Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 113 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Paź 2011 09:39 

EDIT MOD
Jest to zbiorczy wątek o pobycie w Rygge i okolicach - co robić/zobaczyć/zwiedzić. Proszę o nie zakładanie nowych tematów

Prosze o info co mozna robić w Rygge przez 6 godzin??? jestem o 14.00 odlot mam o 20.00
WIdzę że tam jest jakieś jeziorko, warto? czy lepiej miasteczko?
 Profil Relacje PM off  

All inclusive w karaibskim stylu🌴🍹 Wycieczka do Dominikany za 3967 PLN All inclusive w karaibskim stylu🌴🍹 Wycieczka do Dominikany za 3967 PLN
Ocean Indyjski taniej od Bałtyku! 🤩 Wczasy na Zanzibarze przy samej plaży od 2399 PLN 🏝️ Ocean Indyjski taniej od Bałtyku! 🤩 Wczasy na Zanzibarze przy samej plaży od 2399 PLN 🏝️
#2 PostWysłany: 12 Paź 2011 10:34 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 83 301
Czasu mało, ale miasteczko zwiedzić można. Odezwij się na GG 8686666
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 12 Kwi 2012 13:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Ryanair zafundował mi w związku ze zmianą rozkładu extra dzień w Rygge. Poczytałem trochę forum, zobaczyłem okolicę w Google Street View i... tam nic nie ma, kompletnie! Przylatuję po 11:00, kolejny lot mam następnego dnia o 8:00. Już pogodziłem się z noclegiem na lotnisku, bo wszystkie opcje poniżej 300 PLN za pokój z dojazdem komunikacją publiczną są pełne (Moss HiHostel, Kallum Søndre), ale co robić przez ten czas? Opcji jest parę:

• Moss, 70 NOK RT per person pociągiem
  • Fredrikstad, 128 NOK RT per person pociągiem
  • Oslo, najtaniej 192 NOK RT per person z TIMEkspressen

Coraz bardziej się skłaniam ku Oslo, bo różnica w cenie nie jest wielka, a przynajmniej będzie tam co robić. Ktoś może był i może potwierdzić moje przypuszczenia, że ~10h w Moss to o 9 za dużo?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 12 Kwi 2012 14:27 

niebieski
No to może taka opcja:

Ze Stromstad (jeździ tam z Rygge TIMexpressen) jest prom do Sandefjord (2,5 godz.) Cena śmieszna bo 1-2-3 EUR (colorline.com). Nie wiem tylko czy zgrasz prom z autobusem.

#5 PostWysłany: 12 Kwi 2012 14:45 
Awatar użytkownika

srebrny
Raz zrobilem spacer Rygge - Moss - Rygge i nie polecalbym :D
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 12 Kwi 2012 14:57 
Awatar użytkownika

To na Rygge można spać?

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 12 Kwi 2012 15:05 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Spać można. Najlepiej zająć miejsca na lewo od wejścia. Tylko tam sa miękkie siedzenia :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 12 Kwi 2012 15:38 
Awatar użytkownika

niebieski
szumny napisał(a):
Ze Stromstad (jeździ tam z Rygge TIMexpressen) jest prom do Sandefjord (2,5 godz.) Cena śmieszna bo 1-2-3 EUR (colorline.com). Nie wiem tylko czy zgrasz prom z autobusem.
Super pomysł z tym rejsem! Tylko że z Moss dojazd do Strömstad jest droższy niż do Oslo. Ale lecąc na Torp jest to naprawdę niezła opcja. Więc może następnym razem (jeśli w ogóle będzie).
Awerik napisał(a):
To na Rygge można spać?
Z tego, co wiem, to można, tylko trzeba być przed zamknięciem lotniska. Zawsze jak tylko mogę staram się uniknąć spania na lotnisku, ale najgorsza dziura w Moss na jedną noc wychodzi podobnie jak tydzień w Grecji (w miejscu z ocenami na booking.com ~9/10).
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 12 Kwi 2012 15:41 
Awatar użytkownika

Hmmm, a może po prostu znajdź jakiegoś couchsurfera z Moss, kup w Polsce butelkę wódki i spędź miły wieczór w Norwegii? ;) Na Twoim miejscu bym tak chyba zrobił, tym bardziej że Moss to bardzo przyjemna miejscowość.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 24 Cze 2012 13:30 

Fajną alternatywą dla Fredrikstadu czy Oslo jest znajdująca się na dwóch wyspach (Nordre Kaholmen i Sondre Kaholmen), położona tuż przy miejscowości Drøbak (40 km od lotniska Oslo-Rygge) Twierdza Oscarsborg. Tutaj znajdziecie troszkę informacji

W sezonie letnim Oscarsborg to idealny cel wycieczek rodzinnych i dla wszystkich zainteresowanych kulturą, historią i naturą. W tym okresie Muzeum Oscarsborg organizuje wycieczki z przewodnikiem, w czasie których można dowiedzieć się o dramatycznej historii związanej z niemieckim krążownikiem Blücher, który zatonął tu 9 kwietnia 1940 roku (załoga fortu zatopiła niemiecki flagowy krążownik, Blücher. To krótkie odparcie ataku umożliwiło norweskim władzom przeprowadzenie ewakuacji ważnych osobistości z Oslo. Król, parlament i rząd mogli uciec, a potem zorganizować opór zagranicą).

Wśród licznych zajęć dla dzieci dużą atrakcją jest safari śladami historii, którego trasa prowadzi niesamowitymi tunelami twierdzy Oscarsborg. Jest tu również tzw. Coast Goat Commando, tor przeszkód z parkiem linowym, telewizyjna łódź ratunkowa, plaże i miejsca do połowu krabów.

Jeśli podróżujecie autem, to przy nabrzeżu Sundbrygga w Drøbak znajduje się duży bezpłatny parking.
Podróż promem z Drøbak do Oscarsborg trwa zaledwie pięć minut. Codziennie przez cały rok kursują promy. Aby uzyskać dokładne informacje o rozkładzie promów, należy odwiedzić stronę internetową Oscarsborg lub zadzwonić pod numer telefonu: +47 815 51 900. Można również skontaktować się z biurem informacji turystycznej w Drøbak.
Bilety na prom są dostępne w kasie przy nabrzeżu lub na promie. Cena wycieczki objazdowej w sezonie letnim to 70 NOK dla dorosłych, a 50 NOK dla dzieci. Można też kupić bilet rodzinny (dla dwóch osób dorosłych i trójki dzieci) za 180 NOK.
W sezonie zimowym w Oscarsborg organizowanych jest mniej zajęć, a bilet na wycieczkę objazdową promem kosztuje odpowiednio 50 i 35 NOK.
Od maja raz w tygodniu z Aker Brygge w centrum Oslo przez Nesodden i z Sætre w Hurum odpływa prom do Oscarsborg.

W Oscarsborg jest hotel i spa z restauracją i barem kawowym oraz kawiarnia ze sklepem sprzedającym cukierki z tutejszej wytwórni, a także przyjemny bar z widokiem na port dla gości. Ceny oczywiście norweskie, dlatego polecam zaopatrzyć się w jednorazowego grilla, coś na ruszt i jedzonko gotowe :)
Twierdza Oscarsborg nie jest zwykłym muzeum. Tu można wejść praktycznie na każde działo, zaglądnąć do każdego bunkru, przechodzić licznymi tunelami, dotknąć prawdziwej torpedy czy pocisków. Zabawa dla dzieci gwarantowana i zapewniam, że dorośli też nie będą się nudzić.
Poniżej kilka zdjęć na zachętę.
Załącznik:
dzialo1.jpg
dzialo1.jpg [ 146.33 KiB | Obejrzany 9067 razy ]

Załącznik:
dzialo2.jpg
dzialo2.jpg [ 68.72 KiB | Obejrzany 9067 razy ]

Załącznik:
dzialo3.jpg
dzialo3.jpg [ 113.59 KiB | Obejrzany 9067 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: 24h w Rygge
#11 PostWysłany: 24 Lip 2012 22:38 

Witam!
Udało mi się załapać na bardzo tanie bilety do Rygge, na krótki wypad- wylot w piątek o 15, powrót w sobote o 15 i zastanawiam się jak najlepiej ( i najtaniej) spożytkować ten czas. Zastanawiam się nad wizytą w Oslo, stąd pytanie do obeznanych- czy jest sens wybierać się do tego miasta praktycznie wieczorem, aby spędzić tam noc spacerując/ idąc na imprezę/ albo jeszcze coś innego i następnego dnia wrócić na lotnisko, czy może lepiej wybrać się z Rygge do któregoś z pobliskich miasteczek, tam spędzić wieczór np w jakiejś restauracji i wrócić na lotnisko. Może macie jakieś sugestie lub porady?
z góry dziękuje :)
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: 24h w Rygge
#12 PostWysłany: 25 Lip 2012 11:06 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 538 866
A sprawdzałeś ceny biletów do Oslo? Będą wielokrotnie wyższe od cen biletów lotniczych. Wszystko zależy od tego, jakim budżetem dysponujesz. Jeśli to low-cost to cena dojazdu do Oslo może cię nieco zniechęcić. Samo lotnisko Rygge jest położone w nieco odludnym miejscu. Ale spac na nim można :)

Są gniazdka el. i darmowy internet.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: 24h w Rygge
#13 PostWysłany: 25 Lip 2012 11:10 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

http://www.fly4free.pl/niskobudzetowo-n ... 4-godziny/ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 16 Sie 2012 15:06 

srebrny
hej, sluchajcie, jak sie dostac do Moss ? ile kosztuje transport ?
no i czy w moss jest jakas plaza, co wogole mozna by porobic ?
otoz bede mial kilka godzin wolnych w ta niedziele, chetnie bym
wyskoczyl do miasta, czy tam jest jakas plaza ? w niedziele ma byc 22stopnie.
michcioj
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 16 Sie 2012 15:09 
Awatar użytkownika

niebieski
michcioj napisał(a):
hej, sluchajcie, jak sie dostac do Moss ? ile kosztuje transport ?
no i czy w moss jest jakas plaza, co wogole mozna by porobic ?
otoz bede mial kilka godzin wolnych w ta niedziele, chetnie bym
wyskoczyl do miasta, czy tam jest jakas plaza ? w niedziele ma byc 22stopnie.
michcioj

co do plazy polecam maps.google + fotki z panoramio ;)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 03 Wrz 2012 16:50 

niebieski
czy w okolicach lotniska można sobie połazić, pooglądać coś ciekawego? na googlach tylko pola widać:P

bede cale 4 godziny i nie chce mi sie jechac do moss po prostu cos chciałbym zobaczyć i najlepiej za darmo :D
wiem, ze można na stacje kolejowa rygge dojechać busem ale czy stamtąd można gdzieś sie przejść?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 03 Wrz 2012 17:04 

srebrny
hej,nie wiem co jest zaraz obok lotniska czy stacji kolejowej w kazdym razie, ja w koncu bylem w moss na plazy i plywalem w morzu :)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 07 Wrz 2012 18:05 

jak daleko jest z lotniska do moss?
czy mozna tam dotrzec pieszo i czy warto wyprawic się na taki spacer :)?
i do ktorej muszę się wyrobic z powrotem na lotnisko, jeżeli zamierzam tutaj spać i muszę zdązyc przed jego zamknięciem?
z góry dzięki za pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 07 Wrz 2012 18:39 
Awatar użytkownika

niebieski
ketto napisał(a):
jak daleko jest z lotniska do moss?
czy mozna tam dotrzec pieszo i czy warto wyprawic się na taki spacer :)?
i do ktorej muszę się wyrobic z powrotem na lotnisko, jeżeli zamierzam tutaj spać i muszę zdązyc przed jego zamknięciem?
z góry dzięki za pomoc :)

a google maps zamknęli? :>
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 12 Wrz 2012 01:07 

niebieski
no więc tak: do rygge dojdziesz z buta w pół godziny bez problemu więc do moss no może z 1,5-2 powinny starczyć
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 113 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości