Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 81 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Paź 2017 13:56 

-- 10 Paź 2017 13:49 --

W Dubaju byłem od 3-7.10.2017. Podzielę się z wami moimi uwagami.

Po wyjściu z samolotu warto udać się do kantoru ( jeżeli nie macie dirhamów ) a potem kupić kartę NOL.
Ja kupiłem 200 dirhamów w Polce więc ominąłem kantor lotniskowy. Kartę NOL warto kupić nie w automacie a przy stanowisku na lotnisku ( taka wnęka z jednym facetem co sprzedaje ). Maszyna czasami nie przyjmuje banknotów.
Na lotnisko z powrotem pojechałem już taksówką. Koszt 84 dirhamy.
Kupcie srebrną. Od razu poprosiłem o doładowanie za 50 dirhamów a i tak mi to nie starczyło.
Autobus f55 zawiezie was to IBN BATUTA a stamtąd metrem gdzie chcecie.
Doładowanie karty NOL w każdym metrze. Jest to prosta czynność. Kładzie się kartę NOL w automacie. Wybiera się na ekranie dotykowym „NOL UP TO” wybiera kwotę i wkłada banknot lub wrzuca drobne. Całość operacji 30 sekund.
Saldo zawsze wam poda przy bramkach na metrze. Metro super nowoczesne. Czyste i piękne. Czasami wagon GOLD jest z przodu, czasami z tyłu. Karta GOLD nie jest więc potrzebna aby być w pierwszym wagonie przy szybie lub w ostatnim i nagrywać czy robić zdjęcia. Spokojnie kartą srebrną też będziecie z przodu. Nie jemy, nie żujemy gumy.
Kolejka jednoszynowa na wyspie palmowej nie obejmuje KART NOL. Kurs w 2 strony 30 dirhamów.
Do MEDINY ( Wenecji Dubajskiej ) czy na plażę z widokiem na hotel żagiel nie dostaniecie się metrem.
Za taxówki płaciłem średnio od 12-30 dirhamów. Metro tanie. Średni kurs kilka stacji to 3-5 dirhamów. Taxówki to 99% TOYOTA CAMRY. Prowadzą je głównie kierowcy z Pakistanu czy z Bangladeszu. Korporacja Państwowa. Ubrani w firmowe koszule i spodnie. ( RTA ) Trochę kaleczą angielski ale nie ma z tym problemu.
BURŻ KHALIFA – Bilety kupiłem przez Internet. Warto iść wcześniej do stanowiska kasowego na wydruk biletów ( na podstawie maila otrzymanego po zakupie przez Internet ). Są kolejki. Trzeba być z biletem już pół godziny przed godziną wejścia. Wcześniej nie wpuszczą.
Wjazd miałem o 16.30 ale nie ma limitu na górze, wiec zostałem do całkowitego mroku aby zrobić zdjęcia nocne. Robienie zdjęć na górze mocno utrudnione. Wiele ludzi okupuje szyby i trudno się dostać, poza tym wszystko się w szybie odbija. Są takie małe szczeliny i warto tam wystawić obiektyw dla lepszego zdjęcia. Zjazd a w zasadzie kolejka do zjazdu na dół zajęła mi godzinę. Ludzie się denerwowali bo niektórzy kupowali sobie priorytet zjazdu i ciągle winda była przez nich zajmowana a nasza kolejka nawet nie drgnęła. Potem co godzinę warto iść na pokaz fontann. Ja załapałem się na ten o 20.00.
Warto przejść się Dubaj MARINĄ i w dzień i w nocy. Super widoki drapaczy chmur.
W hotelu ATLANTIS na wyspie AKWARIUM. Warto wejść. Cena od osoby 100 dirhamów.

CENY:
Mieszkałem w hotelu ATANA. Fajny hotel. Zobaczcie go sobie na booking.com. Maiłem pokój na 11 piętrze. Blisko stacji metra: DUBAJ INTERNET CITY. Pokój ze śniadaniem.
Niedaleko hotelu miałem 3 restauracje. Jedna hinduska +inne kuchnie. NA dwie osoby ( jakiś kurczak i inne ciekawe rzeczy ) zapłaciłem 70 dirhamów
Pizzeria BROCOLI. Duża pizza i 2x pepsi – 50 dirhamów
Makaron z kurczakiem – 20 dirhamów.

Ceny w sklepie spokojnie może z 10-15% większe jak u nas. Można kupić wszystko. ( oprócz piwa )

ROZCZAROWANIA:

1. [b]STARY DUBAJ i targ złota.[/b]
Stary dubaj to typowe „Arabowo” znane z np. z Egiptu. Brudno, pełno hindusów, Pakistańczyków itp.
Atrakcja to przepłynięcie tą ABRĄ za 1 dirhama.
Wszędzie, przed każdym sklepem nachalni sprzedawcy „zapraszający Cię” do środka. Targ złota nie tak okazały jak na ulotkach. Sklep z wielkim, rekordowym pierścieniem, można zrobić zdjęcie. Jezli ktoś lubi arabkie, trochę brudne klimaty zapraszam na stary Dubaj.
W polecanej przez wszystkich restauracji KARACHI DARBAR sami faceci. Zamarli na moment jak weszła kobieta. Nie skorzystaliśmy. W sumie cały czas bezpiecznie ale na ulicach sami faceci .

2. Bar na 52 piętrze hotelu MARIOT.
Bar jest z widokiem na wyspę palmową. Drink czy piwo średnio po 50 dirhamów. Widać daleko oświetlonego ATLANTISA ale całe wnętrze baru odbija się w szybach i fotki wychodzą kiepskie.
Restauracja ma widok na DUBAJ MARINĘ. Nie wiem, nie byłem ale chyba lepiej niż w barze.
Dubaj jest niesamowitym miastem. Warto go odwiedzić.

Atrakcje odwiedzone przeze mnie

1. Plaża z hotelem „żagiel” ( za dnia i nocą )
2. Medinat Jumeirah ( Wenecja )
3. BURŻ Khalifa
4. Metro
5. Tramwaj
6. Wyspa palmowa i hotel Atlantis
7. Dubaj Marina nocą i za dnia
8. Bar na 52 piętrze hotelu MARIOT
9. Stary Dubaj, targ złota oraz stary fort
10. Pokaz fontann
11. EMIRATES TOWER
12. DUBAJ MALL ( największe centrum handlowe z lodowiskiem )
13. MALL of EMIRATES ( Centrum ze stokiem narciarskim )
14. Dzielnica biznesowa BUSSINESS BAY

-- 10 Paź 2017 13:56 --

PS. VIBER działa, czasami trzeba skorzystać ze zmiany VPN. Zależy od sieci. Przykładowo z COSTA CAFFE mogłem rozmawiać po ich WI-FI. Hotel blokował rozmowy. Wiadomości czy zdjecia zawsze dochodzą. Problemy są z darmowymi rozmowami.

Ostatnio edytowany przez Roku, 02 Maj 2018 09:28, edytowano w sumie 1 raz
zmiana tytułu
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
9 ludzi uważa post za pomocny.

Wiosenny tydzień z all inclusive na Krecie za 1915 PLN. Wylot z Warszawy Wiosenny tydzień z all inclusive na Krecie za 1915 PLN. Wylot z Warszawy
Kair za 1064 PLN. PLL LOT z Warszawy + 4 noce ze śniadaniami w hotelu z widokiem na piramidy Kair za 1064 PLN. PLL LOT z Warszawy + 4 noce ze śniadaniami w hotelu z widokiem na piramidy
#2 PostWysłany: 10 Paź 2017 14:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Mam w planach przejazd kolejką Monorail na palmę . Proszę o podpowiedź, w którym miejscu i jak dojechać na stację początkową kolejki? . Dziękuję i pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Paź 2017 14:56 

-- 10 Paź 2017 14:54 --

Na stację kolejki dostałem się taxi. Chyba 16 dirhamów spod hotelu. Jeżeli nie chcesz korzystać z taxówek, na google mapach można zaplanować a później wydrukować trasę komunikacją miejską. Korzystałem też z map offlinowych MAPS.ME

-- 10 Paź 2017 14:56 --

Wszędzie wszystko jest pięknie rozplanowane. Są drogowskazy, znaki, piktogramy. Nawet reklamy wielkoformatowe są 2 dwóch językach ( arabski i angielski ). Nie sposób się zgubić.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Paź 2017 15:19 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 100 098
ireqch napisał(a):
Mam w planach przejazd kolejką Monorail na palmę . Proszę o podpowiedź, w którym miejscu i jak dojechać na stację początkową kolejki? . Dziękuję i pozdrawiam

Metrem jedziesz na stację Damac metro station, przesiadasz się na tramwaj (stacja się nazywa Dubai Marina 2). Jedziesz dalej do Palm Jumeirah1, tam wysiadasz i kierujesz się na parking, gdzie znajduje się stacja poczatkowa.

Ostatnio edytowany przez PatrycjaR, 10 Paź 2017 18:21, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
ireqch lubi ten post.
ireqch uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 10 Paź 2017 15:32 

srebrny
Czy na Palmie są jakieś ogólnodostępne plaże, ewentualnie inne darmowe atrakcje czy tylko komercyjne Hotel Atlantis i Aquapark?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Paź 2017 15:57 

niebieski
My będziemy w tym hotelu ATANA w listopadzie :) Tyle że w opcji śniadanie+kolacja
Hotel wydaje się być ok ale znaleźliśmy kilka złych opinii na temat jakości połączenia..
Jak ten net śmigał? a czy ze skypa korzystaliście? czy był blok ?
Serio używaliście VPN-a ? :lol:
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Paź 2017 16:40 

-- 10 Paź 2017 16:39 --

Tak, używałem VPN. Niby nielegalny ale kto mnie tam sprawdzi. Spokojnie można było porozmawiać przez VIBERA. Jest opóźnienie ale trzeba się przyzwyczaić. Miałem pokój na 11 piętrze. Słychać szum ulicy. Balkony zamknięte na stałe. Mieszkałem w wieży od recepcji na na prawo.

-- 10 Paź 2017 16:40 --

PS. Wolałem vibera a nie SKYPE. Połączenie video też chodziło. A net typu strony www to juz zero problemu.
 Profil Relacje PM off
Razem uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 10 Paź 2017 17:07 

niebieski
no właśnie zastanawiam się czy mogą jakoś namierzyć że ktoś używa VPN :mrgreen:
Czasem Wi-fi choć hasłowane jest ogólnodostępne w całym hotelu a czasem do każdego z pokoju wymagane jest oddzielne logowanie..
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Paź 2017 18:20 
Awatar użytkownika

My byliśmy w listopadzie zeszłego roku w tym hotelu i wifi śmigało :) Mieliśmy pokój na drugim piętrze. Wkurzające są jedynie kolejki do windy, w godzinach szczytu (śniadanie, wieczor) trzeba się czasem naczekać.

#10 PostWysłany: 10 Paź 2017 20:22 

Czesc,

Ja rowniez bede w Dubaju w tym tygodniu
14-21 października.

Mam do Ciebie pytanko, gdzie oplaca sie wymienic dolary na dirham ? Slyszalem ze na lotnisku maja zlodziejski kurs.
Tez bede atanie. Mozesz cos podpowiedziec ?
Tez bede mial 200 dirham na start. Tak że potrzebuje wymienic wieksza sumke na raz.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 12 Paź 2017 16:22, edytowano w sumie 1 raz
D
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 10 Paź 2017 20:49 

Kurs dolara w Dubaju jest ten sam. Raczej nie ma dużych wahań. 200 na start spokojnie starczy. Potem musisz szukać kantoru jak nie chcesz na lotnisku. Kantor np jest na stacji metra właśnie koło Atany.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 11 Paź 2017 10:17 

Pytanko jeszcze odnosnie hotelu. Jak wyglada u nich preautoryzacja karty ? Podalem swoja karte debetowa a nie kredytowa. Nie bedzie problemu ?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 11 Paź 2017 10:46 
Awatar użytkownika

Nie będzie problemu, grunt żebyś miał na niej środki.

#14 PostWysłany: 11 Paź 2017 12:29 

Nie mogę wysyłać wiadomości priv więc odpowiadam beata123

Jak pogoda? Bardzo goraco bylo? Ja jade w sobote. Mocne slonce? Tzn czy trzeba duze UV czy smog robi swoje?

Pogoda pomimo października bardzo gorąca. Zero chmur. Pełne słońce. Upał. Noc to samo. Duszno i wilgotno. Uczucie wychodzenia z klimy to jak strzał w saunie. Filtr sie przyda. Smogu nie zauważyłem. Pełne słońce i zero chmur utrudnia robienie fotek. Trzeba to dobrze rozplanować aby nie robić pod słońce a właśnie słońce odbija sie w wieżowcach.

Jesli bede tydzien to chyba warto kupic karte NOR srebrna i da sie wtedy od razu uruchomic przejazdy przez tydzien? To wtedy dziala na wsztkie strefy oraz od lotniska? A moze lepsze jest cos od tej karty srebrnej? Chodzi mi glownie o koszta

Tak, warto kupić srebrną i od razu mocno ją doładować. 50 dirhamów minimum. Przejazdy są tanie od 3-6 dirhamów ale leci to szybko jak się często podróżuje.
Srebrna najlepsza. GOLD sie nie opłaca. Większość jeździ na SILVER jak zauważyłem.

Czy ubranie - koszulki na ramiączkach, spodenki jansowe sa tam problemem? Ich noszenie oczywiscie

Wiele się naczytałem na temat drescodu. Nie ma z tym problemu. Widziałem wiele turystek chodzących w krótkich spodenkach i bluzce na ramiączkach. Ale warto mieć raczej cos w stylu dłuższych spodenek. Żona chodziła w sukienkach. Nie było problemu.

Wjazd na Bujr Kalifa moglbym kupic na grooupon - niby fast track i kawa. To da mi szybszy wjazd wiesz moze?

Tak, fast track to szybszy zjazd. Czy wjazd też? Nie wiem. Ale na górze była kolejka a ci z fast trakiem mieli osobną kolejkę.
 Profil Relacje PM off
beata123 lubi ten post.
beata123 uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 11 Paź 2017 19:12 

Mam jeszcze pytanie dotyczace karty NOL silver. Nie mogę nigdzie doczytać o tym.
Jesli dołąduje ja odpowiednia kwota to bede mogłą kupić bilet tygodniowy?
Bilet tygodniowy na 2 strefy to 80 AED, jak myślisz starczy mi taki do podróżowania po Dubaju?
Wiesz moze co oznaczaja te dwie strefy? Czy kupując bilet okreslam po jakich dwóch strefach bede podrózować? czy chodzi tylko o to, że wsiadam w jednej strefie i wysiadam najdalej w drugiej? A potem moge znowy wsiaść i wysiascw trzeciej strefie?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 11 Paź 2017 21:08 

Czy 2200 AED za 7 nocy w Atana Hotel to dobra cena ?? (Bez podatków)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 11 Paź 2017 21:46 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
niebieski
Normalna.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 11 Paź 2017 21:53 
Awatar użytkownika

niebieski
czy karty na komunikację można doładować kartą, czy tylko gotówka?

#19 PostWysłany: 12 Paź 2017 13:00 

Tak, można kartą
 Profil Relacje PM off
Akna lubi ten post.
Akna uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 18 Paź 2017 22:14 

-- 18 Paź 2017 21:29 --

czopek1990 napisał(a):
Czesc,

Ja rowniez bede w Dubaju w tym tygodniu
14-21 października.

Mam do Ciebie pytanko, gdzie oplaca sie wymienic dolary na dirham ? Slyszalem ze na lotnisku maja zlodziejski kurs.
Tez bede atanie. Mozesz cos podpowiedziec ?
Tez bede mial 200 dirham na start. Tak że potrzebuje wymienic wieksza sumke na raz.

a ja czytałem na forum lub gdzieś na necie - ktoś pisał, że na lotnisku miał najlepszy kurs przez cały pobyt.
z tego co widzę jest jakieś dwa oddziały banku NBD - http://www.dubaiairports.ae/while-youre-here/map
kursy mają tutaj - http://www.emiratesnbd.com/en/personal- ... e#currency
czyli chyba ok ??

-- 18 Paź 2017 21:53 --

miejscówki banku NBD na obu lotniskach - http://www.emiratesnbd.com/en/currency- ... -counters/

i kurs tego banku - http://www.emiratesnbd.com/en/personal-banking/fx/

-- 18 Paź 2017 22:14 --

tak na szybko policzyłem według ich przeliczników że:
- za 100 zł po zakupie USD i ich wymianie w Dubaju mamy 101.19 AED
- za 100 zł po zakupie EURO i ich wymianie w Dubaju mamy 99.80 AED

wg kursu NBP za 100 zł dostaniemy 102 AED (teoretycznie)
w kantorach za 100 zł dostaniemy ok 90 AED (obserwując duże różnice w kursach kantorów może to być ok 85 do ok 100 AED).

wniosek chyba jasny, raczej USD.
 Profil Relacje PM off
Akna lubi ten post.
Akna uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 81 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości