Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 84 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Pekin
#1 PostWysłany: 29 Gru 2012 14:43 

niebieski
dojazd jest bardzo prosty. masz 5h miedzy przylotem i odlotem czy tez 5h z pominieciem czasu na reszte?

jezeli 5h to calosc to zapomnij. lotnisko jest bardzo duze. jakos z 5 razy wieksze niz np. heatrow ;)
po przylocie to z 30 minut szedlem aby dojsc do brak imigracyjnych ;) tak wiec operacje in-out moze potrwac ze 3 godziny lekko.

dojazd kolejka do miast to ok. 20-30 minut. wiec w dwie strony masz godzine.

tak wiec kiepsko. natomiast jezeli masz 5h zapasu "na miasto" to pisz, to cos powiem wiecej ;)

Ostatnio edytowany przez Washington, 03 Kwi 2014 13:40, edytowano w sumie 1 raz
porządki
 Profil Relacje PM off  

Przedłużony weekend w Rzymie za 803 PLN. Bezpośrednio PLL LOT z Radomia + 3 noclegi w hotelu Przedłużony weekend w Rzymie za 803 PLN. Bezpośrednio PLL LOT z Radomia + 3 noclegi w hotelu
Wczasy na Maderze: 7 dni w 4* hotelu z wyżywieniem za 2269 PLN. Wylot z Katowic Wczasy na Maderze: 7 dni w 4* hotelu z wyżywieniem za 2269 PLN. Wylot z Katowic
 Temat postu: lotnisko w pekinie
#2 PostWysłany: 31 Gru 2012 11:32 

niebieski
Czy bez wizy to wiem tylko w teorii.

Mnie tam Pekin nie ujął. Mam nadzieje ze te 2h to nie masz w godzinach szczytu bo z pechem to mozna i 30 minut stać w kolejce do metra wtedy nawet ;)
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: lotnisko w pekinie
#3 PostWysłany: 01 Lis 2013 23:46 

witam,
W grudnia czeka mnie 20 godzinna przesiadka w Pekinie. Może mi ktoś opisać jak wydostać się z lotniska bez wizy i przy okazji polecić miejsca które warto zobaczyć w tym czasie
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Lis 2013 00:18 

Loty: 889
Kilometry: 1 371 428
srebrny
[quote="bartek."]Czy bez wizy to wiem tylko w teorii.

Potrzebujesz wizę, i bez problemu dostaniesz 72-godzinną wizę na lotnisku, przy imigration.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 02 Lis 2013 00:54 

no tak bilet oczywiście posiadam lecę londyn-pekin-taipei.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 02 Lis 2013 03:29 

Loty: 889
Kilometry: 1 371 428
srebrny
jacek69 napisał(a):
DMW napisał(a):
bartek. napisał(a):
Czy bez wizy to wiem tylko w teorii.

Potrzebujesz wizę, i bez problemu dostaniesz 72-godzinną wizę na lotnisku, przy imigration.

nieprawda
Bez wizy mozna przebywac do 72 h.
Warunek; bilet ma dalsza droge i tylko trzy lotniska w chinach objete ta procedura.

Ok, nie jest to "wiza" tylko "pieczątka" w paszporcie z nagłówkiem "STAY PERMIT" a pod spodem "permitted to stay untill ..Y..M..D.." i bez tego nie masz prawa opuścić lotniska.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 02 Lis 2013 06:01 

dobra panowie to już wiemy dzięki :D i co dalej? W metro i do miasta tak? Coś konkretnego polecacie ? ile czasu potrzebne na spokojny powrót?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 02 Lis 2013 10:33 

niebieski
z lotniska masz airport express, który dowiezie Cię do metra / z terminala 3 to będzie trzecia stacja - Dongzhimen/, dalej to już w zależności co chcesz zobaczyć/. Na dojazd zarezerwuj sobie dobrą godzinę, w metrze bywa tłoczno, mnie się zdarzyło czekać na trzeci pociąg bo nie było wcześniej szans by wsiąść.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 02 Lis 2013 18:51 

co chce zobaczyć? hmm ciężko powiedzieć bo tak wypadła przesiadka ;) na lotnisku też pewnie tłoczno ?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 04 Lis 2013 13:39 

niebieski
Na lotniskach też tłoczno ;)

Co do zwiedzania: możesz zrobić sobie typowo turystyczną trasę od Qianmen, przez Tiananmen, zakazane miasto /na mnie wrażenia nie zrobiło/, po całkiem ciekawy park Jingshan i wzgórze węglowe, skąd fajny widok na zakazane. Wszystko jednym ciągiem, pieszo. Z rana możesz się załapać na mauzoleum Mao Zedonga, ale tam tylko z pustymi kieszeniami, bez chociażby telefonu, aparatu, żadnego plecaka /nie wiem czy tam mają depozyt, pewnie tak/. Uważaj tylko w tych okolicach na 'sympatycznych chińskich studentów' robiących łapanki i zapraszających do knajp, dobrze na tym nie wyjdziesz.

Na Qianmen możesz skoczyć na kaczkę po pekińsku, niekoniecznie w tej najsłynniejszej, najstarszej restauracji /nazwy nie pamiętam/, ale po sąsiedzku, idąc od Tiananmen, mniej więcej w połowie Qianmen, wejdź w uliczkę w prawo, jest tam knajpka z dużym szyldem po prostu 'roast duck'. Pycha. Całej kaczki brać nie trzeba, brałam tam pół kaczki na dwie osoby.
Jak czasowo wyrobisz i zgłodniejesz jedź do miasteczka olimpijskiego, na dojazd licz z godzinę. Tam sobie zerkniesz na stadion olimpijski /'gniazdko'/. Zjeść można w dużym namiocie, gdzie jest rozstawionych spora ilość stoisk. Trzeba tam wykupić kartę i ją załadować /przy której oddaniu opłata za kartę jest zwracana/, płacić tam można tylko tą kartą. Jest w czym wybierać, również w chrabąszczach, pająkach czy skorpionach, acz nie próbowałam. Porcja np makaronu czy pierożków spokojnie starcza na dwie osoby, najbardziej mnie smakują ichnie 'mięska na patyku'.

Więcej nie polecam bo czasu raczej nie starczy :)
 Profil Relacje PM off
maciass uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 05 Lis 2013 19:43 

dzieki bardzo! jak coś Ci sie przypomni to możesz skrobać ;)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 05 Lis 2013 20:18 

niebieski
Przylatujesz rano? Jeśli tak to może Mur? :) Do Dongzhimen metrem z lotniska, wychodzisz wyjściem na bus station i wbijasz na stację, gdzie za kilka złotych dojedziesz do Huairou, a tam dalej do Mutianyu czy Jiankou (i stamtąd murem (koło 3h) do Mutiayu)).
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Lis 2013 21:25 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
ZIELEmale napisał(a):
dzieki bardzo! jak coś Ci sie przypomni to możesz skrobać ;)

Lubię hardcory (6h w Forli i 7h w Naricie) ale nie aż takie. Tutaj nie ma co cudować czasu dużo nie masz więc napisze ci moją propozycję.
Na lotnisku atakuj pociąg lotniskowy (chyba 50 CNY OW) później ze stacji metra DONGZHIMEN jeźdź na stację JIANGUOMEN i dalej na plac Tian'anme (do zakazanego miasta nie ma co się pchać) ale fotki można pstryknąć ;).
Z placu bierz rikszę i jedź do parku Jingshan Park (riksza +- 20CNY) i wejdź do parku (+- 10CNY) gdzie z samej góry (max 20 minut na wejście) roztacza się panorama na Pekin i Zakazane Miasto.
I wracaj na lotnisko :)

<< Pekin mapa metra >>

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off
maciass uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 05 Lis 2013 21:39 

niebieski
Zielemale ma 20h, zdąży trochę zobaczyć ;)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 05 Lis 2013 21:48 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
szarik napisał(a):
Zielemale ma 20h, zdąży trochę zobaczyć ;)

To w takim razie Summer Palace, Tian'anme i jakieś zakupy ;)

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 08 Mar 2014 18:09 
Awatar użytkownika

a ja poproszę o radę jak dostac się do lotniska z centrum Pekinu (mam tu pokój w hotelu) Wylot mam po 8 rano, więc przydałoby się być z 2 h wcześniej... Ktoś może podpowie?

Temat postu: Re: Pekin
#17 PostWysłany: 03 Maj 2014 15:23 

a jak z wymianą waluty na lotnisku??? obowiązuje 50 CNY prowizji na transakcje i kiepski kurs???
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 03 Maj 2014 16:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Wypłać w bankomacie, w katorze chcieli ode mnie 10$ prowizji.

#19 PostWysłany: 09 Lis 2015 05:02 

Loty: 23
Kilometry: 58 104
Jakieś praktyczne ,świeże informacje dojazdu?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 09 Lis 2015 05:08 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Takie same.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 84 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość