Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 113 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 20 Lut 2016 11:29 
Awatar użytkownika

Jeżeli nie znajdzie się nikt, kto był i to sprawdził, to rzuć okiem przez GoogleEarth lub mapy googla (satelitarne). GE jest o tyle lepszy, że uwzględnia profil terenu i wiesz mniej więcej jakich przewyższeń się spodziewać. Z tego co patrzę jest tam w miarę płasko, a od wschodniego końca pasa prowadzą jakieś ścieżynki i dróżki do zatoczki z przystanią. Norwegowie nie mają zwyczaju się grodzić (oczywiście licząc na to, że nie będzie to nadużywane), więc nie powinno być problemu z dojściem nad wodę.
Możesz też zerknąć tu
http://www.ut.no/kart/?lat=59.37908&lng ... fore=false

Sam tak zwykle robię, gdy nie znam terenu, a chcę mniej więcej wiedzieć co i jak.

Ceny parkingów w polskich hotelach szokują. U Ceny parkingów w polskich hotelach szokują. U "rekordzisty" w Zakopanem zapłacisz nawet 500 zł za dobę!
Łap promienie słońca na Albańskiej Riwierze ☀️🌊 Hotel z pięknym widokiem od 2037 PLN 🤩 Łap promienie słońca na Albańskiej Riwierze ☀️🌊 Hotel z pięknym widokiem od 2037 PLN 🤩
#102 PostWysłany: 20 Lut 2016 12:06 

HON fly4free
Lucass napisał(a):
od wschodniego końca pasa prowadzą jakieś ścieżynki i dróżki do zatoczki z przystanią. Norwegowie nie mają zwyczaju się grodzić (oczywiście licząc na to, że nie będzie to nadużywane), więc nie powinno być problemu z dojściem nad wodę.
@1na100
te dróżki do wody od pasa leżą na terenie lotniska
również droga w tamtą stronę (po wyjściu w lewo - pomiędzy autostrada a lotniskiem) jest zagrodzona bramą po przejściu ok 200-300 m. ja zrezygnowałem z szukania obejścia, bo nie wyglądało to obiecująco - poszedłem w drugą stronę, tak jak to było już opisane wcześniej, ale miałem ok. godziny więcej zapasu
 Profil Relacje PM off
Lucass uważa post za pomocny.

#103 PostWysłany: 22 Lut 2016 11:46 

Cóż, coś czuje ze pozostanie mi tylko krótki spacer wzdłuż drogi prowadzącej do Rygge i szybki powrót na lotnisko. No ale przecież akurat w tej wycieczce poznawanie nowych terenów defacto nie jest najważniejsze :).

Dzięki za odzew.
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 16 Mar 2016 13:04 

Juve napisał(a):
Bierzemy w plecak kiełbaski na ognisko, kąpielówki (jeśli jest ciepło), kupujemy piwo w sklepie Kiwi w Rygge (jeśli nam nie szkoda kasy ;) mapka poniżej) i udajemy się na camping przy jeziorze Vestre Vansjo w okolicy lotniska.

Świetny pomysł, przetestujemy niebawem.
Mam takie pytanie, z trochę innej beczki - czemu piwo w sklepie norweskim? Jak sam zauważasz, jest tam wiele puszek po naszych rodzimych piwach, są jakieś problemy z wwiezieniem w podręcznym? Skoro ruszamy z Modlina, to mogę tam w bezcłowym kupic alkohol czy napoje, i potem go sobie spożyć na miejscu, tak? Polski alkohol.

Druga sprawa - jeżeli tam idzie się pół godzinki, to możeby przejść te 10 kilometrów i dojść do zatoki?
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 16 Mar 2016 14:16 
Awatar użytkownika

Loty: 139
Kilometry: 164 580
niebieski
Jak gdzieś jadę to próbuję tamtejszego piwa, a Tobie nikt nie broni przywieźć własne :) A jeśli chce Ci się dymać 10km, to też Ci nie zabronię ;) pzdr

#106 PostWysłany: 08 Kwi 2016 13:57 

Loty: 127
Kilometry: 158 074
niebieski
Miałem taki kaprys i kupiłem sobie bilety na jednodniówkę z powrotem o 6 rano następnego dnia i mam plan, by:
a) po przylocie ok. 9-10 pojechać do Moss, skorzystać z promu Moss-Horten, b) ok. 16 pojechać z Moss do Fredrikstad, c) wieczorem ok. 23 wrócić do Rygge. Moje pytanie - czy koło 17-18 można zwiedzać twierdzę w Fredrikstad?
33/50: Albania, Austria, Belgia, Chorwacja, Cypr, Czarnogóra, Czechy, Dania, Finlandia, Francja, Grecja, Gruzja, Hiszpania, Holandia, Kosowo, Litwa, Łotwa, Macedonia, Malta, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Serbia, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Turcja, Ukraina, Węgry, W. Brytania, Włochy
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 08 Kwi 2016 14:01 

niebieski
@Qba85 twierdza jest otwarta całą dobę, nie jest w żaden sposób ogrodzona od miasta.
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 08 Kwi 2016 21:25 

niebieski
Dzięki, świetna wiadomość.

Rozważam też odwrotne rozwiązanie (najpierw Fredrikstad, potem Moss) to mam pytanie odnośnie poruszanie się pieszo na trasie Moss - lotnisko w Rygge. Mapy Google pokazują, że to 10 km, czyli "w zasięgu" nóg :) Pytanie brzmi - czy to bezpieczna trasa w okolicach 21-23? Nie chodzi tu o oszczędzanie kasy, ale raczej spożytkowanie wolnego czasu.
33/50: Albania, Austria, Belgia, Chorwacja, Cypr, Czarnogóra, Czechy, Dania, Finlandia, Francja, Grecja, Gruzja, Hiszpania, Holandia, Kosowo, Litwa, Łotwa, Macedonia, Malta, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Serbia, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Turcja, Ukraina, Węgry, W. Brytania, Włochy
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 08 Kwi 2016 21:32 

niebieski
To jest Norwegia - cicho i spokojnie ;)
 Profil Relacje PM off
Qba85 uważa post za pomocny.

#110 PostWysłany: 08 Kwi 2016 21:36 

niebieski
Pod warunkiem że nie bedziesz szedł pasem zieleni wzdłuż autostrady. Znam taki przypadek i policja interweniowała bardzo szybko :) Skończył się happy-endem. Odwieźli radiowozem do miejsca docelowego
Qba85 uważa post za pomocny.

#111 PostWysłany: 08 Maj 2016 23:15 

niebieski
Sprawdzone. Chodnik i lampy na całej trasie, żadnych niepokojących zdarzeń, polecam :)
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 27 Sie 2016 10:54 
Site Admin
Awatar użytkownika

Juve napisał(a):
Alternatywa dla lowcostowego wypadu do Rygge. Bierzemy w plecak kiełbaski na ognisko, kąpielówki (jeśli jest ciepło), kupujemy piwo w sklepie Kiwi w Rygge (jeśli nam nie szkoda kasy ;) mapka poniżej) i udajemy się na camping przy jeziorze Vestre Vansjo w okolicy lotniska. Wg Map Google dotarcie tam zajmuje 58min, jednak realnie idzie się ok. 35min spacerkiem. Znajdziemy tam wydzielone kilka miejsc na ognisko, ławki ze stolikami, WC, pomosty (w marcu jeszcze złożone), a przede wszystkim ciszę i spokój w przyjemnej okolicy.

Image

Image

Image Image

Image Image

Image Image

Jeśli ktoś chce wypożyczyć kajak lub łódź...
Image

Zdjęcia nie są aktualne, gdzie jest ten camping?
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 28 Sie 2016 13:01 
Awatar użytkownika

Loty: 139
Kilometry: 164 580
niebieski
mapka

Załączniki:
mapa.jpg
mapa.jpg [ 83.66 KiB | Obejrzany 3093 razy ]
2 ludzi lubi ten post.
michzak uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 113 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości