Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Lip 2015 20:33 

Zetknąłem się ostatnio z takim problemem:

- zarezerowałem hotel we Włoszech z płatnością natychmiastową (oferta bezzwrotna).
- karta którą posiadam to karta prepaid w euro (na karcie prawie 500 euro), podałem numer i datę ważności karty (CVV nie był wymagany)
- po 1 dniu przyszedł mail z bookingu że mam podać inną kartę bo hotel nie może pobrać płatności - sądząc że coś źle wprowadziłem wpisałem numery jeszcze raz
- za chwilę przyszedł mail o tej samej treści, zacząłem wyjaśniać z bankiem - przysłał mi pismo mówiące o tym że problem leży po stronie merchanta który źle tam coś zaznacza na terminalu więc napisałem maila do hotelu i zaktualizowałem jeszcze raz numer karty
- przyszedł kolejny mail z booking tym razem już z informacją że rezerwacja zostaje odwołana
- zarówno booking jak i hotel twierdzą że problem jest z moją kartą, gdzie bank potwierdził coś innego, co ciekawe karta normalnie działa wypłacałem nią z bankomatu i płaciłem w lidlu (ten test kosztował mnie podwójne przewalutowanie i prowizję w bankomacie), a jeszcze ciekawsze jest to, że zapłaciłem tą kartą zaliczkę też na booking.com za inny hotel 75 euro i się pobrało bez problemu.

ogólnie po przeczytaniu tego wątku przechwycono-numery-kart-kredytowych,181,29843
boję się normalnie teraz korzystać z tej karty, ponieważ te transakcje przez internet ogólnie wydają mi się być niebezpieczne, nie ma jednak jak gotówka i płatność na miejscu.

Co byście zrobili na moim miejscu w tym temacie?

Ostatnio edytowany przez GuldenDraag, 22 Lip 2015 20:48, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka do Asturii: loty do Hiszpanii Lufthansą z 4 miast od 509 PLN Wycieczka do Asturii: loty do Hiszpanii Lufthansą z 4 miast od 509 PLN
Loty (z dużym bagażem) do Wietnamu: bilety do Hanoi z Warszawy za 2535 PLN Loty (z dużym bagażem) do Wietnamu: bilety do Hanoi z Warszawy za 2535 PLN
#2 PostWysłany: 22 Lip 2015 20:37 

niebieski
Na twoim miejscu bym nie demonizowal platnosci kartami, jakies szwindle to marny promil wszystkich transakcji. Masz inna karte? To sproboj innej, jezeli hotel tej akurat nie lubi.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 22 Lip 2015 20:39 

platynowy
Czasami tak się zdarza. Użyj innej karty przy rezerwacji tego włoskiego hotelu, może ich terminal ma problem z przeprocesowaniem transakcji offline z użyciem karty prepaid.

#4 PostWysłany: 22 Lip 2015 20:46 

Nie mam innej karty (mam jeszcze do rachunku osobistego w PLN i kartę wirtualną też w PLN), rezerwacja jest już odwołana i nie ma drugiej w takiej samej cenie oferty.

A co do bezpieczeństwa tej karty Prepaid z WBK w euro - to jak kilka hoteli ma jej dane/numery, to w jaki sposób mogę się ustrzec przed nieautoryzowanym użyciem tej karty? mam tam środki, a poza tym, nigdzie nie doczytałem czy nie da się zrobić debetu na karcie...
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 22 Lip 2015 21:37 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
niebieski
Tez tak mialam podczas jednej z moich rezerwacji, identycznie to samo podalam trzy razy dane z karty za kazdym razem mowili, ze nie przeszla i w koncu odwolali. Dla mnie to sie dobrze skonczylo bo zmienilam w koncu plany podrozy i znalazlam w sumie lepszy hotel :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Lip 2015 21:40 

Ale też miałeś ofertę bezzwrotną?
bo niby najpierw było że nie da się odwołać bezpłatnie a teraz niby 0 euro koszt odwołania jak oni sami odwołali (rozumiem że hotel już nie będzie się niczego domagał?).
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 22 Lip 2015 21:42 

Tez miałam 2 razy takie same przypadki z karta prepaid z alior banku przy rezerwacji przez booking. Raz na pewno nie podawałam kodu cvv, w drugim przypadku nie pamietam. Rezerwacje zostały anulowane.
Natomiast ostatnio bardzo się zdziwiłam, że jeden z hoteli zrobił mi czasowa blokadę na 15 $ na tej samej karcie prepaid ( w sumie bylo na niej 17 $) , a kwota rezerwacji jest w sumie o wiele, wiele wyższa. Jak widać chyba duzo zalezy od samego hotelu- bo jak chca to potrafią zablokować kasę na karcie prepaid.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 22 Lip 2015 21:59 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 347 466
W zeszlym tygodniu bylam w Belgii i okazalo sie, ze hotel, ktory zarezerwowalam, a ktory byl oferta bezzwrotna nie sciagnal mi pieniedzy z karty-pani recepcjonstka powiedziala, ze winny byl ich terminal, bo z jakiegos powodu odrzucil moja karte. Kiedy rezerwowalam ten hotel dokonalam rowniez dwoch innych rezerwacji ta sama karta i nie bylo problemow, a z tym jednym nie wiedziec czemu sie nie udalo. Niemniej pokoj na nas czekal, zaplacilam na miejscu-oczywiscie za pomoca feralnej karty, ktora tym razem przeszla bez problemu...

#9 PostWysłany: 22 Lip 2015 22:07 
Awatar użytkownika

Loty: 814
Kilometry: 2 753 202
GuldenDraag napisał(a):
A co do bezpieczeństwa tej karty Prepaid z WBK w euro - to jak kilka hoteli ma jej dane/numery, to w jaki sposób mogę się ustrzec przed nieautoryzowanym użyciem tej karty? mam tam środki, a poza tym, nigdzie nie doczytałem czy nie da się zrobić debetu na karcie...

Na 100% będziesz bezpieczny, kiedy schowasz kartę i nie będziesz jej używać. Dane moich kart są w setkach różnych miejsc na świecie i nigdy nie miałem żadnych problemów z nieautoryzowanym użyciem. Natomiast często się zdarza, że jakaś karta jest w jakimś miejscu nieużyteczna, trzeba mieć wtedy drugą z zapasie. Najlepiej Visa, Mastercard i jakaś inna np. American lub Diners.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Lip 2015 22:45 
Awatar użytkownika

niebieski
To też za mądre nie jest, szczególnie, że tylko limity transakcyjne chronią Ciebie przed jej nieautoryzowanym użyciem - ciekawe czy masz je ustawione poprawnie :twisted:
Nie bierz oczywiście moich uwag personalnie, to przestroga dla wszystkich: raz przycieli mnie na karcie debetowej millennium, ponad 1000 pln (bank oddał chyba tylko 400 pln bo zrezygnowałem z ubezpieczenia). Oczywiście sprawa umożona, karta użyta gdzieś w kraju trzeciego świata, brak kontaktu ze strony banku bo 'często wyjeżdzałem i dużo transakcji miałem więc uznali, że znów gdzieś jestem' - głupie tłumaczenie. Na policji sprawa umożona.

Drugi raz prawie im się udało. Karta sklonowana w Polsce, w bankomacie na Grunwaldzie we Wrocławiu, wykorzystana chyba w Indonezji, bank dzwonił na szczęście i zablokował transakcję.

Od tej pory wszystkie CVV mam zdrapane, tak dla bezpieczeństwa, śpię dużo spokojniej (szczególnie jak ma się x kont i kart, gdzie x to liczba dwucyfrowa)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Wintermute oraz 18 gości