Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
"Darmowy" rejs statkiem po Dunaju

[+] Pokaż
Temat: Budapeszt

zulu napisał(a):
Link do mapki statków kursujących w ramach komunikacji miejskiej http://www.bkk.hu/apps/docs/terkep/hajojaratok.pdf
Gratis np. w ramach 24 H biletu grupowego 5 osób 3300 HUF poniedziałek - piątek zgodnie z informacją http://www.bkk.hu/en/budapest-24-hour-g ... avel-card/
Bilet osobny na statek 750 HUF http://www.bkk.hu/en/prices/single-tick ... port-boat/ dzieci poniżej 15 roku 550 HUF http://www.bkk.hu/en/prices/single-tick ... -under-15/
Godziny kursowania znajdziemy na stronie http://www.bkk.hu/en/timetables/

Jak statek podpływa to ktoś z obsługi czasami wygląda i pyta (pokazując) w którym kierunku płyniemy o ile nikt na danym przystanku nie wysiada. Wtedy albo przybija i zabiera nas albo płynie dalej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 615 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 31  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Budapeszt
#181 PostWysłany: 02 Paź 2012 11:38 

Cytuj:
I tu mam kilka wątpliwości: o 12 mam zarezerwowaną wycieczkę po parlamencie

Ja bym skorzystał:) Ona trwa z maks 50 minut, ale warto moim zdaniem... tylko pamiętaj idź z drukiem od razu do kasy i nie stój w kolejce, bo ona się nie rusza prawie:) Obowiązkowo wzgórze i piękny widok na mosty:)
 Profil Relacje PM off  

😎 Riwiera Adriatycka 🌊 Wycieczka do Cervii za 862 PLN 😎 Riwiera Adriatycka 🌊 Wycieczka do Cervii za 862 PLN
Bilety w cenie obiadu 😅 Zbiór lotów w jedną stronę od 55 PLN ✈️ Bilety w cenie obiadu 😅 Zbiór lotów w jedną stronę od 55 PLN ✈️
#182 PostWysłany: 02 Paź 2012 11:54 
Awatar użytkownika

Loty: 90
Kilometry: 122 565
radekgdynia napisał(a):
Cytuj:
I tu mam kilka wątpliwości: o 12 mam zarezerwowaną wycieczkę po parlamencie

Ja bym skorzystał:) Ona trwa z maks 50 minut, ale warto moim zdaniem... tylko pamiętaj idź z drukiem od razu do kasy i nie stój w kolejce, bo ona się nie rusza prawie:) Obowiązkowo wzgórze i piękny widok na mosty:)

Skorzystaj, warto. Tak jak pisano poprzednio wycieczka trwa 30-50 minut w zależności od przewodnika. Dojazd spod Parlamentu zajmie Ci jakąś godzinę (metrem i autobusem, z czekaniem), więc jak skończycie o 13.00 to o 14.00 będziesz na lotnisku.

#183 PostWysłany: 02 Paź 2012 12:14 

to proszę odpowiedzcie mi jeszcze na dwa pytania.
Gdzie zostawic sobie najlepiej bagaż w okolicach parlamentu, żeby najszybciej po wycieczce pojechać na lotnisko?
Jakim metrem i autobusem pojechać z parlamentu na lotnisko? Czy lepiej taksą, ile nas to może wynieść?
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 02 Paź 2012 12:34 
Awatar użytkownika

Co do bagażu - nie wiem. Ale tak na wszelki wypadek nie zabieraj go ze sobą do Parlamentu, bo tam obowiązują procedury jak na lotnisku przy kontroli bezpieczeństwa (żadnych ostrych przedmiotów, RTG, itp.)

Co do dojazdu - czerwona linia metra spod samego Parlamentu, stacja Kossuth ter, jeden przystanek do Deak Ferenc ter i potem niebieską linią jedziecie do samego końca do stacji Kőbánya Kispest. Tam trzeba przejść na drugą stronę ulicy (krytym korytarzem nad ulicą) i poszukać autobusu E200. Jeśli jest Was do 5 osób to nie wiem, czy Wam się nie opłaca kupić 24h Travel Card http://www.bkv.hu/en/travel_cards/budap ... ravel_card
wychodzi raptem 45 zł, a jeździsz czym chcesz.

#185 PostWysłany: 02 Paź 2012 12:37 
Awatar użytkownika

inna opcja to przejść do stacji Nyugati pályaudvar znajdującej się na linii niebieskiej i pojechać do Köbánya-Kispest
dalej E200, jak poprzednio

#186 PostWysłany: 02 Paź 2012 13:01 

niebieski
Jak zwiedzaiłem Parlament to pozwolili komuś zostawić walizkę przed wejściem. Ale raczej nie jest to regułą i zależy od dobrej woli Panów pilnujących.

Co do dojazdu do lotniska, to tak, jak wspomnieli poprzednicy, najszybciej będzie metrem, a później autobusem.
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 02 Paź 2012 13:21 
Awatar użytkownika

Cytuj:
Polecam Hotel Metro 3* w centrum Budapesztu,blisko stacji metra Nyugati,świetna lokalizacja ,wszędzie blisko,dobre warunki mieszkaniowe,właśnie ogłosił promocje na kilkanaście terminów do końca roku.Cena promocyjna bardzo dobra 29 euro za pokój 2 osobowy z dobrym śniadaniem.Byłem tam kilka dni we wrześniu,polecam

Szukałem noclegu na 2-4.12.2012 (niby jest to okres promocji) ale jak próbuję zarezerwować to wychodzi 41E za dobę:(
Sprawdzałem też inne terminy ale również nie uzyskuję się 29E:(

Poza tym mam pytanie, przy dalszych krokach rezerwacji jest napisane:
We ask for credit card guarantee from our Guests at reservation. We require the credit card data (card holder’s name, card number, expiry date) for the reservation guarantee. We charge the card just for non-refundable price.
Payment is necessary at the arrival (check-in)!
Payment methods: cash or credit card (Maestro, Visa, AMEX).

Czy to oznacza, że jak się nie pojawię (do wyjazdu dopiero 2 miesiące) to zciągną mi całą kwotę czy tylko jakąś część (jaką)?
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 02 Paź 2012 13:51 

Loty: 141
Kilometry: 297 728
ja dwa tygodnie temu zapłaciłem na miejscu ale wtedy rezerwowałem przez booking.pl podaję adresy mailowe -prosze pisać po angielsku i zwrócić się z zapytaniem o cenę w danym dniu
info@hotelmetrobudapest.hu
reservation@hotelmetrobudapeszt.hu
Ofertę hotelu podałem na podstawie maila ,którego otrzymałem z hotelu
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 02 Paź 2012 13:58 

niebieski
izabellash napisał(a):
inna opcja to przejść do stacji Nyugati pályaudvar znajdującej się na linii niebieskiej i pojechać do Köbánya-Kispest
dalej E200, jak poprzednio

na dworcu kolejowym Nyugati pályaudvar są też skrytki bagażowe, w prawym skrzydle za kasami biletowymi; zostaw tam bagaż, zwiedź Parlament i co tam jeszcze uważasz; a z powrotem obok dworca kolejowego jest stacja metra Nyugati pályaudvar; metrem i 200E w 1 h jesteś na lotnisku
 Profil Relacje PM off  

#190 PostWysłany: 02 Paź 2012 14:58 
Awatar użytkownika

@Wojtek62

Napisałem do nich po ang. na info@...., póki co nic nie odpowiedzieli.

Na booking.com jest cena ok. 319,00 za 2 noce więc jakieś 39E za noc bez możliwości anulacji.
A od kiedy jest ta promocja co podałeś, może już wszystko wykupione?
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 04 Paź 2012 02:06 

Witam. Wybieram sie do Budapesztu 10.11.2012 - i mam pytanie do tych, ktorzy juz tam byli:
1. Jak najlepiej i najtaniej dostac sie z lotniska do centrum??? (Moze jakies stawki cen za polaczenia)
2. Gdzie znajde w centrum jakis fajny klub na nocna impreze? (taniec, drinki, piwko)
3. Duzo slyszalam o tych słynnych łaźniach- ktora wybrac najlepiej i jaki jest tego koszt?

Za odpowiedzi z góry dziekuje:)
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 04 Paź 2012 08:38 

niebieski
JeannYine napisał(a):
Jak najlepiej i najtaniej dostac sie z lotniska do centrum??? (Moze jakies stawki cen za polaczenia)

Poszukaj troszkę. Już wiele razy było tłumaczone jak najtaniej i najszybciej dojechać z lotniska do centrum. Masz dział "Jak dojechać z lotniska" (albo coś podobnego).
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 07 Paź 2012 22:28 

JeannYine napisał(a):
Witam. Wybieram sie do Budapesztu 10.11.2012 - i mam pytanie do tych, ktorzy juz tam byli:
1. Jak najlepiej i najtaniej dostac sie z lotniska do centrum??? (Moze jakies stawki cen za polaczenia)
2. Gdzie znajde w centrum jakis fajny klub na nocna impreze? (taniec, drinki, piwko)
3. Duzo slyszalam o tych słynnych łaźniach- ktora wybrac najlepiej i jaki jest tego koszt?

Za odpowiedzi z góry dziekuje:)

3. Najbardziej znane są łaźnie Szechenyi w Parku Miejskim przy ostatniej stacji starego metra (żółte M1) i łaźnie Gellerta u podnóża Wzgórza Gellerta. Wejście popołudniowe (bez ograniczeń czasowych chyba) to koszt ok. 45 złotych. Co do cennika to najlepiej pogoogluj ;)
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 07 Paź 2012 22:45 

Jak ktoś nie wiem gdzie spać w Budapeszcie to polecam hostel Bazar. Jak dla mnie bez zastrzeżeń. Miła obsługa, tani i czysty. Polecam w 100%
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 07 Paź 2012 23:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja polecam HBC hostel, w centruym, miły pan który poczęstuje nawet obiadem;) do dyspozycji kuchnia, kawa herbata i pare drobiazgów. Czysto i przyjemnie.

#196 PostWysłany: 08 Paź 2012 14:20 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 538 866
Patrzyliście na ceny na airbnb noclegów w Budapeszcie? Są niewiarygodnie niskie, i mają opinie, więc to nie ściema. Mieszkanie w centrum lub blisko, dla 4-5 osób za 100 PLN lub mniej to żaden problem. Jeśli ktoś sie rezerwuje 1-szy raz, ma dodatkowy bonus 19 euro, pod warunkiem skorzystania z odpowiedniego linka polecającego. Jest temat na forum, chociaaż jak ktoś poprosi o PW, to nie odmówię mu swojego :D
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 09 Paź 2012 07:17 

niebieski
Roku napisał(a):
Patrzyliście na ceny na airbnb noclegów w Budapeszcie? Są niewiarygodnie niskie, i mają opinie, więc to nie ściema. Mieszkanie w centrum lub blisko, dla 4-5 osób za 100 PLN lub mniej to żaden problem. Jeśli ktoś sie rezerwuje 1-szy raz, ma dodatkowy bonus 19 euro, pod warunkiem skorzystania z odpowiedniego linka polecającego. Jest temat na forum, chociaaż jak ktoś poprosi o PW, to nie odmówię mu swojego :D

Wróciłem w niedzielę.Korzystałem właśnie w Airbnb z apartamentu https://www.airbnb.pl/rooms/562946
Super kwaterka.Super ma też opinie.W samym centrum. http://tnij.org/spp6
Do tego David bardzo pomocny przez 24/h.
W stopce mój link polecający :)
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 09 Paź 2012 14:03 
Awatar użytkownika

Załącznik:
93E.tmp.jpg
93E.tmp.jpg [ 53.7 KiB | Obejrzany 1930 razy ]

???
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 09 Paź 2012 14:54 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Błąd w tłumaczeniu. 46m2 to w przybliżeniu 495 ft2 (stóp kwadratowych).
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 09 Paź 2012 22:48 

Lece do Budapesztu w poniedzialek, wracam w srode. Planuje caly wtorek oraz rano, w srode zwiedzac. Przemieszczac sie bede pieszo. Planuje isc wg. tej mapki
Image
Jestescie mi w stanie powiedziec co ile kosztuje? Gdzie zaplace za wejscie a gdzie wejde za darmo? Wiem tylko jak wyglada sprawa z parlamentem, ale co do reszty nie mam niestety pojecia a nie chcialbym sie zaskoczyc na miejscu i wyjmowac z portfela co raz spore sumy, ewentualnie omijac kolejne 'atrakcje'.
Dzieki z gory! :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 615 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 31  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość