Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Kwi 2012 23:14 

Hej, kupilem bilet w Qatar, moja karta nie zadziałała ( visa e) wiec pożyczył kolega i teraz jest problem bo podobno Qatar sprawdza to przy boarding i bez karty nie mozna wejść na pokład.

Na stronie jest info ze jest procedura do zmiany tego, przerabial to ktos ? a moze ktos mial taka kontrole karty lub jej nie mial ?

Ostatnio edytowany przez Roku, 07 Gru 2015 01:14, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni Fly&drive po Hiszpanii za 936 PLN. Loty do Oviedo (powrót z Bilbao) z Poznania + auto na 4 dni
Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom Odkryj Chorwację: Split i Korcula w jednej podróży za 511 PLN. Wylot z Katowic i prom
#2 PostWysłany: 22 Kwi 2012 23:48 

Bywa że sprawdzają, prawie zawsze przy dolotach do FRA/MUC Lotem, podczas QR check in. Aby uniknąć problemu, posiadacz
karty musi pofatygować się do biura linii, np. w Berlinie i złożyć oświadczenie. Prościej założyć depozyt na własnej karcie
w razie W. Upierdliwi są z tymi kartami, no i dłuższe przesiadki w Doha koszmarne...Ale linia ok.
Ostatni raz leciałem QR w listopadzie, zadzwoń do przedstawiciela w W-wie, może coś się zmieniło na lepsze?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 22 Kwi 2012 23:56 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
niebieski
dafuq? Kupiłem bilet nieswoją kartą, bo jedyne co było w warunkach przewozu, to że nie można używać karty bez zgody właściciela.. nigdzie nie było napisane, że trzeba swoją.. jeszcze tego mi brakuje żeby w Katarze zostać zatrzymanym na lotnisku :D
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 23 Kwi 2012 01:05 

W Katarze nikogo to nie obchodzi. O kartę mogą poprosić przy odprawie na lot QR np. w Berlinie czy Frankfurcie. Zdarza się,
acz nieczęsto. Pózniej przy locie powrotnym, nie słyszałem o weryfikowani cc.
ZAWSZE SPRAWDZAJĄ jeżeli lecisz np. ELO do FRA/MUC i na tym samym bilecie przesiadasz się na QR. Bagaż leci do celu
bezpośrednio, ale ty odprawiasz się osobno na loty QR. W PL nie dostaniesz kart pokładowych na QR. Odprawiając się online,
karty QR są warunkowe, weryfikowane przy check in linii, za okazaniem cc użytej do zakupu. Upierdliwe ale da się przeżyć.
Wyraznie piszą, o konieczności posiadania karty użytej do zakupu. Podobnie jest( na pewno było, nie chce mi się sprawdzać)
nawet w Lufie i u kupy innych przewozników ( Azja,Afryka),tyle że nikt tego nie sprawdza.Tylko QatarAw słynie z cudowania z kartami, wobec wszystkich pasażerów nb. nie tylko Polaków. Ot tak mają. Prawdopodobnie, ze względu na wielki rozrzut
geograficzny destynacji, są bardziej narażeni na fraudy(?).
Najprościej, w przypadku kłopotów założyć depozyt własną kartą przy check in.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 23 Kwi 2012 01:10 
Awatar użytkownika

niebieski
marekhenryk napisał(a):
Najprościej, w przypadku kłopotów założyć depozyt własną kartą przy check in.

świetnie, tylko że ja nie mam credit card i raczej żaden bank mi takowej nie przyzna, nawet gdybym chciał.
No trudno, pozostaje liczyć ze na w BUD, DOH i BKK nie zwracają na to uwagi..
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 23 Kwi 2012 01:30 

Po wylocie z BUD, już spoko. Na dalszych odcinkach nikt nie pyta, na powrocie też. Ryzyk-fizyk, ja bym zadzwonił do
przedstawiciela w WAW, może mają jakiś patent. Na FT i Lotnictwo,net.pl są opisy dość koszmarnych przeżyć z QR.
Powodzenia.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 23 Kwi 2012 07:36 

platynowy
Tych problemów nie ma gdy kupuje się bilet przez pośrednika, np. Expedia, Tripsta czy inną stronę.

Kartę trzeba mieć tylko jak się kupuje bezpośrednio w QR.

#8 PostWysłany: 23 Kwi 2012 09:38 

luxyfer kiedy lecisz z BUD ?:) chyba mamy ten sam lot ciekawe jakie daty ;)

Bilet kupilem na ebookers.de, dzwonilem dzis do biura w warszawie ale w polsce nie da sie tego zrobic bo to biuro offline (???) kazali mi dzwonic do berlina, wiec bede dzownil.

Mozecie potwierdzic to ze kupujac bilet u posrednika (ebookers) nie bedzie takich problemow ? babka w wawie tez mowi ze wtedy karte weryfikuje posrednik. Ale nie chcial bym sie odbic od bramki w budapeszcie ;)

Szczerze mowiac nie wczytywalem sie w regulamin ebookers ale nie pamietam zebyc szczegolnie zwracali uwage przy zakupie na to ze mam miec ja ze soba na lotnisku, gdybym nie czytal o wizie do kataru to nawet bym nie wiedzial :]
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 23 Kwi 2012 09:55 

mucha napisał(a):
Tych problemów nie ma gdy kupuje się bilet przez pośrednika, np. Expedia, Tripsta czy inną stronę.

Kartę trzeba mieć tylko jak się kupuje bezpośrednio w QR.

Tez tak czytalem, a powiedz mi skad masz takie info ?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 23 Kwi 2012 10:31 

Dostalem odp z berlina moze sie komus przyda.

To stanowisko niemieckiego biura qatar wiec chyba wystarczy.

If you have booked via Ebookers the conditions of Qatar Airways will not be applicable. What you read on our webpage is valid for bookings made via our webpage only. In this case credit card owner must verify payment if he has booked for another person. In case you have booked via a travel agent that travel agent takes the risk of credit card fraud.

Jesli ktos kupil na ich stronie, lepiej sie do nich odezwac i zalatwic sprawe.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 23 Kwi 2012 10:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja kupowałem na siriusie, czytałem cały regulamin i nie musze płacic swoja kartą. 26 sierpnia
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 23 Kwi 2012 14:54 

luxyfer napisał(a):
Ja kupowałem na siriusie, czytałem cały regulamin i nie musze płacic swoja kartą. 26 sierpnia

Ja maj, wiec mamy spokoj ;)
ps. co to sirius, nie znam :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 23 Kwi 2012 14:56 

marekhenryk napisał(a):
Bywa że sprawdzają, prawie zawsze przy dolotach do FRA/MUC Lotem, podczas QR check in. Aby uniknąć problemu, posiadacz
karty musi pofatygować się do biura linii, np. w Berlinie i złożyć oświadczenie. Prościej założyć depozyt na własnej karcie
w razie W. Upierdliwi są z tymi kartami, no i dłuższe przesiadki w Doha koszmarne...Ale linia ok.
Ostatni raz leciałem QR w listopadzie, zadzwoń do przedstawiciela w W-wie, może coś się zmieniło na lepsze?

Tak przy okazji, jakis pomysl za kilka godzin w Doha ;)?
Czytalem jakies plotki ze mozna dostac jakis papier zeby wyjsc na kilka godzin z lotniska, potwierdzasz ?:)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 23 Kwi 2012 14:57 
Awatar użytkownika

niebieski
http://sirius.amadeus.com.pl/s3air/KS03 ... Start.aspx
na qatar mieli najlepsze ceny (20zł prowizji tylko)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 24 Kwi 2012 02:02 

Tylko do biletów kupionych na stronie przewoznika, może być wymóg okazania karty. Płacisz pośrednikowi- on się rozlicza z
linią. QR aranżuje permity na wyjście poza tranzyt+ noclegi tylko dla C i najwyższych klas rezerwacyjnych Y, jeżeli czas
przesiadki przekracza 8h. Ze 3 lata temu lecąc w większej grupie, udało nam się zwiedzić Doha ich firmowym busem. Teraz
są sztywni, trudno nawet o voucher do lounge'a. Wiza katarska to kilkaset zeta ( rez,hotelu), na krótko bez sensu.
Niższe klasy dostają vouchery na posiłek, trzeba zgłosić się do stanowiska QR. Sprawdz na stronie lub w biurze, ale bądz
przygotowany na gnicie w terminalu tranzytowym. To mankament lotów przez Doha. Ciasno, nuda, jedyny plus to papierosy
za 1,2$ w duty free. Nowy terminal się ślimaczy. wożą autobusami ale jeżeli bilet tani, to nie ma co wybrzydzać. Jeśli mam
mieć z nimi przesiadkę ponad 6h, doliczam sobie do ceny 50$ opłaty za Oryx Lounge. Fajne jedzenie, prysznice itp. Rozpatrz
różne opcje, jak wspomniałem ostatni raz leciałem prawie pół roku temu, może coś się zmieniło na lepsze?
Tak czy inaczej, lata się z nimi fajnie.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 28 Kwi 2012 17:19 

niebieski
marekhenryk napisał(a):
Tylko do biletów kupionych na stronie przewoznika, może być wymóg okazania karty. Płacisz pośrednikowi- on się rozlicza z
linią. QR aranżuje permity na wyjście poza tranzyt+ noclegi tylko dla C i najwyższych klas rezerwacyjnych Y, jeżeli czas
przesiadki przekracza 8h. Ze 3 lata temu lecąc w większej grupie, udało nam się zwiedzić Doha ich firmowym busem. Teraz
są sztywni, trudno nawet o voucher do lounge'a. Wiza katarska to kilkaset zeta ( rez,hotelu), na krótko bez sensu.
Niższe klasy dostają vouchery na posiłek, trzeba zgłosić się do stanowiska QR. Sprawdz na stronie lub w biurze, ale bądz
przygotowany na gnicie w terminalu tranzytowym. To mankament lotów przez Doha. Ciasno, nuda, jedyny plus to papierosy
za 1,2$ w duty free. Nowy terminal się ślimaczy. wożą autobusami ale jeżeli bilet tani, to nie ma co wybrzydzać. Jeśli mam
mieć z nimi przesiadkę ponad 6h, doliczam sobie do ceny 50$ opłaty za Oryx Lounge. Fajne jedzenie, prysznice itp. Rozpatrz
różne opcje, jak wspomniałem ostatni raz leciałem prawie pół roku temu, może coś się zmieniło na lepsze?
Tak czy inaczej, lata się z nimi fajnie.

Mam tranzyt w doha. 2h oczekiwania na lot do Bangkoku. Czy zdąze zrobic jakies zakupy?

PS. nie zauwazylem, ze jest booking fee 3% przy placaniu karta kredytowa
2 bilety kosztowaly mnie extra £16 :(
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 28 Kwi 2012 17:49 

no to juz wiem skad mi sie wziela dodatkowa kwota..
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 06 Gru 2015 22:59 

witam

za 2 dni mam wylot linia Qatar,i dzisiaj otrzymalem maila o tresci

Cytuj:
"Dear xxx,

We hereby confirm that payment card verification will be required for your recent booking with Qatar Airways (booking reference: ) in line with the terms and conditions accepted at the time of booking.

Your reservation is confirmed, and the card holder will be required to present the credit card used to purchase your tickets at the counter when checking in. Failure to do so may result in you not being able to board your flight, and additional fees may be charged depending on the fare conditions of your ticket in accordance with Qatar Airways General Conditions Of Carriage and the terms and conditions of your ticket,

We look forward to welcoming you onboard soon.

Yours sincerely,
Qatar Airways Support"

niestety kilka dni zgubilem ta karte i nie mam szans aby ja okazac,czy ktos orientuje sie co w takim przypadku? czy bez karty nie ma opcji przejsc odprawy?
jutro rzecz jasna do nich zadzwonie,niestety obecnie linia jest wylaczona

pozdrawiam
Cytuj:
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 06 Gru 2015 23:14 

Loty: 77
Kilometry: 325 362
niebieski
brzmi groznie...

kiedys w Thai albo jakis arabskich nie wzialem ze soba na lotnisko karty, ktora oplacany byl przelot. na odprawie pani bez problemu wyciagnela jakis druk i wpisalem w niego numery karty, ktora mialem przy sobie. wyjasnila, ze gdyby okazalo sie, ze z pierwotna, ktorej zapomnialem, cos bylo nie tak, obciaza nowa, ktorej numery podalem. mysle, ze tak samo dziala to w innych liniach, aczkolwiek sugeruje kontakt z biurem na polski numer telefonu. Kiedy kilka dni temu tam dzwonilem nie mieli nikogo, kto mowi po polsku, a ten, ktory mowil po angielsku mial silny hinduski akcent :)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 06 Gru 2015 23:32 

Być może wystarczy zaświadczenie z banku jak w Emirates:

"A jeśli nasza karta pomiędzy datą zakupu a podróży straci ważność lub zostanie skradziona?
- Osoba, która straciła kartę w wyniku zagubienia lub kradzieży powinna otrzymać od swojego banku pismo potwierdzające ten fakt, które należy okazać podczas check-inu na lotnisku - wyjaśnia biuro przewoźnika."

http://www.pasazer.com/news/10546/emira ... ecisz.html
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości