Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Maj 2015 14:26 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Lotnisko w Düsseldorfie ma dwa dworce kolejowe:
Düsseldorf Flughafen Terminal, położoną w obrębie terminala, jeździ z niej S-Bahn S11. Żeby dojechać do miasta trzeba kupić EinzelTicket według taryfy VRR (Verkehrsverbund Rhein-Ruhr = Związek Komunikacji Renu-Ruhry) na strefę (Preisstufe) A za 2,6€. Na tym bilecie można się przesiadać, ale nie można wracać w kierunku miejsca rozpoczęcia podróży. Bilet jest ważny 90 minut od skasowania. S11 kursuje co pół godziny w dni robocze.
Rozkład: http://www.vrr.de/imperia/md/content/fa ... hn/s11.pdf

Düsseldorf Flughafen, położoną około 2-3 km na północny wschód od terminala, na linii kolejowej (...) - Duisburg - - Düsseldorf Flughafen - Düsseldorf - Kolonia - (...). Na tej stacji zatrzymuje się dziennie ponad 300 pociągów, w tym S1, RE, ICE i inne. Pomiędzy lotniskiem a stacją kursuje SkyTrain - podwieszona kolejka. Żeby móc bezpłatnie korzystać ze SkyTraina musimy mieć ważny np. bilet na pociąg DB (NRW-, Schöne-Reise-, Schöne-Fahrt-), ważny bilet w taryfie VRR und VRS (chociażby wcześniej wspomniany EinzelTicket), bilet parkingowy lub bilet z tarasu widokowego w terminalu B. Jeśli takowego nie posiadamy należy kupić bilet na Kurzstrecke (taryfa VRR) za 1,6€. Tyle w teorii - w praktyce nikt nie kupuje.

Na lotnisko można dojechać z centrum Düsseldorfu również autobusami, ale ponieważ kosztuje tyle samo co S-Bahn, czasowo jest to miało opłacalne.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

Zobacz górę Fudżi oraz Pałac Cesarski 🇯🇵 Bilety do Kraju Kwitnącej Wiśni od 2990 PLN 🔥 Zobacz górę Fudżi oraz Pałac Cesarski 🇯🇵 Bilety do Kraju Kwitnącej Wiśni od 2990 PLN 🔥
Zobacz zachód słońca nad Wat Arun 🌇 Loty do Bangkoku świetną linią szejków od 2470 PLN ✈ Zobacz zachód słońca nad Wat Arun 🌇 Loty do Bangkoku świetną linią szejków od 2470 PLN ✈
#2 PostWysłany: 01 Maj 2015 14:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Mogę potwierdzić powyższe, w niecałą godzinę byłem w stanie praktycznie zawsze dotrzeć z lotniska z przesiadką na głownym dworcu, w okolice wieży TV. Już jakiś czas temu, więc wtedy płaciłem jeszcze 2,10 EUR (inflacja ;-). Dodam jeszcze od siebie ze Taxi na tym samym dystansie kosztowało ok 17-20EUR, przy czym w ciągu dnia zajmowało to co najmniej 20 minut, a nie rzadko 40 (czyli praktycznie tyle co pociąg).
Bilet na pociąg do kupienia zarówno w automacie na dworcu, jak i wewnątrz pociągu. A przesiadka na głównym dworcu skomunikowana tak że wysiadało się z jednego składu, i wchodziło do drugiego na tym samym lub sąsiednim peronie, całośc max 2 minuty (jeśli się udało ;-)
Jako ciekawostę podam że krótkie składy na niektórych trasach były "made in Wroclaw" (PAFAWAG?).

#3 PostWysłany: 16 Sie 2015 20:08 

Loty: 7
Kilometry: 7 279
Mam pytanko dotyczące lotniska Dusseldorf. We wrześniu mam tam przesiadkę.
Przylot o 11:50
Wylot 18:50
Jest coś ciekawego w pobliżu do zobaczenia/zwiedzenia?
Dzięki za info
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 17 Sie 2015 22:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak masz tyle czasu spokojnie możesz pojechać do Kolonii.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 17 Sie 2015 22:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Jesli nie byłeś w Düsseldorfie to poświeć ten czas na miasto. Deptak, hafen (fikuśne budynki) , wjazd na wieże, piwko z lokalnego browaru. I doczytać w necie aktualne wystawy, trafia sie picasso czy inne fajne rzeczy. Zależy w co celujesz
Kolonia w 6h z Düsseldorfu to chyba średni pomysł. Chyba ze chcesz zobaczyć tylko katedrę.

Wysłane z mojego iPhone (łatwo zgadnąć po błędach z "ułatwiacza" pisania), przez Tapatalk

#6 PostWysłany: 18 Sie 2015 00:03 
Awatar użytkownika

Loty: 685
Kilometry: 1 120 642
srebrny
Jeśli lubisz piwo, to alt z Dusseldorfu jest o niebo lepszy od kolońskiego kolscha.
 Profil Relacje PM off
krasnal lubi ten post.

#7 PostWysłany: 18 Sie 2015 09:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Tylko nie nie tego Bawarczykom ;) ja nieopatrznie probowalem to mnie prawie z widłami pogonili ;)
Schlosser Alt - naprawdę thebesciackie piwo. Jedna z fajnych rzeczy to mozliwosc kupienia małej szklaneczki 0.2 "w biegu".
Juz w najbliższy weekend :)

Wysłane z mojego iPhone (łatwo zgadnąć po błędach z "ułatwiacza" pisania), przez Tapatalk
sko1czek lubi ten post.

#8 PostWysłany: 18 Sie 2015 10:34 
Awatar użytkownika

Loty: 685
Kilometry: 1 120 642
srebrny
Tak, właśnie. Ja <bardzo politycznie>, siedząc w piwiarni nad rzeką, powiedziałem miejscowym rowerzystom, że nie cierpię kolscha, za to za ich altem przepadam. Zostałem od razu zaproszony na wspólne kibicowanie lokalnej drużynie piłkarskiej. Bo tam cykliści się udawali po wypiciu w plenerze kilku piw.
Bardzo polecam browar Uerige- pijalnia jest w samym centrum, blisko nadrzecznego deptaku.
BrunoJ, jedziesz wkrótce- możesz wsiąść na łajbę, popływać po Renie w cenie 14 euro z wliczonym nielimitowanym Uerige Alt. Pytanie, ile dasz radę wypić przez godzinę. Ja po rejsie schodziłem o własnych siłach :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 08 Maj 2017 19:44 
Awatar użytkownika

A tak wokół samego lotniska coś jest? Mam 3h przesiadki i nie wiem czy jakieś piwko w ciekawym miejscu na łonie natury można wypić, coś fajnego zobaczyć albo pooglądać samoloty z ciekawej miejscówki?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 09 Maj 2017 08:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Na lotnisku jest taras widokowy (wejście płatne 2,2€ - oddzielna kontrola bezpieczeństwa). Startujące samoloty także fajnie widać z przejścia pomiędzy stacją Skytraina a dworcem kolejowym (Fernbahnhof) - o ile są starty w kierunku wschodnim.
 Profil Relacje PM off
obat89 uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 03 Cze 2017 17:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Bilet jednorazowy do miasta z lotniska 2,7€
Jeśli jest się w kilka osób opłacają się np. dzienne bilety grupowe.
Piwo już ok. 2

#12 PostWysłany: 05 Cze 2017 10:29 
Awatar użytkownika

Pojeżdziłem sobie podwieszaną kolejką lotniskową, fajne przeżycie i ładne widoki.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 11 Cze 2017 23:43 

niebieski
rozumiem że S11 jeździe bezpośrednio (bez przesiadek) na Düsseldorf Central Station ?
jak dostać się z tej stacji najszybciej pod wieżę?
i jak wygląda rozkład w soboty bo mam przesiadkę teraz w sobotę ląduje o 9:30 i wylot mam o 17:45
czy może szybciej będzie kolejką podwieszaną i z tej drugiej stacji ?
czym najsprawniej poruszać sie po Düsseldorfie ?

#14 PostWysłany: 12 Cze 2017 00:34 

srebrny
misiakrp napisał(a):
rozumiem że S11 jeździe bezpośrednio (bez przesiadek) na Düsseldorf Central Station ?

Brytole chyba nigdy nie okupowali Nadrenii, więc może być co najwyżej Hauptbahnof.
Cytuj:
jak dostać się z tej stacji najszybciej pod wieżę?

Na przykład tramwajem 706, 708 albo 709. To znaczy teoretycznie najszybciej byłoby S11 pojechać do D-Völklinger Straße, a stamtąd 709, ale z drugiej strony w soboty dość rzadko jeżdżą.
Cytuj:
i jak wygląda rozkład w soboty bo mam przesiadkę teraz w sobotę ląduje o 9:30 i wylot mam o 17:45

Ano tak:
http://www.vrr.de/imperia/md/content/fa ... hn/s11.pdf
Cytuj:
czy może szybciej będzie kolejką podwieszaną i z tej drugiej stacji ?

Raczej nie, zważywszy czas przejazdu kolejką i czas na przesiadkę.
Cytuj:
czym najsprawniej poruszać sie po Düsseldorfie ?

Do wyboru są tramwaje, S-Bahn, pociągi regionalne, stadbahn, autobusy, no i chyba taksówki.
 Profil Relacje PM off
misiakrp uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 12 Cze 2017 01:10 

niebieski
obibok napisał(a):

tzn słabo :/ nie jestem pewien czy dobrze odczytuje ten rozkład ale z tego co widzę to w sobotę tylko kursuje o 5.54 i następny dopiero o 23 ?

to pozostaje fatycznie kolejka podwieszana i z tego drugiego tylko pytanie czy tam też tak rzadko chodzą pociągi

#16 PostWysłany: 12 Cze 2017 05:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Oczywiście, że źle odczytujesz. Pomiędzy 5.54 a 23 pociągi kursują "alle 30 Min".
 Profil Relacje PM off
misiakrp lubi ten post.

#17 PostWysłany: 12 Cze 2017 23:29 

niebieski
krasnal napisał(a):
Oczywiście, że źle odczytujesz. Pomiędzy 5.54 a 23 pociągi kursują "alle 30 Min".

rozumiem ze w rozkładzie tylko podali godziny od do i kursuje co 30 min w sobotę ?
nie znalazłem w tej rozkładówce tego ze co ile kursuję więc dlatego źle to czytałem

widocznie też źle kolegę obiboka zrozumiałem i tym sie zasugerowałem ze rzadko jeżdżą

obibok napisał(a):
Na przykład tramwajem 706, 708 albo 709. To znaczy teoretycznie najszybciej byłoby S11 pojechać do D-Völklinger Straße, a stamtąd 709, ale z drugiej strony w soboty dość rzadko jeżdżą.

rozumiem ze spokojnie mogę udać się na zwiedzanie? ;)

#18 PostWysłany: 13 Cze 2017 00:51 

srebrny
misiakrp napisał(a):
rozumiem ze w rozkładzie tylko podali godziny od do i kursuje co 30 min w sobotę ?

W rzeczy samej.
Cytuj:
widocznie też źle kolegę obiboka zrozumiałem i tym sie zasugerowałem ze rzadko jeżdżą

No rzadko. S-Bahn co pół godziny to jeszcze w normie, ale metro czy tramwaje niektórych linii niewiele częściej, a to już słabo. Kiedyś dla mnie Düsseldorf był miastem marzeń, a teraz kojarzy mi się z tym, że chodzę w niedzielę i na wyświetlaczach przystanków tramwajowych widzę wartości typu 30 czy 40 minut.

Cytuj:
obibok napisał(a):

rozumiem ze spokojnie mogę udać się na zwiedzanie? ;)

Teraz to ja nie rozumiem.
 Profil Relacje PM off
misiakrp lubi ten post.
misiakrp uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości