Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Sty 2011 18:27 

Witam

Pisałem w tej sprawie do Kamila maila i napisał mi żeby tutaj umieścić info.
Napisałem wyszukiwarkę tanich lotów Ryanair, działanie identyczne jak Analyzair który ma kłopoty z Ryanairem gdyż zmienili sposób wyświetlania a mnie udało się to obejść.

http://diaraf.pl/ryanair/

Wyszukiwarka narazie uboga graficznie gdyż chciałbym uzyskać opinie na jej temat a także propozycję zmian, funkcji. Docelowo jeśli byłoby zainteresowanie zrobiłbym tez identyczne narzędzie do WizzAira

Wyszukiwarka szuka lotów z całego miesiąca, dodatkowo możemy określić poniżej jakiej ceny lot ma być wyszczególniony wówczas pojawia się odpowiednia ikona koło lotu, pokazana jest data wylotu i przylotu.

Wyszukiwarka nie obsługuje kilku przelotów danego dnia lecz ten pokazywany jest najtańszy.
Ceny oczywiście z wszelkimi opłatami, podatkami itp.

Ceny w walucie innej niż PLN są przeliczane wg. aktualnego średniego kursu NBP z danego dnia (pobierane są w czasie rzeczywistym)

Zapraszam do korzystania:)
 Profil Relacje PM off  

Tam gdzie neon spotyka ruletkę 🎰🌃 Hongkong i Makau (z bagażem🧳) od 2483 PLN✈️ Tam gdzie neon spotyka ruletkę 🎰🌃 Hongkong i Makau (z bagażem🧳) od 2483 PLN✈️
Auto, lot i dach nad głową (✈️+🏠+🚗) Wycieczka nad Zatokę Kotorską za 578 PLN 😎🇲🇪 Auto, lot i dach nad głową (✈️+🏠+🚗) Wycieczka nad Zatokę Kotorską za 578 PLN 😎🇲🇪
#2 PostWysłany: 03 Sty 2011 18:36 

niebieski
Super :) z uwag
jeśli daję wyszukiwanie np z A do B fajnie by było gdyby pokazywał też z B do A w tym samym miesiącu, nie wiem czy jest sens przeliczania walut i tak większość kupuje kartą BZWBK więc kursy są inne niż NBP. Różnice niewielkie ale coś zawsze, no i mniej roboty dla serwera. Formą graficzną się nie przejmuj im skromniejsza tym czytelniejsza, jedynie co to może mniejsze kwadraty w wynikach wyszukiwania.
Jeszcze raz gratulacje za realizacje :)

PS i jeszcze jedno: nie ma jak wrócić aby ponowić wyszukiwanie na innej trasie/innym terminie. Odświeżenie strony powoduje wyświetlenie ponownie wyników dla wcześniej zadanej trasy wraz komunikatem:

Warning: unlink(cookie_ryanair) [function.unlink]: No such file or directory in /var/www/vhosts/diaraf.pl/httpdocs/ryanair/index.php on line 491

Warning: unlink(cookie_ryanair) [function.unlink]: No such file or directory in /var/www/vhosts/diaraf.pl/httpdocs/ryanair/index.php on line 491
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Sty 2011 18:43 
Awatar użytkownika

niebieski
diaraf napisał(a):
działanie identyczne jak Analyzair który ma kłopoty z Ryanairem gdyż zmienili sposób wyświetlania a mnie udało się to obejść.

nie sposób wyswietlania, ale zbanowanie serwera za zbyt duzy ruch - co jest z reszta zgodne z regulaminem wyszukiwarki FR.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Sty 2011 18:47 

Loty: 29
Kilometry: 42 139
Wydaje sie działać:)
Jak wrzucisz grafikę to już całkowicie bedzie cud miód:)

#5 PostWysłany: 03 Sty 2011 18:49 

niebieski
rexx po co grafika? To co jest to wystarczy. Analyzair pod względem zawartości graficznej był ok :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Sty 2011 19:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Fajny pomysł, ale też niestety widzę to samo zagrożenie - zbyt duży ruch zaalarmuje adminów Ryanaira, sprawdzą źródło problemów i obetną Ci dostęp. Fajnie byłoby wydać coś takiego w formie programiku, a'la Azuon, wtedy ruch byłby rozproszony i ryzyko blokady o wiele mniejsze, ew. można obrabiać dane ze strony FR po stronie klienta (applet javy, kod JS).
Ale oczywiście szacun za ideę, wykonanie i samą chęć podzielenia się z ludźmi swoim serwisem.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 03 Sty 2011 19:21 
Awatar użytkownika

Loty: 93
Kilometry: 146 842
niebieski
Ekstra :)
Tak jak zauważył Osiek przydałyby się jednak od razu widoczne loty powrotne :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 03 Sty 2011 20:08 

Świetna robota, gratki :) A z uwag, to czas wyszukiwania 30s? Zdaje sie ze analyzair dzialal nieco szybciej? ;p
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Sty 2011 20:17 

@osiek, błąd ciasteczek spowodowany odświeżeniem bo skrypt je usuwa bo wyszukaniu ale zrobię przycisk powrotu.
Za chwilę dodam wyszukiwanie w obu kierunkach naraz.

Co do cen akurat to najmniej obciąża serwer bo to tylko pobranie 2 stron z money.pl i odpowiednie wyciągnięcie danych

Dodałem jakieś tło i bardziej zjadliwą czcionkę:)

@Blackall też ale już jakiś czas temu się przymierzałem do wyszukiwarki i zmienili sposób w jaki pobierane są ajaxem dane szczegółów danego lotu. Zawsze można ominąć to przez proxy tylko czas wyszukiwania kosmicznie się wydłuża.

@rexxx to ma działać i mieć funkcjonalność a nie wyglądać ale pewnie z czasem kto wie:)

@yellowman zgadza się ale weź pod uwagę że analyzair działał w oparciu o bazę danych a nie wyszukiwanie "na żywo" oni tam co jakiś czas odświeżali dane stąd mogą szybciej wyświetlić wynik.

Ja planuję z czasem to samo i oprzeć całość o bazę danych żeby tak bardzo nie odpytywać ryanaira i taki wpis w bazie był by trzymany powiedzmy 6 godzin i potem nadpisywany aktualizacją jeśli ktoś wyszuka aby np promocje były widoczne praktycznie od ręki a nie jak w przypadku innych wyszukiwarek dane są widoczne nawet wstecz o 10 dni (cena na dany lot przed 10 dniami) a ja chcę żeby były jak najbardziej aktualne.

Dodatkowo statystyki najtańszych przelotów, najczęściej wyszukiwanych itd ale narazie trzeba zrobić podstawy i przetestować.
Jeśli ruch na wyszukiwarce będzie duży wprowadzę wtedy kolejkowanie zapytań i przechowywanie wyników w bazie dla szukającego zeby nie było np 50 odpytań w ciągu sekundy do serwera Ryana bo wtedy ban to kwestia czasu.

----edit
dodałem kilka myślę przydatnych funkcji do wyszukiwarki
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 04 Sty 2011 09:26 

niebieski
Bardzo fajna wyszukiwarka

Co do Wizzair-a
Cytuj:
Docelowo jeśli byłoby zainteresowanie zrobiłbym tez identyczne narzędzie do WizzAira

to oni na swojej stronie już coś takiego mają. Podobnie EasyJet.

#11 PostWysłany: 04 Sty 2011 11:40 

niebieski
Super, ale działa dosyć wolno.
Przy drugim wyszukaniu na tym samym kierunku w tym samym miesiącu (gdy już pobiera z bazy) - 12 sekund, to o 10 za dużo
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 04 Sty 2011 23:21 
Awatar użytkownika

Dzięki! Prosta, przejrzysta, skuteczna i aktualizowana. Z niecierpliwością czekam na fioletowych :D
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 04 Sty 2011 23:33 

qbs napisał(a):
Super, ale działa dosyć wolno.
Przy drugim wyszukaniu na tym samym kierunku w tym samym miesiącu (gdy już pobiera z bazy) - 12 sekund, to o 10 za dużo

Działą wolno bo jest duże zainteresowanie a przetwarza spore ilości danych, stoi na VPSie na którym jest kilka innych stron i pare botów więc nie ma cudów, wiem że można dedyka...ale to kosztuje a ja opłat nie mam zamiaru od nikogo brać.
Zobaczymy jak się projekt rozwinie to pomyślimy nad zmianami serwera.

Pobranie z bazy w ciągu 12 sekund musiało być spowodowane tym że w tym samym czasie kilka osób szukało czegoś czego nie ma w bazie stąd taki czas dlatego im więcej wpisów mamy w bazie tym lepiej dla szukających bo jest to szybciej.

Będę robił dziś o północy aktualizację to w niej będzie optymalizacja bazy którą jeden z kolegów mi podpowiedział za co dziękuję.

Jeśli ktoś ma pomysły na optymalizację lub przyspieszenie chętnie wysłucham i powiem co jak działa.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 05 Sty 2011 00:17 

świetna sprawa! gratuluję :D
bardzo się przyda, bo jakoś tak bez tego analyzaira to jak bez ręki bylo ostatnio :P hahaha

#15 PostWysłany: 05 Sty 2011 14:01 
Moderator forum

DZisiaj str odsyła na http://www.airSearch.pl/
gdzie " Trwa przerwa techniczna "

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 05 Sty 2011 14:10 

niebieski
U mnie wszystko działa :) Odśwież stronę.

#17 PostWysłany: 05 Sty 2011 14:20 
Moderator forum

teraz tak, juz 'bez przerwy'
dzieki

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 05 Sty 2011 14:21 

Abcn napisał(a):

Już wszystko działa.
Niestety po całej nocy kodowania człowiek czasem zapomni sobie usunąć info a że blokada jest dla IP innego niż moje więc ja tego nie widzę.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 05 Sty 2011 14:47 
Awatar użytkownika

niebieski
diaraf napisał(a):
Abcn napisał(a):

Już wszystko działa.
Niestety po całej nocy kodowania człowiek czasem zapomni sobie usunąć info a że blokada jest dla IP innego niż moje więc ja tego nie widzę.

taka jedna mała uwaga techniczna - brzydko jest kraść czyjś kod (cieties.js np), aczkolwiek to nie moja sprawa :)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 05 Sty 2011 14:52 

Blackall napisał(a):
diaraf napisał(a):
Abcn napisał(a):

Już wszystko działa.

taka jedna mała uwaga techniczna - brzydko jest kraść czyjś kod (cieties.js np), aczkolwiek to nie moja sprawa :)

Najpierw był on zapożyczony od Analyzaira to przyznaję, wczoraj napisałem skrypt który sam go generuje w aktualnej wersji (fakt faktem struktura identyczna) więc po co się męczyć i pisać coś od nowa skoro jest gotowe:)
Jeśli zbytnio to razi mogę napisać własny skrypt który będzie warunkowo pokazywał lotniska docelowe w zależności od wyboru lotniska startowego.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość