Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 96 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Gru 2023 13:42 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Cześć, temat dotyczy takiego przypadku: jesteśmy za granicą i musimy gdzieś zadzwonić (np mamy problem z lotem, z noclegiem). Załóżmy, że do innego państwa , bo lokalne rozmowy to zazwyczaj lokalna karta (ale jakby działało też lokalnie to tym lepiej). Czyli jesteśmy za granicą w państwie X i chcemy zadzwonić na stacjonarny lub komórkowy w państwie Y.

Polski SIM pewnie będzie się wiązał z wysokimi opłatami. Lokalny SIM też może mieć drogie połączenia, albo w ogóle go nie mamy (bo trudno uzyskać, bo jesteśmy przejazdem i nie mamy czasu itp).

Jakie są możliwości?

Szukałem w sieci, Google znajduje jakieś strony o których nie słyszałem. Z takich które kojarzę to Skype, Viber.

Np Skype ma taką ofertę: https://www.skype.com/pl/international-calls/
Ale jak rozumiem są ograniczenia, można dzwonić do 63 krajów, przy czym w większości tylko na stacjonarne, a na komórkowe tylko do 8 krajów (listę można zobaczyć np na https://www.skype.com/pl/international-calls/Turkey jak się kliknie w Miejsca docelowe w Abonament świat).
Poza tym jak się wejdzie w Indie https://www.skype.com/pl/international-calls/India to jest komentarz "Na terenie Indii nie ma możliwości dzwonienia przez Skype'a na telefony stacjonarne i komórkowe w Indiach"
A w innym wątku skype-viber-whatsapp-w-zea,1213,125182 są informacje o problemach z użyciem Skype i innych w ZEA.

Czy jest coś lepszego niż Skype? A może kilka serwisów? Czy trzeba szukać dla każdego kraju w którym się jest osobno?

Ostatnio edytowany przez piotrkr, 10 Gru 2023 14:00, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
kondziu98 lubi ten post.

Zafunduj sobie prawdziwą egzotykę 😯 Lakszadiwy i Mumbaj za 2882 PLN (z Warszawy) 🌴 Zafunduj sobie prawdziwą egzotykę 😯 Lakszadiwy i Mumbaj za 2882 PLN (z Warszawy) 🌴
Zaskoczyli wszystkich! Pierwsze lotnisko w Polsce ma skaner CT – koniec z wyciąganiem płynów i elektroniki z plecaka Zaskoczyli wszystkich! Pierwsze lotnisko w Polsce ma skaner CT – koniec z wyciąganiem płynów i elektroniki z plecaka
#2 PostWysłany: 10 Gru 2023 13:50 

Ostrzeżenia: 1
Najtańsze rozwiązania zwykle bazują na VoIP - a że w Indiach i ZEA jest zakazane... Pewnie znajdzie się jakiś operator który zadziała, ale mój apetyt na ryzyko w tych krajach byłby bardzo niski.

Sam korzystam z https://www.sipgate.de/ i https://www.satellite.me/ ale do jednego i drugiego potrzebny jest niemiecki adres. Jako plan B działa mi nawet zwykły telefon z pakietu Orange Światłowód - dzwonienie do większości krajów to groszowe sprawy.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Gru 2023 13:58 

srebrny
piotrkr napisał(a):
można dzwonić do 63 krajów, przy czym w większości tylko na stacjonarne, a na komórkowe tylko do 8 krajów (listę można zobaczyć np na https://www.skype.com/pl/international-calls/Turkey jak się kliknie w Miejsca docelowe w Abonament świat).

Co do 63 krajów to może jest ich więcej? Te 63 to może tylko w abonamencie, bo na tej liście nie ma np Wybrzeża Kości Słoniowej, a jak się wyszuka bezpośrednio to znajduje, tylko bez abonamentu:
https://www.skype.com/pl/international- ... 0%99Ivoire
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Gru 2023 13:58 

Loty: 166
Kilometry: 242 926
srebrny
Ja korzystam z Wifi call. Każdy polski operator ma pewnie inne warunki, u mnie w Nju telefony do Polski są zupełnie darmowe, do innych krajów są płatne wg cennika międzynarodowego, czyli jakbyś dzwonił z Polski do tego kraju. Często wychodzi taniej niż roaming.

Ze Skype można dzwonić chyba do wszystkich krajów, doładowujemy konto bezpośrednio z aplikacji, i jak wstukasz numer na klawiaturze pokazuje się cena za minutę połączenia.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 10 Gru 2023 14:01 

złoty
@piotrkr Zobacz jeszcze nonoh.net
 Profil Relacje PM off
piotrkr uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 10 Gru 2023 14:01 
Awatar użytkownika

platynowy
@lukket Zgoda, fajna opcja, tez korzystam, tylko trzeba uważać, żeby wifi nie zerwało.

Ostatnio edytowany przez benedetti, 10 Gru 2023 14:02, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
lukket lubi ten post.

#7 PostWysłany: 10 Gru 2023 14:02 

srebrny
Robus napisał(a):
Jako plan B działa mi nawet zwykły telefon z pakietu Orange Światłowód - dzwonienie do większości krajów to groszowe sprawy.

Ale to chyba piszesz o dzwonieniu jak jesteś w Polsce? Wątpię, żeby było tanio jak jesteś za granicą...
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Gru 2023 14:04 

Loty: 166
Kilometry: 242 926
srebrny
No właśnie ja odkryłem ostatnio, że do WiFi call w IPhone nie musi być sygnału GSM, wystarczy tryb samolotowy i stabilne WiFi. Nie ma ryzyka że coś się naliczy. Co ciekawe wówczas bez problemu odbieram też połączenia przychodzące.

Ostatnio edytowany przez lukket, 10 Gru 2023 20:37, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 10 Gru 2023 14:06 

piotrkr napisał(a):
Robus napisał(a):
Jako plan B działa mi nawet zwykły telefon z pakietu Orange Światłowód - dzwonienie do większości krajów to groszowe sprawy.

Ale to chyba piszesz o dzwonieniu jak jesteś w Polsce? Wątpię, żeby było tanio jak jesteś za granicą...

Mówię o zwykłym stacjonarnym z pakietu - jest na bazie VoIP. Mam ustawiony VPN do sieci domowej, więc z punktu widzenia Orange to tak jakbym siedział w domu i dzwonił z Polski - podobnie jak wyżej wspomniany WiFi-Calling.
 Profil Relacje PM off

#10 PostWysłany: 10 Gru 2023 14:14 
Awatar użytkownika

złoty
Nie wiem czy u wszystkich operatorów tak samo, ale w Orange połączenia wychodzące są bezpłatne na wi-fi calling, a odebrane płatne ale niewiele
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 10 Gru 2023 14:16 

Cytuj:
a odebrane płatne ale niewiele

Masz to gdzieś w cenniku? Będąc poza EU rozmawiałem na Wi-Fi Calling po kilka godzin i nie przypominam sobie źadnych opłat. Mam nju, ale jeszcze w starej taryfie bez 5G.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 10 Gru 2023 14:23 
Awatar użytkownika

złoty
Miałem tak na rachunku 50 gr za minutę odebranego, więc nie odbierałem tylko oddzwanialem
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 10 Gru 2023 14:43 

niebieski
Korzystam z Orange Flex i vowifi. Przetestowane w kilku krajach (ostatnio w USA) i dziala znakomicie.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 10 Gru 2023 15:08 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 342 181
srebrny
@piotrkr

U mnie niezawodne są dwa rozwiązania;

1/ WiFi Calling - jak nie mam WiFi to zawsze mam drugi tel z lokalna karta SIM i tak robię sobie hotspot.

2/ Viber Out - doładowujesz konto i dzwonisz.
 Profil Relacje PM off

#15 PostWysłany: 10 Gru 2023 16:33 

Loty: 36
Kilometry: 103 851
niebieski
lukket napisał(a):
No właśnie ja odkryłem ostatnio, że do WiFi call w IPhone nie musi być sygnału GSM, wystarczy tryb samolotowy i WiFi. Nie ma ryzyka że coś się naliczy. Co ciekawe wówczas bez problemu odbieram też połączenia przychodzące.

HIT. Dzięki serdeczne!
 Profil Relacje PM off
lukket lubi ten post.

#16 PostWysłany: 10 Gru 2023 22:26 
Awatar użytkownika

Loty: 107
Kilometry: 199 226
niebieski
marek1984 napisał(a):
Korzystam z Orange Flex i vowifi. Przetestowane w kilku krajach (ostatnio w USA) i dziala znakomicie.

Jesteś pewien? Na Orange piszą, że we Flex bezpłatne wifi calling jest tylko z EU (i PL wiadomo)
https://www.orange.pl/poradnik/siec-kom ... i-calling/
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 11 Gru 2023 00:15 

Loty: 127
Kilometry: 158 074
niebieski
lukket napisał(a):
No właśnie ja odkryłem ostatnio, że do WiFi call w IPhone nie musi być sygnału GSM, wystarczy tryb samolotowy i stabilne WiFi. Nie ma ryzyka że coś się naliczy. Co ciekawe wówczas bez problemu odbieram też połączenia przychodzące.

Nie tylko w Iphone, ale we wszystkich telefonach i sieciach, które mają opcję wi-fi calling.
33/50: Albania, Austria, Belgia, Chorwacja, Cypr, Czarnogóra, Czechy, Dania, Finlandia, Francja, Grecja, Gruzja, Hiszpania, Holandia, Kosowo, Litwa, Łotwa, Macedonia, Malta, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Serbia, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Turcja, Ukraina, Węgry, W. Brytania, Włochy
 Profil Relacje PM off
lukket lubi ten post.
lukket uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 11 Gru 2023 01:13 

srebrny
lukket napisał(a):

W Iphone i Samsungach da się z drobnymi kombinacjami uruchomić "WIFI calling" bez dostępu do WIFI, w oparciu o internet z drugiej karty SIM. Wykorzystuje się funkcjonalność która nie jest do tego przeznaczona, więc raczej jest to metoda dla osób które wiedzą co robią , bo błąd może być kosztowny.

#19 PostWysłany: 11 Gru 2023 08:49 

niebieski
Adrian.jg napisał(a):
marek1984 napisał(a):

Jesteś pewien? Na Orange piszą, że we Flex bezpłatne wifi calling jest tylko z EU (i PL wiadomo)
https://www.orange.pl/poradnik/siec-kom ... i-calling/

Jestem pewien, bo dzwoniłem niedawno z Miami na infolinię PKO, jak bloknęli mi kartę ;)
 Profil Relacje PM off
Adrian.jg lubi ten post.

#20 PostWysłany: 11 Gru 2023 13:21 

złoty
SPLDER napisał(a):
lukket napisał(a):

W Iphone i Samsungach da się z drobnymi kombinacjami uruchomić "WIFI calling" bez dostępu do WIFI, w oparciu o internet z drugiej karty SIM. Wykorzystuje się funkcjonalność która nie jest do tego przeznaczona, więc raczej jest to metoda dla osób które wiedzą co robią , bo błąd może być kosztowny.

Czy możesz zdradzić jak to wykonać? Próbowałem to zrobić i nie widzę takiej możliwości.
 Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 96 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości