Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 159 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Stavanger
#101 PostWysłany: 13 Cze 2016 09:21 
Awatar użytkownika

srebrny
@jamber
Coś słabo szukałeś tego parkingu :)
Nie zjeżdza się serpentynami na dół do Lysebotn tylko duży parking jest na górze tuż przy restauracji Øygardstøl.
https://www.google.pl/maps/@59.0458323, ... a=!3m1!1e3

Co do Fv500 i Fv986 to faktycznie są dosyć wąskie, kręte i na dodatek owce wałęsają się miejscami po drodze :)
Trzeba po prostu jechać w miarę powoli i wtedy nie ma żadnego problemu, tam jeżdżą przecież duże autokary turystyczne.
Trasa jest bardzo fajna i daje dużo frajdy z jazdy. Trzeba tylko zaplanować sobie więcej czasu, żeby się nie spieszyć.
 Profil Relacje PM off  

Ceny parkingów w polskich hotelach szokują. U Ceny parkingów w polskich hotelach szokują. U "rekordzisty" w Zakopanem zapłacisz nawet 500 zł za dobę!
Łap promienie słońca na Albańskiej Riwierze ☀️🌊 Hotel z pięknym widokiem od 2037 PLN 🤩 Łap promienie słońca na Albańskiej Riwierze ☀️🌊 Hotel z pięknym widokiem od 2037 PLN 🤩
#102 PostWysłany: 13 Cze 2016 11:15 

Lecę z koleżanką w ten weekend 18-19, planujemy wejść na Preikestolen później zwiedzanie miasta i jakaś dyskoteka ;)
Ktoś będzie w tym terminie? Może wspólne zwiedzanie?
Lecimy z Gdańska.
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 08 Lip 2016 18:48 

Loty: 192
Kilometry: 231 698
niebieski
Czy ktoś wie coś o płatności kartą na promie Stavanger Tau? W autobusach na Preikstolen chyba wszędzie przyjmują karty z tego co znalazłem na stronach, a na stronie Norled nic nie widzę.
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 08 Lip 2016 19:18 
Awatar użytkownika

niebieski
@radko93

Przyjmują płatność kartą na pokładzie.
 Profil Relacje PM off
radko93 uważa post za pomocny.

#105 PostWysłany: 22 Mar 2017 20:02 

Witam mam pytanie dotyczące stavanger preikestolen, chce sie tam wybrać w najbliszy weekend,
Jakie są tam warunki pogodwe ?
I jak wygląda w tym terminie 25-26.03.2017 przejazd Busem z TAU do Preikestolen ? Troche szukałem i widziałem że niektóre busy jeżdzą tylko od kwietnia, jest jakis inny bus w marcu :)?
Prosze o pomoc Kazda informacja sie przyda :)
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 22 Mar 2017 20:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Pogodę możesz chyba sprawdzić online. Ale jeśli bardzo Ci zależy dopytam znajomych.

#107 PostWysłany: 22 Mar 2017 20:47 

Cześć wiesz co pogode sprawdzałem bardziej chodzi mi o to jak może wyglądać na miejscu, czy jest to pora gdzie cały czas jest mgła/Deszcz w wielu miejscach lezy snieg itd itd jednak suche liczby na stronie tego nie oddają :)
A możesz sie też zapytać jak wygląda sprawa tego autobusu ;)? bo z tego co czytałem to po 8 kwietnia problemu nie ma, ale nie jestem pewien jak to wygląda przed 8 kwietnia :)
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 22 Mar 2017 20:48 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 225 678
niebieski
Busy kursują, ale tylko jeden przewoźnik
Tu masz rozkład:

http://www.pulpitrock.no/timetable/time ... -1313.html

Ceny poza sezonem też wyższe ;)
Zachar92 uważa post za pomocny.

#109 PostWysłany: 22 Mar 2017 20:54 

To już jedno zagadnienie mamy z głowy dzięki bardzo ! :) a wiesz może ile może kosztować taki bus ? widziałęm ceny to w sezonie około 200 NOK ale cen poza sezonem nie widziałem niestety.
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 22 Mar 2017 20:57 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 225 678
niebieski
Jedna zakładka dalej na tej stronie,

http://www.pulpitrock.no/tickets-and-prices/

Z Tau 295,- NOK lub 20 NOK mniej jeśli kupisz online,

#111 PostWysłany: 23 Mar 2017 00:38 

Dzięki bardzo :) jeszcze jak ktoś może powiedzieć o warunkach tam w tym czasie bedzie mega wdzięczny :)
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 23 Mar 2017 00:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Postaram się cos jutro dowiedzieć.
Generalnie pora taka sobie, nawet latem trzeba się dobrze wstrzelić w pogodę, jak byłem we wrześniu to na 4 dni złapałem jedyny słoneczny dzień, na dole krótki rękaw, ale już na samym pulpicie a zwłaszcza powyżej to kurtka i czapka, bo mocno wiało. Było sporo kałuż z poprzedniego dnia, a w ciągu tych 2-3 godzin które krążyłem w okolicy szczytu, zdążyły przyjść i odejść chmury. Jeśli będzie leżał śnieg to wejście może być pewnym wyzwaniem, generalnie troszkę inne podejścia niż nasze deptaki spod Kuźnic ;-)

EDIT:
tutaj bieżąca pogoda oraz webcamy z okolicy. Myślę że powinno pomóc.
Na oko okolice zera lub ciut poniżej, w najbliższy weekend deszcz. Szału nie ma.
https://www.yr.no/place/Norway/Rogaland ... ikestolen/
https://www.yr.no/place/Norway/Rogaland ... /long.html

#113 PostWysłany: 23 Mar 2017 09:40 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
Zachar92 napisał(a):
Dzięki bardzo :) jeszcze jak ktoś może powiedzieć o warunkach tam w tym czasie bedzie mega wdzięczny :)
To jest Norwegia a tu pogoda może zmienić się w ciągu kwadransa. Sam to przeżyłem jak z deszczowej, wietrznej i bardzo nieprzyjemnej pogoda zmieniła się w piękną, słoneczną wręcz letnią czyli ze skrajności w skrajność w kilkanaście minut. Skoro może w jedną stronę to może i w drugą. Możesz mieć tez piękną słoneczną pogodę taką że chodzisz w koszulkach z krótkim rękawem ale są miejsca że taki zimny wiaterek zawiewa jak bys wskoczył do przerębla.
 Profil Relacje PM off

#114 PostWysłany: 23 Mar 2017 12:56 
Awatar użytkownika

niebieski
W temacie pogody mniej więcej to co daje się wyczytać z netu. W okolicy śniegu nie ma, temperatura lekko na plusie, dziś ogólnie ładnie, ale na najbliższe dni chmury, z których zawsze może popadać, i cały czas blisko zera. Będąc na miejscu po prostu sprawdźcie dokładnie prognozy dzień wcześniej i decydujcie na bieżąco. Latem przy jakiejś zupełnie masakrycznej pogodzie, typu zerowa podstawa chmur, potrafili zamykać szlak. Ale o tej porze to pewnie jest pusto i zakłada się że pojawiają się tylko świadomi turyści. Ważne są buty, bo naprawdę może być mokro i ślisko. Nie myśleliście zamiast autobusem to wypożyczyć samochód na dzień/dwa? Bylibyście bardziej niezależni od autobusów/promów, a i pewnie ciut więcej można by zobaczyć.

#115 PostWysłany: 23 Mar 2017 18:19 

Ok wielkie dzięki za info na takie cos liczyłem :) co do samochodu to raczej nie bo lece chyba tylko na weeeknd i czasu bedzie mało chociaż może sie to jeszcze zmienić ale dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 23 Wrz 2017 20:37 

kilka info ze Stavanger:
prom Lauvvik-Oanes kosztuje 78auto + kierowca i 33 za każdego pasażera
Parking pod Preikestolen 200NOK, można było tylko zapłacić kartą(nie wiedziałem parkingowego)
Wejście nie jest ciężkie ok 2:30-3h w 2 strony, ale raczej trzeba mieć buty górskie. Widziałem wynalazki w trampkach a nawet jednego w klapkach.

#117 PostWysłany: 22 Lis 2017 13:34 

Nadeszła pora na moją drugą wyprawę do Norwegii, postanowiłem tam świętować moje kolejne urodziny, termin niestety mało sprzyjający no ale daty urodzin nie przesunę. Padło na Stavanger w weekend 19-22.01.2018. Mam nadzieję dotrzeć do Preikestolen i pozwiedzać okolicę. Poprzednia moja wyprawa to było Oslo, Drammen, Rjukan. Co polecacie zobaczyć w tym terminie po za samym Stavanger i Preikestolen. Nocleg mam do wyboru w samym Stavanger lub w miastczku Hinna. Choć to pierwsze wydaje się lepszą bazą wypadową.
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 22 Lis 2017 13:53 

złoty
Bedzie tam otwarte w tym terminie?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 22 Lis 2017 14:20 

niebieski
Raczej nie ma szans.
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 22 Lis 2017 23:56 

Dzisiaj zostałem uświadomiony przez kumpla, że na Preikestolem nawet nie mam się napalać, bo w tym okresie nie ma tam wstępu :( Muszę znaleźć jakąś alternatywę i polować na bilety na cieplejsze miesiące.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 159 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości