Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 922 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47  Następna
Autor Wiadomość
#841 PostWysłany: 08 Paź 2023 18:47 

Loty: 335
Kilometry: 475 793
niebieski
Zauważyłem promo z booking. Po przejściu z Aegean na booking za rezerwację dostajemy aktualnie podwójne mile.
 Profil Relacje PM off
1955845624 lubi ten post.
1955845624 uważa post za pomocny.

7 dni w Kenii: 4* hotel z alll inclusive od 3699 PLN. Wyloty z 2 miast 7 dni w Kenii: 4* hotel z alll inclusive od 3699 PLN. Wyloty z 2 miast
Wczasy w ZEA: tydzień w 4* hotelu z all inclusive za 3991 PLN. Wylot z Warszawy Wczasy w ZEA: tydzień w 4* hotelu z all inclusive za 3991 PLN. Wylot z Warszawy
#842 PostWysłany: 08 Paź 2023 20:56 

Loty: 1030
Kilometry: 994 335
platynowy
NBE322 napisał(a):
p.wl napisał(a):
Np. brakuje nam 1,000 mil do osiągnięcia/przedłużenia statusu do 8.X i wylatamy 2,000 mil 7.X, ale one z jakiegoś powodu się nie naliczą automatycznie, to po wysłaniu claima "wpadną na swoje miejsce" i status zostanie zaktualizowany od 8.X.
Nic się nie straci - ale też nic się nie zyska.

Miałem dokładnie taką sytuację w A3. Mile wpadły na swoje miejsce, ale status się nie zaktualizował. Musiałem pisać do customer service. Dopiero Ci przywrócili mi status, tak jak miało być.

Poza tym musimy się liczyć z sytuacją, gdyby jednak nie udało się naliczyć tych mil wstecznie. W moim przypadku argumentacja TP była taka, że już poszły do innego programu. Ostatecznie udało się to odkręcić, ale gdyby nie, to jeszcze miałbym czas na nabicie tych mil innymi lotami. Ale jeżeli tego czasu już by nie było, to para (a przede wszystkim pewnie niemałe pieniądze) w gwizdek.

#843 PostWysłany: 09 Paź 2023 08:28 
Awatar użytkownika

Loty: 602
Kilometry: 948 667
złoty
Ze wzglédu na double-dipping od ponad 10 lat praktykuję naliczanie wsteczne do M&B. Do tej pory status zawsze odnawiał się bezproblemowo.

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#844 PostWysłany: 22 Lis 2023 14:00 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Black Fridowe "Szaleństwo" od A3

Za zakupy i odbiór w samolocie, 2x więcej mil i obnizka
https://en.aegeanair.com/milesandbonus/ ... uds_nov23/

Dodatkowe (2k mil) za rejestrację w Miles+Bonus
https://en.aegeanair.com/flight-deals/o ... is-coming/
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
pawfazi uważa post za pomocny.

#845 PostWysłany: 24 Lis 2023 12:27 
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 430 702
niebieski
Dwa pytania do doświadczonych praktyków z A3.

1. Jak szybko naliczają się (mniej więcej / zazwyczaj) mile?

Przypadek jest następujący. Konto świeżutkie, wpadło 3000 mil powitalnych. Loty SK (Y+, więc mil ma wpaść całkiem sporo) kredytowane do A3 odbędą się kolejno 16/17.01. oraz 22/24.01. Następnie loty A3 odbędą się kolejno 05.02. (2 sektory A3) oraz 10.02. (2 sektory A3). Czy myślicie, że te mile SK powinny zdążyć się naliczyć do pierwszego lotu A3 i czy ta pierwsza podróż A3 wskoczy podobnie jak w M&M po północy lub dnia następnego? Chodzi mi o to, czy w teorii, mając naliczone mile za loty SK (już na koncie), wskoczą te 2 sektory A3 (05.02.) i zaktualizuje się lada moment status do silver, a te dwa kolejne (10.02.) mogą się już kwalifikować jako dwa do dalej zdobywanego golda? Czy jeżeli natomiast nie uda się tak szybko systemowi zaktualizować, to czy ewentualna "reklamacja" mogłaby uwzględnić już zgodną z datami kwalifikację (czyli ok, nie zaktualizowaliśmy statusu tak szybko, ale należał ci się już od 06.02., więc te dwa sektory z 10.02. będą już kwalifikowane do golda)?

2. Jak oni ogarniają karty pokładowe (w sensie automatycznych aktualizacji).

Wytłumaczenie. LO ma boarding passy offline, więc dodany np. SK*G, wygenerowana karta do walleta i zmieniony FFP na np. LH dalej zostawia kartę pierwotnie dodaną (bez automatycznej aktualizacji). LH za to ma te boarding passy online, czyli dodam sobie SK*G, wygeneruję kartę (Fast Track oznaczony na BP, Group 1), zmienię później na LH i karta zaktualizuje się automatycznie (usunie się Fast Track, grupa zostanie oznaczona jako 3, itd.). Ok, można sobie wyłączyć automatyczne aktualizowanie, ale wtedy liczy się i tak to, co jest w systemie, czyli np. mając na karcie "group 1", w systemie będziemy oznaczeni jako "group 3" i próba wejścia nie otworzy bramki. Jak to działa w A3? Mogę sobie dodać SK*G, pewnie jakiś znaczek się pojawi "priority boarding" czy "fast track", zmienić FFP na A3 (do naliczania mil) a karta pozostanie i spokojnie na niej przejdę wszędzie jako priority (w tym lounge)?
 Profil Relacje PM off
zbyhu lubi ten post.

#846 PostWysłany: 28 Lis 2023 10:37 

Loty: 335
Kilometry: 475 793
niebieski
Z naliczaniem mil nie ma reguły. Mój aktualny przykład - lot z przesiadką w Atenach. Drugi odcinek naliczony po 24 godzinach. Natomiast pierwszy dopiero po 5 dniach. Nie ma więc reguły. Odnośnie pytania drugiego - zmiany dzieją się chyba automatycznie. U mnie kilkukrotne zmienianie numeru karty, aby wejść do poczekalni, doprowadziło do całkowitego „zwariowania” systemu i ostatecznie np. mile za lot zgłaszałem ręcznie po kilku tygodniach.
 Profil Relacje PM off

#847 PostWysłany: 28 Lis 2023 14:52 

złoty
@1955845624
Loty naliczają się zgodnie z datą lotu, więc to o czym piszesz nie będzie miało miejsca.
Z mojego doświadczenia loty naliczają się różnie. A3 kilka razy naliczyło mi się wieczorem w dniu lotu, ale bywało że tydzień później. Inne linie od dnia następnego po locie do 7 dni. Jeśli po 7 dniach lot się nie naliczył, to trzeba claimować, choć można dopiero po 14 dniach.

Apropos punktu drugiego. Taka zabawa często prowadzi do błędnego naliczenia, a jak już mile zaliczą Ci się do SK to tego nie cofniesz. Ja bym nie ryzykował. W teorii zadziała to tak jak piszesz, ale wiele osób tutaj na forum przekonało się że "stary" numer zapisuje się gdzieś w systemie przewoźnika.

#848 PostWysłany: 29 Lis 2023 18:32 
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 430 702
niebieski
Dzięki @tasma za wszystkie informacje. Ja wiem, że zawsze w historii mile wpadną z datą realizacji lotu, ale chodzi właśnie o automatyczną kwalifikację - czy system nie "zwariuje", gdyby w teorii jeszcze nie zdążył wskoczyć silver, a miałby już teoretycznie liczyć sektory do golda.

Co do zmian FFP, głównie zależy mi, żeby taki ruch wykonać absolutnie pierwszym razem. Muszę sobie "wyrobić" wzór takiej mobilnej karty pokładowej (jak to tam w A3 wygląda - czy dodają jakiś napis, którego formatu QR używają, czy oznaczony jest program i status jak to np. w LO, itp.) - potem już z automatu będzie A3 dodany, a ja sobie przejdę "po swojemu". Najwyżej zrobię modyfikację, wrócę do A3 i jeszcze w check-in desku upewnię się, jaki numer mają dodany do naliczenia mil (i poproszę o drukowaną kartę pokładową, na wszelki wypadek). Dla przykładu powiem, że jedynie raz mi się źle naliczyło, ale trochę z mojej winy - nie wiedziałem, że LO zaczął zamykać odprawę wcześniej niż 30 minut przed odlotem, chciałem 32 minuty przed zmienić FFP i nic z tego. Poprosiłem na gate, niby zmienili, a mile i tak poszły do SK. Ale to była krajówka i niewiele znaczący sektor, więc mała strata.
 Profil Relacje PM off  

#849 PostWysłany: 29 Lis 2023 20:06 

HON fly4free
System nie zwariuje; nadwyżki segmentów mil pójdą do puli na Golda.
Natomiast z mieszaniem numerami FFP ostrożnie, jak wskazali przedmówcy.
 Profil Relacje PM off

#850 PostWysłany: 07 Gru 2023 09:35 

złoty
Free Wi-Fi for all!
https://en.aegeanair.com/travel-info/tr ... i-onboard/
Travel to all your favorite destinations without even thinking about Wi-Fi connectivity! All you need is a Miles+Bonus membership or a Business Class flight to contact friends and family while flying, surf social media, check your emails, watch movies, videos and listen to the music of your choice for free!
Simply enter the AEGEAN Wi-Fi portal:
login with your Miles+Bonus credentials or booking reference number if you have a Business Class ticket (applies to trips from/to Greece)
activate the available free internet bundle
Available on all aircraft equipped with Wi-Fi technology.
Internet coverage includes only European routes.
Free WiFi bundle is available for low coverage international routes.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#851 PostWysłany: 09 Sty 2024 17:35 

Czy ktoś wie, czy za no show pojawią się jakieś aktywności na koncie? Posiadam konto dziadka z saldem 10k, ale jest ono nieaktywne, ponieważ nie odbył żadnego lotu i raczej już nie będzie miał. Moje konto jest powiązane z rodziną w ramach A3, ale niestety "dziadka" mil nie mogę użyc, ponieważ nie ma żadnego zarejestrowanego lotu.
 Profil Relacje PM off  

#852 PostWysłany: 09 Sty 2024 17:37 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Za no show, nie dostaje się nić. Zostaje jedynie kupno biletu do 10k mil lub wymienienie pkt na kupony
 Profil Relacje PM off  

#853 PostWysłany: 09 Sty 2024 17:51 

HON fly4free
@Zeus: po przekrętach ludzi rejestrujących martwe konta ze 2-3 lata temu, jak była promocja na start ileś tam tyś. mil, wprowadzili za zasadę, że nie da się ruszyć takich mil, dopóki dany członek programu nie odbędzie jednego dowolnego lotu dowolnym rejestrem *A kwalifikowanym do naliczenia jakichkolwiek mil; w praktyce wystarczy dowolna polska krajówka.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#854 PostWysłany: 09 Sty 2024 19:44 

Pewnie nie jestem jedyną osobą z takim problemem tutaj. Dziadek prawdopodobnie już nie będzie latać więc mile do piachu.
 Profil Relacje PM off  

#855 PostWysłany: 14 Sty 2024 17:11 

złoty
Bukowałem niedawno loty Avianką na Galapagos za mile M&B. Bilety oczywiści w Y bo na lotach po Am. Południowej nie ma C. Orientuje się ktoś czy w takim bilecie wliczony jest bagaż? W mailu od Aegeana, ani w potwierdzeniu rezerwacji na ich stronie brak informacji o bagażu. Z kolei Avianca nie pozwala wejść przez Manage ma Booking, do biletu wystawionego przez inną linię.

#856 PostWysłany: 14 Sty 2024 17:29 
Awatar użytkownika

Loty: 807
Kilometry: 1 954 890
srebrny
W lotach rezerwowanych za mile M&M Avianca z Europy na Galapagos bagaż rejestrowany był w cenie, więc podejrzewam że będzie podobnie w tym wypadku.
tasma uważa post za pomocny.

#857 PostWysłany: 15 Sty 2024 13:12 

Cześć,
Mam 160 000 mili w aeganie. Przestałem teraz dużo latać i chciałbym je jakoś zużyć. Niestety jest problematycznie - na dwa biznesy do USA brakuje. Na 2x economy się nie opłaca bo opłaty wychodzą tyle, że kupując bilet normalnie jest może 10% drożej. Na razie mile się chyba nie przedawaniają, ale z tym że różnie bywa. Ktoś coś doradzi?
 Profil Relacje PM off  

#858 PostWysłany: 16 Sty 2024 18:03 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

-- 15 Sty 2024 13:11 --

Za 160k masz 2 bilety rt z Wiednia do Buenos Aires, za 132 EUR

https://upgradedpoints.com/travel/airli ... nus-miles/

-- 16 Sty 2024 17:03 --

IKEA będzie współpracować z Miles and Bonus

Za każde wydane euro w IKEI można będzie dostać jedną mile a 300 mil wymienić na 1 EUR w IKEI

https://en.aegeanair.com/milesandbonus/ ... 1699954949

Załączniki:
eze.png
eze.png [ 87.08 KiB | Obejrzany 867 razy ]
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#859 PostWysłany: 16 Sty 2024 18:11 

Ale nie u nas
"Miles+Bonus partners with IKEA in Greece that offers a wide range of well-designed, functional home furnishing products, at affordable prices."
 Profil Relacje PM off  

#860 PostWysłany: 16 Sty 2024 18:28 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ale chyba logiczne że nie dotyczy Polski, tylko Grecji
 Profil Relacje PM off
Grzenio1970 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 922 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości