbank.pl/pomoc/info/karty/us ... eback.html
Myślę, że można by było się uprzeć. Zważywszy, że transakcje na te same same dane zostały dokonane w niedługim czasie. Ale to już w ostateczności jak nie zadziała dobra wola linii.
dj3500 lubi ten post.

#9 PostWysłany: 22 Cze 2015 22:23 

srebrny
Tylko,ze to byly dwie rozne transakcje, wiec zejdzcie na ziemie z radami.
Dwoch roznych kontrahentow i produkt zgodny z zamowieniem otrzymal zamawiajacy.
Kontakt z TK przede wszystkim i powinno sie wszystko ulozyc pomyslnie.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Cze 2015 22:47 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
TK ma również biuro w Polsce na Okęciu, tel. +4822 650 3512, a nuż się uda. Kiedyś mieli również w Alejach i dało się tam załatwić większość spraw bez problemu.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 24 Cze 2015 21:31 

krasnal napisał(a):
TK ma również biuro w Polsce na Okęciu, tel. +4822 650 3512,

odbili mnie na turecka infolinie
A tam zaproponowali mi zwrot podatku - 10% z wartosci biletu. Co przy 3 biletach okazuje sie wspanialym interesem dla Turkow.

Czy macie jakies inne propozycje jak mozna to odkrecic?
Lot w lutym, zakup zdublowany w ciagu 2 godzin.
rozpacz
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 25 Cze 2015 00:55 

platynowy
Wyślij im to mailem lub przez jakiś formularz na stronie, podaj też kod rezerwacji i nr biletu zakupionego we Flipo, opisz sytuację, poczekaj na odpowiedź.

Jeśli nadal będzie odmowa to wtedy zgłoś chargeback.

#13 PostWysłany: 25 Cze 2015 07:54 

mucha napisał(a):
Wyślij im to mailem lub przez jakiś formularz na stronie, podaj też kod rezerwacji i nr biletu zakupionego we Flipo, opisz sytuację, poczekaj na odpowiedź.

Taki mejlowy ping pong trwa od poniedzialku - mam otwarta reklamacje i mimo, ze mam podwojne numery biletow na te same loty odzyskac moge tylko 10%. A na moje terminy wylotu w lutym miejsca sa wyprzedane wiec tym bardziej pokazuje to pokaz "dobrej woli" ze strony przewoznika :evil:
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 25 Cze 2015 08:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Duzo zabuliłes za te bilety?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 25 Cze 2015 09:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Spróbuj może opisać swoją sprawę na FB i poprosić o pomoc. Pamiętam, że kiedyś Turkish przykładał sporą uwagę do opinii na fanpage (patrz niżej) więc może aby podtrzymać dobrą opinię będą skorzy do pomocy.

Image

Image
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 20 Lip 2015 23:36 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
niebieski
srebrnyptak napisał(a):
mucha napisał(a):

Taki mejlowy ping pong trwa od poniedzialku - mam otwarta reklamacje i mimo, ze mam podwojne numery biletow na te same loty odzyskac moge tylko 10%. A na moje terminy wylotu w lutym miejsca sa wyprzedane wiec tym bardziej pokazuje to pokaz "dobrej woli" ze strony przewoznika :evil:

Tak wlasnie mialam z Lufthansa odzyskalam tylko podatki. Tez zakupione byly dwa rozne bilety co z tego, ze na te sama osobe i ten sam lot. Daj znac jak sie skonczylo.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 21 Lip 2015 10:05 
OFICJALNY PROFIL
Awatar użytkownika

srebrnyptak napisał(a):
witam, mam dosc nietypowy problem w piatek dokonywalem rezerwacji na stronie tukish lotu waw-kul-waw. Podczas wpisywania danych w rezerwacji i numeru karty utracilem polaczenie z internetem i strona zawisla. Nie otrzymalem potwierdzenia rezerwacji.
Zdecydowalem sie na kupno dokladnie tego samego lotu (data i nazwiska pasazerow te same co w Turkish) we flipo. Oplacilem przelewem i dostalem potwierdzenie.
Po pewnym czasie otrzymalem potwierdzenie z turkisha! (okazalo sie ze awaria strony nie przeszkodzila w dokonaniu rezerwacji). Efekt mam podwojna rezerwacje - oplacona dwa razy. Wszystko dokladnie takie same.
Zglosilem to do turkish i do banku wlasciela karty (mbank) - czekam na odpowiedzi.
Pytanie czy chargeback lub inne rozwiazanie zwroci mi zdublowana oplate?
co jeszcze moge zrobic ?
czy ktos ma jakies doswiadczenia z podobnym tematem?

na razie rozpacz

Cześć wyślij mi twój numer rezerwacji jak formu wiadomość :)

Jacek
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 23 Lip 2015 09:32 

nr rezerwacji czy biletow?
Na pw niemoge wyclac do ciebie zadnej wiadomosci. Jak mam to zrobic?

Ostatnio edytowany przez Zeus, 23 Lip 2015 09:34, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 23 Lip 2015 09:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Już możesz wysłać PW - masz 5 postów.

#20 PostWysłany: 01 Wrz 2015 18:56 

minelo sporo czasu od powstania tego tematu. A zeby uznac go za zamkniety postanowilem napisac jego zakonczenie.
Za rada jednego z forumowiczow wlasciwie pod kazdym postem na oficjalnym FP Turkish Airlines opisywalem swoj przypadek. Turasy najzwyczajniej w swiecie mnie olewali. Help desk kazal sobie czekac nawet 40 dni na odpowiedz!!!
W miedzyczasie postanowilem uruchomic za posrednictwem wystawcy karty procedure Visa Chargeback. Uzbrojony w cierpliwosc (czas na rozpatrzenie 90dni) czekalem do polowy pazdziernika. Ale ku mojemu zdziwieniu dzis na mojej karcie pokazala sie kwota reklamowanej transakcji :D
Jednym slowem turasy mimo "najlepszej linii w europie" mnie olali, sprawa rozwiazana zostala przez charge back w VISA.

podumowujac nasza podroz z 3300 za bilet znowu zrobila sie atrakcyjna 1650zl.
Nie sadzilem ze to powiem, ale dziki Visa 8-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości