Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Hiroshima i Miyajima
#1 PostWysłany: 11 Paź 2016 17:47 

Witajcie.

Mam pytanie ile mniej więcej czasu potrzeba na zwiedzenie Miyajima i Hiroshimy?. Czytałem,że można spokojnie w jeden dzień - chodzi mi o rozbicie godzinowe np: Miyajima 2-3h ( czy w tym czasie da się wjechać i zjechać z góry Misen? ) i np: 2h w Hiroshimie?. czy np wyrobiłbym się będąc o 9:00 na promie na Miyajime do godziny 15:00 - 16:00 ze zwiedzeniem również Hiroshimy ( głównie park pokoju, może muzeum jeśli zdążę ).
 Profil Relacje PM off  

Tanie loty do Włoch: bilety do Mediolanu z 4 miast od 80 PLN! Tanie loty do Włoch: bilety do Mediolanu z 4 miast od 80 PLN!
Wiosenne loty Ryanair do Chorwacji z 7 polskich miast już od 175 PLN. Także okołoweekendowo Wiosenne loty Ryanair do Chorwacji z 7 polskich miast już od 175 PLN. Także okołoweekendowo
#2 PostWysłany: 11 Paź 2016 17:52 
Awatar użytkownika

srebrny
tomazs napisał(a):
czy np wyrobiłbym się będąc o 9:00 na promie na Miyajime do godziny 15:00 - 16:00 ze zwiedzeniem również Hiroshimy ( głównie park pokoju, może muzeum jeśli zdążę )

Tak.

#3 PostWysłany: 11 Paź 2016 18:03 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie
ale na pewno szybciej będzie jeśli wszystko obejrzysz na google maps

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Paź 2016 18:22 

niebieski
Ja na Miyajima spędziłem prawie cały dzień i się nie nudziliśmy. Zwiedzanie obydwu miejsc w jeden dzień to trochę sprint.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 11 Paź 2016 18:23 

złoty
Żartujesz sobie... 2 godziny na Miyajimie z wjechaniem na szczyt? Chyba tylko po to, żeby odnotować w notesiku 'ZALICZONA'. Co kto lubi oczywiście, ale mnie by było szkoda czasu i pieniędzy na takie odfajkowywanie miejsc.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 11 Paź 2016 18:29 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌tomazs‌

Podaję sprawdzony empirycznie przeze mnie czas zwiedzania.

Hiroshima
Park Pokoju (bez Muzeum Pokoju): 30 min - 1 h
Samo Muzeum Pokoju: 45 min - 2 h

Miyajima
Tylko Itsukushima Jinja: 45 min - 3 h
Itsukushima Jinja + Miyajima Ropeway (bez wejścia na szczyt powyżej górnej stacji kolejki): 3 - 5 h
Itsukushima Jinja + Miyajima Ropeway + wejście na szczyt: 4 - 6 h

Na górnej stacji Miyajima Ropeway jest platforma widokowa. Jeżeli chcesz, możesz wejść dalej na sam szczyt (30 minut w jedną stronę), ale widok ze szczytu nie odbiega jakoś znacząco od tego z platformy przy kolejce.

Muzeum Pokoju ma dość długie godziny otwarcia (do ok. 18:00, zależy od pory roku), dlatego można je zostawić na koniec.

Dojazd z Parku Pokoju w Hiroshimie do Itsukushima Jinja tramwajem (albo tramwajem i pociągiem) oraz promem zajmuje ok. 1,5 h.
 Profil Relacje PM off
tomazs lubi ten post.
tomazs uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 26 Lis 2016 12:48 

@‌tomazs‌

A gdzie będzie przed tymi dwoma miejscami i gdzie będziesz po nich? Zrozumiałem, że dzień zaczynasz w Miyajimie, czyli poprzednia noc jest na wyspie. Czy jakoś inaczej?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 26 Lis 2016 13:45 

@‌tomazs‌ fajną rzeczą jest zobaczenie pływającego tori podczas przypływu (klasyczne, piękne ujęcie znane z przewodników) jak również poczekanie i zobaczenie go podczas odpływu. Wtedy już nie tylko zobaczenie go jest fajne, ile przejście suchą stopą PRZEZ owo tori. Robi wrażenie.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 27 Lis 2016 18:25 

@Robokun - już byłem, przyjechałem rano Shinkansenem z Osaki, a Mijajimie byłem 4,5h - Aso mi to pięknie rozpisał - następnie odwiedziłem muzeum Pokoju ( połowa w remoncie ) park i jeszcze ogród Shukkeien ( obecnie otwarty do 21:00 - pięknie podświetlony wieczorem ) - na noc zostałem w Hiroszimie i rano leciałem do Tokio.

@Smok1 - udało mi się i jedno i drugie - rzeczywiście super
 Profil Relacje PM off
smok1 lubi ten post.

Temat postu: Hiroshima i Miyajima
#10 PostWysłany: 18 Cze 2017 20:20 

Loty: 56
Kilometry: 144 372
Aso napisał(a):
@tomazs

Hiroshima

Miyajima
Itsukushima Jinja + Miyajima Ropeway (bez wejścia na szczyt powyżej górnej stacji kolejki): 3 - 5 h

Na górnej stacji Miyajima Ropeway jest platforma widokowa. Jeżeli chcesz, możesz wejść dalej na sam szczyt (30 minut w jedną stronę), ale widok ze szczytu nie odbiega jakoś znacząco od tego z platformy przy kolejce.

Muzeum Pokoju ma dość długie godziny otwarcia (do ok. 18:00, zależy od pory roku), dlatego można je zostawić na koniec.

Dojazd z Parku Pokoju w Hiroshimie do Itsukushima Jinja tramwajem (albo tramwajem i pociągiem) oraz promem zajmuje ok. 1,5 h.

Dziękuję! :) Bardzo przyda się w planowaniu pobytu!

Ostatnio edytowany przez michzak, 19 Cze 2017 08:21, edytowano w sumie 1 raz
Dubel
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 19 Cze 2017 08:08 

Loty: 30
Kilometry: 87 409
Ja ze swojej strony polecam jeszcze zajrzeć do świątyni Daishō-in na Miyajimie, osobiście bardziej mi się podobała niż Itsukushima Jinja :)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 05 Lis 2017 15:22 

Loty: 14
Kilometry: 48 821
tomekx11 napisał(a):
Aso napisał(a):
@tomazs

Hiroshima

Miyajima

Dziękuję! :) Bardzo przyda się w planowaniu pobytu!

Bylem w tym roku. Spalem w Santiago hostel Hiroshima. Z rana wstalem okolo 7. Do parku jest moze z 200 m od hostelu. Zwiedzanie ze zdjeciami i udzielaniem wywiadu lokalnej gazecie :) zajelo mi kolo 1h. Obok mostu przy parku odplywa lodka do Miyajima. W jedna strone kosztuje 2000 JPY. Generalnie w zasadzie caly dzien zostaje na Miyajima. Promem JR wracalem co Jrpass pokrywa. Stacja z pociagami jest bardzo blisko od miejsca gdzie cumuje prom. Idzie sie caly czas prosto od brzegu. Mozna po powrocie szybko obejrzec z zewnatrz Hiroshima castle nawet jak jest ciemnawo. Na upartego tez mozna wieczorem zwiedzac park pokoju zamiast rano ale rano lepiej. Muzemum jest zamykane ale park w sumie jest 24h czynny.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 10 Cze 2018 22:06 

Loty: 86
Kilometry: 165 130
Zbanowany
Tak się składa, że nocuję w tym samym hostelu:) Tej łódki nie pokrywa pass na wyspę?

Co jeszcze można zobaczyć ciekawego w Hiroszimie oprócz muzeum i parku pokoju?

Wybieram się na pewno do Kure, chciałbym zobaczyć muzeum Yamato.

Co jeszcze ciekawego jest do zobaczenia na Miyajmie?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 08 Cze 2024 17:40 

Loty: 128
Kilometry: 379 282
srebrny
Po podwyżkach na najpopularniejszy transport w Japonii w poprzednim roku (https://www.fly4free.pl/japan-rail-pass ... y-japonia/) opacalność JR pass jest zdecydowanie mniejsza (zwłaszcza przy dłuższym pobycie). Szukając alternatywmy mogę polecić 24h pass (są też dłuższe opcje) w regionie Hiroshimy:
1. Hiroden Streetcar and Ferry Ticket (24 hours).
2. Visit Hiroshima Tourist Pass (24/48/72 hours).

Obie opcje kosztują 1000 JPY (~25 PLN; kupione np na mobiry - https://www.mobiry.jp/en/ticket/index.h ... _hiroshima), gdzie:
Ad. 1. W tej opcji możemy korzystać z tramwajów (m.in. tramwaj nr 2, który z centrum Hiroshimy dojdzie do Miyajima), promu (Matsudai Kisen Ferry Terminal), nie musimy dodatkowo płacić Miyajima Visitor Tax (100 JPY) i dostajemy jeszcze zniżkę 500 JPY na RT na Miyajima Ropeway (przy OW nie ma ona sensu - cena to 1100 JPY, zamiast 1500 JPY).
Ad. 2. Różnica do pkt 1 jest taka, że dodatkowo mamy w pakiecie busy, ale Miyajima Visitor Tax (100 JPY) nie jest uwzględniony i nie dostajemy również zniżki na Miyajima Ropeway.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości