Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zobacz też:
wyjazd-nieletniego-z-czlonkiem-rodziny,184,33737
nocleg-a-pelnoletnosc,20,2334

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Lis 2012 02:36 
Awatar użytkownika

Witam,

czy 17 latek może sam gdzieś polecieć, bez osoby dorosłej? Nie będzie żadnego problemu? Wydaje mi się, że nie, ale chciałem się upewnić.
I kolejne pytanie, czy byłby problem z zarezerwowaniem jakiegoś noclegu za granicą dla niepełnoletniego bez osoby dorosłej? Hostele przyjmą taką osobę? Czy trzeba mieć przy sobie jakieś pisemne pozwolenie od rodziców?

Ostatnio edytowany przez krasnal, 06 Kwi 2017 12:57, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Najbardziej zielona wyspa Grecji 🏝️🌊 Czerwcowa wycieczka za 1101 PLN ☀️ Najbardziej zielona wyspa Grecji 🏝️🌊 Czerwcowa wycieczka za 1101 PLN ☀️
Wakacje na zachodzie USA 🇺🇸 Bilety do Stanów Zjednoczonych od 1917 PLN ✈️ Wakacje na zachodzie USA 🇺🇸 Bilety do Stanów Zjednoczonych od 1917 PLN ✈️
#2 PostWysłany: 24 Lis 2012 03:28 

niebieski
Zapewne myslisz o locie z FR albo W6 z Polski. Nie będziesz miał problemów z lotem. Z hostelem również w krajach obsługiwanych przez te linie. Pewne ograniczenia są w Skandynawii odnośnie wwożonego alkoholu dla osoby która nie ukończyła 21 lat.

#3 PostWysłany: 24 Lis 2012 14:20 

Loty: 158
Kilometry: 117 483
W Norwegii osoba poniżej 20 roku życia, nie może przebywać poza domem po 22 bez opieki. Jedynie w krajach Skandynawskich mogą być utrudnienia. Ale jeśli będziesz zachowywał się kulturalnie i chodził trzeźwy to problemów nie będą Ci robić ;) W pozostałych krajach UE to bez problemu będą podchodzić do kwestii Twojego wieku. Jedynie w niektórych hotelach nie będziesz mógł się zameldować. Ale to na pewno nie będzie dotyczyło hosteli ;)

Ostatnio edytowany przez cmmwdf, 24 Lis 2012 14:21, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 24 Lis 2012 14:21 
Awatar użytkownika

Wielkie dzięki, jestem teraz spokojniejszy :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 11 Gru 2012 16:55 
Awatar użytkownika

Jednak nie jest z tym tak dobrze i łatwo. Napisali do mnie z hotelu Ibis Budget w Paryżu, ze mnie nie przyjmą bez osoby dorosłej, i teraz sam nie wiem gdzie mam szukać noclegu żeby nie było problemu...
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 12 Gru 2012 02:22 

niebieski
kubak4 napisał(a):
Jednak nie jest z tym tak dobrze i łatwo. Napisali do mnie z hotelu Ibis Budget w Paryżu, ze mnie nie przyjmą bez osoby dorosłej, i teraz sam nie wiem gdzie mam szukać noclegu żeby nie było problemu...

Troszkę sam sobie jesteś winien.Pytałeś o hostele. byłeś uprzedzone że niektóre hotele mogą nie chcieć meldować niepełnoletnich.
Na pewno jest wyjście. Jeśli robiłeś rezerwację to pewnie były jakieś warunki do zaakceptowania. Z nich powinnoto wynikać. Zapytaj ich z czego wynika ich niechęć do Twojej osoby bo nie sądzę żeby z prawa obowiązującego we Francji tylko ewentualnie z ich przepisów. Niech wskażą z jakich i czy je zaakceptowałeś.
Jesli będą w prawie to popros ich o wskazanie miejsca gdzie mógłbyś przenocować.

#7 PostWysłany: 01 Sty 2014 23:11 

Czy osoba niepełnoletnia może sama polecieć do Norwegii i spędzić noc na lotnisku?
 PM off  

#8 PostWysłany: 01 Sty 2014 23:14 

zasadnicze pytanie to ile nieletni ma lat i jakimi liniami zamierza lecieć?
 PM off  

#9 PostWysłany: 01 Sty 2014 23:16 

Osoby w wieku 16-18, ryanair lub wizzair. Czy wymagane jest jakieś pisemne pozwolenie od rodziców? Ochrona lotniskowa/policja się nie przyczepi?
 PM off  

#10 PostWysłany: 01 Sty 2014 23:20 

Możesz kupic bilet i lecieć Tylko jak jesteś niepełnoletni to musisz mieć dowód osobisty ,ale z tym nietrudno. PS lepiej mieć dowód niz paszport.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 01 Sty 2014 23:22, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#11 PostWysłany: 01 Sty 2014 23:20 

linie lotnicze dla nieletnich w tym wieku nie będę robiły problemu, warto jednak poczytać, zwłaszcza str. 4:
http://www.strazgraniczna.pl/wps/wcm/co ... OD=AJPERES
 PM off  

#12 PostWysłany: 01 Sty 2014 23:25 

Dziękuję za pomoc. Jeszcze jedno pytanie; co lepszego jest w dowodzie niż paszporcie?
 PM off  

#13 PostWysłany: 01 Sty 2014 23:26 

paszport jest praktyczniejszy (loty również do krajów poza Europę) i jest typowym dokumentem podróżnym
 PM off  

#14 PostWysłany: 01 Sty 2014 23:28 

Jestem podobnego zdania, że paszport jest praktyczniejszy, stąd moje zdziwienie, że kolega poleca dowód zamiast paszportu.
 PM off  

#15 PostWysłany: 01 Sty 2014 23:29 

bo dowód dla nieletnich wyrabiają za darmo
 PM off  

#16 PostWysłany: 02 Sty 2014 16:34 
Awatar użytkownika

O ile dobrze pamiętam, to w jednym z wątków o wycieczkach do Sandefjord był opisany problem, jaki mieli niepełnoletni z zakupem biletów na prom wracający ze Stromstad po godzinie 22.
Nie wiem czy czasem nie dotyczyło to osób <21
Natomiast nie mam czasu by wertować wszystkie te wątki.

#17 PostWysłany: 02 Sty 2014 17:08 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Anonymous napisał(a):
bo dowód dla nieletnich wyrabiają za darmo

Dowód wyrabiają za darmo, dla wszystkich. ;)

#18 PostWysłany: 05 Lip 2016 21:20 

Korzystałam z szukajki ale nie znalazłam albo nie umiałam znaleźć, jak już było to proszę o przeniesienie.

Jak wygląda kwestia lotu międzykontynentalnego osoby w wieku 17,5 roku? Rocznikowo ma 18 lat ale do pełnoletności brakuje np.3-4 miesięcy.Nie mam pojęcia jaką linią poleci, na razie robimy rozeznanie tematu, jednak obstawiam kilku przewoźników:
LH, CX, EK, QF, QR

Z tego co wyczytałam do tej pory (poza naszym forum) to linie głównie mają limit do lat 16/17.Czyli można przyjąć, że w tym przypadku nie byłoby problemu gdyby taki "prawie dorosły" leciał sam?
 PM off  

#19 PostWysłany: 05 Lip 2016 21:53 

niebieski
LH moze: http://www.lufthansa.com/us/en/Unaccompanied-minors
Cathay to samo: http://www.cathaypacific.com/cx/en_HK/t ... inors.html

itd...
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 05 Lip 2016 22:11 

w KLM można samemu latać pow. 14 r.z. Można , choć nie trzeba wykupić usługę unaccompanied minor.
Z tego co pamiętam to w Lufthansie jest chyba nawet pow. 12 r.z
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości