Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Lip 2015 11:22 

niebieski
mam lot z HK o 7.10 rano, niestety z tego co widzę to kolej (Airportexpress) jeździ z "centrum" od 5:54 a busy od 6:00...czy jedynym wyjściem będzie droga taxi? może ktoś coś podpowie?
 Profil Relacje PM off  

Święta lub sylwester na Wyspach Kanaryjskich! Czarterowe loty z Polski już od 499 PLN Święta lub sylwester na Wyspach Kanaryjskich! Czarterowe loty z Polski już od 499 PLN
Kalendarz adwentowy PLL LOT: loty do Rumunii z Polski od 419 PLN Kalendarz adwentowy PLL LOT: loty do Rumunii z Polski od 419 PLN
#2 PostWysłany: 07 Lip 2015 11:28 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Zobacz hotele lotniskowe - byc moze sa jakies niedrogie bezposrednio przy terminalu.

A jak nie, to powinny byc takie ktore oferuja darmowy shuttle 24h na dobe, albo chociaz zaczynaja wozic odpowiednio wczesnie.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Lip 2015 11:43 

złoty
Taksówki w HK nie są wcale takie drogie, jak by się mogło wydawać. Hotele lotniskowe z reguły do tanich nie należą, więc opcja tani nocleg w mieście+taxi i tak powinna wyjść dużo taniej.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Lip 2015 12:04 

niebieski
właśnie siedzę i przeszukuje neta.
Powyższe opcje oczywiście są OK. Ja jeszcze znalazłem opcje:
- busy nocne N ("N" Routes - Overnight Bus Services ) : http://www.hongkongairport.com/eng/tran ... _hkia.html
- tzw DownTown Check-In at Hong Kong Station - info na necie do znalezienia, chodzi o to, ze można się wcześniej odprawić-na pewno nadać bagaże (nawet dzień przed wylotem) i dostać karty pokładowe. wtedy potrzebujemy mniej czasu na dotarcie na lotnisko. Oczywiście dotyczy wybranych linii...mojej nie ma:)
http://www.mtr.com.hk/en/customer/servi ... eckin.html
http://www.mtr.com.hk/en/customer/servi ... _info.html

muszę to przekalkulować...
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 07 Lip 2015 12:28 

Pado masz mozliwosc wejsca do salonikow? w HK masz w terminalu przylotowym, mozna przekimac na poranny lot. Ja tak zrobilem, bez problemu. Dodatkowo sa nocne autobusy na pewno z Tseun Kwag O, no, ale HK jest spory wiec nie wiem gdzie spisz :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 07 Lip 2015 12:36 

niebieski
nie, nie mam wejść do saloników. Już znalazłem nocny bus, przystanek od Hotelu mam 40m... oczywiscie na razie to wszystko w pięknej internetowej teorii :)
cena za kurs na lotnisko 23HKD

PS
Potraktujmy więc ten wątek jako Info dla innych...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 07 Lip 2015 12:37 
Awatar użytkownika

Loty: 488
Kilometry: 1 171 223
niebieski
Kiedys jechalam nocnym N21 na lot o 8.00 rano. To w sumie ta sama linia co dzienna, tylko inny prefix. W Hong Kongu jest bezpiecznie, wiec nie ma problemu z podrozowaniem nocnym autobusem na lotnisko.

#8 PostWysłany: 07 Lip 2015 12:39 

niebieski
dokładnie N21 muszę jechać ;)

a pamiętasz, czy za ten kurs płąci się także np kartą Octopus ewe. Airportexpress Travel Pass, czy to jest ekstra bilet np u kierowcy?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 07 Lip 2015 12:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie pamietam, ale na pewno maja Octopusa, to jest zwykly autobus tylko z nocnym numerem.

#10 PostWysłany: 18 Sie 2015 12:11 

niebieski
Po powrocie mogę napisać, że komunikacja miejsca z/na lotnisko spisała się wyśmienicie: w dzień np A21 , koszt to 33$HK, a w nocy N21-o dziwo koszt 23 $HK.
Oczywiście karty Octopus działają w tych busach- trzeba mieć odpowiednią ilość gotówki na karcie.

Jedynie zastrzeżenia mam co do samej karty Octopus- można ją załadować tylko wielokrotnościami 50 $HK...do tego na lotnisku otwierają punkt obsługi o 5:44 rano i jak ktoś ma lot wcześnie rano, to karty (depozyt) nie zwróci (nie zdarzy)...
 Profil Relacje PM off
pawelekwch lubi ten post.
pawelekwch uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 18 Sie 2015 12:34 

złoty
Pado napisał(a):
Jedynie zastrzeżenia mam co do samej karty Octopus- można ją załadować tylko wielokrotnościami 50 $HK...do tego na lotnisku otwierają punkt obsługi o 5:44 rano i jak ktoś ma lot wcześnie rano, to karty (depozyt) nie zwróci (nie zdarzy)...

Zawsze możesz "zminusować" kartę podczas ostatniego kursu.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 18 Sie 2015 12:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja oddalam karte poprzedniego dnia i odlozylam sobie wyliczona kwote na autobus.

#13 PostWysłany: 18 Sie 2015 13:11 

niebieski
Aga_podrozniczka napisał(a):
Ja oddalam karte poprzedniego dnia i odlozylam sobie wyliczona kwote na autobus.

i to był bardzo dobry pomysł ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości