Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Sty 2017 12:09 

Cześć,
Na wakacje będę 3 tygodnie w Wietnamie... ze znajomymi ustaliliśmy wstępną trasę:
Hanoi - Ha Long - Hoi An - Ho Chi Minh - Phu Quoc...
Nie jesteśmy do końca pewni, co zobaczyć, a co ominąć, bo opinie są przeróżne..
Macie może jakieś uwagi/pomysly co uwzględnić w trakcie 3 tygodni, a co omijać szerokim łukiem ;)?
 Profil Relacje PM off  

Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni
Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom
#2 PostWysłany: 25 Sty 2017 12:49 

Z całego Wietnamu polecam najbardziej rejon Sapa i treking po wioskach i górach z noclegiem u rodziny. Treking nie jest wymagający.
Do Sapy dostaniesz się pociągiem nocnym (są kuszetki, ale poleca soft seats, miękkie i tanie) bądź autobusem.
Ja zrobiłem Sapę następująco:
Hanoi - Sapa - nocny pociąg (softseat, cena w 2014 ok 7 USD)
rano jesteś w Sapie, idziesz na lokalny mały rynek niedaleko kościoła i tam z okolicznych wiosek schodzą kobiety ubrane w strojach ludowych i proponuję treking do swojej wioski z noclegiem i kolacją w jej domu).
WAŻNA INFORMACJA - jeżeli zarezerwujesz treking w agencji idziesz z duża grupą ludzi i śpisz w specjalnie przygotowanych miejscach, pieniądze idą głównie do pośredników, a localsi dostają z tego małą kwotę,
Ja wybrałem drugą opcją i umówiłem się z kobietą z targu cena za dwie osoby treking + nocleg z jedzeniem to było ok 10-15 USD/os nie pamiętam dokładnie.
Po umówieniu trekingu zabookowałem się w Hostelu, chyba najtańszym w okolicy 2 USD/os w doormitory i wynająłem skuter i zrobiłem calodniowa wycieczkę po okolicznych wsiach, spałem w hostelu, w którym zostawiłem ciężki plecach i z małą torbą następnego dnia udałem się na treking.
Wrażenia niesamowite pomagałem miejscowym plewić ziemię pod ryż na paddy fields, sadziłem ryż, gotowałem kolację na ognisku, miejscowi nie mają nawet butli z gazem.
Mam stamtąd najpiękniejsze wspomnienia,
na drugi dzień odbyłem treking powrotny do miasteczka, wieczorem miałem powrotny pociąg nocny do Hanoi.
 Profil Relacje PM off
rioo lubi ten post.

#3 PostWysłany: 25 Sty 2017 12:59 

Loty: 72
Kilometry: 141 891
Po drodze przed dotarciem do Hoi An polecam odwiedzić prowincję Ninh Binh - piękne rejony i widoki, szczególnie na przejażdżkę rowerową po okolicy. Jeśli lubicie jaskinie to w prowincji Quảng Bình znajduje się Paradise Cave - pierwszy raz byłam w tak dużej jaskini i zrobiła na mnie duże wrażenie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości