Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 12 Lut 2017 10:55 

złoty
Chińczyki mają kasą, to zapłacą :) Ja planuję tydzień na Angkor, właśnie rowerem, na spokojnie. Podwyżka z $60 na $72 mniej boli ;)
 Profil Relacje PM off  

Ferie zimowe: Madera na tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2399 PLN. Wylot z Warszawy Ferie zimowe: Madera na tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2399 PLN. Wylot z Warszawy
Wiosenny tydzień na Korfu za 692 PLN. Loty z Wrocławia + noclegi nad morzem Wiosenny tydzień na Korfu za 692 PLN. Loty z Wrocławia + noclegi nad morzem
#22 PostWysłany: 12 Lut 2017 17:40 

Loty: 18
Kilometry: 25 110
Ja planuję 3dni. Perwszy dzień mała pętla na odwrót rowerem - 17km. Drugi dzień duża pętla i w zależności od warunków/zmęczenia rower/ebike/ostatecznie tuktuk. Trzeci dzień tuktuk i jakieś dalej położone świątynie.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 13 Lut 2017 13:22 

Loty: 10
Kilometry: 24 346
Ksawix napisał(a):
a czy to prawda, że wejście na teren świątyń po godzinie 16:30 jest darmowe i nie sprawdzają już biletów? ;)

Nie wiem jak obecnie, ale jak byłem w listopadzie 2015 to w praktyce tak było. Każdy tuktukowiec to zresztą podpowiadał żeby kupić bilet przed 17 (zaczynali sprzedaż między 16.30 a 16.45) na następny dzień/dni a wtedy jeszcze tego samego dnia zwiedzanie do zamknięcia było gratis. Dla nas oznaczało to darmowy zachód słońca w Angkor Wat i mniej więcej ok. 1-1,5 godziny na miejscu.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 19 Lut 2017 04:11 
Awatar użytkownika

bilety sa imienne?;)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 19 Lut 2017 04:31 

Imienne nie, ale "twarzowe", bo robią zdjęcie przed wydaniem biletu. Możesz jedynie liczyć na to, że jako Europejczycy wyglądamy wszyscy tak samo dla Azjatów tak jak oni dla nas ;P
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 20 Lut 2017 03:08 
Awatar użytkownika

wow, pierwsze slysze:), i zdjecie drukuja na bilecie?
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 20 Lut 2017 03:17 
Awatar użytkownika

niebieski
tak, i byl taki dzien ze mi z 5 razy sprawdzili bilet jak sie jezdzi miedzy swiatyniami, wiec nie cebulowac tylko kupic normalnie bilety, a jak was nei stac to nie jezdzcie tam.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#28 PostWysłany: 27 Mar 2017 16:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy ktos moglby potwierdzic info o "darmowym" wstepie po 16.00 dnia poprzedzajacego date biletu? Spotkalam sie z tym kilka razy, ze mozna sie na dodatkowy zachod slonca zalapac:)
Dodatkowo slyszalam, ze bilety kupuje sie w miescie, a nie przy swiatyniach, czy to prawda? Jesli tak, to gdzie dokladnie? Bedziemy sami zwiedzac korzystajac z e-bikow, wiec zbieramy info na wlasna reke. Mamy tylko 1 pelny dzien na swiatynie, wiec chcemy bilety kupic poprzedniego dnia po poludniu, zeby miec jak najwiecej czasu na zwiedzanie.

#29 PostWysłany: 27 Mar 2017 16:44 

Loty: 466
Kilometry: 1 035 309
srebrny
punkt sprzedaży jest na drodze do świątyń - lekko z boku - zobacz sobie dokładnie na mapce - taki duży budynek z parkingiem ;)

jeśli mogę coś polecieć, to chyba osobiście na 1 pełny dzień wybrałabym jednak tuk tuk. Nie wiem kiedy jedziecie, ale teren jest naprawdę spory i jeśli nie macie kondycji, dużych zapasów wody itp to się zmachacie. Już sam dojazd z miasta bywa męczący. My nie zaczęliśmy rano, tylko ok 9 po śniadaniu, a ze względu na upał ok 15 byliśmy "wypompowani" mimo iż nie lataliśmy jak głupi po tych świątyniach, tylko raczej spokojnie.

#30 PostWysłany: 27 Mar 2017 18:51 
Awatar użytkownika

niebieski
sprzedaz biletow na kolejny dzien czasem kilkanascie minut przed 16ta poprzedniego - chyba w zaleznosci kiedy przestawia date i przygotuja sie osobowo na wzmozone kolejki turystow, ktorych nawet sporo czeka przed kasami,
zdjecie cyfrowe kupujacego, wiec osoby zainteresowane musza byc osobiscie, nie ma mozliwosci zakupu biletu dla kogos innego np. chorej babci, itp,
3 min. oczekiwania na na wydruk skanu zdjecia na bilecie i mozna gnac na swiatynie, uwaga: stosunkowo szybko zamykaja wejscie wschodnie w Angkor Wat, rowerem polecam jechac do glownej fosy zachodniego wejscia

plusy zakupu to jednak mozliwosc jazdy nastepnego dnia bezposrednio do obiektow niekoniecznie na trasie glownej przy kasach biletowych, co kto lubi - na malym kragu mozna sie ponudzic jezdzac nawet na rowerze, choc jazda i chodzenie jest meczace, w poludnie mozna zrobic mala sjeste i zjesc cos przed glowna swiatynia, ceny konkurencyjne tylko trzeba pytac o ceny i mozna je bez problemu stargowac
ewe_wro lubi ten post.

#31 PostWysłany: 28 Mar 2017 14:20 

My byliśmy 3dni, pierwszego dnia korzystaliśmy z ebików http://www.ovelocity.com/, którę są o tyle spoko, że wymieniają baterie w jakimś punkcie i nie musisz tracić czasu na ładowanie. Spotkaliśmy kilku turystów na skuterach, po rozmowie z nimi i ludzmi z wypożyczalni zdecydowaliśmy się już 2 kolejne dni spędzić na normalnym skuterze. Mieliśmy całkiem nową Honde Airblade 125mm, nikt z obsługi, policji turystycznej itp nie robił problemów. Także polecam tę opcję!
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 29 Mar 2017 14:16 
Awatar użytkownika

niebieski
kowi napisał(a):
My byliśmy 3dni, pierwszego dnia korzystaliśmy z ebików http://www.ovelocity.com/, którę są o tyle spoko, że wymieniają baterie w jakimś punkcie i nie musisz tracić czasu na ładowanie. Spotkaliśmy kilku turystów na skuterach, po rozmowie z nimi i ludzmi z wypożyczalni zdecydowaliśmy się już 2 kolejne dni spędzić na normalnym skuterze. Mieliśmy całkiem nową Honde Airblade 125mm, nikt z obsługi, policji turystycznej itp nie robił problemów. Także polecam tę opcję!

Kowi, czyli wpuszczaja na normalnym skuterze? U nas jest jeszcze problem prawka, maz musial swoje wymienic i nie dostanie nowego przed podroza, wiec jestesmy bez prawa jazdy (no chyba, ze moje, ale ja ledwo sama sie na skuterze utrzymuje :lol: )
A jak ta wypozyczalnia ktora zalinkowales? Ta baterie w Angkor Wat mozna podmienic? I czemu jednak nie kontynouowaliscie na e-biku? Z tego co rozumiem, to dziala jak skuter tyle, ze wolniej, czy moze sie myle?

#33 PostWysłany: 29 Mar 2017 14:52 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak nie ma problemu na zwykłym spalinowym, byliśmy na koniec stycznia tuż przed podwyżką i w sumie dwa dni nam wystarczyły. Co do jazdy skuterem to w tym kraju nie ma żadnych zasad trzeba mieć tylko kask na głowie, miejscowi jeżdżą pod prąd, bez świateł w nocy itp. a policja łapie tylko za brak kasku. Mi prawa jazdy nie sprawdzali nawet w wypożyczalni jedynie chcieli paszport pod zastaw, przy wypożyczeniu trzeba się mocno targować nam zjechali na 8$ za dzień za skuter dwuosobowy, paliwo wyniosło jakieś śmieszne 3-4 $ za całość.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 29 Mar 2017 15:11 

srebrny
@‌chester0‌
Cytuj:
Co do jazdy skuterem to w tym kraju nie ma żadnych zasad

Bzdury piszesz.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 29 Mar 2017 15:54 

@‌Magaa‌ z ebików zrezygnowaliśmy, bo są wolniejsze, mniej wygodnie i droższe niż normalny skuter. Na terenie Angkor masz jeden punkt, gdzie wymieniają baterie. Zasięg wynosi około 30km(w rzeczywistości przy 30km mieliśmy jeszcze prawie połowe baterii). To zawsze jest kombinowanie jak zrobić trasę, żeby trafić na wymianę.
Co do normalnego skutera, to wypożyczą bez prawka, policja też nie będzie robiła problemów, jeżeli będziecie jeżdzili w kasku. Kłopoty zacznął się kiedy stanie się coś poważniejszego, wasze ubezpieczenie nie będzie pokryć ewentualnych strat/leczenia. Trzeba mieć tego świadomość.
Osobiście podjeliśmy to ryzyko i drugiego dnia odwiedziliśmy świątynie Beng Mealea, Kbal Spean(tutaj nie ma co jechać w porze suchej) i jakieś mniejsze atrakcje po drodze. Trzeciego dnia dokończylismy to czego nie zdązyliśmy pierwszego w kompleksie bliżej Sieam Reap.

Jeżeli miałbym robić to jeszcze raz, zdecydowałbym się na jedniodniowy bilet po Angkorze, na drugi dzień pojechał do Beng Mealea i jakieś aktrakcje po drodze.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 29 Mar 2017 16:18 
Awatar użytkownika

srebrny
@‌boots‌ a jakieś konkrety ? cytowana wypowiedź była moim subiektywnym odczuciem pewnie i w tym kraju jest jakiś odpowiednik ustawy prawo o ruchu drogowym jednak z moich obserwacji wynika że kierujący nie czują się w obowiązku stosować do tych reguł a i miejscowa policja też nie zwraca uwagi na wiele zachowań, które na polskiej drodze byłyby niedopuszczalne.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 29 Mar 2017 16:40 

srebrny
Cytuj:
cytowana wypowiedź była moim subiektywnym odczuciem

To trzeba było to zaznaczyć.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 30 Mar 2017 10:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Ok, no to teraz daliscie nam troche do myslenia. W indonezji tez nikt na zaden dokument nie patrzyl, nawet jak bralismy wiekszy motocykl. Co do Kambodzy to sugerowalam sie tym, ze jeszcze pare lat temu nie mozna bylo jako turysta wypozyczyc skutera w Siem Reap + wszedzie czytalam, ze nie mozna wjechac do Angok, wiec myslalam ze tam bardziej sprawdzaja dokumenty. Ale teraz juz rozumiem, ze to takie prawo na pismie.
Nie mieliscie zadnych przygod z zostawianiem paszportu? Nie lubie zegnac sie z dokumentami poza Europa :( Bede miec ksero + zdj w komorce, ale jednak jakos tak niepewnie sie z tym czuje...
My mamy 2 pelne dni w Siem Reap, a trzeciego rano lecimy na poludnie, wiec szkoda kupowac bilet na 3 dni, szczegolnie po podwyzce. Tak wiec pierwszy chcemy wykorzystac na jazde po okolicy a ten drugi na swiatynie.

Ah, i jeszcze jedno, jeslli chcemy pojechac do Beng Mealea, to da sie osobno bilet zalatwic? Czy tylko w zestawie z Angkor?

#39 PostWysłany: 30 Mar 2017 11:26 

Beng Mealea jest na osobny bilet za 5$.
 Profil Relacje PM off
Magaa uważa post za pomocny.

#40 PostWysłany: 31 Mar 2017 08:33 
Awatar użytkownika

Loty: 57
Kilometry: 163 516
niebieski
Siedzę w Azji od ponad pół roku i jeszcze nikt nigdy mi prawka nie sprawdzał... jak nie macie normalnego to wyróbcie międzynarodowe, czeka się chyba max tydzień.
Angkor dla mnie jedyna słuszna opcja to skuter. Szybko, dojedziesz wszędzie, a bena będzie Cię grosze kosztować. Koszt wynajęcia to w mieście około 10-15 USD, my wytargowaliśmy się za 18 USD na dwa dni.

Przyznam szczerze, że dla mnie Angkor na więcej niż jeden dzień faktycznie ma sens jak ktoś jedzie rowerem/ ma jakąś pasję z tym związaną. Jeśli nie to to jeden dzień na skuterze w zupełności wystarczy.

Co do zachodu słońca dzień wcześniej to muszę przyznać, że niezły marketing zrobili. :D Tak, można wejść bez biletu, ale moim zdaniem i tak warto kupić bilet dzień wcześniej - omijacie kolejki dnia następnego, przez które możecie nie zdążyć na wschód słońca.

Jeśli macie jakieś pytania pisz śmiało, bo siedzę w Kambodży dwa tygodnie. I Angkor zrobiłem, i na północy byłem, teraz w PP wyrabiam wizy na dalszą podróż. Służę pomocą. :)

pozdrawiam serdecznie z Phnom Penh,
Piotrek

edit: NIGDY nie zostawiaj paszportu. Lokalesi słyną ze sprzedaży danych na fałszywe paszporty. I tak może się okazać za kilka lat, że jakiś Azjata z Twoimi danymi polatał po świecie... Jak się potargujesz i pokłócisz to lajtowo da się zostawić dowód czy prawko. Ja zawsze zostawiłem ID. Polecam o tym pomyśleć. :) Btw. prawnie paszport nie jest nawet własnością Twoją, tylko państwa polskiego, także tego... ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości