Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 922 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47  Następna
Autor Wiadomość
#901 PostWysłany: 30 Maj 2024 13:05 

Loty: 340
Kilometry: 638 795
niebieski
Ja za lot do US czekam już 6 dzień na naliczenie i nic. Za dwa dni robie claima.
Pierwszy raz tak mam bi zawsze to trwało max 2-3 dni.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

7 dni w Kenii: 4* hotel z alll inclusive od 3699 PLN. Wyloty z 2 miast 7 dni w Kenii: 4* hotel z alll inclusive od 3699 PLN. Wyloty z 2 miast
Wczasy w ZEA: tydzień w 4* hotelu z all inclusive za 3991 PLN. Wylot z Warszawy Wczasy w ZEA: tydzień w 4* hotelu z all inclusive za 3991 PLN. Wylot z Warszawy
#902 PostWysłany: 30 Maj 2024 21:18 

złoty
@wilczagorka
Mile nie raz wpadają nawet po 8-10 dniach. Miałem kilka takich sytuacji choćby z TK.
A co do claima, to wydaje mi się, że da się go zrobić dopiero po 14 dniach, wiec za dwa dni sobie go nie zrobisz.
tropikey lubi ten post.

#903 PostWysłany: 30 Maj 2024 21:29 

HON fly4free
FFP A3 generalnie dość wolno nalicza mile, jakby jakimiś transzami cyklicznie, więc w zależności jak się wstrzeli wymiana danych między liniami to czasami trzeba czekać dość sporo, a czasami są po 2-3 dniach.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#904 PostWysłany: 31 Maj 2024 11:15 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jeśli faktycznie wrzucają tak, jak opisuje to @marek2011, to sprawdźcie swoje konta - u mnie dziś wpadły punkty za lot SK zakończony w poniedziałek.

A przy okazji, takie pytanie.... Stworzyłem konto "Together" i dopiero po przystąpieniu do niego dowiedziałem się, że współdzielenie mil jest możliwe pod warunkiem, że członek konta ma "zarejestrowany lot" na koncie M+B (ewentualnie ma kartę kredytową powiązaną z M+B, co w moim przypadku odpada). Domyślam się, że pod tym hasłem "zarejestrowany lot" należy rozumieć taki, który już się odbył i został naliczony do M+B, a nie tylko taki, który jest zarezerwowany i do rezerwacji przypisany jest nr M+B tego członka?

Jeśli tak, to bez sensu było stworzenie przeze mnie konta "Together", bo wycofać się z niego można dopiero po upływie 12 miesięcy, a jednocześnie, nie ma możliwości transferu mil między członkami tego konta. Skutek jest taki, że nie mogę przelać brakującego 1000 mil za 15 EUR, tylko będę chyba musiał dokupić tego tysiaka za 25 EUR.

A może jest jakiś patent na szybkie zdobycie min. 1000 mil za mniej, niż 25 EUR? Przeglądam listę partnerów M+B, ale nie widzę nic takiego "od ręki".

Ostatnio edytowany przez tropikey, 31 Maj 2024 17:12, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#905 PostWysłany: 31 Maj 2024 16:37 

Upgrade couponami - poprzednio nie miałem problemu, natomiast teraz dochodzę do ściany
Lecę WAW-ATH-RHO i w obie strony mam dostępne I:2 na locie początkowym. Jednak wg konsultanta nie może zrobić upgrade tylko waitliste. Czy cos się ostatnio zmieniło? Do marca nie miałem takich problemów i upgradowalem za kupony połowę trasy a druga np. W licytacji. Ktos mial ostatnio szanse korzystać z kuponow?
 Profil Relacje PM off  

#906 PostWysłany: 31 Maj 2024 17:38 

Loty: 6
Kilometry: 24 047
-- 31 Maj 2024 14:57 --

maciuj napisał(a):
Upgrade couponami - poprzednio nie miałem problemu, natomiast teraz dochodzę do ściany
Lecę WAW-ATH-RHO i w obie strony mam dostępne I:2 na locie początkowym. Jednak wg konsultanta nie może zrobić upgrade tylko waitliste. Czy cos się ostatnio zmieniło? Do marca nie miałem takich problemów i upgradowalem za kupony połowę trasy a druga np. W licytacji. Ktos mial ostatnio szanse korzystać z kuponow?
Wszystko zależy od dostępności dla „cuponów” Ja co prawda końcówka zeszłego roku ale na cztery loty od ręki prawie dostałem na trzy a czwarty właśnie na waitliscie był i ogólnie dostałem upgrade ale troche to trwało ( notabene przypominałem się co tydzień) gdzie do tej pory na wszystkie loty które chciałem dostawałem praktycznie z buta . Wydaje mi sie również że kwestia trafienia na dobrego/życzliwego konsultanta

-- 31 Maj 2024 15:38 --

@tropikey i kto tam jeszcze jest w temacie naliczania mil to kronikarsko informuje że właśnie wpadły mile za lot Air China 29/30 maj a więc mogę śmiało powiedziec że niespełna 34 godziny po wylądowaniu ostatniego odcinka ;-) Poprzedni lot nabity po około 2.5 dnia więc normy normami :D
 Profil Relacje PM off  

#907 PostWysłany: 31 Maj 2024 18:00 

HON fly4free
@tropikey: tak dokładnie, chodzi o to, żeby "aktywować" mile na koncie musi być naliczony min jeden lot *A na tym koncie - nie mogą być tylko mile z innych źródeł. Lot nie musi być dodany do konta wcześniej - może być klejmowany.
@maciuj: są dwa tryby upów za kupony, ale jeśli próbuje się dokonać upa z dużym wyprzedzeniem, to konsultant teraz co do zasady nie może już tego zrobić od razu (dawniej robił), a więc: 1. jak na dany lot jest dostępna klasa rezerwacyjna "I" dostajesz waitlistę i w ciągu max kilku dni-do tygodnia powinieneś dostać informację o upie i stosowne potwierdzenie zaktualizowanej rezerwacji 2. jeśli na dany lot nie ma klasy "I" - wpisują Cię na waitlist i o ile i jak się otworzy dostępność dostaniesz up - czasem bardzo krótko przed lotem, albo nawet na lotnisku dopiero (przy wylocie ex ATH). Jak jest kilku chętnych decyduje kolejność wpisania się na listę a także ewentualnie status (Gold wyprzedza Silvera).
 Profil Relacje PM off
4 ludzi uważa post za pomocny.

#908 PostWysłany: 29 Lip 2024 13:24 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Mam pytanie o upgrade z wykorzystaniem kuponów przy statusie Silver. Zakładając, że ja z dwoma innymi osobami (w tym dziecko) zdobędziemy srebro czy jest szansa na upgrade do biznesu dla wszystkich 3 osób? Gdzieś przeczytałem o limicie dwóch kuponów na lot, ale nie wiem czy on jest globalny/na rezerwację czy na osobę wykorzystującą kupon
 Profil Relacje PM off  

#909 PostWysłany: 29 Lip 2024 13:39 

HON fly4free
Muszą być dostępne przede wszystkim miejsca - w zależności od kierunku, okresu podróży z tym może być różnie.
 Profil Relacje PM off  

#910 PostWysłany: 29 Lip 2024 13:47 

srebrny
a czy poza dostępnością miejsc w biznesie jest jakieś dodatkowe ograniczenie na wykorzystanie kuponów?
 Profil Relacje PM off  

#911 PostWysłany: 29 Lip 2024 13:59 
Awatar użytkownika

platynowy
Ja nie znalazłem/słyszałem o limicie upow, ale 2 upy do biznesu na pewno dają jak są miejsca.
 Profil Relacje PM off  

#912 PostWysłany: 29 Lip 2024 14:00 

Kupon możesz wykorzystać na uprgarde dla siebie lub dowolnej osoby ( tak bynajmniej jest w zapisie warunków ) ale ale musisz też pamiętać o zakupie odpowiedniej taryfy żeby potem móc prosić o upa . Więc jeżeli Ty i osoba towarzysząca zdobywacie silvera to kazdy ma swoje kupony i może po jednym wykorzystać na dziecko
 Profil Relacje PM off  

#913 PostWysłany: 29 Lip 2024 14:01 

2 upy przy srebrze a 4 przy gold
 Profil Relacje PM off  

#914 PostWysłany: 29 Lip 2024 14:24 

srebrny
pawfazi napisał(a):
Ja nie znalazłem/słyszałem o limicie upow, ale 2 upy do biznesu na pewno dają jak są miejsca.

ja oficjalnie też nie znalazłem, dlatego zadałem pytanie tutaj. Nieoficjalnie jest taka onformacja w przypiętym w tym dziale wątku:
Cytuj:
Prawdopodobnie nie da się wykorzystać więcej niż dwóch kuponów na jednym locie mimo dostępności miejsc w C. Moja próbka jest zbyt mała[...]
 Profil Relacje PM off  

#915 PostWysłany: 29 Lip 2024 14:44 

HON fly4free
Ale nawet jak jest takie ograniczenie (nie słyszałem o nim) to raczej chodzi o kupony jednej osoby - a w twoim przypadku siłą rzeczy musisz mieć kupony dwóch różnych osób - jedna siebie upuje a druga siebie i dziecko.
 Profil Relacje PM off  

#916 PostWysłany: 02 Sie 2024 23:36 

Loty: 335
Kilometry: 475 793
niebieski
Próbuje naliczyć mile za loty. Pierwszy odcinek WAW-ZRH wykonywał LOT, mile wpadły na drugi dzień. Kolejny odcinek ZRH-TFS wykonywał Edelweiss (WK). Bilet kupiony przez SWISS, wystawiony na stocku 724. Na kartach pokładowych oznaczono, że bilet został kupiony jako LX. Klasa D. Mile nie naliczyły się, a formularz nr lotu 8214 odrzuca - wskazuje, że to codeshare. Jak wpisuje 214 to wyskakuje błąd. Czy jedynie pozostaje tel do M+B, czy może jest jakiś mail na który można wysłać skan BP.
 Profil Relacje PM off  

#917 PostWysłany: 02 Sie 2024 23:52 

złoty
@DXmaniac
WX nie należy do Star Aliance. Nie będzie za niego mil.
To tak jakbys próbował naliczyć loty Olympic Air do Miles and More. Też się nie da, a do Miles and Bonus się da.

#918 PostWysłany: 03 Sie 2024 00:48 

Loty: 335
Kilometry: 475 793
niebieski
Wiem, że WK nie należy, ale np. mile i punkty w Miles&More za loty wykonane przez WK zakupione w jednej rezerwacji przez SWISS naliczają się bezproblemowo. Stąd moje pytanie czy da się też tak w M+B. Analogiczna sytuacja - bilety kupione przez LH, a wykonywane przez Discover Airlines. Naliczą się czy nie…. Numery biletów LH, 220. Więc nie jest to wszystko takie oczywiste.
PS. Mile za loty Olympic jak najbardziej naliczają się do M&M.
 Profil Relacje PM off  

#919 PostWysłany: 03 Sie 2024 01:04 
Awatar użytkownika

złoty
Za loty w Edelweiss dostaniesz mile do M&M ale nie do innych gwiezdnych programów (sprawdzić czy nie United...). To że masz lot z grupy LX8000-LX8499, znaczy tylko tyle, że masz LX na początku - nie jest to "pełny" Star Alliance... https://www.flyedelweiss.com/at/en/customer-service/faq/miles-and-more.html
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
DXmaniac uważa post za pomocny.

#920 PostWysłany: 03 Sie 2024 01:05 

HON fly4free
WK nie jest partnerem M+B więc nie dostaniesz za ten odcinek mil. Liczy się metal a nie kod co do zasady.
 Profil Relacje PM off
DXmaniac uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 922 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość