Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Kambodża - plaże
#1 PostWysłany: 21 Mar 2014 23:01 

niebieski
Nie mogę nigdzie znaleźć aktualnych informacji na temat plaż w Kambodży. Planuję w tym roku spędzić tydzień na plażach Kambodży. Czy możecie podzielić się informacjami, gdzie warto, gdzie nie i czy jest równie pięknie jak w Tajlandii, pzdr:-)
 Profil Relacje PM off  

Ferie zimowe: Madera na tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2399 PLN. Wylot z Warszawy Ferie zimowe: Madera na tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2399 PLN. Wylot z Warszawy
Wiosenny tydzień na Korfu za 692 PLN. Loty z Wrocławia + noclegi nad morzem Wiosenny tydzień na Korfu za 692 PLN. Loty z Wrocławia + noclegi nad morzem
 Temat postu: Re: Kambodża - plaże
#2 PostWysłany: 14 Maj 2014 15:05 

Koh Rong Island - jakieś 2 godziny łódką od Shihanoukville. Noclegi rezerwowaliśmy w agencji Monkey Island- uwaga, może okazać się że nie ma nic wolnego jeśli ktoś chce zarezerwować chatkę z dnia na dzień. Na wyspie widziałam tylko 2 resorty, ten w którym mieszkaliśmy prowadzony jest przez Niemca, cena za 3 osobowy domek 30$ ( listopad 2011). Jeśli ktoś lubi ciszę i spokój to będzie mu się podobać- wg jednego z mieszkańców wyspa jest wielkości Hongkongu a jednorazowo może się na niej znajdować maksymalnie 100 osób- tylko tyle mają noclegów. Nie wiem ile w tym prawdy, faktem jest jednak to iż w ciągu kilkugodzinnego łażenia po wyspie spotkałam jedynie kilku miejscowych. Myślę że miejsce spodoba się wielbicielom nurkowania i pięknych plaż- jeśli ktoś jest nastawiony na imprezy będzie rozczarowany.
Wyspa jest równie ładna jak te w Tajlandii, o ile nie ładniejsza, choć ja mam porównanie tylko do wysepek przy Krabi, Koh Chang i Koh Samet.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 14 Maj 2014 15:18 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
bokonon77 napisał(a):
Koh Rong Island - jakieś 2 godziny łódką od Shihanoukville. Noclegi rezerwowaliśmy w agencji Monkey Island- uwaga, może okazać się że nie ma nic wolnego jeśli ktoś chce zarezerwować chatkę z dnia na dzień. Na wyspie widziałam tylko 2 resorty, ten w którym mieszkaliśmy prowadzony jest przez Niemca, cena za 3 osobowy domek 30$ ( listopad 2011). Jeśli ktoś lubi ciszę i spokój to będzie mu się podobać- wg jednego z mieszkańców wyspa jest wielkości Hongkongu a jednorazowo może się na niej znajdować maksymalnie 100 osób- tylko tyle mają noclegów. Nie wiem ile w tym prawdy, faktem jest jednak to iż w ciągu kilkugodzinnego łażenia po wyspie spotkałam jedynie kilku miejscowych. Myślę że miejsce spodoba się wielbicielom nurkowania i pięknych plaż- jeśli ktoś jest nastawiony na imprezy będzie rozczarowany.
Wyspa jest równie ładna jak te w Tajlandii, o ile nie ładniejsza, choć ja mam porównanie tylko do wysepek przy Krabi, Koh Chang i Koh Samet.

Dla osób nurkujących warto rozważyć opcję pakietu nurkowego - w cenie nurkowania, transfer, nocleg i lunch. Dla nienurkujących - snorkowanie. Przykładowo:
http://www.ecoseadive.com/?page_id=74
Sihanoukville też nie jest złe, ale to zupełnie co innego niż mała wysepka. Plusem są bardzo niskie ceny noclegów - w drugiej linii zabudowy przy ochheuteal beach można znaleźć dobry nocleg poniżej 10$ za pokój 2os. a piwko w barach za grosze. Ceny wypadów na snorkowanie lub pobliską Bamboo Island też bardzo przystępne - bezpośrednio z plaży w samym Sihanoukville raczej jedynie przyjemny piasek, do rafy trzeba dopłynąć.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Maj 2014 15:55 

Do Shihanoukville warto wybrać się choćby ze względu na świeże ryby z grilla serwowane w knajpach przy plaży. Takiego stosunku jakości do ceny nie spotkałam w żadnym innym miejscu. A i piwo faktycznie tanie, koktaile też :-)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Maj 2014 17:51 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
Amok z ryby lub wielki, grilowany, świeży rybi stek poniżej 5$ :) a wszystko to zapijamy piwkiem za 0,5$
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 25 Wrz 2014 15:25 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 100 697
Podłączam się do tematu -w przyszłym roku jadę na 2 tygodnie do Kambodży (lecę do Bangkoku, stamtąd na pewno Siem Reap, Phnom Penh i myślałam o kilku dniach na jakiejś wyspie).
Jak cenowo wygląda dostanie się na Koh Rong? Polecacie jeszcze jakieś inne, niedrogie wyspy?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Paź 2014 22:25 

Podbijam- Koh Rong czy Koh Rong Samloem?
Ma ktoś porównanie tych 2 wysp?

#8 PostWysłany: 16 Kwi 2015 14:52 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 100 697
Ok, po powrocie mogę dodać coś od siebie: jeśli chodzi o wybór wyspy, zdecydowaliśmy się na Koh Rong Samloem, jest mniejsza i bardziej klimatyczna (zatrzymaliśmy się w Eco Sea Dive, w okolicy jest klimatyczna wioska rybacka). W czasie naszego pobytu w Kambodży na Koh Rong zrobiło się dość nerwowo (jeden tyrusta zabity, dwoje kolejnych mocno pociętych maczetą - napastnicy chcieli ich okraść), ale na miejscu zjawiła się policja i zaczęli podejmować jakieś działania w celu zwiększenia bezpieczeństwa. Ale to tylko tak ku przestrodze piszę, w ogóle nie wiedziałabym o tych akcjach, gdyby nie to, że ktoś nam o nich opowiedział. Na Koh Rong Samloem w każdym razie nadal spokój i idylla :)
 Profil Relacje PM off
dziabulek lubi ten post.

#9 PostWysłany: 21 Sie 2015 16:46 

Witam,
będę w Kambodży pod koniec listopada tego roku. Również zastanawiam się nad Koh Rong Samloem lub Koh Rong Island.
Jeżeli już czy polecalibyście jakieś konkretne plaże na tych wyspach, czy nie sugerować się tym i brać nocleg w obojętnie jakiej części wyspy?
Chciałam się również dowiedzieć jak najlepiej dostać się na nie z Phnom Penh, jaki czas podróży, cena i czy znajdę transport z dnia na dzień? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 21 Sie 2015 17:57 

Nie zgadzam się z opinią, że na koh rong nie ma gdzie imprezować, może parę lat temu tak było... jak ktoś szuka spokoju to tylko bungalowy dalej od przystani gdzie dopływają łodzie. Tam wszystko bardzo się zmienia ciągle coś buduje na wyspie jest coraz więcej turystów, noclegi w przedziale cenowym od 10$ za pokój/2os w okolicach przystani, dalej drożej. Sądzę, że jest bezpiecznie tak jak w większości miejsc w azji. Na koh rong samloem są tylko 2 resorty w których jesteś skazany na jedzenie w ich restauracji nie za tanio i nie za dobrze- nasze doświadczenia :-( jeśli ktoś lubi tanio zjeść w garkuchniach zupę itp. tam czegoś takiego nie ma. Na koh rongu lepiej pod względem kulinarnym :-) My nic nie rezerwowaliśmy codziennie wszystko się zmienia jednego dnia nie ma wolnych miejsc następnego po odpłynięciu speed boata można wybierać oczywiście do czasu aż wróci on z nowymi turystami... Ogólnie fajna atmosfera na wyspie taki wszechobecny luz jeśli ktoś wie o co chodzi :-) Jeśli chodzi o transport nic nie trzeba wcześniej rezerwować zresztą jak w większości miejsc. Najlepiej nocnym autobusem z PP do Sih. około południa odpływa speed boat
 Profil Relacje PM off
Podlykot lubi ten post.
Podlykot uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 24 Sie 2015 00:16 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 121 425
sleepe napisał(a):
Na koh rong samloem są tylko 2 resorty w których jesteś skazany na jedzenie w ich restauracji nie za tanio i nie za dobrze- nasze doświadczenia :-( jeśli ktoś lubi tanio zjeść w garkuchniach zupę itp. tam czegoś takiego nie ma.

Pozwolę się nie zgodzić - "resortów" na KRS jest dużo więcej niż dwa. W necie naliczyłam bodajże 16.
Oczywiście nie ma tu też porównania między Saracen Bay, gdzie jest chyba 8 czy 9 skupisk bungalowów na plaży, a drugą stroną wyspy (Lazy Beach, Robinson's czy Huba Huba znajdują się w zatoczkach i są jedynymi "resortami" w danej zatoce, czyli mają w zasadzie całkowicie prywatną plażę i są odcięci od wszystkich pozostałych)

Co do kwestii wyboru jedzenia już bardziej, rzeczywiście wybór jest niewielki i generalnie każdy ośrodek oferuje pi razy oko to samo i nie jest to szczyt doznań kulinarnych. Wszystko dlatego, że wyspa nie jest stale zamieszkała, tzn oprócz miejsc dla turystów nie ma tam wiosek lokalnej społeczności (jest miniwioseczka rybacka, ale bez sklepu i bez knajpy). Trzeba więc polegać na tym, co serwują ośrodki. Ale do przeżycia ;)

podlykot napisał(a):
Chciałam się również dowiedzieć jak najlepiej dostać się na nie z Phnom Penh, jaki czas podróży, cena i czy znajdę transport z dnia na dzień?

Z PP autobusem (Giant Ibis, Mekong Express i inne) w 3-4 h. Kilka autobusów dziennie, cena bodajże 15 dolarów, można (i dobrze tak zrobić) zarezerwować przez net, jeśli chcesz mieć 100% pewności że dojedziesz o konkretnej godzinie. Jechałam oboma liniami i bardzo sobię chwaliłam, szybko czysto i bezpiecznie (w Ibisie to nawet wifi było, fiu fiu ;)
Można również taksówką, ale to się opłaca raczej jeśli jest was więcej, bo cena zazwyczaj około 40-50$ do podziału dla wszystkich podróżujących.
Z Sihanoukville na Koh Rong i Koh Rong Samloem pływają łódki i speedboaty. W sezonie pływały na Koh Rong kilka razy dziennie, ostatni bodajże o 15. Zazwyczaj chętni znajdowali miejsce od ręki.

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off
Podlykot uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 19 Lut 2016 10:47 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 121 425
Złe wiadomości dla wszystkich planujących pobyt na Otres Beach w Sihanoukville - władze zadecydowały o USUNIĘCIU wszelkich hoteli, noclegowni, chatek, knajpek z plaży. Jeśli akcja się powiedzie, od kwietnia nie będzie się już gdzie na Otres zatrzymać :( Strach pomyśleć, co powstanie w zamian - czyżby kilka betonowych resortów dla bogatych?

https://www.cambodiadaily.com/news/siha ... ut-108604/

Dobrze, że chwilowo się jeszcze za wyspy nie zabrali... :x
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 19 Lut 2016 10:58 
Awatar użytkownika

Komuś się marzą hotele , pewnie się pojawili mocni ludzie z kasą .Szkoda, Otres to fajne , trochę oldskulowe miejsce. Coraz ich mniej.

#14 PostWysłany: 28 Kwi 2016 18:38 

My byliśmy na południu Kambodży w marcu 2016. Otres i Otres II jeszcze stały i ponoć te informacje o wyburzeniu krążą już od jakiegoś czasu, ale pewnie prędzej czy później powstanie tam jakiś wielki chiński resort :( Bardzo polecamy zarówno Otres jak i wyspy Koh Rong i Koh Rong Samloem. Jedne z najpiękniejszych jakie w życiu widzieliśmy!!! Zdecydowanie bardziej nam się podobało niż w Tajlandii. Ceny mocno idą w górę, ale na Koh Rong jeszcze da się znaleźć tanie i dobre miejsca. Na Samloem trzeba się żywić w drogich (jak na Azję) restauracjach bo nic innego tam nie ma. Za to jest fajny hostel The Beach za 12$ za łóżko dla 2 os.

Ostatnio edytowany przez Washington, 27 Gru 2016 10:01, edytowano w sumie 1 raz
Reklama, promowanie własnych stron internetowych, podawanie linków do innych, konkurencyjnych stron.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 03 Lis 2016 23:21 
Awatar użytkownika

Czy takie drogie są te restauracje na Koh Rong Salmoem? Bierzmy pod uwagę, ze są to wyspy.
Piwko 1$, jedzenie da radę znaleźć za 3-4$ (duże i dobre). Ok w porównaniu do reszty kraju to 2x drożej, ale też bez przesady :)

My np. kupiliśmy alkohol i napoje w Sihanouk i przewieźliśmy łodzią.
To może być dobre rozwiązanie, bo litr whisky kosztuje z 3-4$, duża cola (1,5l) koło 0,75$, a na wyspie te ceny już są kilkukrotnie wyższe.

Odnośnie plaży bardzo polecam Sunset Beach.
Bardzo spokojna, z dala od zgiełku, czysta - z pięknymi zachodami słońca ;)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 12 Lut 2017 05:18 
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o plaże, to mogę polecić Otres Beach - znajduje się ona w Sihanoukville, kilka kilometrów za miastem. Naprawdę świetna atmosfera, wszyscy są wyluzowani i przyjaźni (chociaż w tym wypadku to może jest sprawka obecnych w restauracjach dań takich jak "Happy Pizza", czy "Magic Mushroom Shake").

Dla osób szukających spokoju polecam wybranie się na

, również niedaleko Sihanoukville i plaży Otres. Na wyspie znajduje się tylko kilka małych ośrodków, turystów/podróżników praktycznie na niej nie ma, elektryczność dostępna jest tylko wieczorami, a po obiedzie/kolacji, gdy zapada zmrok, zwykle rozpalane jest ognisko. Gdy zapadną całkowite ciemności można po wejściu do wody zobaczyć i doświadczyć na własnej skóze "świecący plankton". Naprawdę niesamowite widowisko. :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 10 Sty 2019 13:03 

niebieski
Chętnym na wypoczynek plażowy w Oters polecam zajrzeć na google maps. Zdjęcia satelitarne z 2019 pokazują wesołą deweloperkę na sterydach.
https://www.google.pl/maps/place/10%C2% ... 03.5533917
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 11 Sty 2019 05:14 
Awatar użytkownika

niebieski
"Mają rozmach s...syny!" chciało by się zacytować.
Pozostaje się cieszyć, że człowiek był tam w jeszcze akceptowalnych warunkach i szukać innych mniej zahotelonych miejsc.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 13 Sty 2019 21:38 
Awatar użytkownika

Dwa miesiące temu wróciłem z Sihanoukville. Obraz nędzy i rozpaczy. Unikać. Wszędzie Chińczycy budują olbrzymie hotele, apartamentowce i kasyna. Brud,syf, hałas.
Unikać. Pewnie na wyspach jest spoko ale na lądzie - tragedia. Trochę zdjęć dla wyobrażenia jest na blogu ( adres w stopce), zapraszam do rzucenia okiem.
pozdrawiam
bm

#20 PostWysłany: 13 Sty 2019 22:16 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
niebieski
Sihanoukville należy traktować tylko jako bazę przesiadkową na wyspy. Tam nie ma sensu siedzieć dłużej niż 2 godziny. Wyspy są bardzo ładne.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości