Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 184 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 30 Maj 2017 08:42 

niebieski
@‌cypel‌
Twojej opinii o zatoce Ha Long miałem nie komentować, bo każdy ma swoje zdanie. Mnie osobiście się podobało, szczególnie wieczór / poranek gdy było "luźniej" na wodzie (tak jak kilka osób już pisało w tym wątku). Co do braku troski o środowisko to krótkowzroczność z ich strony, choć mnie póki co najbardziej zdziwiło jak zobaczyłem w tym roku w Tajlandii na Koh Mook przy samej plaży (na terenie Koh Mook Sivalai Beach Resort) spalarnię śmieci. Bez żadnej segregacji, razem z workami.

Natomiast dziwisz się, że się "obraziła" skoro zasugerowałeś pracownikowi biura podróży, by Tobie jako klientowi dała pieniądze, a Ty je wsadzisz do kieszeni i sobie pójdziesz korzystając z transportu miejskiego? Rozumiem negocjacje, ale to chyba dość nieskuteczny argument?
 Profil Relacje PM off  

Tydzień na wyspie Kos w 4⭐ hotelu z wyżywieniem za 1518 PLN 🤍💙✈️ Wylot z Katowic Tydzień na wyspie Kos w 4⭐ hotelu z wyżywieniem za 1518 PLN 🤍💙✈️ Wylot z Katowic
Zanzibar 🌴 7 dni w 4* hotelu z wyżywieniem za 4899 PLN 😎 Bezpośrednie loty z bagażem 🧳 Zanzibar 🌴 7 dni w 4* hotelu z wyżywieniem za 4899 PLN 😎 Bezpośrednie loty z bagażem 🧳
#122 PostWysłany: 30 Maj 2017 08:50 
Awatar użytkownika

srebrny
Mnie tam "tłok" jednostek o których tutaj czytałem nie przeszkadzał, ale śmieci jak najbardziej.
nie ukrywam, że poranek jak jeszcze załoga spała był fajny, jak przyroda budziła się do życia, śpiew ptasiorów, drapieżniki krążące nad wodą itp.

@‌Marecki‌ po prostu przybrałem ich taktykę, są niemili więc dlaczego ja mam być
skoro dla Wietnamczyka 20 USD to żadne pieniądze jak mi powiedziała, to odpaliłem to co odpaliłem ;)
zresztą odniosłem wrażenie, że większość ludzi jak rezygnujesz z usługi/towaru i odchodzisz to się "obraża"
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 30 Maj 2017 08:55 
Awatar użytkownika

Loty: 145
Kilometry: 238 175
niebieski
cypel napisał(a):
owszem w Polsce też się zdarza syf, ale nie na taką skalę

cypel niestety u nas też nie wygląda to "różowo", wystarczy w niedzielny poranek w centrum Warszawy przejść się na nadwiślański brzeg - sterty butelek i reklamówek, setki pozostawionych grilli i sporo innego syfu:(
Zasadnicza różnica jest taka, że u nas to posprzątają, a tam jak widać jeszcze o tym nie myślą.
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 30 Maj 2017 08:55 
Awatar użytkownika

srebrny
Kalispell napisał(a):
Zasadnicza różnica jest taka, że u nas to posprzątają, a tam jak widać jeszcze o tym nie myślą.

o tym mówię
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 21 Paź 2017 15:06 

Cześć właśnie wróciliśmy z dwu dniowej wycieczki Po zatoce Halong Bay,
Napisze o tym, czego mi brakowało w opiniach na forum, jak wybieraliśmy region, a także sama wycieczkę , są to również opinie wielu spotkanych przez nas turystów.
Po pierwsze 100% komercji, sama podróży trwa 4h autobusem z Hanoi do Halong, potem 13.00lunch potem rejs do jaskini , jaskinia- na prawdę jaskinia niedźwiedzia w Polsce jest super przy tym, ale ok, atrakcja rejs fajni ludzie, potem 50 min pływania na płazy, gdzie cumują wszystkie łódki, ful ludzi woda jest moi drodzy zielona, ciemna, nie tak jak niektórych zdjęciach po nałożeniu filtrów, ponieważ ruch na zatoce jest ogromny wszędzie ciągną sie charakterystyczne smugi paliwa. Uwaga żadna Łódź nie wyglada jak na folderze, który wam pokazują w biurze ale ok nie są złe da sie przeżyć. Wieczorem kolacja i spotkanie z towarzyszami podróży najlepsza cześć ludzie z całego świata, Australia, Rumunia, Włochy, Francja, USA, Malezja, Anglia, Irlandia No i Polska . Wymiana poglądów i każdy mówi to samo fajne was spotkać ale dlaczego to mniejsze zaliczane jest do najładniejszych na świecie ...?...Wszyscy na Łodzi zadają to samo pytanie. Dzień drugi pobudka o 6 ,śniadanie 6.50 potem kajaki 60 min zero nic specjalnego brudna woda, dwie mini jaskinie, potem relax na statku, nauka robienia Sajgonek 20 min, lunch o 12 i powrót. O 13.00 do autokaru. Plus Super ludzie fajny wieczór na lodzi, minus atrakcja mocno mocno przereklamowana .Warto mieć to na uwadze . Ostatnia uwaga co do kupna wycieczek wszystkich biura pokazują Wam zawsze 3 ceny np tej dwudniowej wycieczki oczywiście w najtańszej opcji nie gwarantują jakości , średnia jest już ok, a najdroższa super , w konsekwencji wszyscy laduja na tej samej łódce, nie zalaznie od wybranej opcji. Na statku jest drożej bo alkohole nie są wliczone, ale koszt piwa to 2dolary. Podpływają tez małe łódki z lokalsami i proponują taniej, ale nie wiele taniej. Oczywiście zatoka sama w sobie jest przepiękna i ma wiele ma fantastycznych miejsc, ale turysta z Europy i świata sprzedają fastfood . Nie poleciłabym tego miejsca.
 Profil Relacje PM off
naimad lubi ten post.

#126 PostWysłany: 21 Paź 2017 18:10 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@LagunaBlue, a ile placilesz od osoby za ta 2-dniowa wyczieczke do Halong Bay i gdzie bookowales?

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 21 Paź 2017 20:41 

Ja mam podobne wrażenie odnośnie Ha Long - ładne ale bez przesady, nie zatkało mnie z wrażenia. Zdecydowanie bardziej podobało mi się w północno-wschodnim Wietnamie --> też mogoty ale w zielonej scenerii pól ryżowych. Bajka!
Co do śmieci, to rzeczywiście przykre wrażenie. Mnie najbardziej rzuciły sie w oczy w parku narodowym (sic!) jeziora Ba Be - mnóstwo tego unosiło się na powierzchni. W Europie cos takiego byłoby nie do pomyślenia.
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 21 Paź 2017 20:53 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
divad napisał(a):
W Europie cos takiego byłoby nie do pomyślenia.

Nie zapominajmy prosze, ze Vietnam jest dopiero na etapie rozwoju, a wladze komunistyczne podobnie jak kiedys w PL, zbytnio nie dbaly o ochrone srodowiska.
Podobno w PL wciaz powstaja dzikie wysypiska smieci, ale pewnie to propaganda medialna, bo Polska jest czystym krajem. ;)

http://www.ddz24.eu/2017/07/04/wciaz-po ... ka-smieci/
http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/po ... ie/1l2js9m

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 21 Paź 2017 21:50 
Awatar użytkownika

Loty: 237
Kilometry: 576 582
niebieski
@LagunaBlue nic dodać, nic ująć. Sto procent prawdy, takie same mam odczucia po Ha Long Bay, ale w inny sposób ciężko zobaczyć to miejsce.

#130 PostWysłany: 22 Paź 2017 07:48 

Loty: 50
Kilometry: 107 937
Dlatego lepiej samemu sobie zorganizować Ha long, przynajmniej jest kameralnie, nie ma komercji i pływasz tam gdzie chcesz.
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 22 Paź 2017 14:12 
Awatar użytkownika

niebieski
@LagunaBlue sporo prawdy, aczkolwiek nie do końca zgodzę się, że niezależnie od kosztu tripu zawsze ląduję się na tej samej łajbie. Byłem w tym tygodniu na Ha Long Bay - płaciłem co prawda znacznie więcej niż można był kupić wycieczkę na mieście, ale przejazd z Hanoi trwał 2h45m, na statku było nas tylko ośmioro osób, bardzo dużo jedzenia całkowicie za free, co do alkoholi to piwo było po 1 USD.
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 22 Paź 2017 14:46 

Loty: 148
Kilometry: 312 966
HON fly4free
Lepiej jest jechać samemu na Cat Ba przenocować i wykupić jednodniową wycieczkę.
Sam widok z okna hotelu już był ładny, cała reszta też. Cudów się nie spodziewałem i się nie zawiodłem ale bardziej mi się podobała jazda rowerem w Ninh Binh niż pływanie statkiem po Ha Long:)

Załączniki:
f4f1.jpg
f4f1.jpg [ 113.91 KiB | Obejrzany 1044 razy ]
 Profil Relacje PM off
Kalispell lubi ten post.

#133 PostWysłany: 22 Paź 2017 17:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Kalispell napisał(a):
@LagunaBlue sporo prawdy, aczkolwiek nie do końca zgodzę się, że niezależnie od kosztu tripu zawsze ląduję się na tej samej łajbie. Byłem w tym tygodniu na Ha Long Bay - płaciłem co prawda znacznie więcej niż można był kupić wycieczkę na mieście, ale przejazd z Hanoi trwał 2h45m, na statku było nas tylko ośmioro osób, bardzo dużo jedzenia całkowicie za free, co do alkoholi to piwo było po 1 USD.

Kolego, jeśli możesz to wrzuć zdjęcia jednostki na której byłeś, chętnie obejrzę i pochwal się ile zapłaciłeś. Co do jedzenia to chyba jest wszędzie znakomite, nawet jakbyś wanną płynął.
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 22 Paź 2017 18:04 

Loty: 148
Kilometry: 312 966
HON fly4free
Niestety ale jedzenie nie jest znakomite, u nas było raczej takie sobie, zjadliwe ale słabe w porównaniu do tego na lądzie.
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 22 Paź 2017 18:06 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Ja mialem dobre jedzonko na statku i dawalem codziennie napiwki, ale cen alkoholi nie pamietam. :)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 22 Paź 2017 18:51 
Awatar użytkownika

niebieski
@cypel łódź którą pływaliśmy niczym szczególnym się nie wyróżniała, nawet nie warto wrzucać zdjęć. Korzystałem z http://www.vietnamawesometravel.com/ ale nie będę polecał, bowiem mam świadomość że przepłaciłem. Płaciłem 90 USD/dziennie/za os., ale poza super komfortowym i szybkim transportem, jeżdżą inną drogą (prywatną i płatna autostradą) niż standardowe bus'y oraz całkiem niezłym jedzeniem, wycieczka niczym szczególnym się nie wyróżniała.
Poza tym na koniec trip'u przewodnik wręcz wymuszał na nas wystawienie super oceny na tripadvisor, mówił że od tego zależy wysokość jego wypłaty.
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 22 Paź 2017 19:10 
Awatar użytkownika

złoty
zgadzam się z @jar188, my też tak zrobiliśmy, pobyt na Cat Ba i z hotelu wycieczka za chyba 25$ z transportem, obiadem, kajakami i plażowaniem, widoki super, polecam, na zdjęciu łódki jakie tam pływają, zrobione ze zdobytego okolicznego szczytu

Załączniki:
51.jpg
51.jpg [ 346.14 KiB | Obejrzany 968 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#138 PostWysłany: 23 Paź 2017 08:22 

niebieski
Słuchajcie ile teraz "powinna" kosztować wycieczka jedno- a ile 2-dniowa po zatoce Ha Long? Czytam i czytam i mi trochę skrzydełka opadły, bo nie dośc że będzie zimno i mgliście to jeszcze śmieci, łódki do bani, oszuści, brudna woda, nic specjalnego itp itd ;)

Nastawiałam się na 2 dni, a teraz sama nie wiem... może rzeczywiście lepiej i taniej dojechać do Cat Ba, przenocować i liznąć jednodniowo?
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 23 Paź 2017 10:44 
Awatar użytkownika

niebieski
@popcarol w Hanoi bez problemu znajdziesz jednodniowe opcje w cenach 27-30 USD, za dwa dni od ok 55 USD. Warto wziąć dolary, bowiem jak będziesz płacić w VND to touroperatorzy stosują bardzo niekorzystny przelicznik. U nas na statku np. piwo kosztowało 1 USD, ale jak płaciło się w dongach to liczyli 40.000 VND, zatem ok 1,7 USD.
 Profil Relacje PM off
popcarol uważa post za pomocny.

#140 PostWysłany: 23 Paź 2017 11:20 

Loty: 83
Kilometry: 216 937
Ja akurat nie narzekam na Vietnam Awesome Travel. W porównaniu z innymi biurami byli naprawdę Ok. Byłem z nimi w zatoce Ha Long i jaskiniach Tam Coc. Obie wycieczki bardzo udane. Z tym, że przy Ha Long dałem się skusić na 1-dniową wersję lux i widziałem oceny powyżej, lecz dla mnie było warto (udało mi się też trochę niżej zbić tą cenę). Były tylko 4 osoby, luksusowy bus na max 6 osób, autostradą 3h w 1 stronę zamiast 4, bez stopów na zakupy (nawet to mają zaznaczone w ofercie), dobre jedzenie na łajbie i cała duża łajba dla 4 osób :) A i pływanie dłużej o 1h, była część poza trasą reszty - widać ich było na szlaku tak z 1 km dalej, kajaki w cenie, jaskinie 2 a nie jedna. W Tam Coc już z normalnej oferty, ale też w porządku.
Najgorzej wypadła wycieczka z SGN do delty Mekongu - nazwy biura nie pamiętam, ale było słabo i straszna komercha - choć za to tanio (w cenie obiad: gotowany ryż plus świńskie ucho w całości).
popcarol lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 184 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości