Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 74 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 19 Maj 2015 17:58 

Napisałem na facebook'u do visitnorway. Odpisali, że nie jest potrzebna karta. Wystarczy udać się do danego muzeum ;)
 Profil Relacje PM off  

Ceny parkingów w polskich hotelach szokują. U Ceny parkingów w polskich hotelach szokują. U "rekordzisty" w Zakopanem zapłacisz nawet 500 zł za dobę!
Łap promienie słońca na Albańskiej Riwierze ☀️🌊 Hotel z pięknym widokiem od 2037 PLN 🤩 Łap promienie słońca na Albańskiej Riwierze ☀️🌊 Hotel z pięknym widokiem od 2037 PLN 🤩
 Temat postu: Re: Oslo
#42 PostWysłany: 07 Kwi 2016 02:09 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 121 425
Forumowicze drodzy,
wybieram się w sierpniu na 4 dni z chłopakiem do Oslo. Udało mi się zabukować promocyjnie nocleg w Scandicu Holmenkollen, więc tam jest nasza baza wypadowa.
Miasto miastem, byłam milion lat temu i pamiętam, że bardzo mi się podobało, ale wiem, że pewnie większość atrakcji obiegniemy w dwa dni. Na pewno będzie grane muzeum łodzi wikińskich, Muzeum Muncha, park Vigelanda, Akershus i generalne łażenie po mieście. Jeśli możecie zasugerować jakąś nieznaną szerzej turystom perełkę, to oczywiście będę bardzo wdzięczna!
Na czym mi jednak najbardziej zależy to porada, czy warto wypożyczyć na dzień samochód i podjechać w jakieś fajne, nietypowe miejsce, tak do 100 km od Oslo? Uwielbiamy naturę, tak więc wszelkie atrakcyjne fiordy / skałki / jeziora / lasy - cokolwiek niezbudowanego przez człowieka, a zapierającego dech w piersiach byłoby idealne!
Z góry pięknie dziękuję :D
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 07 Kwi 2016 02:38 

niebieski
pomysl na jednodniowa wycieczke z oslo bez wypozyczania samochodu:

przejazd pociagiem NSB Oslo-Bergen rano i powrot samolotem wieczorem, bilety spokojnie do kupienia po taniu (odlegly termin) a trasa Bergensbanen powinna was powalic na przyslowiowe kolana ;)
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 07 Kwi 2016 08:14 

xladystarrrdustx napisał(a):
wybieram się w sierpniu na 4 dni z chłopakiem do Oslo.

Tak, 4 dni na Oslo to za dużo. Jest kilka ciekawych rzeczy do zobaczenia ale też miasto robi nienajlepsze wrażenie: brud, śmieci w dzielnicach imigrantów, drożyzna. Najlepiej to popływać między wyspami, wybrać się na plaże na jednej z nich. W ramach komunikacji miejskiej kursują promy między wyspami.
Krzyk Muncha jest w Galerii Narodowej, w niedziele wstęp wolny. Galeria jest warta zwiedzenia, dlatego, że w Norwegii nie było Akademii Sztuk Pięknych i artyści wyjeżdżali na zachód się kształcić (głównie do Francji). Spowodowało to rozkwit malarstwa w Norwegii, taki paradoks.
 PM off  

#45 PostWysłany: 08 Kwi 2016 00:20 
Awatar użytkownika

Higflyer napisał(a):
wybieram się w sierpniu na 4 dni z chłopakiem do Oslo.

Tak, 4 dni na Oslo to za dużo. Jest kilka ciekawych rzeczy do zobaczenia ale też miasto robi nienajlepsze wrażenie: brud, śmieci w dzielnicach imigrantów, drożyzna.

Mieszkam w Amsterdamie, więc brud i drożyzna mi codzienną ;) Domyślam się, ze 4 dni to jest aż nadto, dlatego pomyślałam że fajnie będzie zobaczyć coś w tzw terenie. Nie chcemy broń boże latać z językiem na plecach - ten wyjazd to urodzinowy prezent dla mojego chłopaka i chodzi raczej o to, żeby odetchnąć w jakichś pięknych okolicznościach przyrody. Stąd ten pomyśl na wypożyczenie samochodu, ale niestety nawet nie wiem gdzie się kierować - internet nakazuje startować ze Stavanger czy Bergen, a w okolicach Oslo niewiele. Czy tam naprawdę nie ma nic do zachwycenia się? :/
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 08 Kwi 2016 09:30 

chodzi raczej o to, żeby odetchnąć w jakichś pięknych okolicznościach przyrody. Stąd ten pomyśl na wypożyczenie samochodu,

Oslo jest położone w bardzo pięknych okolicznościach przyrody. Najlepiej to popływać między wyspami, wybrać się na plaże na jednej z nich. W ramach komunikacji miejskiej kursują promy między wyspami. O ile pamiętam te miejskie promy pływają do 4 wysp.
Samochód będzie mało przydatny do pływania chyba, że amfibię skombinujesz dla chłopaka.

-- 08 Kwi 2016 10:40 --

Przystań promów jest w centrum Oslo na przeciwko Ratusza. Chce Was wysłać wysłać w romantyczny rejs, a Ty ciągle o samochodzie.
 PM off
xladystarrrdustx lubi ten post.

#47 PostWysłany: 08 Kwi 2016 10:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Rozkład jazdy promów można sprawdzić na www.ruter.no/en/, przystanek początkowy to Rådhusbrygga [båt] a docelowy to np. wyspa Hovedøya. Jutro przetestuję:)

#48 PostWysłany: 08 Kwi 2016 10:26 

srebrny
radzio666 napisał(a):
pomysl na jednodniowa wycieczke z oslo bez wypozyczania samochodu:

przejazd pociagiem NSB Oslo-Bergen rano i powrot samolotem wieczorem, bilety spokojnie do kupienia po taniu (odlegly termin) a trasa Bergensbanen powinna was powalic na przyslowiowe kolana ;)

Słusznie prawisz, aczkolwiek mnie ta trasa powaliła nie na kolana nawet, a na twarz. Próbowałem się tym pociągiem dostać na loty narciarskie do Vikersund i organizacja była tak żałosna, że pewnie lepiej by to poszło w jakiejś Ugandzie. Fakt że w końcu nas przewieźli taksówką na koszt kolei, ale co człowiek nerwów stracił, to na parę lat starczy.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 08 Kwi 2016 10:30 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 50 890
radzio666 napisał(a):
przejazd pociagiem NSB Oslo-Bergen

Jutro robię tę trasę :)
Carollayna.pl
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 08 Kwi 2016 10:40 
Awatar użytkownika

Loty: 116
Kilometry: 172 760
niebieski
W samym Oslo polecam wybrać się na zwiedzanie Pałacu Królewskiego, który w okresie letniego urlopu króla jest dostępny dla zwiedzających. Bilet normalny w tym roku to koszt 135 NOK, więc jak na Norwegię to bardzo mało. Zwiedzanie jest z przewodnikiem, a bilet obowiązuje na konkretną datę i godzinę. Jest dużo grup w języku angielskim. Niestety nie wolno robić zdjęć podczas zwiedzania Pałacu :( , ale i tak warto go zobaczyć.
http://www.visitoslo.com/en/whats-on/ev ... Time=12:00
W sierpniu i generalnie latem warto też odwiedzić ogród botaniczny w Oslo. Można spokojnie tam spędzić i pół dnia. Warto jedzenie zabrać ze sobą i zrobić sobie piknik na trawie lub posiedzieć przy stolikach. Wstęp do ogrodu i kilku cieplarni jest bezpłatny. Na terenie ogrodu jest też Muzeum Historii Naturalnej - niestety zabrakło mi czasu by je również zwiedzić, mimo niedrogich biletów (teraz - 2016 - bilet normalny kosztuje 50 NOK).
 Profil Relacje PM off
xladystarrrdustx lubi ten post.

#51 PostWysłany: 08 Kwi 2016 12:52 

niebieski
Carollayna napisał(a):
radzio666 napisał(a):
przejazd pociagiem NSB Oslo-Bergen

Jutro robię tę trasę :)

pogoda jutro powinna byc calkiem dobra wiec szykuj sie na piekne widoki, pozdrow Finse ode mnie ;)
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 09 Kwi 2016 03:28 
Awatar użytkownika

Higflyer napisał(a):
[
Przystań promów jest w centrum Oslo na przeciwko Ratusza. Chce Was wysłać wysłać w romantyczny rejs, a Ty ciągle o samochodzie.

No dobra, kupiłeś mnie. Prom zamiast czterech kółek brzmi rzeczywiście zachęcająco :)

@Cicha_Woda, dzięki za propozycje! Skorzystam :)

Trasa do Bergen kusi, ooooj kusi! Jedyne co mnie wstrzymuje to fakt ze to jednak jest kawałek a nie chcę, żeby ten wyjazd zamienił się w "dojazd 5h, godzina na miejscu i wracamy". Może jednak lepiej zostawić to na następną wizytę w Norwegii i wtedy już lecieć docelowo do Bergen? Ale się troszkę już łamię, @Carollayna dawaj znać jak bardzo było warto ;)

Jak na razie zatem ramowo myślę że: piątek: przylatujemy, mościmy się w hotelu, po południu i wieczorem łazimy bez celu po Oslo. Sobota - Muzeum Łodzi, Muzeum Muncha, Park Vigelanda, dalsze łażenie. Niedziela: skocznia Holmenkollen, Pałac Królewski, po południu prom na wyspy i jakieś winko (z bezcłówki ;) na plaży Poniedziałek: ? Wylot dopiero wieczorem, więc trochę czasu będzie...

Jeszcze raz pięknie dziękuję za rady!!
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 09 Kwi 2016 07:12 

Proponuję w niedzielę rano Galeria Narodowa (wstęp bezpłatny) i później Pałac Królewski te miejsca są blisko siebie. Pominięcie Galerii Narodowej to błąd, jest tam krzyk Muncha i naprawdę wartościowa kolekcja malarstwa.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.
xladystarrrdustx uważa post za pomocny.

#54 PostWysłany: 10 Kwi 2016 14:19 

A ja polecam muzeum statku polarnego Fram- jedno z lepszych małych muzeów w jakich byłem.
Kolej bergeńska oczywiście rewelacja, chociaż bardzo duża ilość tuneli niestety ogranicza widoki w najbardziej atrakcyjnej części.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 10 Kwi 2016 14:55 
Awatar użytkownika

srebrny
piotrek.s napisał(a):
A ja polecam muzeum statku polarnego Fram- jedno z lepszych małych muzeów w jakich byłem.

W pełni się zgadzam, a całkiem niedaleko jest też bardzo fajne muzeum łodzi wikingów.
Parę fotek z obu miejscówek można zobaczyć w mojej starej relacji :)

tromso-i-oslo-czyli-norwegia-zima,1507,43339
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 10 Kwi 2016 16:30 

HON fly4free
co prawda @xladystarrrdustx raczej się nie załapie, ale odwiedzającym Oslo w dniach:
Cytuj:
Spring 2016: every Saturday from 9 January – 18 June (except 19 March, 26 March and 14 May)
Autum 2016: every Saturday from 27 August – 10 December (except 17 September and 1 October)
polecam zwiedzanie parlamentu - info: Guided tours of the Parliament building
ze swojej strony zalecam być trochę przed godziną wejścia, bo zainteresowanie jest duże. my byliśmy w styczniu 2015 i przychodząc 15 minut przed czasem, byliśmy ok. 12-15. miejsca w kolejce. sporo osób, które przyszły "na styk" nie zostało wpuszczonych
po wycieczce o 11.30 akurat jest czas na dojście do Pałacu Królewskiego na honorową zmianę warty o 13.30, chociaż wg mnie nie warto akurat pod to układać planu dnia, do zobaczenia raczej "przy okazji", np przejścia z parlamentu do Parku Vigelanda
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 11 Kwi 2016 01:07 
Awatar użytkownika

Dzięki za super wskazówki - jesteście WIELCY!

"Krzyk" Muncha oczywiście od zobaczenia, to mój ulubiony malarz... a jak byłam w Oslo bodajże w 2010 to akurat było włamanie do Muzeum Muncha i zobaczyłam wielkie nic :(
W każdym razie wyspy wokól miasta wpisane na listę, Muzeum Łodzi Wikingów koniecznie też (zastanawiam się i wychodzi mi na plus kupno karty Oslo Pass - jeśli macie jakieś komentarze a propos, to będę wdzięczna). Kolej do Bergen kusi niemożliwie :)

Dziękuję raz jeszcze i obiecuję relację!
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 12 Kwi 2016 09:47 

@xladystarrrdustx jeśli dysponujecie większym budżetem to możecie popłynąć statkiem wycieczkowym na zwiedzanie fiordu Oslo ale też wersja niskobudżetowa promami miejskimi będzie ciekawa. Promami miejskimi można pływać w ramach biletu dobowego na komunikację miejską. Bardzo ładnie to opisała Karolina w swojej relacji z Oslo : http://karolina-s.fly4free.pl/blog/1112 ... w-pigulce/
Będzie środek lata, dzień dłuższy niż w Polsce więc wyspy i plaże to bardzo dobry pomysł.
 PM off  

#59 PostWysłany: 12 Kwi 2016 10:43 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 50 890
Trasa do Bergen kusi, ooooj kusi! Jedyne co mnie wstrzymuje to fakt ze to jednak jest kawałek a nie chcę, żeby ten wyjazd zamienił się w "dojazd 5h, godzina na miejscu i wracamy". Może jednak lepiej zostawić to na następną wizytę w Norwegii i wtedy już lecieć docelowo do Bergen? Ale się troszkę już łamię, @Carollayna dawaj znać jak bardzo było warto ;)

radzio666 napisał(a):
pogoda jutro powinna byc calkiem dobra wiec szykuj sie na piekne widoki, pozdrow Finse ode mnie ;)

Trasa Oslo-Bergen, cóż napisać jestem pod wrażeniem i to wielkim. 7,5 h w pociągu przyklejona do szyby :) co chwilę och! i ach!
Najlepiej mieć miejsca po lewej stronie pociągu (w stronę Bergen).
Jeśli chce się zobaczyć Norwegię w pigułce - WARTO!

Załączniki:
55 DSC05311.JPG
55 DSC05311.JPG [ 235.36 KiB | Obejrzany 3594 razy ]
55 DSC05280.JPG
55 DSC05280.JPG [ 239.96 KiB | Obejrzany 3594 razy ]
55 DSC05260.JPG
55 DSC05260.JPG [ 158.46 KiB | Obejrzany 3594 razy ]
55 DSC05221.JPG
55 DSC05221.JPG [ 154.68 KiB | Obejrzany 3594 razy ]
Carollayna.pl
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#60 PostWysłany: 12 Kwi 2016 12:59 

niebieski
Carollayna

zdjecie nr 3 - jakbys odwrocila wzrok o 90 stopni w prawo zobaczylabys miejsce gdzie mieszkalem przez 6 lat :D
 Profil Relacje PM off
Carollayna lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 74 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 15 gości