Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 29 Lut 2016 12:28 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 204 126
Kurczę, nie wiem czy dobrze rozszyfrowałem promy itp.
Chcemy się wybrać z tego campingu w Veen na Kjerag (kamyk). Czy możemy tam się dostać tylko promem? Mamy wypożyczony samochód.
I ogólnie co z samym promem? Bo gdzieś wyczytałem, że prom rusza dopiero w czerwcu i odpływa AŻ 2 razy dziennie + ceny za samochód od 350 NOK :O
 Profil Relacje PM off  

All inclusive w karaibskim stylu🌴🍹 Wycieczka do Dominikany za 3967 PLN All inclusive w karaibskim stylu🌴🍹 Wycieczka do Dominikany za 3967 PLN
Ocean Indyjski taniej od Bałtyku! 🤩 Wczasy na Zanzibarze przy samej plaży od 2399 PLN 🏝️ Ocean Indyjski taniej od Bałtyku! 🤩 Wczasy na Zanzibarze przy samej plaży od 2399 PLN 🏝️
#22 PostWysłany: 29 Lut 2016 13:28 
Awatar użytkownika

Jesli masz na mysli Veen Gardscamping, Hallvard Veen, 4389 Vikeså o ktorym wspominales wczesniej, to stamtad jedziesz autem na kamień drogą na Byrkjedal, Sinnes i az do parkingu pod kamieniem. Prosta droga, w google maps tez ja Ci pokaze.
Nie ma potrzeby korzystania w tym wariancie (Veen - Kamien) z promu.

#23 PostWysłany: 29 Lut 2016 13:49 
Awatar użytkownika

Uff, super! A co z dalszą trasą? Następna w planie jest trolltunga, więc i tak prom nas nieuchronnie czeka, lub nadrobienie 300km. Nie wiem co nas wyjdzie taniej
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 29 Lut 2016 18:59 
Awatar użytkownika

No tak, potem to już prom ;)

Najlepiej zjechać z parkingu pod Kjeragiem do Lysebton, stad promem do Forsand i kierować drogą nr 13.
Mozna zrobic malego stopa i wyskoczyć na Preikestolen, a potem dalej drogą nr 13. W Hjelmeland jest jeszcze krotka przeprawa promowa do Nesvik i dalej kontynuujesz drogą nr 13 az do Oddy i Tyssedal. ;)

Dojazd

Ja przynajmniej robilem ta trasę w sierpniu tylko w odwrotnym kierunku (Trolltunga, Preikestolen, Kjerag)
Martinez0019 uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 05 Mar 2016 08:31 

Loty: 30
Kilometry: 52 748
Buki napisał(a):
Cześć ;) Tak jak w pierwszym poście kolega kororek planujemy zwiedzić te 3 miejsca: trolltungę, kjerag i preikestolen i chcemy to wszystko zrobić w przedłużoną majówkę. Wylot mamy ze Szczecina do Stavanger i na miejscu jesteśmy o godzinie 18:20 i bierzemy samochód z wypożyczalni. .

Cześć
Wybieram się do Stavanger 29.04- 02.05 z Żona i Synem - którą wypożyczalnię wybraliście, i ile płacicie jeśli można wiedzieć?
My lecimy z Katowic ......
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 05 Mar 2016 12:46 
Awatar użytkownika

Buki napisał(a):
Uff, super! A co z dalszą trasą? Następna w planie jest trolltunga, więc i tak prom nas nieuchronnie czeka, lub nadrobienie 300km. Nie wiem co nas wyjdzie taniej
Musicie tylko pamiętać o bardzo ważnej kwestii. Prom pływający do i z Lysebotn jest mały i konieczna jest wcześniejsza rezerwacja miejsca dla samochodu poprzez stronę http://bestilling.kolumbus.no/ Inaczej mogą Was nie zabrać (prawdopodobieństwo graniczące z pewnością). I pamiętajcie też, że ten prom w ogóle nie pływa w soboty, a w pozostałe dni w porywach dwa razy dziennie.
Tu masz rozkład https://www.kolumbus.no/globalassets/ru ... mbibat.pdf
Za samochód osobowy z kierowcą na trasie Lysebotn - Forsand zapłacisz 350 NOK + 102 NOK za każdego pasażera
Tu masz pełny cennik https://www.kolumbus.no/globalassets/pr ... sebotn.pdf
Ten prom pływa cały rok. W końcu w Lysebotn mieszkają ludzie, a jedyna prowadząca tam droga zimą jest zamknięta.
Startujący w czerwcu to prom stricte turystyczny. Nie wiem czy przewozi samochody, za to wiem, że wlecze się prawie 2 razy dłużej od tego transportowego.

:)

#27 PostWysłany: 07 Mar 2016 14:13 
Awatar użytkownika

host_ napisał(a):
Buki napisał(a):
Cześć ;) Tak jak w pierwszym poście kolega kororek planujemy zwiedzić te 3 miejsca: trolltungę, kjerag i preikestolen i chcemy to wszystko zrobić w przedłużoną majówkę. Wylot mamy ze Szczecina do Stavanger i na miejscu jesteśmy o godzinie 18:20 i bierzemy samochód z wypożyczalni. .

Cześć
Wybieram się do Stavanger 29.04- 02.05 z Żona i Synem - którą wypożyczalnię wybraliście, i ile płacicie jeśli można wiedzieć?
My lecimy z Katowic ......

Plany się nieco zmieniły ;d Startujemy z Gdańska do Stavanger i wracamy z Haugesund też do Gdańska. Za samochód płaciliśmy 1518 zł, z pełnym ubezpieczeniem i zabezpieczeniem wkładu własnego. Z tego co pamiętam jest to octavia w combi, zależało nam na dużym samochodzie, gdyż jedziemy w 5 chłopa no i samochód jest policzony od godziny 9:00 29 kwietnia do 16:00 3 maja, także przez te godziny pewnie policzyli nam dodatkowy dzień.

Na sam prom jednak nie lecimy, wyjdzie nas to zdecydowanie drożej, a po Norwegii chyba warto pojeździć jak już będziemy ;)
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 16 Kwi 2016 22:46 

Odświeżę trochę temat, bo kilka osób chce wyruszyć na przełomie kwietnia i maja. I mam pytanie czy w tym okresie Język Troll jest do zdobycia czy warunki są zbyt trudne i niebezpieczne aby tam wchodzić?
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 16 Kwi 2016 23:53 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 538 866
Tam śnieg często leży i w czerwcu i zdarza się w lipcu. W kwietniu i na początku maja gwarantowany śnieg. Ludzie tam wchodzą w kwietniu, ale mają doświadczenie w górskich wędrówkach zimą (mam nadzieję :roll: ) Bez doświadczenia... niewskazane raczej.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 17 Kwi 2016 11:37 

Roku napisał(a):
Tam śnieg często leży i w czerwcu i zdarza się w lipcu. W kwietniu i na początku maja gwarantowany śnieg. Ludzie tam wchodzą w kwietniu, ale mają doświadczenie w górskich wędrówkach zimą (mam nadzieję :roll: ) Bez doświadczenia... niewskazane raczej.

Właśnie o to mi chodziło, bo patrząc na pogodę widać ze śnieg ciągle sypie. Mam nadzieję że akurat będzie słoneczne okienko i damy radę ;)
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 17 Kwi 2016 14:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Dwie foty poglądowe z połowy czerwca zeszłego roku:

Image

Image

:P :P
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 19 Kwi 2016 11:29 
Awatar użytkownika

Powiem tak - lekko mnie przestraszyłeś ;D Będziemy musieli wypożyczyć gdzieś rakiety śnieżne. To Twoje zdjęcia? Jeżeli tak to mieliście problemy z samą trasą? Mam na myśli czy błądziliście/często korzystaliście z map.

Ostatnio edytowany przez Roku, 19 Kwi 2016 12:14, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 19 Kwi 2016 12:31 

Loty: 145
Kilometry: 299 215
Zima warto rozwazyc alternatywna droge, wg mnie przy duzym sniegu jest latwiej: wzdluz jeziora droga do doliny Tysso http://www.panoramio.com/photo/78763562 potem wzdluz rzeki pod gorke az do drabinki http://www.panoramio.com/photo/78762826
Droga jest czesciowo poreczowana a przy via ferracie sa stalowe liny do podpiecia uprzezy a jak wejdziecie na gore to juz jestescie przy samej trolltundze. Niestety zdjec z zimy nie mam bo mi sprzet zamarzl te sa z lipca.
 Profil Relacje PM off
mashacra lubi ten post.

#34 PostWysłany: 19 Kwi 2016 14:28 
Awatar użytkownika

Czy ja wiem czy łatwiej? W tej chwili wszystkie prognozy pogody mówią o ujemnej temperaturze, więc drabinka na pewno będzie oblodzona, a do tego nikt z nas nie posiada uprzęży :/
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 19 Kwi 2016 16:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Cytuj:
Powiem tak - lekko mnie przestraszyłeś ;D Będziemy musieli wypożyczyć gdzieś rakiety śnieżne. To Twoje zdjęcia? Jeżeli tak to mieliście problemy z samą trasą? Mam na myśli czy błądziliście/często korzystaliście z map.

Tak, moje zdjęcia.Na samej trasie bez problemów i bez konieczności korzystania z map.Piękny słoneczno - śnieżny dzień :P

Mój błąd - brałem ze sobą cały ekwipunek (planowałem opcjonalnie spać gdzieś w okolicach języka).Lepiej rozbić namiot na dole i wziąc ze sobą tylko to co trzeba (prowiant, dodatkowe ciuchy, wodę).

#36 PostWysłany: 30 Kwi 2016 19:22 

Planuje wybrać się na Trolltunge w dniach 13/05-17/05 stąd pytania czy w tym terminie spanie u góry warto brać pod uwagę ? Jeśli nie to gdzie na dole polecacie zostawić ekwipunek ?
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 01 Maj 2016 21:54 
Awatar użytkownika

niebieski
benek1920 napisał(a):
Planuje wybrać się na Trolltunge w dniach 13/05-17/05 stąd pytania czy w tym terminie spanie u góry warto brać pod uwagę ? Jeśli nie to gdzie na dole polecacie zostawić ekwipunek ?

Spanie na gorze raczej odpada.
Para młodych polakow prowadzi Trolltunga studios w Odda .
Mozna zostawic tam ekwipunek i rozbic namiot za free.
Moze nawet za skorzystanie z prysznica i kuchni nic nie skasuja, ze wzgledu na sympatie do rodaków.

Polecam
 Profil Relacje PM off
mashacra lubi ten post.
mashacra uważa post za pomocny.

#38 PostWysłany: 02 Maj 2016 12:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Namiot można rozbić przy samym początku szlaku, niemniej jednak ja proponuję pojechać ciut dalej (przez tamę) i rozbić się wokół niezwykle miłych okoliczności przyrody w tamtejszym lesie ;) Bardzo kameralnie i super widoki z samego rana przy samej tamie.

Image

Co do spania na górze - b.mało możliwosci rozstawienia namiotów, bardziej gdzieś w środku szlaku.Sytuacja zgoła odmienna niż okolice Preikestolen.
benek1920 lubi ten post.

#39 PostWysłany: 31 Maj 2016 15:25 

Już w ten piątek lecimy do Oslo aby w sobotę o świcie rozpocząć podejście na język Trolla. Jako bardziej doświadczeni koledzy macie jakieś porady co robic/czego nie robić/gdzie warto rozbić namiot itp?

Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 02 Cze 2016 00:22 

My też w piątek lecimy, tyle że do Bergen. Na początek również język trolla, potem nie mam pojęcia co wyjdzie. Pełen spontan, ale to z powodu braku czasu na szukanie innych atrakcji gdzieś w pobliżu. Może się uda dostać do Gudvangen. My wszystko niestety stopem robimy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 27 gości