Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: kurs jena ?
#1 PostWysłany: 07 Mar 2015 19:28 

Czy ktoś orientuje się jaki jest aktualny kurs EURO do JENA w Japonii? Będę wdzięczny za informację:-)
 Profil Relacje PM off  

Święta lub sylwester na Wyspach Kanaryjskich! Czarterowe loty z Polski już od 499 PLN Święta lub sylwester na Wyspach Kanaryjskich! Czarterowe loty z Polski już od 499 PLN
Kalendarz adwentowy PLL LOT: loty do Rumunii z Polski od 419 PLN Kalendarz adwentowy PLL LOT: loty do Rumunii z Polski od 419 PLN
#2 PostWysłany: 07 Mar 2015 19:31 

niebieski
To jakis zart?

http://www.oanda.com/currency/converter/
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Mar 2015 19:36 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
srebrny
Tu nawet nie trzeba żadnych currency converterów.
Wujek Google świetnie sobie radzi z pokazywaniem aktualnego kursu wszystkich walut po wpisaniu w pasku adresu np '1 PLN to JPY' albo '100 JPY to USD'.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Mar 2015 19:47 

lataczuk napisał(a):

Może nie wyraziłem się zbyt jasno, ale chodziło mi o "realny" kurs jena np. w kantorze na lotnisku? Czytałem bowiem, że kursy kantorowe odbiegają znacznie od "średnich" i warto zaopatrzyć się w jeny w Polsce. A w konwerterze też umiem sobie przeliczyć... więc nie żartuję sobie!
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 07 Mar 2015 20:59 
Awatar użytkownika

platynowy
Kurs SKUPU waluty w jednym z punktów na lotnisku Kansai: http://www.kaakix.co.jp/mobile/exchange/buy.asp

A tu dla porównania kurs SPRZEDAŻY walut w tym samym punkcie: http://www.kaakix.co.jp/mobile/exchange/sell.asp
 Profil Relacje PM off
Andrzej_B lubi ten post.
Andrzej_B uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 07 Mar 2015 21:08 

Najtaniej wychodzi przewalutowanie po kursie Mastercard (Visa liczy sobie za to dodatkowe 2-3% haraczu) z euro.

Zakladamy konto Citi Gold (jesli ktos sie kwalifikuje, by dostac je za darmo), lub W Kantorze Walutowym Aliora (tu kazdy ma za darmo:P) i wypłacamy na miejscu w bankomacie ile potrzeba.
W samej Japonii gotówka to król.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: kurs jena ?
#7 PostWysłany: 01 Cze 2015 11:46 

Zbanowany
Też wybieramy się do Japonii w połowie czerwca. Udało nam się wyrwać po taniości dwa bilety. Czy koszta przewalutowania przy wypłacie z konta złotówkowego będą wysokie? Mam kartę kredytową w Citi Banku.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 01 Cze 2015 12:30 

karpek napisał(a):
Czy koszta przewalutowania przy wypłacie z konta złotówkowego będą wysokie? Mam kartę kredytową w Citi Banku.

To zapytaj u źródła: w Citi banku.
 PM off  

#9 PostWysłany: 01 Cze 2015 12:55 

Loty: 459
Kilometry: 1 026 464
złoty
od czerwca citi podwyższa haracz za przewalutowanie do ok 6%, więc tanio juz było :evil: choć w citi w tej materii w sumie nigdy nie było tanio :twisted:

#10 PostWysłany: 01 Cze 2015 14:57 

Zbanowany
Przygotuj się na spore koszta związane z przewalutowaniem, tak jak pisze koleżanka wyżej.
Nie wiem skąd piszesz, ale w Warszawie w niektórych kantorach w centrum możesz kupić jeny. Patrząc na kurs nbp: http://www.bankier.pl/waluty/kursy-walut/nbp/JPY nie powinieneś zapłacić więcej za 1 yena obecnie jak 3,2 zł.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 01 Cze 2015 15:18 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
srebrny
W każdym dużym mieście można kupić JPY.

Popatrz choćby tutaj:
http://kantory.pl/kursy/jpy/

Przy większych ilościach zawsze można coś jeszcze utargowac.
Jak widać można dziś w Warszawie (01.06.2015) kupić 100 JPY za 3,12 PLN.

#12 PostWysłany: 01 Cze 2015 15:37 
Awatar użytkownika

srebrny
co do kursów to one są tylko jenów w kantorach brak
udało mi się kupić 100k po 3,25
trochę przepłaciłem ale ;
chciałem mieć cash no i nie miałem alternatywy-tylko w jednym udało mi się to zorganizować

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 04 Cze 2015 07:55 

Okazuje się, że dostępność JPY w kantorach w Warszawie jest całkiem sensowna. Ciekawi mnie natomiast jedna rzecz.
Kursy jena w kantorach są takie sobie. Dla innych walut różnica między kupnem i sprzedażą jest zdecydowanie mniejsza, okolo 1% gdy dla jena dochodzi do 5%.

Pytanie jest nstępujące: Czy lepiej wymienić wszystko na JPY w Polsce (aktualnie można kupić po 3.07) czy może wymienić na EUR/USD a w Japonii na walutę docelową?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 04 Cze 2015 08:43 

złoty
a może sprawdzał ktoś w kantorze aliora z odbiorem w banku? Od reki na pewno nie maja, ale może da się zamówić, skoro kwotują?

#15 PostWysłany: 05 Cze 2015 14:08 

Patrząc jak płynny ostatnio jest kurs jena, lepiej samemu przeliczyć.

Kursy z Narity:

http://www.narita-airport.or.jp/exchange_e/

Mi osobiście nie chciało się szukać w nas kantoru z jenami. Zakupiłem euro, wymieniłem po lądowaniu. Wyszło trochę lepiej niż zakup w kantorze, ale o ile pamiętam jakiejś olbrzymiej różnicy nie było, po prostu miałem kilkaset jenów więcej na wydatki :)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 07 Cze 2015 21:55 

Loty: 46
Kilometry: 97 019
lepiej aktualnie kupic USD i wymienic. Japonia to jedyny kraj w jakim bylem gdzie kurs na lotnisku byl taki sam jak w centrum miasta. Niemozliwe w jakimkolwiek innym kraju ;) . Smialo mozna wymieniac na lotnisku.

#17 PostWysłany: 08 Cze 2015 07:27 

Rzeczywiście, wyszło mi że zyskam 1-1.3% waluty, robiąc tak jak piszesz. Dziwne.

W takim razie wezmę USD i na Naricie zamienie na JPY
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 22 Wrz 2015 10:55 

Potrzebuje zakupić Yeny na wyjazd. Czy orientuje się jak najlepiej na śląsku załatwić sprawe wymiany waluty? Używał ktoś karty Raiffeisen Polbank Wizzair w Japonii? Czy opłaca się płacić nią za hotele? Używałem tej karty między innymi w Abu Dhabi i sprawdziła się świetnie (dobre przeliczniki).
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 22 Wrz 2015 11:36 

złoty
w Warszawie polecam kantory Tavex i Diament na Świętokrzyskiej. Mają jeny, ale tez inne waluty (tydzień temu kupowałam CAD). W czerwcu JPY kupowałam po 3,04. Można zejść dużo z ceny wobec oficjalnego kursu na ich www ;)

#20 PostWysłany: 22 Wrz 2015 14:41 
Awatar użytkownika

platynowy
dumdum1988 napisał(a):
Czy orientuje się jak najlepiej na śląsku załatwić sprawe wymiany waluty?

Zawsze korzystałam z http://www.geniuss.pl w Katowicach - dobre kursy, można wcześniej zadzwonić i upewnić się czy jeny są.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości