Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 13 Sty 2016 13:10 

Loty: 10
Kilometry: 24 346
dziabulek napisał(a):
@ulasko_88 co proponujesz? bo chyba zawsze chcą paszport, więc w ogóle nie wypożyczać skutera, czy jest jakiś inny patent?

Kiedyś w Wietnamie rozmawiałem z pewnym Niemcem, który w Bangkoku kupił fałszywe dokumenty. Paszportu chyba nie miał, ale wyrobił sobie kilka lewych praw jazdy. Wykorzystywał je właśnie do takich sytuacji - pożyczał skuter bądź rower i zostawiał lewe prawo jazdy. Jak pojawiało się żądanie haraczu, to odchodził bez żalu.
Facet twierdził że w Bangkoku jest jakaś ulica na której takie dokumenty można wyrobić w każdej niemal emanacji - paszport, prawo jazdy, legitymację pracownika Lonely Planet*, a nawet kartę członka klubu Nikona. Nie wiem co to za ulica, ale podawane przez niego stawki takich fałszywek były śmieszne. Generalnie wydaje mi się, że w Kambodży czy Wietnami czy na Filipinach, nikt się nie zorientuje czy prawo jazdy polskie jest oryginałem czy podróbką.

* to akurat mega patent. Przy okazji wypada ci taka legitymacja z portfela jak negocjujesz pokój i nagle się okazuje że masz ekstra cenę, albo lepsze warunki itd :)
 Profil Relacje PM off
dziabulek uważa post za pomocny.

Wiosenny tydzień na Korfu za 692 PLN. Loty z Wrocławia + noclegi nad morzem Wiosenny tydzień na Korfu za 692 PLN. Loty z Wrocławia + noclegi nad morzem
Ferie w Dubaju za 3330 PLN. Loty z Warszawy i 7 nocy (ze śniadaniami) w hotelu Ibis Ferie w Dubaju za 3330 PLN. Loty z Warszawy i 7 nocy (ze śniadaniami) w hotelu Ibis
#22 PostWysłany: 13 Sty 2016 13:13 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
niebieski
Na Khao San road widziałem, że można zrobić coś takiego.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 13 Sty 2016 15:03 
Awatar użytkownika

Loty: 186
Kilometry: 361 895
niebieski
W sumie jest to dobry pomysł. Ciekaw jestem tylko cen tych dokumentów. Faktycznie widziałem na Khao San, ze wyrabiali coś takiego, ale przyznam szczerze nie wchodziłem w szczegóły.

#24 PostWysłany: 20 Sty 2016 04:40 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 121 425
Heeeej, drodzy, a jesteście pewni że w Siem Reap w ogóle można wypożyczyć skuter?
Kiedy my byliśmy (zima 2015), skuterów do wypożyczenia nie było w zasadzie w ogóle. Oczywiście, gdzieś tam na pół legalnie tak, ale generalnie stanowisko władz miasta było takie, że turyści jeżdżą albo tuktukiem, albo rowerem, kropka.

Co do wypożyczalni rowerów, nie widziałam żadnej w obrębie Angkoru. Wychodzi na to, że trzeba jednak przepedałować te 8km od miasteczka do bram parku. No chyba że coś się w tym roku zmieniło...
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 21 Sty 2016 16:20 

hej. co do jazdy motorem po Angkor to zrobiliśmy to 2 lata temu - zrobiliśmy o tym film:

co nieco opowiadamy o podróżowaniu motorem w Kambodży:

a co do jazdy motocyklem, ale po Wietnamie to kilka dni temu zrobiliśmy wywiad z chłopakiem, który podróżuje w ten sposób

pozdrawiamy
Mariusz i Ola
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 25 Sty 2016 23:01 

xladystarrrdustx napisał(a):
Heeeej, drodzy, a jesteście pewni że w Siem Reap w ogóle można wypożyczyć skuter?
Kiedy my byliśmy (zima 2015), skuterów do wypożyczenia nie było w zasadzie w ogóle. Oczywiście, gdzieś tam na pół legalnie tak, ale generalnie stanowisko władz miasta było takie, że turyści jeżdżą albo tuktukiem, albo rowerem, kropka.
nam też podobnie powiedzieli i faktycznie nie widać tam skuterów z turystami, były jeszcze te wspomniane electric bike, ale mało tego jeździło.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 26 Sty 2016 01:22 

radoslaw napisał(a):
xladystarrrdustx napisał(a):
nam też podobnie powiedzieli i faktycznie nie widać tam skuterów z turystami, były jeszcze te wspomniane electric bike, ale mało tego jeździło.

Hejka. W Siem Reap jest zakaz wypożyczania skuterów/motorów dla turystów, co nie oznacza, że jest zakaz jazdy motorem nałożony na turystów. My wypożyczyliśmy motor w Phnom Penh na kilka tygodni i nikt się nie czepiał. Gdy na motorze przekraczaliśmy bramki do Angkor, czy podczas sprawdzania naszych biletów nikt nawet nie pisnął. Jakby co zapraszam na nasz kanał na yt (mariolawpodrozy), gdzie opublikowaliśmy film nt. jazdy na motorze po Angkor. Pozdrawiamy - Mariusz i Ola
 Profil Relacje PM off
luck1991 lubi ten post.
xladystarrrdustx uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 26 Sty 2016 01:51 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 121 425
mariolawpodrozy napisał(a):
Hejka. W Siem Reap jest zakaz wypożyczania skuterów/motorów dla turystów, co nie oznacza, że jest zakaz jazdy motorem nałożony na turystów. My wypożyczyliśmy motor w Phnom Penh na kilka tygodni i nikt się nie czepiał. Gdy na motorze przekraczaliśmy bramki do Angkor, czy podczas sprawdzania naszych biletów nikt nawet nie pisnął. Jakby co zapraszam na nasz kanał na yt (mariolawpodrozy), gdzie opublikowaliśmy film nt. jazdy na motorze po Angkor. Pozdrawiamy - Mariusz i Ola

O to, to. Dokładnie. Jeśli ktoś będzie miał swój środek transportu, to raczej nikt sie nie czepnie. Ale wypożyczenie skuteru / motoru w samym Siem Reap było przynajmniej za naszego pobytu w zasadzie niemożliwe.

Ale oczywiście jak to w Azji, wszystko da się ominąć, jak się bardzo chce ;)
Więcej informacji znalazlam tu:
http://www.phnompenhpost.com/siem-reap- ... ested-town

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 07 Lip 2016 12:29 

niebieski
Uwaga, od 4 sierpnia wejda przepisy, ktore okreslaja wlasciwy stroj do zwiedzania i mozna nie zostac wpuszczonym.
http://www.gotimeshare.org/cambodia-int ... -visitors/

#30 PostWysłany: 04 Lip 2017 10:08 

Loty: 1
Kilometry: 562
Słuchajcie, czyli strategicznie lepiej dojechać z miasta do Angkor busem, tuk-tukiem czy czym tam i dopiero na miejscu wypożyczyć rower ? Czy od razu z miasta rowerem do Angkor i po Angkor:)?
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 06 Lip 2017 15:39 

Z tego co pamiętam, to w samym Angkorze nie było rowerów do wypożyczenia, w miescie trzeba. Możesz ewentualnie wziąć nocleg bliżej Angkora, ale wtedy z kolei będzie dalej do centrum miasta.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 06 Lip 2017 16:17 
Awatar użytkownika

Loty: 186
Kilometry: 361 895
niebieski
Tak na miejscu można wypożyczyć rower. Tzn widziałem dwie takie wypożyczalnie w pobliżu świątyni Angkor. Czyli przy głównym dojeździe do kompleksu.

#33 PostWysłany: 07 Sie 2024 13:50 
Awatar użytkownika

Loty: 25
Kilometry: 66 517
niebieski
AM ktoś aktualne dane odnośnie wypożyczalni blisko Angkor? wycieczka mi stęka ze 8 km z centrum to już dystans olimpijski a gdzie zwiedzanie Angkor :)

#34 PostWysłany: 25 Sie 2024 03:49 

niebieski
Ale po co Ci rower w Angkor Wat? Lubisz sobie życie utrudniać? Rowerem w tym upale i wilgotności? Weź tuktuka, przyjedzie pod hotel, zawiezie wszędzie gdzie trzeba, wspomożesz lokalnych biednych ludzi, którzy będą mieli z czego żyć. Za 15-20 dolków masz tuk tuka dla 5 osób na cały dzień, w pakiecie zimna woda mineralna dla wszystkich na cały dzień. My korzystaliśmy z Pana Nga, który jest polecany w innym poście.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Dryblas uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości