Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Kwi 2014 12:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Chciałem zapytać czy komuś może udało się wyrobić kartę Visę V-Pay http://en.wikipedia.org/wiki/V_PAY w polskim banku?

I czy którykolwiek z polskich banków ma taką kartę w ofercie aktualnie? A jeśli nie, to czy można na przykład w Niemczech/Austrii/Holandii wyrobić bez problemów taką kartę w wersji pre-paid?

Pytam, bo denerwująca jest niemożność płacenia Visą, MasterCardem w standardowych sklepach u naszych zachodnich sąsiadów :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Ostatnio edytowany przez Niva, 08 Kwi 2014 15:24, edytowano w sumie 1 raz
Wątek się rozrósł, to zmieniam temat :)
 Profil Relacje PM off  

Wiosenny tydzień w 4* hotelu (z wyżywieniem) na Lanzarote za 2653 PLN. Wylot z Warszawy Wiosenny tydzień w 4* hotelu (z wyżywieniem) na Lanzarote za 2653 PLN. Wylot z Warszawy
Wiosenny city break w Batumi za 550 PLN. Loty z Warszawy i 3 noce w 5* hotelu Best Western Wiosenny city break w Batumi za 550 PLN. Loty z Warszawy i 3 noce w 5* hotelu Best Western
#2 PostWysłany: 08 Kwi 2014 12:53 

platynowy
Żaden polski bank takiej karty nie wydaje, gdyż na naszym rynku nie została ona wprowadzona.

#3 PostWysłany: 08 Kwi 2014 13:15 

ktory sklep zagraniczny nie przyjmuje VISY i Mastercard?
Karta V-Pay jest zazwyczaj polaczona z kontem bankowym (typowem giro-konto).
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 08 Kwi 2014 13:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki.

Ostatnio miałem taką marszrutę - Satrun w Niemczech - niestety nie, Lidl w Austrii też nie, dwie knajpy w Amsterdamie i Leiden też nie. Natomiast wszędzie widniał znaczek V-Pay właśnie. Dlatego chciałem się dowiedzieć i zgłębić temat :)

#5 PostWysłany: 08 Kwi 2014 13:24 

platynowy
Bardzo wiele punktów w Niemczech, Austrii, Szwajcarii nie akceptuje kart zagranicznych, tylko rodzime. Jest to związane ze stawką intercharge i chyba też jakimś zwyczajem bo nie wierzę żeby chodziło im o ten ułamek procenta.
humptydumpty lubi ten post.

#6 PostWysłany: 08 Kwi 2014 13:31 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
srebrny
W Niemczech większość sklepów nie uznaje 'zagranicznej' bankowości i jeśli już jakakolwiek płatność kartą jest, to przyjmowana jest często jedynie tutajsza EC http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_cash. Raczej nie ma problemów z płatnością Visa/MC np na stacjach benzynowych albo w restauracjach w okolicach turystycznych. Ale zapomnij o zakupach w niemieckiej Ikei lub sklepach spożywczych i płaceniu Visą/MC. Niemcy ogólnie nieufni są chyba w stosunku do wynalazków bankowych, płacenie kartą nie jest tu popularne, o PayPassie lub innej płatności zbliżeniowej można zapomnieć, mało który bank oferuje w ogóle sensowną obsługę konta przez internet. Bankowość niemiecka dopiero w tym roku dorosła do wprowadzenia IBANa. Ogólnie podejście do płatności jest tu chyba trochę bardziej konserwatywne, dla mnie to jest na przykład jeden z większych problemów po przeprowadzce za granicę, bo jestem przyzwyczajona do biegania bez gotówki i machania tylko kartą przed czytnikiem ;)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Kwi 2014 14:07 
Awatar użytkownika

Zbanowany
eeee, aż tak źle w Niemczech nie jest.
Mi prawie zawsze przyjmują płatnośći.
Ale Maestro. Ale prawie nikt nie patrzy wnikliwie czy to MC.
Jedyny mankament to czy karta jest kredytowa. NIE chcą kredytowych, bo takowe oznaczają dla sklepu wyższą prowizję.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 08 Kwi 2014 14:17 

też się trochę zdziwiłem odnośnie problemów wyżej opisanych z płatnością w Niemczech polskimi kartami płatniczymi, w Dortmundzie w Primarku przyjmują płatność każdą kartą o ile płaci właściciel i jest właściwe saldo, w markecie spożywczym bez problemu za zakupy zapłaciłem debetową VISA Electron z Deutsche Banku Polska
 PM off  

#9 PostWysłany: 08 Kwi 2014 14:35 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
srebrny
panda napisał(a):
eeee, aż tak źle w Niemczech nie jest.
Mi prawie zawsze przyjmują płatnośći.
Ale Maestro.

Bo EC to jest pochodna Maestro, dlatego często działa ;) Ale Visa/MC już nie.
Co do kredytowych - przyjęło się tutaj, że Visa/MC = karta kredytowa i na nic tłumaczenie, że to debetówka do konta polskiego. Visę/MC w bankach tutaj też reklamuje się jako 'kartę do transakcji za granicą' lub na wyjeździe.

Na potwierdzenie - bardzo fajny artykuł, który kiedyś znalazłam w sieci: http://sandrascholz.natemat.pl/52869,w- ... -zaplacisz
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 08 Kwi 2014 15:00 
Awatar użytkownika

Zbanowany
przeczytałem iiii...
poza tym że opłata jest poprostu za terminal, nie za rodzaje obsługiwanych kart a do tego dochodzi jeszcze opłata za transakcję kartą debetową (mniejsza) lub kredytową (większa) rzeczywiście fajny artykuł.
Mnie osobiście zdziwiło że w Belgii jest zupełnie odwrotnie tj. Visą/Mastercard bez problemu ale Maestro mi się udało tylko na Zaventem zapłacić...

A tak jako ciekawostkę i komentarz do tekstu, "Niemcy raczkują z paypassem, Polacy go normalnie używają" a Słowacy? Nikt cię nawet nie zapyta o metodę tylko od razu "Prilozit prosim" :D Jak się powie że nie ma paypassu to tylko wzdychają i czeka się 3 minuty na autoryzację... :D
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 08 Kwi 2014 15:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie tylko w Niemczech jest taki problem. Wyjeżdżając rok temu do Portugalii mając nockę w Oslo nie chciałem brać za dużo gotówki i wziąłem tylko 300€, stwierdzając, że i tak połowę z tego przywiozę bo większość płacić będę kartą. Był to wyjazd 4-osobowy i zazwyczaj taki mamy system, że ja cały wyjazd płacę za wszystko kartą, po powrocie sprawdzam wyciąg, dzielimy na 4 i załatwione ;) A tu niespodzianka, praktycznie nigdzie nie dało się płacić ani VISĄ, ani MastedCard i już pierwszego dnia byłem praktycznie na zero. Trzeba było wypłacać w bankomatach, a że w sumie nie widziałem ile stracimy to były ze 3-4 podejścia. Praktycznie wszędzie gdzie chciałem zapłacić kartą nie dało się, czy to pub, bar, restauracja, sklep z pamiątkami, albo spożywczy. W sumie kartą opłaciłem tylko hotel, samochód, paliwo i może w dwóch sklepach...

Wracając do tematu Niemiec to podobnie. W Media Markt i Saturnach płatność tylko Vpay, Maestro i AMEXem. Stojąc kilka razy w kolejkach do kasy zauważyłem dość dużą popularność AMEXa wśród niemców. Tylko w Saturnie w Europa Center w Berlinie można było zapłacić VISĄ czy MC, ale często ceny produktów były lekko wyższe. Np.: zamiast 49€ to 49,99€, zamiast 149€ to 149,99€. Teraz się przyzwyczaiłem, ale przy pierwszych 2-3 wyjazdach do Berlina nie obyło się bez biegania po bankomatach.

#12 PostWysłany: 08 Kwi 2014 17:46 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
niebieski
szymonpoznan1 napisał(a):
Nie tylko w Niemczech jest taki problem. Wyjeżdżając rok temu do Portugalii mając nockę w Oslo nie chciałem brać za dużo gotówki i wziąłem tylko 300€, stwierdzając, że i tak połowę z tego przywiozę bo większość płacić będę kartą. Był to wyjazd 4-osobowy i zazwyczaj taki mamy system, że ja cały wyjazd płacę za wszystko kartą, po powrocie sprawdzam wyciąg, dzielimy na 4 i załatwione ;) A tu niespodzianka, praktycznie nigdzie nie dało się płacić ani VISĄ, ani MastedCard i już pierwszego dnia byłem praktycznie na zero. Trzeba było wypłacać w bankomatach, a że w sumie nie widziałem ile stracimy to były ze 3-4 podejścia. Praktycznie wszędzie gdzie chciałem zapłacić kartą nie dało się, czy to pub, bar, restauracja, sklep z pamiątkami, albo spożywczy. W sumie kartą opłaciłem tylko hotel, samochód, paliwo i może w dwóch sklepach...

Wracając do tematu Niemiec to podobnie. W Media Markt i Saturnach płatność tylko Vpay, Maestro i AMEXem. Stojąc kilka razy w kolejkach do kasy zauważyłem dość dużą popularność AMEXa wśród niemców. Tylko w Saturnie w Europa Center w Berlinie można było zapłacić VISĄ czy MC, ale często ceny produktów były lekko wyższe. Np.: zamiast 49€ to 49,99€, zamiast 149€ to 149,99€. Teraz się przyzwyczaiłem, ale przy pierwszych 2-3 wyjazdach do Berlina nie obyło się bez biegania po bankomatach.

Ja w Lizbonie płaciłem bez problemu, tylko co mnie zaskoczyło że musiałem najpierw wcisnąć zielony przycisk później wpisywać PIN i pozniej znowu zielony przycisk

#13 PostWysłany: 08 Kwi 2014 17:59 
Awatar użytkownika

srebrny
04patryk12 napisał(a):
Ja w Lizbonie płaciłem bez problemu, tylko co mnie zaskoczyło że musiałem najpierw wcisnąć zielony przycisk później wpisywać PIN i pozniej znowu zielony przycisk

A to wg mnie często zdarza się za granicą, w wielu miejscach najpierw żądają potwierdzenia kwoty, potem pin i enter. I w sumie wydaje się to uczciwe.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 27 gości