Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 36 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: wypożyczenie auta
#1 PostWysłany: 21 Lut 2017 12:24 

Loty: 466
Kilometry: 1 035 309
srebrny
Czy ktoś z Was testował/orientował się czy da się wypożyczyć auto w Almaty? Interesuje mnie przede wszystkim możliwość wjazdu do Kirgistanu, a zwrot na lotnisku w Almaty.
smarzyk lubi ten post.

Wyjazd do Abu Zabi za 1231 PLN. Loty (piątek-poniedziałek) z Krakowa i pobyt w 4* hotelu Wyjazd do Abu Zabi za 1231 PLN. Loty (piątek-poniedziałek) z Krakowa i pobyt w 4* hotelu
Bezpośrednie loty Ryanair na Teneryfę z Warszawy za 564 PLN Bezpośrednie loty Ryanair na Teneryfę z Warszawy za 564 PLN
 Temat postu: Re: wypożyczenie auta
#2 PostWysłany: 22 Lut 2017 10:03 

Nie jest to odpowiedź na Twoje pytanie, ale może będzie pasowało Ci takie rozwiązanie:

W Biszkeku działa firma Iron Horse Nomads (http://ihn.kg/rent/) która miedzy innymi pożycza też samochody i pozwala nimi pojechać do Kazachstanu.
Cytat z ich maila: "We allow our cars to be taken outside of Kyrgyzstan we'll provide all necessary paperwork for doing that for no fees."
Plusem jest to że bez problemu można się z nimi dogadać po angielsku (gdzieś mi się przewinęło że to Amerykanie są) i że mają bardzo dobre opinie i są często polecani.
Z drugiej strony prawie na pewno nie da się oddać samochodu w Almaty.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 22 Lut 2017 16:47 

srebrny
jakiś pomysł to jest. Może znają kogoś w Kazachstanie - zobaczymy.
Jedyne co namierzyłam póki co to Caravanistan, ale nie odpisali. Pisałam też do Avisa i cisza.

edit: napisałam do Ryana. Pisze, że właśnie planują uruchomienie biura w Ałmaty ;) w maju-czerwcu powinno ruszyć. Wygląda obiecująco.

Cytuj:
we can transfer one of our Bishkek cars up there at our cost if we haven't added that particular
model yet. Right now we have the following options available for those dates:
-UAZ Patriot 4x4: Modern Russian 4x4 with airconditioning and airbags and
more. Solid axles, very good off-road. $85/day. Manual transmission only.
-Renault Duster AWD: Lightweight 4x4 suitable for trips that are mixed
asphalt and gravel, but not heavy off-road driving. Manual or Automatic
available. $75/day.
-Lada Niva 4x4: 2015 or newer with power steering and fuel injected
engine.
Retro Russian car with no airconditioning or other comforts but can drive
on any road or off-road. $70/day.

Airport pickup or drop-off is $15 each time.

#4 PostWysłany: 11 Maj 2017 14:21 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 225 678
niebieski
Udało Ci sie coś namierzyć? Szukam czegoś na wrzesień, start z Astany

#5 PostWysłany: 14 Maj 2017 22:02 

srebrny
jestem na etapie planowania. Ryan oferował auta, zobacze co ma i po ile dostepne na czerwiec. Jeśli się uda, to dam znać
Edit: info od IHN

Cytuj:
we have available:
- Standard 4x4 Gasoline Manual--UAZ Patriot $85/day.
- Retro Russian 4x4 Manual--UAZ Hunter 469 $75/day.
- Crossover 4x4 Auto--Renault Duster $75/day.
- Retro Russian 4x4 Manual--Lada Niva $70/day.
- Expedition 4x4 Gasoline Auto--Toyota Land Cruiser Prado 150 $105/day.
All these cars approved for use in Kyrgyzstan and Kazakhstan. We may deliver the car to Almaty for $50 and we can pick up a car from Almaty for $50.

#6 PostWysłany: 07 Sie 2017 08:11 
Awatar użytkownika

Loty: 462
Kilometry: 878 009
złoty
Na lotnisku w Ałmaty wyświetla mi się mnóstwo wypożyczalni oferujących auta. Pytanie, czy każda z nich pozwala przekraczać swoimi samochodami granicę z Kirgistanem. @maxima gdzie ostatecznie wypożyczyłeś auto?

#7 PostWysłany: 07 Sie 2017 18:08 

srebrny
ostatecznie nie braliśmy auta. Wypożyczalnie globalne nie pozwalają przekraczać granicy - pytałam w Avis, Hertz itp. Lokalne krzyczały stawki od 75 USD z możliwością przekroczenia granicy + jakies opłaty np. za dowóz na lotnisko itp. Uznałam wiec, że ponad 2000zł za tydzień to wygórowana stawka i na pewno będzie taniej podróżując z lokalsami - nie myliłam się ;)

Ostatecznie jeździliśmy autostopem lub płacąc za podwózkę do danego punktu. W obu krajach każde auto to taxi, a każdy dom to hotel, więc zupełnie nie ma z tym problemu.

@elwirka w razie pytań chętnie pomogę ;)
elwirka uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 08 Sie 2017 07:44 

Loty: 119
Kilometry: 220 190
Według informacji, które udało nam się zdobyć mało która kazachska wypożyczalnia pozwala na wyjazd za granicę. Jeśli już, to konieczne jest wystawienie notarialnie potwierdzonego upoważnienia, co oznacza dodatkowe koszty. Braliśmy samochód z Biszkeku z podstawieniem o ustalonej godzinie pod wskazany adres w Ałmatach. W przypadku rasowej terenówki nie jest to opcja ekonomiczna ale ceny paliwa to solennie wynagradzają. Zależało nam na swobodzie i po powrocie ją doceniam, bo na wielu drogach mijaliśmy pojedyncze samochody, w czwórkę z tobołami mimo życzliwości Kazachów i Kirgizów mielibyśmy kłopot ze złapaniem okazji. W jedenaście dni przejechaliśmy trochę ponad 3000 km. U taksówkarzy bez większych targów można uzyskać cenę poniżej złotówki za za kilometr ale osobówką w wiele miejsc się nie dojedzie. Mogę polecić http://ironhorsenomads.com/. Pracownicy pomocni i bezproblemowi. Nie mieliśmy okazji tego sprawdzić ale cena zawiera pełne ubezpieczenie i poza 300$ depozytu na "w razie Niemca" nie trzeba spodziewać się żadnych dodatkowych kosztów. Pracuje tam pani Azima, z którą można komunikować się po polsku.
--
https://pyryposyczuansku.wordpress.com/
 Profil Relacje PM off
Pado lubi ten post.
elwirka uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 08 Sie 2017 17:45 
Awatar użytkownika

Loty: 462
Kilometry: 878 009
złoty
Po przeanalizowaniu cen w wypożyczalniach, zwłaszcza aut terenowych, skłaniam się ku korzystaniu z marszrutek i wynajmowaniu samochodu z kierowcą na własne potrzeby. Auto daje niezależność, ale trochę kilometrów do zrobienia jest i nawet przy dwójce kierowców będzie to wersja cokolwiek męcząca i na pewno bardziej kosztowna.

#10 PostWysłany: 26 Sie 2017 11:24 
Awatar użytkownika

srebrny
Trzeba mieć międzynarodowe prawojazdy, żeby wynająć auto w Kazachstanie ?

#11 PostWysłany: 28 Sie 2017 08:30 

Nie, wystarczy wydane w UE.
--
https://pyryposyczuansku.wordpress.com/
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 07 Paź 2017 09:41 
Awatar użytkownika

srebrny
Również skorzystaliśmy z wypożyczalni wspomnianej przez @redan.
Wszystko odbyło się bezproblemowo. Luźny kontakt i swobodna atmosfera. Drogą mailową można bez problemu pisać po polsku.
Braliśmy w Ałmatach Renault Duster na 5 dni. Wyszło ok. 75$ na dzień. Wyszło znacznie taniej niż w Avis. Nie ma limitu kilometrów. Dodatkowy kierowca bez kosztów. Auto można zabrać do Kirgistanu. Zwrot depozytu 300$ od razu po oddaniu auta.
Nigdy wcześniej nie wypożyczałem auta, ale wydaje mi się, że jest mniej formalności niż w sieciówkach. Auto brałem na siebie, ale to nie ja byłem kierowcą i nie było z tym problemu.
Po oddaniu auta pan Mark podrzucił nas z bagażami na stację metra.
Nie jest to sieciówka, a raczej mała, prywatna firma, więc jeśli ktoś by chciał oddać/odebrać auto o jakieś nietypowej porze trzeba by to wcześniej uzgodnić. Lokalizacja biura w Ałmatach:
Tole Bi Street 286/2
https://goo.gl/maps/ZPHkBqSpqb82

Kontakt:
http://ironhorsenomads.com/
travel@ihn.kg
AzimaZholdoshbekova +996 772 067 700

Mark Donner
almaty@ironhorsenomads.com
+7 708 363 7604

Ogólnie na drogach jest pełno policji. Coś jak w GTA :) Widać, że nie próżnują. Nie to co u nas, że stoją na poboczu i czekają. Zatrzymują jedno auto po drugim, a powód pewnie sobie wymyślą. Z tego co powiedzieli nam w wypożyczalni to najechanie/przekroczenie ciągłej linii jest traktowane bardzo serio, więc na to uważaliśmy bardzo.
3 ludzi lubi ten post.
Czesuaf uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 10 Maj 2018 08:16 
Awatar użytkownika

Loty: 176
Kilometry: 323 186
srebrny
Ja też jestem zadowolony z Iron Horse Nomads. Fajny kontakt przed wynajmem, 15% zaliczki przez platformę payoneer.

Chociaż nie obyło się bez kilku drobnych wpadek (i po mojej stronie)
Odbiór w Biszkeku, przejazd do Ałmaty przez Issyk Kul, Karkarę, Szaryński w sumie 1800km w 7 dni.
Na lotnisku w Biszkeku pracownik się spóźnił z pół godziny, przez ten czas musiałem się opędzać od namolnych taksiarzy.
W Ładzie Nivie, blachy z Kirgistanu, (2015, przebieg 67 tys km) na początku musiałem wymienić żarówkę kierunkowskazu, bezpiecznik z zapalniczki, dolać płynu chłodzącego (był na stanie), a później naprawić płytę ochraniającą podwozie, która odpadła. Takie tam drobne rzeczy, sama frajda z jeżdżenia Nivą. Auto trochę poobijane, pęknięta przednia szyba - u nas by nie przeszło.

Na trasie uważałem, prędkości nie przekraczałem. Dopiero w Ałmatach wpadłem właśnie na ciągłej linii (zawracałem na mniejszej uliczce, bo na głównej nie było skrętu w lewo) i nie widziałem, że milicja jechała kilka samochodów za mną.
Zabrali mi MPJ i nie chcieli oddać twierdząc, że za takie coś zabierają na sześć miesięcy i nie ma żadnego mandatu.
Na nic gadka, że miasta nie znam, że się zgubiłem. Trochę zaskoczeni, bo początkowo myśleli że ustrzelili jakiegoś wieśniaka z Kirgistanu, a tu za kółkiem siedzi gostek z Europy - "worek dolarów". Mam wrażenie, że Kazachowie w ogóle nie przepadają za Kirgizami.
Było ich trzech, taryfikatora nie chcieli pokazać, jeden bawił się w tego dobrego, że chce mi pomóc i "co proponuję". Licytacja trochę trwała, zacząłem od 10tys tenge, on 100 tys. To ja, że niech mi zabiorą MPJ, bo tyle kasy nie mam :D . (nie dałem im polskiego i nie chcieli, albo nie wiedzieli że MPJ jest tylko uzupełnieniem tego polskiego). Ostatecznie skończyło się na 100$ z całym ceremoniałem (nie mogłem nic mówić, tylko pisać na komórce, kasę miałem włożyć do MPJ żeby nie było widać). Szopka po całości.

Przy oddawaniu samochodu pracownik w Ałmatach pytał, czy kupiłem kazachskie OC. A ja że nie, bo przecież wszystko jest. Okazuje się, że jednak nie było i jakby skorumpowani byli bardziej skrupulatni, a nie napaleni na łapówkę, to mogli by mnie skubnąć nawet na 150 tys. tenge kary.

Uzupełniając informacje w tym wątku:
Do wypożyczenia konieczne jest Międzynarodowe Prawo Jazdy (chociaż przy wynajmie nie pokazywałem). IHN za 15$ oferują tłumaczenie notarialne, ale 35 zł i trzy lata ważności w świecie przemawiają jednak za IDP/MPJ.

Trzeba sprawdzać dokumenty i ustalić wcześniej kwestię ubezpieczenia OC jeśli planuje się jeżdżenie po innym kraju, niż ten w którym się wypożyczyło samochód.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
Czesuaf lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 16 Lut 2019 14:28 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 387 446
O matko, to żeście postraszyli z tymi mandatami - 100$ łapówy za naruszenie linii?! No to sobie liczą. Ktoś może był i nie miał problemów z policją żeby mi dodać otuchy? :) Średnio mi się widzi wyskakiwanie z takiej kasy

Btw na economybookings (pośrednik, widzę, że jest taniej niż bezpośrednio u samego dollar), na 4 dni renault sandero stepway 650 zł, nie najgorzej, ale widzę, że ceny w kazachstanie to trochę przesada. Ktoś może kojarzy tańsze wypożyczalnie?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 16 Lut 2019 17:03 

Z mandatami jest bardzo różnie. Mnie złapali trzy razy w ciągu dwóch tygodni. Raz Kazachowie, dwa razy Kirgizi. Przy okazji tak, to prawda, że przedstawiciele poszczególnych środkowoazjatyckich narodów za sobą nie przepadają, a drogówka urządza polowania na obcokrajowców. W Kazachstanie policjant też myślał, że mu się trafił góral-koczownik i zrobił wielkie oczy na widok polskiego paszportu. Próbował mi wmówić najechanie linii, a negocjacje zaczęły się od aresztu, przez 500000 (pół miliona) tenge czyli jakieś 5000 zł zeszło do 100$, w końcu dostał dwadzieścia. W Kirgistanie raz się wykpiłem nieznajomością rosyjskiego, a za drugim razem jakoś tak popłynąłem robiąc szopkę o kwit potwierdzenia, że oddali mi 1000 somów, które zapłaciłem i kazali mi... pośpiesznie się oddalić. Mieliśmy też przygodę ze strażnikiem w Kanionie Szaryńskim, który uparł się, że mamy za dobry sprzęt jak na amatorów i chciał dowalić nam karę za nielicencjonowane fotografowanie do celów komercyjnych. Kwoty nie pamiętam ale była spora. Przez dłuższą chwilę było bardzo niemiło ale ostatecznie skończyło się na... papierosie.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 06 Maj 2019 11:31 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 387 446
Wrociłem z Kaza. 1200 km przejechane, ani razu nie zostałem skontrolowany przez policję, choć mijałem punkty kontrolne. Jeździ się ok i w mieście i poza. Więc jak macie farta to się da ;)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 10 Maj 2019 07:11 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
Gdzie wypożyczalas samochód i ile Cię wynioslo za dzień ? Lecę za kilka dni
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 29 Maj 2019 17:20 

platynowy
Odstawiając na chwilę mandaty/łapówki na bok, to jaka jest kultura jazdy w Kazachstanie w porównaniu do PL?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 29 Maj 2019 17:33 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
niebieski
Czesuaf napisał(a):
Wrociłem z Kaza

Gdzie wypożyczalas samochód

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 16 Sie 2019 11:23 

niebieski
Prośba o podzielenie się kolejnymi doświadczeniami w zakresie wypożyczenia auta.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 36 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości