Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Maj 2013 11:45 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 538 866
1 lub 2 dni w lipcu. Ceny wychodzą kosmiczne (np 900 zł 2 dni). Z drugiej strony dojazd do Kjerag 3 osoby to 1500 NOK, więc jakieś 800zł. Jednocześnie na forum w temacie Norweskie fiordy można znaleźć informacje, że niektórzy wynajęli za 200-250 zł za dobę. Jak? Gdzie? Pochwalcie się. Tu już nie chodzi o kilkanaście koron różnicy a o jakieś 400zł.

I druga sprawa. O ile na Kjerag widzę trasę prostą dosyć, o tyle trasa samochodem na Preistekolen widzę prom. Ten którym wszyscy płyną - Stavanger - Tau. Jaka jest cena tego promu dla kierowcy z samochodem?
 Profil Relacje PM off  

Ceny parkingów w polskich hotelach szokują. U Ceny parkingów w polskich hotelach szokują. U "rekordzisty" w Zakopanem zapłacisz nawet 500 zł za dobę!
Łap promienie słońca na Albańskiej Riwierze ☀️🌊 Hotel z pięknym widokiem od 2037 PLN 🤩 Łap promienie słońca na Albańskiej Riwierze ☀️🌊 Hotel z pięknym widokiem od 2037 PLN 🤩
#2 PostWysłany: 15 Maj 2013 15:27 

Cennik za prom: link pezpośredni, pośredni (Rogland).
Wygląda na to, że za samochód z kierowcą zapłacisz 137NOK (15 stref).
Możesz się też przeprawić Lauvvik-Oanes. Płacisz 65NOK. Prom jeździ co 30 min.
Za parkingi przed wejściem na szlak pewnie też będziesz musiał płacić.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 31 Maj 2013 18:31 
Awatar użytkownika

Loty: 501
Kilometry: 1 207 919
niebieski
Samochod wynajelam w Budget na lotnisku za 33 funtow za dobe, to jakies 165-170zl. Przy wynajmie w miescie jest drozej. Poza tym im dluzszy wynajem, tym taniej za dzien. Pisze tu o najtanszym aucie klasy Polo, a auto zamowilam przez Expedie 2 dni przed wyjazdem.

--------------------------------------
Update po weekendzie:
1. Przejechalam sie trasa z lotniska do Lysebotn. Niestety na gorze trasy widokowej byly bardzo niskie chmury i nic nie bylo widac.

Na zakretach w dol do samego Lysebotn byl troche lepiej z widocznoscia, ale nie za dobrze, poza tym padal deszcz. W Lysebotn tez padalo, fiordu niewiele bylo widac, troche ludzi kreciilo sie nad woda.

2. Z Lysebotn wrocilam ta sama trasa do cywilizacji, bo prom po fiordzie kursuje dopiero od 14 czerwca 2013. Wzielam prom do Oanes i stamted dojechalam do Mountain Lodge przy parkingu pod Preikestolen. Nie wiem ile kosztuje parking, bo mialam rezerwacje w hotelu i nie placilam.

W rejonie Preikestolen byly bardzo niskie chmury, ktore zeszly jeszcze nizej i nic nie zobaczylam na samej gorzej. Nie bylo tez zadnych innych ludzi, poza Polakami pod namiotem na skalach.

Wypozyczony samochod mial limit kilometrow, 374km na dwa dni, ja zrobilam okolo 370km. Jesli ktos ma GPS Garmina z mapami 2013, to nie sa one za dobre. W rejonach lotniska pobudowano nowe drogi, ktorych nie ma na tych mapach.

Moje zdjecia z weekendu - http://picasaweb.google.com/AZMTKL/Stav ... ayJune2013

#4 PostWysłany: 17 Paź 2013 01:27 

Witam
Lece do Stavanger 15-18 Listopada i planuje wynając samochod, jeden dzień zostawiam sobie na Prekestolen a drugi na Kjerag. Mogłyby mi ktoś powiedzieć ile wyszła was trasa Stavanger- Kjerag wraz z benzyną ?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 17 Paź 2013 09:25 
Awatar użytkownika

Miej na uwadze, że droga do Lysebotn z Sirdal (przez parking na początku szlaku na Kjerag) jest sezonowa. Tzn. jeżeli w listopadzie spadnie śnieg, to może się okazać, że jest zamknięta.
Rzuć okiem tu
viewtopic.php?f=166&t=11225&start=501

Poza tym pamiętaj, że w tym okresie słońce wschodzi tam około 8:25, a zachodzi o 16:15.

#6 PostWysłany: 24 Cze 2015 08:36 

Loty: 86
Kilometry: 133 664
niebieski
siema,

w sobotę lecę do Stavanger ze znajomymi. Wynajęliśmy samochód i odbieramy go na lotnisku, to moje pierwsze wynajęcie dlatego chciałbym o coś spytać. Auto znaleźliśmy na stronie rentalcars.com (wypożyczalnia SIXT), koszt od soboty do wtorku to 650zł + 50NOK/dzień za dodatkowego kierowcę, podczas zamawiania samochodu było zaznaczone ubezpieczenie dodatkowe - pełne zabezpieczenie wkładu własnego, orientuje się ktoś czy to ubezpieczenie wykupione było od pośrednika (rentalcars) czy bezpośrednio od wypożyczalni (SIXT)?
Chodzi o to żeby w sobotę przy podpisywaniu umowy nie wcisnęli nam niczego dodatkowo płatnego ;)

#7 PostWysłany: 24 Cze 2015 09:20 

srebrny
Jeśli na voucherze z Economy Car Rentals jest zaznaczone excess refundable by Economy Car Rentals to masz ubezpieczenie od pośrednika

#8 PostWysłany: 24 Cze 2015 09:47 

niebieski
Image

Dodatkowo mamy pełne zabezpieczenie wkładu własnego

Rozumiem ze oprócz paliwa nie poniesiem zadnych kosztów dodatkowych?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#9 PostWysłany: 24 Cze 2015 18:13 

srebrny
Przepraszam, nie doczytałem dokładnie, że mowa jest o rentalscars, a nie ECR. Musiałbyś spojrzec w warunki zabezpieczenia wkładu własnego, czy jest wystawione przez zewnętrzną ubezpieczalnie, czy przez Sixt. W pierwszym przypadku w razie szkody wypożyczalnia zatrzymuje wkład własny i musicie ubiegać się o zwrot kwoty od ubezpieczyciela. Drugi wariant jest korzystniejszy, bo nie musicie robić dokładnych oględzin auta przed odbiorem pod kątem rys i zadrapań, podobie przy oddawaniu Sixt nie będzie się bardzo przyglądał czy nie ma szkód.

#10 PostWysłany: 26 Cze 2015 06:20 

niebieski
Image

Juz doczytałem co napisali na dole, ubezpieczenie jest kupione u pośrednika.

Rozumiem ze w takim przypadku pasowałoby dobrze obejrzeć samochod przed odbiorem i porobić fotki ewentualnym otarcią czy zadrapanią? ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#11 PostWysłany: 05 Mar 2016 11:31 

Loty: 30
Kilometry: 52 748
Cześć
Wybieram sie do Stavanger na przełomie kwietnia i maja.
Czy ktoś mógłby mi pokrótce opisać jak to jest z płaceniem za drogi przy wynajęciu samochodu na lotnisku ??
Czytam i nie do końca wszystko jest dla mnie jasne..............czy muszę się rejestrować na http://www.autopass.no ???
Będę wdzieczny za pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 09 Mar 2016 12:28 
Awatar użytkownika

host_ napisał(a):
Cześć
Wybieram sie do Stavanger na przełomie kwietnia i maja.
Czy ktoś mógłby mi pokrótce opisać jak to jest z płaceniem za drogi przy wynajęciu samochodu na lotnisku ??
Czytam i nie do końca wszystko jest dla mnie jasne..............czy muszę się rejestrować na http://www.autopass.no ???
Będę wdzieczny za pomoc :)

Korzystalem z wypozyczalni Hertz. Nadajnik czy jak to sie fachowo nazywa byl w samochodzie zamontowany z automatu.
Nigdzie sie nie rejestrowalem, tylko tankowalem i jezdzilem. ;)

Opłaty za Autopassa sciagnelo z karty kredytowej po rozliczeniu i powrocie do kraju.

#13 PostWysłany: 09 Mar 2016 13:42 

Loty: 30
Kilometry: 52 748
lupus napisał(a):

Korzystalem z wypozyczalni Hertz. Nadajnik czy jak to sie fachowo nazywa byl w samochodzie zamontowany z automatu.
Nigdzie sie nie rejestrowalem, tylko tankowalem i jezdzilem. ;)

Opłaty za Autopassa sciagnelo z karty kredytowej po rozliczeniu i powrocie do kraju.

Wielkie dzięki za odpowiedź !! ;)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 12 Maj 2016 10:57 

Podpinam się pod temat z dodatkowym pytaniem: Jak jest z tym nieszczęsnym wkładem własnym przy wypożyczaniu samochodu? Trzeba go zawsze zostawić jako kaucję, czy da się tego jakoś uniknąć?
Czytam regulamin już którejś z rzędu wypożyczalni i wszędzie piszą, że w momencie wynajmu samochodu blokują zabezpieczenie wkładu własnego na karcie kredytowej w wysokości 9-10 tys NOK, a to jakby nie patrzeć - zablokowane 3tys PLN na karcie kredytowej. Da się tego jakoś uniknąć? Czy to ubezpieczenie wkładu własnego, o którym mowa wyżej, coś zmienia?
A może znacie jakieś wypożyczalnie, które nie wymagają tego wkładu (wieść gminna niesie, że takie bywają)?

Będę zobowiązany za jakieś info od praktyków.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 12 Maj 2016 11:05 
Awatar użytkownika

Loty: 501
Kilometry: 1 207 919
niebieski
Mozesz kupic ubezpieczenie znoszace wklad wlasny bezposrednio w wypozyczalni, wtedy moga zablokowac tylko jakas mala kwote na paliwo na wszelki wypadek. Ale takie ubezpieczenie bedzie dosc drogie i drozsze niz kupilbys w firmie zewnetrznej. Jesli obawiasz sie o ewentualne uszkodzenia, to poczytaj inne watki o takim ubezpieczeniu.

Najtansza opcja: kupic ubezpieczenie gdzie indziej i podwyzszyc limit na karcie kredytowej, zeby mogli zablokowac odpowiednia kwote. Niedawno byl bardzo podobny temat o blokadzie na karcie w wypozyczalni w Norwegii.

depozyt-przy-wynajeciu-samochodu-jak-wysokosc,1421,78282

#16 PostWysłany: 12 Maj 2016 11:45 

Dzięki, zaraz biorę się za lekturę. Tym bardziej, że ten wkład własny to prawie 5 tys, a nie jak napisałem wyżej 3 tys...

pozdrawiam,

Ostatnio edytowany przez Roku, 14 Cze 2016 08:54, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 12 Maj 2016 11:52 
Awatar użytkownika

srebrny
@pslocins
To, że udział własny wynosi 5 tys. wcale nie oznacza, że tyle zablokują na karcie. Z reguły blokują na karcie niższe kwoty ale żeby wiedzieć ile dokładnie, to już trzeba dopytywać w wypożyczalni.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 12 Maj 2016 13:07 

maczala1 napisał(a):
@pslocins
To, że udział własny wynosi 5 tys. wcale nie oznacza, że tyle zablokują na karcie. Z reguły blokują na karcie niższe kwoty ale żeby wiedzieć ile dokładnie, to już trzeba dopytywać w wypożyczalni.

Cenna informacja, spróbuję się czegoś dowiedzieć, choć w regulaminach widnieją raczej informacje o pełnym zabezpieczeniu. Np. tutaj wyciąg z regulaminu SIXT:

Image
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 12 Maj 2016 13:49 
Awatar użytkownika

srebrny
@pslocins
Brałem parę razy w Skandynawii w AVIS i chyba HERTZ. Zawsze miałem wykupione u nich bezpośrednio jakieś ubezpieczenie, które zmniejszało udział własny do kwoty około 3-4 tys. zł, a blokada na karcie była poniżej 1 tys. zł.
W SiXT nigdy nie brałem i nie wiem jak postępują.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 12 Maj 2016 14:32 

maczala1 napisał(a):
@pslocins
Brałem parę razy w Skandynawii w AVIS i chyba HERTZ. Zawsze miałem wykupione u nich bezpośrednio jakieś ubezpieczenie, które zmniejszało udział własny do kwoty około 3-4 tys. zł, a blokada na karcie była poniżej 1 tys. zł.

Nie pamiętasz przypadkiem czy to było ubezpieczenie CDW (Collision Damage Waiver) czy tam jakieś Super CDW?
W serwisie HERTZ widnieje informacja, że takie ubezpieczenie jest w cenie wynajmu (o ile dobrze rozumiem):

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości