Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 84 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pekin
#41 PostWysłany: 30 Lip 2017 11:10 

niebieski
@Magiel80 samo wejście na plac wymaga jeszcze na ogół przejścia kontroli bezpieczeństwa (podobnej jak na lotnisku). Kolejka potrafi zająć i 20 minut. Z góry też zapomnij o wizycie w mauzoleum, tam kolejki potrafią być i na kilka godzin.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN
Wczasy w Omanie: 7 dni w 4* hotelu (z wyżywieniem) za 3630 PLN. Wylot z Warszawy Wczasy w Omanie: 7 dni w 4* hotelu (z wyżywieniem) za 3630 PLN. Wylot z Warszawy
#42 PostWysłany: 30 Lip 2017 12:20 

Dostałem dwie odpowiedźi jedna ze jak.sie spreze to dam.rade a druga o kolejkach do mauzoleum???A czy ktos moze mi napisac ile czasu zajmuje podroz z lotniska.metrem na sam plac,tzn do niebieskiej lini pptem na czerwona z moich doświadczeń wiem ze.metro jezdzi szybko i punktualnie wiec te 6godzin(pisalem 8 ale musze byc dwie godziny przed odlotem)powinno wystarczyc na szybkie foto na placu????Jeszcze raz dziękuje za odpowiedź
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 30 Lip 2017 12:44 

Przejazd zajmuje gdzieś ~1:30h. No i od tych 6h, odlicz sobie jeszcze czas na procedury lotniskowe.
 PM off  

#44 PostWysłany: 21 Paź 2017 17:51 

A co polecacie na 15h między lotami? Ląduję w Pekinie o 5 rano i wylatuje dalej o 20, więc o której muszę wsiąść z powrotem do metra żeby dojechać na lotnisko bez duszy na ramieniu?
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 22 Paź 2017 09:19 

Zapas czasu masz spory, więc jest szansa za zobaczenie muru i miasta.

Tutaj masz podobny temat -> pekin-na-kilka-nascie-godzin,970,80763
 PM off  

#46 PostWysłany: 06 Kwi 2018 21:30 

niebieski
Jaki sposob transportu od 23 do 6 rano z miasta na lotnisko? @Agg czy mozesz przyblizyc ten autobus z jakich miejsc odjezdza z lotniska do miasta i z miasta na lotnisko i czy noca tez jezdzi ?

Mam lot o 9:05 AF i nie chce brac noclegu tylko poszwendac sie gdzies by ruszyc i byc na lotnisku gdzies na ok 6..
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 06 Kwi 2018 22:27 
Awatar użytkownika

niebieski
@toudik86

Jeżeli chciałbyś wyjechać w kierunku lotniska wcześniej niż odjeżdża najwcześniejszy Airport Express (o 6:00), to dzienne linie autobusowe dojeżdżające na lotnisko z różnych miejsc w Pekinie rozpoczynają kursowanie o 5:00 rano. Na tej stronie możesz zapoznać się z trasami:

https://www.travelchinaguide.com/citygu ... huttle.htm

Gdybyś jednak koniecznie chciał dojechać na lotnisko jeszcze w nocy, to funkcjonują także dwie linie nocne: Xidan Night Line oraz Gongzhufen Night Line - również są opisane na podanej stronie, chociaż w mało wyeksponowanych miejscach.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 07 Kwi 2018 14:56 

Wszyscy się rozpisują co warto zobaczyć w Pekinie przez te kilkanaście lub kilkadziesiąt godzin i tak w zaszłym roku w maju wracając Air China z naszego blisko miesięcznego wyjazdu na trasie Taiwan-Filipiny-Singapur wzięliśmy sobie stopover w Pekinie. Pewnie wiele osób nie spodoba się to co napiszę, ale przyznam szczerze, że Pekin był dla mnie niesamowitym rozczarowaniem. Ciężko jest oceniać miasto przez pryzmat jednego dnia i tego, że byliśmy tylko w typowo turystycznych miejscach, ale nie podobał mi się komunistyczny klimat tego miasta. Oczywiście jest to bardzo subiektywne odczucie, ale już wsiadając do pociągu na lotnisku widzimy propagandowe filmiki, metro to głęboka komuna, no i te wszechobecne kontrole i służby mundurowe.
Samo zakazane miasto dość mocno zaniedbane, mało odrestaurowanych budynków, większość z nich jest wyblakła i obdrapana, mało zieleni, wydaje się bardzo kamienne, jedynie ogrom obiektu robi wrażenie. Jest to dla mnie co najmniej dziwne, że stolica takiego Państwa jak Chiny nie zadbało o atrakcyjność tego miejsca, wszak to ich dziedzictwo narodowe tak tłumnie odwiedzane zarówno przez obcokrajowców jak i samych Chińczyków.
Plac Niebiańskiego Spokoju to po prostu ogromny plac, wszyscy chcą go zobaczyć ze względu na historię, ale w zasadzie, gdyby nie to, że jest obok Zakazanego Miasta można by było go sobie bez obaw darować.
Niestety nie udało nam się zobaczyć Świątyni Nieba, bo spóźniliśmy się dosłownie kilka minut, jakoś wcześnie ją zamykali 16 albo 17? Oczywiście przed wejściem do parku w którym się mieści można kupić bilet łączony park+świątynia, ale nie zostaniesz poinformowany, że nim dotrzesz do świątyni będzie zamknięta, więc pocałowaliśmy klamkę i popatrzyliśmy przez kraty.
No i cóż sami Chińczycy widząc, że jesteś biały będą chcieli cię kantować na każdym kroku, oczywiście zejdą z ceny czasem nawet 70-80% jak już się obrócisz na pięcie, ale nie zmienia to faktu, że drażniło mnie rzucanie absurdalnie kosmicznych cen za byle pierdołę, tylko dlatego że byłem biały.
Ogólnie sam kontakt z Chińczykami może być męczący, bo są mega głośni, nie zwracają na nikogo poza sobą uwagi, przepychają się, plują i sikają wszędzie na około siebie, zachowują się dziwnie np. ostukują całe swoje ciało pięścią przed lotem (ok. pewnie jakaś chińska terapia/masaż mający w czymś pomóc), zakładają sobie plastikowe torby na głowę w samolocie (tego już sobie nie mogłem wytłumaczyć), albo w samolocie każą dziecku sikać do butelki mimo, że do toalety jest dosłownie 3 rzędy siedzeń, siedzą przy przejściu, a toaleta jest wolna, a dla smaczku właśnie zaserwowali posiłek. Kosz na śmieci w metrze służy natomiast jako nocnik dla dziecka... Chyba jeszcze nie dojrzałem na dłuższą wizytę w Chinach.
Punkt z informacją na lotnisku dla osób w tranzycie do 72h to jakaś żenada, 2 młodych kolesi wpatrzonych w swoje smartfony nawet nie podniesie głowy jak nie zapytacie o coś, a jak już zapytacie, to i tak się w zasadzie niczego nie dowiecie...

Mam nadzieję, jeszcze kiedyś wrócić do Pekinu, aby jeszcze raz na niego spojrzeć bardziej przychylnym okiem, ale to dopiero za jakiś czas, przynajmniej teraz wiem czego mam się spodziewać ;D

Na plus natomiast zasługuje czystość, która przynajmniej w miejscach odwiedzanych przez turystów mnie zdziwiła, biorąc pod uwagę, że Chiny są bardzo zanieczyszczonym krajem.

P.S. Kursy walut w kantorze na lotnisku to jakiś obłęd, kosmiczny spread zarówno na USD jak i EUR, jak macie możliwość zakupienia chińskiej waluty wcześniej to zróbcie to.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 08 Kwi 2018 20:38 

niebieski
@Aso Ten Xidan Night shuttle bus jestes pewnien, ze jezdzi ? Nie moge tego na tej stronie wylapac gdzies w komentarzach ktos pisze, ze nie ma nic pomiedzy 23 - 4 rano tylko taxi wiec sie zmieszalem teraz
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 08 Kwi 2018 22:39 
Awatar użytkownika

niebieski
@toudik86

O transporcie zbiorowym w Chinach rzeczywiście trzeba powiedzieć, że nie można być niczego do końca pewnym.

Mam wątpliwości czy osoba, która pod artykułem informującym o nocnych autobusach napisała, że nie ma takich autobusów, rzeczywiście posiadała taką tajemną wiedzę, żeby rozstrzygnąć jak to naprawdę z nimi jest. Jakkolwiek, znając Chiny, to Twoje obawy są zasadne. Przeszukałem różne źródła i znalazłem zarówno strony potwierdzające istnienie nocnej linii jak i nie wspominające o niej. Istnieje zatem pewne ryzyko, że informacja pochodząca z - generalnie dość wiarygodnej - strony travelchinaguide.com, może być nieaktualna i będziesz musiał zaczekać do pierwszego kursu linii dziennej, jeżeli nie zdecydujesz się na skorzystanie z taksówki.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 11 Kwi 2018 17:50 

niebieski
@Aso lot mam 9:05 AF wiec nie wiem czy rano zdaze
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 14 Kwi 2018 19:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Wszystko zależy od tego, na ile jesteś w stanie zaakceptować niewygody w imię oszczędności.

Transport zbiorowy nie ma rozkładu i funkcjonuje na zasadzie odjazdu w chwili, gdy uzbiera się komplet pasażerów. Jednakże linie dzienne rozpoczynają kursowanie o 5:00 rano - ta informacja jest powielona we wszystkich źródłach, do których dotarłem i nie budzi dużych wątpliwości. Jeżeli zdołasz wyjechać wkrótce po 5:00 i dotrzesz na lotnisko o 6:00, to przypuszczalnie nie będziesz miał dużych kłopotów, żeby zdążyć na lot o 9:05, tym bardziej, że lotnisko raczej nie obsługuje w godzinach wczesnoporannych aż tylu pasażerów co w ciągu dnia, więc powinno pracować dość sprawnie.

Transport w Chinach jest nie do końca przewidywalny, ale możesz poznać oficjalne stanowisko lotniska w sprawie dojazdu na poranny lot zadając pytanie poprzez stronę internetową w sekcji FAQ, w której pracownicy cierpliwie odpowiadają na pytania podróżnych.

Gdybym sam musiał zdążyć na taki poranny lot, to jednak wziąłbym nocleg gdzieś przy samym lotnisku. Jest dużo ofert, nawet dla podróżujących o niewielkim budżecie.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 21 Kwi 2018 07:10 
Awatar użytkownika

Loty: 602
Kilometry: 948 667
złoty
@toudik86,
Jeśli masz możliwość zmiany noclegu, polecam poszukanie hotelu oferującego transport na lotnisko. Może to wcale nie kosztować dużo. W 2016 miałem zarezerwowany w Park Plaza Wangfujing pokój Club. W ofercie specjalnej (+zniżka Genius) na Booking.com ów pokój ze śniadaniem, refundable, dostępem do saloniku, transportem limuzyną na lotnisko kosztował kilka Euro mniej niż Standard. Warto się rozejrzeć.

Sent from my SM-G950FD using Tapatalk

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off
mashacra lubi ten post.
mashacra uważa post za pomocny.

#54 PostWysłany: 24 Cze 2018 19:10 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 514
Kilometry: 814 017
Przylot 4:50 wylot 14:15 - ile to realnie czasu na mieście? 3-4 h? Mogę w tej samej cenie mieć krótszą przesiadkę, ale pomyślałem, że może warto z rana wyskoczyć na miasto, bo w Pekinie nigdy nie byłem. Lektura wątku sprawiła, że mam wątpliwości czy to jednak nie za dużo ceregieli i jednak dość mało czasu na mieście :?:
I z jakim kosztem transportu trzeba się obecnie liczyć?

#55 PostWysłany: 25 Cze 2018 19:22 
Awatar użytkownika

Loty: 602
Kilometry: 948 667
złoty
Maksymalnie 5-6 godzin, a realnie to 3-4 godziny (zeby bylo bezpiecznie) - akurat na bardzo sprawne przejscie Zakazanego Miasta i lunch, tyle.

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
Kashpir uważa post za pomocny.

#56 PostWysłany: 08 Lip 2018 01:34 

srebrny
Czy lecąc większą grupą (8 osób) i przylatując do PEK o 4:40 z przesiadką 10h lepiej korzystać z transportu miejskiego czy też brać taksówkę?
Ile wynosi orientacyjna cena taxi z lotniska do Zakazanego Miasta?
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 25 Lip 2018 21:28 

Może ktos będzie znał odpowedź: mój samolot ląduje ok godziny 13 w Pekinie zas wylot mam następnego dnia o 8 rano. Czy warto mi zostawić bagaż na lotnisku i pojechać do Pałacu Letniego? Wiem, że zamykany jest o 20. Czy też lepiej sobie odpuscić i zobaczyć cos innego?
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 18 Wrz 2018 19:32 

niebieski
Kashpir napisał(a):
Przylot 4:50 wylot 14:15 - ile to realnie czasu na mieście? 3-4 h? Mogę w tej samej cenie mieć krótszą przesiadkę, ale pomyślałem, że może warto z rana wyskoczyć na miasto, bo w Pekinie nigdy nie byłem. Lektura wątku sprawiła, że mam wątpliwości czy to jednak nie za dużo ceregieli i jednak dość mało czasu na mieście :?:
I z jakim kosztem transportu trzeba się obecnie liczyć?

Cześć,
Mam podobną przesiadkę. Czy Tobie udało się coś zobaczyć w Pekinie czy wybrałeś inny lot?
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 18 Wrz 2018 20:38 
Awatar użytkownika

złoty
dla tych co mają krótkie przesiadki,
-jeśli lot będzie o czasie, to wyjście z samolotu, dojście do punktu wizowego, wypełnienie druku i przejście kontroli paszportowej to minimum 1 h, jeśli nie będzie kolejek... dużych,
-przejazd kolejką do terminala z którego się wychodzi na kolejkę do miasta do 0,5 h,
-tym, którzy nie mają juanów polecam wymianę z bankomatu przed wyjściem z terminala, z € czy $ na chińską walutę, bardziej opłacalne niż kantor,
-przejazd kolejką i metrem do centrum ok. 1 h,
-powrót z centrum na lotnisko 1 h,
- check in różnie ale są kolejki, jak macie bagaż podręczny i zrobiony e check in, to można podejść do informacji CA przy stanowiskach i bez kolejki wydrukują wam karty pokładowe ok.0,5 h.
- przejazd kolejką do terminala wylotowego i odprawa paszportowa może w zależności od pory dnia zająć ok. 1 h,
podsumowując; bez ekstremalnych kolejek po wizę dojazd do miasta 2,5-3 h, powrót z centrum od 3,5- 3 h, przed odlotem, razem trzeba liczyć minimum 6 h, reszta to czas wolny, powodzenia
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
mmaratonczyk uważa post za pomocny.

#60 PostWysłany: 18 Wrz 2018 21:28 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 514
Kilometry: 814 017
@Chan lecę dopiero na początku października, ale wybrałem opcję z krótszą przesiadką i nie jadę do miasta.
@kostek966 bardzo przydatny wpis :)
Chan lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 84 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości