Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 736 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Andaluzja
#701 PostWysłany: 02 Kwi 2024 17:16 

niebieski
czarodziejka_bj napisał(a):
Hiszpanie świętujący Semana Santa to jedna sprawa, ale to nie oni robią tłum w ciągu dnia np. przy moście w Rondzie. Byłam w Rondzie i Setenil we wtorek przed Wielkanocą i takiego najazdu turystów nie widziałam tam poprzednim razem. Zorganizowane wycieczki Chińczyków, Włochów, liczne autokary na parkingu, policja kierująca ruchem pieszych i pojazdów na głównej ulicy w Rondzie itd. (bez związku z procesjami świątecznymi).

Mnie to nie dziwi, turyści często wybierają Wielki Tydzień na swoją podróż, procesje feretronów były i są wielką atrakcją także turystyczną, ja polecam tydzień wcześniej i zahaczyć o sobotę i niedzielę zaczynające Wielki Tydzień, można zobaczyć świętowanie ale jeszcze uniknąć paraliżu miast i komunikacji miejskiej.
Za to po Wielkanocy jest dosłownie pusto i jeśli kogoś nie interesują "atrakcje" Wielkiego Tygodnia to jest to świetny okres na zwiedzanie.
 Profil Relacje PM off
czarodziejka_bj lubi ten post.

Przedłużony weekend w Rzymie za 803 PLN. Bezpośrednio PLL LOT z Radomia + 3 noclegi w hotelu Przedłużony weekend w Rzymie za 803 PLN. Bezpośrednio PLL LOT z Radomia + 3 noclegi w hotelu
Wczasy na Maderze: 7 dni w 4* hotelu z wyżywieniem za 2269 PLN. Wylot z Katowic Wczasy na Maderze: 7 dni w 4* hotelu z wyżywieniem za 2269 PLN. Wylot z Katowic
#702 PostWysłany: 03 Kwi 2024 11:57 

Ma ktoś może namiary na organizatora wycieczek jednodniowych z Costa del Sol do Granady/Alhambry z polskim przewodnikiem? Szukam dla osób z rodziny (tak w ogóle zaskoczony jestem, bo wstęp do samej Alhambry dostępny dopiero na połowę maja albo później - Caminito del Rey podobnie).
 Profil Relacje PM off  

#703 PostWysłany: 04 Kwi 2024 12:30 

niebieski
Alhambra ma nawet wejście darmowe i tam wchodzisz z biletami w różne części całego kompleksu, problem to rezerwacje do Pałacu Nasrydów co trzeba załatwiać parę miesięcy wcześniej na konkretną godzinę, drugi problem może się pojawić w sezonie z wejściem do chyba najważniejszej części poza zamkową czyli Ogrody Generalife.
Teraz pytanie czy warto, tak warto zobaczyć zarówno pałac jak i ogrody, bez tego nie warto wchodzić do Alhambry.
Co do wycieczek z przewodnikiem, z tego co sam widziałem ze swojego pobytu nie widzę potrzeby żeby był potrzebny przewodnik.
Wycieczki takie masz nawet na booking, nie wiem czy warte uwagi i czy cenowo ok.
Granada jest dobrze skomunikowana z regionem autobusami alsa.es może samemu warto zorganizować wszystko, a dodatkowo zobaczyć jeszcze resztę ciekawych rzeczy w Granadzie ?
 Profil Relacje PM off  

#704 PostWysłany: 16 Kwi 2024 08:45 
Awatar użytkownika

Loty: 413
Kilometry: 686 854
srebrny
Wybieram się do Andaluzji w drugiej połowie grudnia.

Nie mam pytań odnośnie szczegółowych atrakcji, mam natomiast prośbę o zweryfikowanie miejsc, w których będziemy nocować - szczególnie że plan mi wyszedł na ten moment taki, że jeden z dni w Grenadzie to 25 grudnia, a to jeden z dwóch dni w roku, kiedy Alhambra jest zamknięta - i to moja główna wątpliwość.
Generalnie mamy sporo czasu i nie chcemy pędzić, dlatego w większości miejsc założyłam co najmniej dwa noclegi.

Pytania:
- Czy w związku z tym, że na zwiedzanie Alhambry będę miała do wyboru jedynie popołudnie 24 grudnia lub 26 grudnia (a to też powiedzmy specyficzne dni w roku i nie mam pojęcia czy można zrobić normalnie rezerwację do Pałacu Nasrydów), nie lepiej odwrócić kółeczko i z Malagi jechać do Grenady zamiast do Rondy? - preferuję tak jak jest teraz, ale ostatecznie mogę zacząć z drugiej strony, jeśli obecna opcja stwarza ryzyko że nie zobaczymy Pałacu Nasrydów
- Może odpuścić w ogóle Kordobę na rzecz pobytu w okolicach Malagi na koniec - wtedy wylądujemy w Grenadzie dzień wcześniej
- Skrócić Rondę do jednej nocy? - choć zdjęcia z tego miejsca szczególnie mi przypadły do gustu i jakoś mam ochotę tam się zatrzymać na dłużej
- Za wszelkie inne sugestie będę również bardzo wdzięczna

14.12.2024 Malaga - przylot 18.10
15.12.2024 Ronda
16.12.2024 Ronda
17.12.2024 Gibraltar
18.12.2024 Kadyks
19.12.2024 Kadyks
20.12.2024 Sewilla
21.12.2024 Sewilla
22.12.2024 Sewilla
23.12.2024 Kordoba
24.12.2024 Grenada
25.12.2024 Grenada
26.12.2024 Grenada
27.12.2024 Nerja
28.12.2024 Malaga - wylot 18.55
 Profil Relacje PM off  

#705 PostWysłany: 16 Kwi 2024 09:19 

niebieski
Nie odpuszczaj zwiedzania Alhambry :) Naprawdę cudo. Ronda jest przyjemna, ale wg mnie na 1 dzień. Nocleg tam warto, choćby po to, aby rano zobaczyć ją bez tłumu.
 Profil Relacje PM off
maginiak lubi ten post.

#706 PostWysłany: 16 Kwi 2024 09:27 

platynowy
@maginiak
Po przylocie zostać na 1 dzień w Maladze, na 2 z Caminito del Rey
Całość przez to poprzesuwać, z tym że Sewilla maksymalnie 2 dni
 Profil Relacje PM off
maginiak lubi ten post.

#707 PostWysłany: 16 Kwi 2024 09:42 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 275 193
niebieski
@maginiak

Robilem podobna trase w tamtym roku Kadyks i Ronde skrocilbym do 1 nocy. Po przylocie Malaga na 1 noc napewno.

Do Giblartaru nie jechalem, Kordobe odlozylem.
 Profil Relacje PM off
maginiak lubi ten post.

#708 PostWysłany: 16 Kwi 2024 11:10 

niebieski
Skrócić Rondę do 1 dnia, w zamian dzień w Maladze lub dodatkowy w Kordobie.
Sewilla to najpiękniejsze miasto w Hiszpanii - 3 dni nie będzie za długo
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#709 PostWysłany: 16 Kwi 2024 11:45 

złoty
Cytuj:
Sewilla to najpiękniejsze miasto w Hiszpanii

Chodzi o to, że z tych, które widziałeś, najbardziej ci się spodobało? A które widziałeś?
 Profil Relacje PM off
Wintermute lubi ten post.

#710 PostWysłany: 16 Kwi 2024 12:32 

niebieski
na przestrzeni 40 lat :shock: byłem wielokrotnie w Hiszpanii, naprawdę mam wymieniać miasta, które odwiedziłem ?
Ale proszę, te większe: Madryt, Barcelona, San Sebastian, Bilbao, Pampeluna, Alicante, Walencja, Malaga, Granada, Kordoba, Kadyks, Santiago de Compostela, Salamanka, Saragossa..
... i dziesiątki mniejszych..
Dla mnie Sewilla to nr 1 w Hiszpanii, potem Kadyks i Madryt
największe rozczarowanie to Barcelona

serdeczności
 Profil Relacje PM off  

#711 PostWysłany: 16 Kwi 2024 12:37 

złoty
Teraz wszystko jasne. De gustibus non est disputandum.
 Profil Relacje PM off  

#712 PostWysłany: 16 Kwi 2024 16:51 

niebieski
Zawsze można skracać lub wydłużać pobyt, można z danego miejsca wcześnie rano sie wynieść żeby w następnym mieć jeszcze prawie cały dzień.

14.12.2024 Malaga - przylot 18.10
15.12.2024 Nerja
16.12.2024 Grenada
17.12.2024 Grenada
18.12.2024 Kordoba
19.12.2024 Kordoba
20.12.2024 Sewilla
21.12.2024 Sewilla
22.12.2024 Sewilla
23.12.2024 Kadyks
24.12.2024 Kadyks
25.12.2024 Gibraltar
26.12.2024 Ronda
27.12.2024 Malaga
28.12.2024 Malaga - wylot 18.55
 Profil Relacje PM off  

#713 PostWysłany: 13 Lip 2024 15:23 

Cześć,

lecimy w połowie września do Andaluzji na 10 dni, mamy póki co kupione jedynie bilety - lecimy do Malagi, wracamy z Sewilli. Planujemy trochę pozwiedzać, trochę poplażować i nie wynajmujemy samochodu. Póki co planujemy noclegi w Maladze, Kadyksie i Sewilli - poza tym tripy jednodniowe do Gibraltaru i na Caminito del Rey.

Jaki rozkład noclegów w kolejności Malaga-Kadyks-Sewilla byście polecali i skąd najlepiej się dostać na Caminito del Rey? Czy opłaca się jeszcze zwiedzić inne miejsca pod względem atrakcji kulturalnych, historycznych lub cudów natury? Myślimy o jednodniowych tripach do Grenady/Montefrio, Rondy/Setenil de las Bodegas/Wioski Smerfów, lub Jerez de la Frontera - pytanie co warto zobaczyć.

Za wszelkie inne protipy też będę wdzieczny :)
 Profil Relacje PM off  

#714 PostWysłany: 13 Lip 2024 15:37 
Awatar użytkownika

złoty
Protip - masz 36 stron tutaj, plus możesz wyszukać w https://www.fly4free.pl/forum/europa-poludniowo-zachodnia,forum,1506 po słowach kluczowych by się zainspirować :)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#715 PostWysłany: 13 Lip 2024 15:44 

....z czego 32 są z poprzedniej dekady, więc mimo ich przeczytania większość informacji jest nieaktualna - chyba, że chciałeś nowemu pokazać klimat dawnej elektrody ;)

Oczywiscie patrzyłem w temat i ogólnodostępne strony, ale dodatkowa wiedza i informacja jest bezcenna.
 Profil Relacje PM off  

#716 PostWysłany: 13 Lip 2024 15:50 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie wiem czy elektroda, ale lenistwo i czekanie na gotowca to owszem

Nawet wstępnego planu nie zrobiłeś, tylko rzuciłeś parę słów i czekasz kiedy ktoś ci przygotuje. A z tematu co @abelincoln podał, to ze posty mają 10 lat, to sporo nie zmienia, bo atrakcję się nie zmienjają

Ale masz linki

el-caminito-del-rey,1255,70714
malaga-co-zobaczyc,1255,46574
andaluzja-bez-samochodu-prosba-o-ocene-planu-podrozy,1255,153091

Przy okazji, polecam także odpalić youtube poglądać vlogów lub kupić przewodnika i przeczytać i przygotować plan
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.

#717 PostWysłany: 13 Lip 2024 15:52 

złoty
A jak macie zaplanowane przemieszczanie się?
 Profil Relacje PM off  

#718 PostWysłany: 13 Lip 2024 16:04 
Awatar użytkownika

HON fly4free
retorycznie: czy serio w ciagu kilkunastu lat atrajce "kulturalne, historyczne lub cuda natury" sie az tak zmieniaja? :-)
Przekliniak napisał(a):
....z czego 32 są z poprzedniej dekady, więc mimo ich przeczytania większość informacji jest nieaktualna...

vs:
Przekliniak napisał(a):
...Jaki rozkład noclegów w kolejności Malaga-Kadyks-Sewilla byście polecali i skąd najlepiej się dostać na Caminito del Rey? Czy opłaca się jeszcze zwiedzić inne miejsca pod względem atrakcji kulturalnych, historycznych lub cudów natury? Myślimy o jednodniowych tripach do Grenady/Montefrio, Rondy/Setenil de las Bodegas/Wioski Smerfów, lub Jerez de la Frontera - pytanie co warto zobaczyć...
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#719 PostWysłany: 13 Lip 2024 16:15 

Zeus napisał(a):
Nie wiem czy elektroda, ale lenistwo i czekanie na gotowca to owszem

Nawet wstępnego planu nie zrobiłeś, tylko rzuciłeś parę słów i czekasz kiedy ktoś ci przygotuje. A z tematu co @abelincoln podał, to ze posty mają 10 lat, to sporo nie zmienia, bo atrakcję się nie zmienjają

Ale masz linki

el-caminito-del-rey,1255,70714
malaga-co-zobaczyc,1255,46574
andaluzja-bez-samochodu-prosba-o-ocene-planu-podrozy,1255,153091

Przy okazji, polecam także odpalić youtube poglądać vlogów lub kupić przewodnika i przeczytać i przygotować plan

Mam wrażenie, że nie przeczytałeś ze zrozumieniem. Wstępny plan opisałem powyżej - lot do Malagi i noclegi tam, Kadyks i noclegi tam, Sewilla i noclegi tam, powrót. Zastanawiamy się nad rozkładem dni, bo z uwagi na towarzystwo z jakim się wybieram (i fakt bagaży u niektórych) nie chcemy zmieniać noclegów częściej niż 2x. Wskazałem też rozważane przez nas atrakcje ( Gibraltar i na Caminito del Rey obowiązkowo, reszta jako "zastanawiamy się i będziemy wdzieczni o opinie). Dokładny układ dni uzależnimy od pogody, dostępności i paru innych czynników

Pytałem o protipy, bo ciężko znależć dokładne informacje skąd lepiej bez samochodu udać się do niektórych atrakcji nie w ramach tripu i noclegów na miejscu (co było wcześniej opisywane) - a przynajmniej ja takiego planu nie widziałem. A gdybym był tak leniwy, to stworzyłbym własny temat nie patrzący na nic, a nie odkopywał już istniejący z ostatnim postem 3 miesiace temu, więc prośba o zatrzymanie nabijania postów niewnoszących nic do tematu :)

boots napisał(a):
A jak macie zaplanowane przemieszczanie się?

Jeszcze nie, co do zasady między miastami noclegowymi z uwagi na bagaże przewidujemy AVE/Alsa (chyba, że jest coś lepszego), na jednodniowe tripy będziemy szukać komunikacji zbiorowej, a podczas braku takiej możliwości jednodniowych tripów zorganizowanych (np. z getyourguide, jeśli ktoś zna i poleca jakieś inne możliwości to zachęcam do udzielenia wskazówek).

jaco027 napisał(a):
retorycznie: czy serio w ciagu kilkunastu lat atrajce "kulturalne, historyczne lub cuda natury" sie az tak zmieniaja? :-)
Przekliniak napisał(a):
....z czego 32 są z poprzedniej dekady, więc mimo ich przeczytania większość informacji jest nieaktualna...

vs:
Przekliniak napisał(a):
...Jaki rozkład noclegów w kolejności Malaga-Kadyks-Sewilla byście polecali i skąd najlepiej się dostać na Caminito del Rey? Czy opłaca się jeszcze zwiedzić inne miejsca pod względem atrakcji kulturalnych, historycznych lub cudów natury? Myślimy o jednodniowych tripach do Grenady/Montefrio, Rondy/Setenil de las Bodegas/Wioski Smerfów, lub Jerez de la Frontera - pytanie co warto zobaczyć...

jaco - atrakcje nie, ale dostępność/bilety/transport do niego i firmy go oferujące już tak. Taki Gibraltar od kilku lat nie należy już do UE, gdybyś nie zauważył. A wspominałem o tych, które są poza miastami w których chcemy nocować.
 Profil Relacje PM off  

#720 PostWysłany: 13 Lip 2024 16:45 

Poczytałem, pooglądałem i dalej pytam o protipy w temacie rozkładu noclegów i opinii na temat ww. atrakcji. Nie o plan podróży, który ułożę sobie sam.

Po raz kolejny polecam czytać ze zrozumieniem, szczególnie kolegów Zeusa i bootsa proszę o zaprzestanie spamu, jeśli nie zamierzają się wypowiedzieć na temat Andaluzji.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 736 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości