Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 05 Sty 2023 18:46 

Ale dlaczego piszesz, że nie ma transportu publicznego z Marsa Alam? Znaczy się Upper Egypt czy Delta zbankrutowały?
Z moich doświadczeń egipskich - praktycznie wszędzie można dojechać ichnim PKSem. Włączając oazy, Shalateen czy Abu Simbel.
 Profil Relacje PM off  

Fly&drive na Islandii za 994 PLN: loty z Gdańska + wynajem campervana na 3 dni Fly&drive na Islandii za 994 PLN: loty z Gdańska + wynajem campervana na 3 dni
Wczasy w Chorwacji: 6 dni w 4* hotelu z wyżywieniem od 2289 PLN. Wyloty z 2 miast Wczasy w Chorwacji: 6 dni w 4* hotelu z wyżywieniem od 2289 PLN. Wyloty z 2 miast
#42 PostWysłany: 06 Sty 2023 01:05 

Jeszcze raz podbijam temat bezpieczeństwa.
Czy naprawdę samodzielny przejazd z Kairu do Luksoru doliną NIlu jest niebezpieczny?
Pustynia zachodnia i oazy też są mocno odradzane.
Znacie jakieś strony, które rzetelnie obrazują aktualną sytuację w Egipcie?
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 06 Sty 2023 11:15 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 390 659
niebieski
msadurski napisał(a):
Ale dlaczego piszesz, że nie ma transportu publicznego z Marsa Alam? Znaczy się Upper Egypt czy Delta zbankrutowały?
Z moich doświadczeń egipskich - praktycznie wszędzie można dojechać ichnim PKSem. Włączając oazy, Shalateen czy Abu Simbel.

A masz doświadczenia z przejazdem na trasie Marsa Alam-Edfu/Luxor/Asuan? Bo ja nie znalazłam nigdzie informacji o PKSach na tych trasach, tylko prywatne busiki dla lokalsów, którymi turyści, wg rozporządzeń nie mogą jeździć... kiedyś ponoć zdarzało się komuś do nich wbić, ale już kilka dobrych lat temu (pre-covid) to miała być loteria. A faktycznie na tych innych trasach, o których piszesz (Abu Simbel i oazy), dalej autobusy funkcjonują i nawet jak nimi nie jechałam, to czytałam o tych opcjach.

Boję się, że ze względu na to, że Marsa Alam to praktycznie same kurorty, i mało "normalnych" ludzi tam mieszka, nie utrzymują pekaesowych połączeń...

#44 PostWysłany: 06 Sty 2023 12:46 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
@siuja
tu masz temat odnosnie bezpieczenstwa
viewtopic.php?f=645&p=1579896#p1579896
jak masz jakies obawy to nie jedz. Kazdy ma inne podejscie do tematu. Ja rok temu przejechalam trase z Hurghada do St Catherine i z powrotem, pozniej do Luxoru i stad do MArsa Alam sama wynajetym autem. ale ja o bezpieczenstwo nigdy sie nie martwie, i prosze mnie nie nasladowac .
Decyduj wiec sam
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#45 PostWysłany: 06 Sty 2023 18:24 

migot napisał(a):
msadurski napisał(a):

A masz doświadczenia z przejazdem na trasie Marsa Alam-Edfu/Luxor/Asuan? Bo ja nie znalazłam nigdzie informacji o PKSach na tych trasach, tylko prywatne busiki dla lokalsów, którymi turyści, wg rozporządzeń nie mogą jeździć... kiedyś ponoć zdarzało się komuś do nich wbić, ale już kilka dobrych lat temu (pre-covid) to miała być loteria. A faktycznie na tych innych trasach, o których piszesz (Abu Simbel i oazy), dalej autobusy funkcjonują i nawet jak nimi nie jechałam, to czytałam o tych opcjach.

Boję się, że ze względu na to, że Marsa Alam to praktycznie same kurorty, i mało "normalnych" ludzi tam mieszka, nie utrzymują pekaesowych połączeń...

Kurort nie kurort. Ktoś tam mieszka i pracuje.
Po całym Egipcie jeździ kilka dużych film autobusowych. Jeździłem z nimi oczywiście na wspomnianych już przeze mnie trasach.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 10 Sty 2023 00:19 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 390 659
niebieski
Jeden powdód dla braku PKSów, jaki mogę sobie wyobrazić to, że np. hotele organizują przejazdy pracownikom...

Wiem o prywatnych busikach do Marsa Alam, ale nie o PKSach, ale jak ktoś będzie miał info z pierwszej ręki o PKSie to niech się podzieli :)
Zeus uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 18 Sty 2023 16:17 

Pierwszy raz byłem w Egipcie w 2003. Albo nawet 2002.
Ostatni raz w 2017. Autobusy/PKSy zawsze były.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 15 Lut 2023 16:36 

Loty: 151
Kilometry: 247 714
Czy mogę prosić o podpowiedź, ile powinienem zgodnie ze sztuką zapłacić za całodniowy prywatny trip (jest nas dwoje) Kair - Giza, Memfis, Sakkara, Dahszur no i powrót do bazy.
Załoga hotelu widzę dorabia, bo już mi proponują coś takiego za 110usd, co uważam za przesadę, chociaż ceny na viator podobne. Zrobiłem pomiar odcinkowy na Uberze/careemie i wychodzi za same przejazdy ok 30-35usd. Tutaj jednak kierowca miałby czekać, no i robi za tarczę ochronną, co ma o tyle duże znaczenie, że zaczynam od Kairu, a to jak ze szczepieniem: umiejętność ochrony swojej osoby nabywa się z czasem :) Niestety, odwiedzenie piramid (zwłaszcza Gizy) wygląda mi na najtrudniejszy psychicznie moment z całego planu podróży, a przypada na sam początek po przylocie.

#49 PostWysłany: 16 Lut 2023 12:36 
Site Admin

O matko, to będzie bardzo długi i bardzo męczący dzień, raczej zaliczanie niż zwiedzanie..
Całodniowy trip z hotelu na Sakkara i Dahszur o ile dobrze pamiętam kosztował mnie 150zł kilka miesięcy temu. Także chcą naciąć (że więcej miejsc nie ma specjalnie znaczenia - akurat paliwo jest bardzo tanie, koszt wycieczki generuje czas kierowcy a cały dzień to cały dzień)

#50 PostWysłany: 16 Lut 2023 14:13 

Loty: 151
Kilometry: 247 714
@Washington ok, dzięki za słuszną uwagę. Być może Gizę zrobię w dniu następnym, tutaj bezproblemowo można samemu podjechać. 150 zł to rozumiem za całość bez względu na liczbę osób.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 16 Sie 2023 12:09, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 16 Lut 2023 15:41 
Site Admin

Tak, u nas było 2 dorosłych + 2 dzieci

#52 PostWysłany: 20 Sty 2024 18:26 
Site Admin

Post pod postem, ale co zrobić jak za wiele info nie ma o podróżowaniu na własną rękę po Egipcie. Tym razem o Luksorze parę praktycznych słów.

3 najważniejsze zabytki dla osób nie mających za dużo czasu:
- Dolina Królów (przy czym najkorzystniej zwiedzić 4 grobowce - 3 na bilet ogólny: Ramzesa IV (KV2), Ramzesa IX (KV6) i Tausert-Seknaht (KV14), oraz dodatkowo płatny Ramzesa V&VI (KV9). Za 2 osoby dorosłe i jedno dziecko zapłaciliśmy 2000EGP (czyli chyba wychodzi 440EGP bilet ogólny i 360EGP Ramzes V i VI, ulgowe generalnie kosztują połowę, dziecko do lat 6 za free), możliwa płatność kartą. Chodzenia nie ma dużo, wszystkie grobowce znajdują się na stosunkowo małym terenie. Ale gdyby ktoś chciał oszczędzić sobie z 200m od parkingu do doliny to może wziąć melexa za 20EGP (w dwie strony), dzieci kierowcy sadzają obok siebie i pozwalają im kierować/trąbić (oczywiście oczekując potem napiwku ;) ).
- Świątynia Hatszepsut - robotę robi sama monumentalność budowli, nie jest tak zdobiona jak np grobowce, ale i tak warto. Cena za wejście 2 dorosłych i dziecko 900EGP (czyli chyba 360EGP dosrosły, 180EGP ulgowy), możliwa płatność kartą. Tu również dostępne na bardzo krótkim odcinku dojścia melexy, też 20EGP.
- Świątynia w Karnaku - wow, sala hypostylowa to totalny odlot (plus świetne miejsce do zabawy w chowanego dla dzieci ;) ), no i ogólnie rozległość kompleksu jest niesamowita. Cena za wejście 2 dorosłych i dziecko 1150EGP (czyli chyba 460EGP dorosły i 230EGP ulgowy), możliwa płatność kartą.

Mieliśmy w planach też Świątynię Luksorskom ale info z google że otwarta jest do 22 i warto zobaczyć wieczorem jak jest podświetlona okazało się nieprawdziwe - była czynna do 19.. Za to fajny widok z góry na nią jest z znajdującego się naprzeciwko wejścia.. McDonalda (nie trzeba się tam od razu stołować ;) wystarczy wejść na 2 piętro).

Poruszanie się po Luksorze:
- prom lokalny przez Nil - odpływa niby kiedy się zapełni, nigdy nie czekaliśmy nawet parę minut. Cena, hmm, nie mam pojęcia bo za każdym razem płaciliśmy inaczej, podejrzewam że byliśmy kantowani na 50gr xD chyba 5-10EGP od osoby przy czym nie mam pojęcia jak liczą dzieci
- łódka przez Nil - pewnie płaciliśmy za dużo bo nie chciało nam się targować, ale 50EGP bez problemu wszyscy się zgadzali, raz wiózł na 10 letni chłopiec oO :D
- taxi po mieście - z ulicy powinno kosztować np z Świątyni Luksorskiej do Karnaku 3km 20EGP, nam nie chciało się targować i daliśmy 40EGP to taksiarze niemal się pobili kto ma nas zawieźć :P
- powóz konny - normalnie raczej bym nie skorzystał ale dla dzieci była to atrakcja; oferują najtaniej za 50EGP za 1h zwiedzania co nie mam pojęcia czy jest realną ceną czy nie ma potem jednak jakiegoś zawyżania - bo nasz dorożkarz na tyle fajnie się nami zajmował a przy okazji dobrze traktował konia (koń był zadbany, w trakcie jazdy przewoźnik nie używał bata) że na koniec sam z siebie zostawiłem mu 200EGP
2 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#53 PostWysłany: 24 Sty 2024 10:40 

niebieski
Moje ulubione miejscówki w Egipcie, które polecam:

Dahab - fajna klimatyczna miejscowość z uroczą rafą koralową. Jeździ tam sporo turystów z krajów arabskich. Dużo uroczych knajpek przy plaży. Nocleg najlepiej mieć blisko głównego deptaka.

Luxor - noclegi koniecznie po drugiej stronie Nilu (tej od strony Doliny Królów). Tam jest spokojna wiejska zabudowa, pola uprawne i bardzo klimatyczne knajpy nad rzeką. Dużo ciekawych świątych i grobowców do pozwiedzania. Minusem jest duża natarczywość lokalsów w tym mieście. Prom publiczny, który łączy obie strony rzeki kosztuje 10 EGP, łódka taxi 50 EGP.

Aswan - Noclegi koniecznie na Elephantine island (prom na wyspę 10 EGP) lub w Nubian Village - urocze miejscówki na Nilu, fajny klimat, taxi boaty w dobrej cenie, czuć tam już bardziej czarną Afrykę, a nie Arabską. Widać wpływy sudańskie. Można też kupić jednodniową wycieczkę do Abu Simbel.

W każdej z tych miejscowości dobrze jest spędzić 3-4 noce.

Podobało mi się też w Naama Bay, chociaż sam Sharm el Sheik mnie nie zachwycił. Hurghada bardzo słaba w moim odczuciu.
Piramidy w Gizie też warto odwiedzić.

Image
 Profil Relacje PM off
tunczaj lubi ten post.

#54 PostWysłany: 25 Sty 2024 18:53 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
Tak tylko informacyjnie. W Dolinie Królów płatność za bilety tylko karta. Ma to o tyle znaczenie, że płacąc karta za 1 usd bank przelicza po oficjalnym kursie 31 funtów egipskich a na czarnym rynku 1 dolar to 65 funtów. Sam wymieniałem jakąś drobna kwotę typu 15 usd po 50 funtów za dolara. W przypadku drogich atrakcji jak grobowce faraonów, to mogłoby obniżyć cenę dwukrotnie. Ale nie obniża, bo nie sprzedadzą biletu.
 Profil Relacje PM off
Smrodek lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#55 PostWysłany: 26 Sty 2024 07:30 

Potwierdzam. Wszystkie atrakcje w Kairze jak Muzeum, Cytadela, piramidy w gizie, dashur, Saqqara płatność tylko kartą. Warto skorzystać ze strony https://egymonuments.com/ i kupić tutaj sobie wcześniej bilet, od razu wysyłany na maila. Przy piramidach omija sie dziką kolejkę do kasy a i można dokupić jakieś dodatkowe bilety w trakcie zwiedzania jak wejścia do piramid itp.
W Saqqara piramida/krypta Unosa gdzie są kolorowe zdobienia jest otwarta tylko do 12.
Piramida Cheopsa w godzinach 12-13 jest zamknięta. Piramida Chefrena w ogóle jest zamknięta, nie można wejść do środka.
Kair koptyjski otwarty do 16.
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#56 PostWysłany: 26 Sty 2024 09:37 

niebieski
Cytuj:
W Dolinie Królów płatność za bilety tylko karta.

Cytuj:
Wszystkie atrakcje w Kairze jak Muzeum, Cytadela, piramidy w gizie, dashur, Saqqara płatność tylko kartą.

Kiedy te regulacje wprowadzono ?
Byłem w maju 2023 i wszędzie płaciłem gotówką
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 26 Sty 2024 10:08 

Byłem na początku stycznia 2024 i również potwierdzam wszystkie najważniejsze atrakcje Kairu i Luxoru płatność tylko kartą - nie ma opcji gotówką.
Z moich porad apropo piramid w Gizie i zakupie biletów. Trochę naczytaliśmy się o gigantycznym tłumie i przepychaniu się do kas, więc były obawy. Ale są dwa wejścia jedno bliżej piramidy Cheopsa, drugie bliżej Sfinksa. Wchodziliśmy tym pierwszym i było kulturalnie parę osób w kolejce, natomiast wychodziliśmy tym przy Sfinksie i tam faktycznie była masakra - gigantyczny tłum lokalsów pchający się jeden przez drugiego.
Ale ogólnie Egipcjanie mają gdzieś kolejki itp. - tak jak na drodze silniejszy i sprytniejszy ma pierwszeństwo :D
Zastanawialiśmy się, czy do Doliny Królów nie kupić biletów przez net - by ominąć kolejki, ale tam było spokojnie, więc można na miejscu. Natomiast przed każdym grobowcem stoi Pan który dziurkuje bilety i widziałem osoby które miały kupione przez net i wydrukowane i Pan miał duuuużą zagwostkę co z tym zrobić :lol: , ale może chciał dodatkową kasę. Nie mniej zastanawiam się czy byłaby w ogóle opcja biletu elektronicznego na telefonie - bo Pan nie miałby co dziurkować :D
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 26 Sty 2024 10:39 

niebieski
KKL napisał(a):
Tak tylko informacyjnie. W Dolinie Królów płatność za bilety tylko karta. Ma to o tyle znaczenie, że płacąc karta za 1 usd bank przelicza po oficjalnym kursie 31 funtów egipskich a na czarnym rynku 1 dolar to 65 funtów. Sam wymieniałem jakąś drobna kwotę typu 15 usd po 50 funtów za dolara. W przypadku drogich atrakcji jak grobowce faraonów, to mogłoby obniżyć cenę dwukrotnie. Ale nie obniża, bo nie sprzedadzą biletu.

Przy kasie biletowej można poprosić lokalsa aby kupił nam bilet kartą, a my oddamy gotówkę. Przetestowane w Abu Simbel :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 26 Sty 2024 23:07 

PawelSz napisał(a):
Cytuj:
Kiedy te regulacje wprowadzono ?
Byłem w maju 2023 i wszędzie płaciłem gotówką

Nie wiem, ale próbowałem w Gizie wejście Sphinx( masakra kolejka i przepychanki z cwanymi lokalsami co spidermanow udają żeby bokiem dostać się do kasy ;) , eraz bym kupował via str. web.
Dashur zadupie straszliwe ale też tylko karta. Dalej Memphis również nieugięci i tylko karta, Saqqara to samo tylko i wyłącznie karta ale tutaj wykorzystałem stronę web bo pan na kasie nie sprzedał mi( przeoczyłem )wejścia do środka schodowej i serapeum wiec dokupowalem w trakcie na bieżąco zwiedzając i nie było żadnego problemu jak pokazywałam na telefonie przy wejściu.
Generalnie zauważyłem że wszystkie atrakcje co są na https://egymonuments.com/ są płatne na kasie tylko kartą
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 27 Sty 2024 20:51 

Potwierdzam, listopad 2023 - wszystkie wstępy do większych atrakcji Luksoru i Asuanu - płatność tylko kartą. Czytałam też, że powoli wprowadzają biletomaty, żeby sprzedaż odbywała się bezobsługowo w 100 proc.

https://www.hurghada24.pl/post/za-wst%C4%99p-do-egipskich-muze%C3%B3w-zap%C5%82acimy-tylko-kart%C4%85-bankomatow%C4%85-u%C5%82atwienie-niekoniecznie

Z ciekawostek - jak stałam w kolejce do kasy przy Świątyni Luksorskiej, zawiesił się system obsługujący płatności kartami. Po kwadransie pojawił się jakiś gościu z lokalnej agencji turystycznej, która dysponuje biletami wykupionymi wcześniej dla klientów - i sprzedawał za kilka LE więcej. Więc kłopot został szybko zażegnany :D .

Przy płatnościach kartą warto też zwrócić uwagę na temat prowizji, nie każdy ma Revoluta.
Ja byłam nastawiona na płatności gotówkowe, a zwykłą polską kartę kredytową z Citibanku Mastercard wzięłam na wszelki wypadek. I potem po powrocie na wyciągu widzę, że prowizje za przewalutowanie to 100 zł, a płaciłam tylko za wstępy w Asuanie i Luksorze. Droga jest taka: LE - USD - Euro - PLN, więc dla jednej trx są 3 przewalutowania. Na kolejny wyjazd będą już mądrzejsza, a tip z prośbą o płatność kartą u lokalsa bardzo mi się podoba :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości