Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 124 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 28 Gru 2015 15:07 

Loty: 466
Kilometry: 1 035 309
srebrny
metrem.
Po centrum Sydney jeździ darmowy autobus dla turystów.

Urlop w Dubaju: tydzień w hotelu z wyżywieniem za 2935 PLN. Wylot z Krakowa Urlop w Dubaju: tydzień w hotelu z wyżywieniem za 2935 PLN. Wylot z Krakowa
Kalabria okołoweekendowo za 906 PLN. Loty z Krakowa do Lamezii Terme + 3 noclegi ze śniadaniami Kalabria okołoweekendowo za 906 PLN. Loty z Krakowa do Lamezii Terme + 3 noclegi ze śniadaniami
#42 PostWysłany: 28 Gru 2015 15:53 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Można także za $15 Sydney Shuttle "door to door", bez kombinowania i przesiadek.
Sprawdźcie także w hotelach, w których się zatrzymujecie, czy nie proponują odbioru z lotniska, wtedy cena jest $13.

#43 PostWysłany: 20 Kwi 2016 09:01 

Może się komuś przyda:

Załącznik:
PC303300.jpg
PC303300.jpg [ 65.92 KiB | Obejrzany 3501 razy ]

Załącznik:
PC303299.jpg
PC303299.jpg [ 73.47 KiB | Obejrzany 3501 razy ]

Załącznik:
PC303298.jpg
PC303298.jpg [ 107.43 KiB | Obejrzany 3501 razy ]

Załącznik:
PC303296.jpg
PC303296.jpg [ 129.95 KiB | Obejrzany 3501 razy ]

Załącznik:
PC303295.jpg
PC303295.jpg [ 102.32 KiB | Obejrzany 3501 razy ]
 PM off
dziabulek uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 29 Sie 2016 14:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Dla potomnych dodam, ze mozna na lotnisku skorzystac z Ubera.
Aplikacja sama rozpoznaje ze jestesmy na lotnisku i nam pozwala wybrac lotnisko i terminal.

Nastepnie musimy isc na "express pick up" i tam podjedzie do nas kierowca. A dostaniemy sie tam tak:
po wyjscia z lotniska idziemy na prawo, potem przez swiatla, a nastepnie juz widzimy zolty znak prowadzacy do "express pick up".

Wczoraj przetestowalem.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 09 Paź 2016 17:52 
Awatar użytkownika

A czy wifi na lotnisku działa na tyle, że bez problemu zdołam skorzystać z ubera ?

Drugie pytanie. Gdzie kupuje się bilety na Airport Link ? Czy może te 18,50 AUD pobiera z opala ??

Co myślicie o ewentualnej opcji wzięcia taksówki do stacji Mascot i stamtad już pociagiem ? Ile mogę zapłacić za dojazd z lotniska do Mascot. Czy postój taksówek jest zaraz przy wyjściu z lotniska czy trzeba szukać ? Przylatuję późno i chciałbym w miare sprawnie dostać się na nocleg a nie chce bawic sie w autobusy bo to za długo, a nie chce też przepłacać za haracz za Airport Link. Będziemy we dwoje, to chyba taksówka na Mascot i potem pociąg wydaje sie dość ekonomiczna opcją ?
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 09 Paź 2016 18:19 
Awatar użytkownika

platynowy
fortuna napisał(a):
Dla potomnych dodam, ze mozna na lotnisku skorzystac z Ubera.
Aplikacja sama rozpoznaje ze jestesmy na lotnisku i nam pozwala wybrac lotnisko i terminal.

Nastepnie musimy isc na "express pick up" i tam podjedzie do nas kierowca. A dostaniemy sie tam tak:
po wyjscia z lotniska idziemy na prawo, potem przez swiatla, a nastepnie juz widzimy zolty znak prowadzacy do "express pick up".

Wczoraj przetestowalem.

Jak wychodzi cenowo to rozwiązanie?
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 10 Paź 2016 05:34 
Awatar użytkownika

niebieski
napewno jest taniej niz taxi, kiedys taxi na lotnisko w sydney bylo okay, ale teraz to jest po prostu paranoja.
Ja jechalem do ashfield z lotniska i zaplacilem ok 35$, czyli cena okay, pociag by mnie wyniosl ok 27$
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 10 Paź 2016 07:46 
Awatar użytkownika

platynowy
Przyznam, że w sprawie korzystania z Ubera jestem zielony. Miałem kiedyś ich aplikację, ale nigdy nawet nie skorzystałem z niej. Biorąc pod uwagę, że nocleg mam przy Foveaux Street, blisko dworca Central, branie Ubera nie będzie chyba mocno konkurencyjne wobec transportu publicznego?
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 10 Paź 2016 08:06 
Awatar użytkownika

Jak jest z tym wifi w sprawie tego ubera ?

Ile moze kosztowac taxi do mascot?
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 28 Paź 2016 20:51 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
Korzystalismy dzisiaj z Ubera - dojazd z terminala międzynarodowego do Surry Hills, niedaleko dworca. Koszt 32AUD. Dla dwoch osob taniej niz pociag a z bagazami jednak wygodniej.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 18 Sty 2017 20:57 
Awatar użytkownika

Loty: 134
Kilometry: 236 849
niebieski
Witam.

Nie korzystałem jeszcze z Ubera więc zapytam... w jaki sposób poznam, że to Uber, a tym bardziej że to po mnie przyjechał a nie po kogoś innego? Są jakoś oznaczone jak taxi czy to szara strefa?

Z wątku wywnioskowałem, że z lotniska aktualnie uber wyjdzie przy 3 osobach taniej niż inne środki transportu. Chcę dojechać do Glebe.

#52 PostWysłany: 18 Sty 2017 21:12 

niebieski
W aplikacji pokaze Ci nr rejestracyjny i marke samochodu
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 19 Sty 2017 00:04 

A gdy nr rejestracyjny i marka samochodu nie pomoże, to kierowca i użytkownik mogą się skomunikować telefoniczne poprzez aplikację i numery telefonu w niej zarejestrowane.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 28 Lut 2017 15:03 
Awatar użytkownika

Loty: 134
Kilometry: 236 849
niebieski
Kilka dni temu byłem w Sydney. Kilka rzeczy, które może sie przydadzą czytającym:
- postój taksówek łatwo znaleźć - po wyjściu z lotniska w lewo
- byliśmy w 3 osoby i taksówką miało być szybciej i wygodniej. do naszego spania taksówkarz oszacował kwotę 40-50AUD. Po dojechaniu na miejsce okazało się, że rachunek wynosi 85AUD (taksometr nalicza opłatę nie tylko za kilometry, ale także za stanie w korku), poza tym doliczył jakiś podatek kilka dolców.
- powrotna droga na lotnisko była już pociągiem ze stacji Central. Na OPALu brakowało dokładnie 0.30AUD by opłacić przejazd, ale bez problemu bramki się otworzyły, a kwota zwyczajnie zeszła na 'minus'.
- OPAL ma dzienny maksymalny limit 15AUD i tygodniowy 60AUD, wiecej nie zapłacimy. Dodatkowo niedzielny limit to 2,5AUD więc w niedzielę na prawdę można poszaleć.
- każda osoba musi mieć swoją kartę
- przy doładowywaniu 3 kart w sklepie kwotami 10AUD dodatkowo doliczyli chyba 0.80AUD za płatność kartą
- kartę OPAL można doładować jedynie określonymi kwotami (min 10AUD), albo w sklepach, albo w automatach na wiekszych stacjach. Jest też aplikacja na smartfony, gdzie można sprawdzić aktualny stan konta albo ustawić doładowania automatyczne. Aktualny stan konta wyświetla się zawsze przy wychodzeniu z pojazdu na wyświetlaczu.
- dodatkowo polecam wycieczkę pociągiem (ok 2h w kierunku Newcastle) która też jest w zasięgu OPAL do stacji Morriset skąd busem w kilka minut za 3AUD jest się w parku gdzie są dziesiątki dzikich kangurów łasych na marchweki, banany i inne takie. Selfik z kangurem bezcenny :-). Nam się właśnie udało za darmo to zaliczyć dzięki temu, że była to niedziela.
2 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#55 PostWysłany: 03 Mar 2017 08:38 
Awatar użytkownika

Loty: 186
Kilometry: 361 895
niebieski
Do wpisu Mio o limatach dziennych należy dodać, że dojazd z/na lotnisko nie zalicza się do tych limitów więc treba płacić dodatkowo.
Jak tanio dojechać z/na lotnisko było już omawiane i można to zrobić w granicach 4-5 AUD/os. Mi tyle "zjadło".

#56 PostWysłany: 03 Mar 2017 09:20 

Jak macie na karcie OPAL jakieś 5 AUD to możecie wrócić na lotnisko tym pociągiem bez stresu, że bramka Wam się nie otworzy. Opuścicie teren biletowany po prostu z minusem na karcie, więc później bardziej opłaca się wyrobić nową niż doładowywać starą. :)
 PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#57 PostWysłany: 04 Mar 2017 08:29 

Loty: 77
Kilometry: 325 362
niebieski
gorzej jak trafisz na kontrole. wiesz ile jest kara? rada w stylu po co placic za przejazd, lepiej przeskoczyc przez bramke.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 04 Mar 2017 09:13 

Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Tak działa ten system, że pozwala wysiąść z debetem. Nie zadziała natomiast, gdy na karcie masz zbyt mało środków - musisz mieć tyle ile kosztuje najtańszy możliwy przejazd.

Zanim zaczniesz straszyć bez powodu to zastanów się nad jednym: przejazd do pierwszej stacji przed lotniskiem kosztuje ~5 AUD, przejazd do pierwszej za lotniskiem też ~5 AUD. Jak zatem ta kontrola miałaby wyglądać? Powtórzę: w Sydney dozwolone jest osiągnięcie debetu, tak jak w Polsce kiedyś chyba w sieci Heyah. Może to cwaniactwo, może to niemoralne, ale skuteczne i dozwolone.

Zadziała na 100% na trasie na lotnisko. Nie wiem jak w drugą stronę.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.
travellista uważa post za pomocny.

#59 PostWysłany: 07 Mar 2017 15:15 

Loty: 77
Kilometry: 325 362
niebieski
na tej linii kontrola wyglada tak jak normalnie wyglada, bo to normalna linia. trzeba miec pechac, by kontrolowali przed bramkami na lotnisku, ale slyszelem, ze sie zdarzalo. pewnie , ze w czasie kontroli najwyzej nie wysiadziesz na lotnisku, a pojedziesz stacje dalej i wrocisz, ale to pol godziny w plecy.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 23 Mar 2017 13:31 

Loty: 169
Kilometry: 441 450
niebieski
Parę dni temu wróciłem z Sydnay i z lotniska pojechałem uberam do IC. Zapłaciłem 40$. Stwierdziłem że to zdecydowanie za dużo wiec zacząłem szukać rozwiązania. Za względu na dość sporą ilość bagaży wybrałem opcje dojazdy metrem do stacji Mascot. Następnie po wyjściu ze stacji w pasażu handlowym jest darmowe WiFi. Zamówiłem ubera i za 10$ znalazłem się na lotnisku przed samym wejściem do terminala. Oszczędność dla mnie byłą spora ponieważ dojazd uberem z holiday inn macquarie park policzyli mi 140 - 150$. Metro kosztowało mnie około 3$ do Mascot.

Z lotniska uważam że najlepiej uber do Mascot i potem komunikacja. Polecam zorientować się gdzie można kupić kartę OPAL na jazdę komunikacją (powinna być do kupienia na lotnisku). Ja kupiłem w porcie przy operze. Koszt 10$ i 10$ do wykorzystania. Kartę możemy doładować praktycznie wszędzie. Problem może być poza miastem wiec zawsze lepiej się zabezpieczyć. Kwota minimalna doładowania to 10$.

Jeżeli ktoś się wybiera mam do oddania 2 karty OPAL na każdej po około 7$.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 124 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości