Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
"Darmowy" rejs statkiem po Dunaju

[+] Pokaż
Temat: Budapeszt

zulu napisał(a):
Link do mapki statków kursujących w ramach komunikacji miejskiej http://www.bkk.hu/apps/docs/terkep/hajojaratok.pdf
Gratis np. w ramach 24 H biletu grupowego 5 osób 3300 HUF poniedziałek - piątek zgodnie z informacją http://www.bkk.hu/en/budapest-24-hour-g ... avel-card/
Bilet osobny na statek 750 HUF http://www.bkk.hu/en/prices/single-tick ... port-boat/ dzieci poniżej 15 roku 550 HUF http://www.bkk.hu/en/prices/single-tick ... -under-15/
Godziny kursowania znajdziemy na stronie http://www.bkk.hu/en/timetables/

Jak statek podpływa to ktoś z obsługi czasami wygląda i pyta (pokazując) w którym kierunku płyniemy o ile nikt na danym przystanku nie wysiada. Wtedy albo przybija i zabiera nas albo płynie dalej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 615 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 31  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Budapeszt
#121 PostWysłany: 22 Sie 2012 13:02 

niebieski
spokojnie da rade!
jakies 6 godzin bez pospiechu
poszukaj sobie informacji na forum jak dojechac do miasta bo jest sporo świeżych wiadomosci
 Profil Relacje PM off  

Słońce, złote plaże i pełen relaks 🏖️ 🌴All inclusive na Rodos za 2609 PLN 🍹 Słońce, złote plaże i pełen relaks 🏖️ 🌴All inclusive na Rodos za 2609 PLN 🍹
Poczuj się jak Fileas Fogg 🌎 Podróż dookoła świata za 4415 PLN ✈️ Poczuj się jak Fileas Fogg 🌎 Podróż dookoła świata za 4415 PLN ✈️
#122 PostWysłany: 22 Sie 2012 13:29 

niebieski
j_brawo napisał(a):
Mam pytanie:

Przylatuję do Budapesztu o 11, a nastepny lot mam o 20:00. Czy przez te 9h dam rade dojechac do miasta, troche pozwiedzac cos zjesc i wrocic na lotnisko czy nie da rady? ;)

Da radę; jeśli odbierasz bagaż to 20-30 min. na odbiór, dojazd do centrum komunikacją miejską to ok. 1h, czyli start zwiedzania ok. 12.30; jeśli zakładasz być na lotnisku regulaminowo 2h przed wylotem, to z centrum trzeba się zabierać ok. 17, czyli 6,5 h na zwiedzanie. Budapeszt na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO na wpisane: wybrzeże Dunaju, Wzgórze Zamkowe, Aleje Andrassy'ego. W tak krótkim czasie panoramę Dunaju zwiedziłbym z tramwaju nr 2 jadącego wzdłuż rzeki po stronie peszteńskiej, a potem to samo tramwajem nr 19 po stronie budańskiej, Wzgórze Zamkowe bym sobie darował na kolejny raz; i spacerek po Alei Andrassy'ego. Ale nie ma czasu na jedzenie ;-)
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 23 Sie 2012 15:36 
Awatar użytkownika

Wie może ktoś z Was w jakich godzinach otwarty jest kantor na lotnisku w Budapeszcie? Na stronie lotniska jest zakładka o kantorze, ale kiedy się na nią kliknie to nic się nie pokazuje. Macie może jakieś rady czy lepiej wymienić PLN na HUF w Polsce, czy lepiej zabrać euro (zakładamy że już mamy i nie musimy wymieniać w kantorze) i tam wymienić na lotnisku euro na HUF? Z góry dzięki ;)
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 23 Sie 2012 15:55 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
srebrny
W Intercharge na lotnisku bym nie wymieniała.

Spacja napisał(a):
Z serii bylam-wrocilam, moze sie komus przyda:
- nie wymieniac pieniedzy w Interchange / takie pomaranczowe logo i wystroj / najgorszy kurs, niestety tylko takie sa na lotnisku

Rzuciłam tylko okiem na kursy walut przy przechodzeniu koło stoiska, ale faktycznie zbyt korzystnie to nie wyglądało. Chyba nie widziałam jeszcze kantora na lotnisku z korzystnym kursem. Bardzo możliwe że kurs HUF w Twoim banku będzie po prostu lepszy (o ile nie pobiera prowizji za wypłaty za granicą) i będzie lepiej po prostu wyciągnąć pieniądze tam. Albo użyj Aliorowego kantora internetowego. http://kantor.aliorbank.pl/
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 24 Sie 2012 18:36 

Grzegorz40 napisał(a):
tadziu04 napisał(a):
Mam pytanie do osób które były w Parlamencie w Budapeszcie i rezerwowały bilety przez email. Czy istotne jest do kogo adresowane jest potwierdzenie na zwiedzanie (taka kolumna praktycznie pod logo Parlamentu)? Chodzi mi dokładnie o to, że mam napisane ''To:tadziu04'' (bo tak mam ustawione w koncie email) czy nie powinno tam być prawdziwe imię i nazwisko? Czy nie ma to znaczenia przy odbiorze biletów?

Wydaje mi się, że nie powinno być problemu, bo tym potwierdzeniem dosyć szybko macha się przed oczami strażnika. W zasadzie najważniejsze w nim są data i godzina zwiedzania zaznaczone największą czcionką oraz ilość osób zaznaczona czcionką pogrubioną. Jednak jeśli masz jeszcze trochę czasu do wyjazdu, to na Twoim miejscu, dla spokoju ducha, jeszcze raz bym puścił prośbę o rezerwację; tylko tym razem podpisz się w tekście maila imieniem i nazwiskiem.

My spóźniłyśmy kilka minut się na nasze zwiedzanie. O 14 miałyśmy rezerwację na zwiedzanie po angielsku, ale nikt nie robił żadnego problemu. Nie stałyśmy w kolejce, strażnik koleżankę wpuścił mimo, że wiedział, że po czasie, ona wzięła nam bilety na zwiedzanie kwadrans czy pół godz później. na bilecie było napisane, że grupa po niemiecku, ale - chyba dzięki bardzo międzynarodowej grupie - przewodniczka od samego początku mówiła po angielsku.

P.S.
z dodatkowych wartościowych doświadczeń: w godzinach 22.00-6.00 nie można kupić alkoholu (nawet piwa) w sklepach - przynajmniej w dzielnicy V, nie wiem jak z resztą. Zostają tylko kluby, puby i winiarnie (polecam na placu obok bazyliki św. Stefana sprzedawane na lampki z kaucją za kieliszek - cudo!!)
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 24 Sie 2012 19:32 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
majgar napisał(a):
P.S.
z dodatkowych wartościowych doświadczeń: w godzinach 22.00-6.00 nie można kupić alkoholu (nawet piwa) w sklepach - przynajmniej w dzielnicy V, nie wiem jak z resztą. Zostają tylko kluby, puby i winiarnie (polecam na placu obok bazyliki św. Stefana sprzedawane na lampki z kaucją za kieliszek - cudo!!)

Kupowaliśmy o 23.30 w sklepie, który był czynny do północy, ale szampana.

#127 PostWysłany: 24 Sie 2012 21:13 
Awatar użytkownika

Znalazłem taką stronę, która może ułatwić planowanie transportu środkami publicznymi w Budapeszcie. Takie węgierskie jakdojade.pl ;)
Adres: http://utazastervezo.bkv.hu/tervezo/

Czy mam dobre informacje, że bilet na komunikację dzienną kosztuję tyle samo co na komunikację w nocy (320HUF, kupno u kierowcy 400HUF - tak przynajmniej wyczytałem z tej strony)? Mógłby ktoś mnie upewnić? ;)
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 25 Sie 2012 11:26 

pawi napisał(a):
majgar napisał(a):
P.S.

Kupowaliśmy o 23.30 w sklepie, który był czynny do północy, ale szampana.

w lipcu będąc w kilku otwartych sklepach wszystkie napoje alkoholowe były zasłonięte z informacją, że zgodnie z zarządzeniem rady dzielnicy (czy coś w tym rodzaju) nie można sprzedawać i zapraszają rano:) może szampan nie jest dla nich alkoholem? :)
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 25 Sie 2012 11:48 

Na jednej z ulic blisko Bazyliki (albo Sas ut., albo Oktober 6 ut., nie pamietam dokladnie w kazdym razie idac od Bazyliki trzeba skrecic w lewo) jest maly sklepik, gdzie owa kartka rowniez wisi, ale mimo to nie ma zadnego problemu zeby kupic alkohol.
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 25 Sie 2012 20:41 

niebieski
tadziu04 napisał(a):
tadziu04
]Znalazłem taką stronę, która może ułatwić planowanie transportu środkami publicznymi w Budapeszcie. Takie węgierskie jakdojade.pl
Adres: http://utazastervezo.bkv.hu/tervezo/[/quote]

A ja polecam stronkę bkv.hu ;) Jest to oficjalna strona komunikacji miejskiej w Budapeszcie i nie tylko. My np. z pomocą tej strony dotarliśmy do Szentedre. Jest tam opcja wyszukiwania trasy pomiędzy dwoma punktami, bądź adresami. Naprawdę bardzo dobra stronka ;)

Co do biletów, to w nocy nigdy nie kasowaliśmy biletów, więc nie wiem ;) Ale nie sądzę, żeby była jakaś różnica w cenie.
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 25 Sie 2012 21:10 
Awatar użytkownika

miszti napisał(a):
A ja polecam stronkę bkv.hu

To jest w sumie ta sama strona, tylko pod adresem utazastervezo.bkv.hu/tervezo/ wchodzimy od razu do wyszukiwania połączenia ;) Ale ogólnie strona naprawdę jest pomocna w planowaniu zwiedzania :)
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 25 Sie 2012 23:27 

niebieski
tadziu04 napisał(a):
Znalazłem taką stronę, która może ułatwić planowanie transportu środkami publicznymi w Budapeszcie. Takie węgierskie jakdojade.pl ;)
Adres: http://utazastervezo.bkv.hu/tervezo/

Czy mam dobre informacje, że bilet na komunikację dzienną kosztuję tyle samo co na komunikację w nocy (320HUF, kupno u kierowcy 400HUF - tak przynajmniej wyczytałem z tej strony)? Mógłby ktoś mnie upewnić? ;)

Zgadza się, w nocy obowiązują te same bilety, a nawet są dłużej ważne. Wspomniane przez Ciebie bilety uprawniają do jednej nieprzerwanej podróży bez zmiany środka transportu przez 1 h, a w nocy to samo tylko przez 2 h.
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 25 Sie 2012 23:39 

niebieski
tadziu04 napisał(a):
miszti napisał(a):
A ja polecam stronkę bkv.hu

To jest w sumie ta sama strona, tylko pod adresem utazastervezo.bkv.hu/tervezo/ wchodzimy od razu do wyszukiwania połączenia ;) Ale ogólnie strona naprawdę jest pomocna w planowaniu zwiedzania :)

racja; jak dla mnie bardzo użyteczna; przed i podczas wyjazdu właśnie z tej strony najczęściej korzystałem; mapki transportu miejskiego i transportu miejskiego z naniesionymi zabytkami można ściągnąć w pdf: http://www.bkv.hu/en/downloadable_maps/ ... dable_maps W ogóle wszystkie rozkłady dowolnych autobusów, tramwajów, trolejbusów, itd. można ściągnąć w pdf.
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 26 Sie 2012 00:07 

Ja jadac na lotnisko autobusem 200e mialem kontrole biletow. I jakby ktos jezdzil na gape, to uwazajcie, bo wsiadlo w sumie dwoch hmmm... Cos w stylu imprezowiczow w krotkich spodenkach, po czym wyjeli identyfikatory, nie powiem zdziwilem sie... i zlapali jakas kobiete...
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 27 Sie 2012 21:37 

Ktoś już wcześniej pisał o darmowych wycieczkach (http://www.triptobudapest.hu/). Byłam na 2 i szczerze polecam wszystkim, którzy chcą w ciekawy, zabawny i miły sposób dowiedzieć się czegoś o Budapeszcie. Niemniej trzeba znać choć w stopniu lekko komunikatywnym angielski, bowiem nie ma wycieczek po polsku.
Dla porównania byłam również na darmowym oprowadzaniu po parlamencie i było OKROPNIE!! Pani oprowadzała naszą grupę najwyrażniej za karę, poza tym opowiadała nudno i kompletnie nieciekawie. Teraz, kiedy to wiem darowałabym sobie całe to zwiedzanie parlamentu, gdyż wrażenie z zewnątrz wydaje sie o wiele większe.
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 27 Sie 2012 22:19 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 141 780
niebieski
Cytuj:
Teraz, kiedy to wiem darowałabym sobie całe to zwiedzanie parlamentu, gdyż wrażenie z zewnątrz wydaje sie o wiele większe.

W książkach też na pierwszy rzut oka ładniejsza jest okładka niż zawartość.
Parlament jest bardzo ładny zarówno zewnątrz jak i wewnątrz, dlatego nie zniechęcaj innych forumowiczów :?
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 27 Sie 2012 23:36 

niebieski
Dokładnie, parlament jest przepiękny. Mnie trafiła się świetna babka, która opowiadała z zapałem i odpowiadała na wszystkie pytania. Miałem niestety pecha i część parlamentu była wyłączona ze zwiedzania akurat tego jednego dnia. Ale i tak to, co zobaczyłem, zrobiło na mnie ogromne wrażenie :)
No i wszystko za darmo - super!
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 28 Sie 2012 11:53 

Nie chcę znichęcić nikogo do zwiedzenia parlamentu. Takie było moje wrażenie po zwiedzaniu. Choć kto wie? Może tak bardzo wpłynęła na mnie postać depresyjnej przewodniczki, że mam takie negatywne odczucia?
Tak czy siak parlament jest obowiązkowym punktem na mapie Budapesztu.
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 29 Sie 2012 16:23 

Witam,

Pytanie do amatorów piwka w plenerze, jak tam ze smakiem węgierskich złocistych trunków i możliwością wysuszenia czegoś na Dunajem albo w innym ładnym miejscu? Chodzi mi głównie o częstotliwość różnego typu kontroli.
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 29 Sie 2012 16:35 

niebieski
Też miałem ten problem i dlatego porozmawiałem z kilkoma miejscowymi. Powiedzieli mi, że jest zakaz picia w miejscach publicznych, ale policja przymyka na to oko i nie ma żadnego problemu.
Piłem piwko i nad Dunajem, i przy Bazylice św. Stefana na ławeczce :)
Ale najczęściej siadaliśmy w przyulicznych barach, bo naprawdę ceny mieli bardzo dobre. Piwko z butelki w granicach 5 zł :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 615 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 31  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości