Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
(za @Zeus)

Darmowe wycieczki od THY
touristanbul-od-turkish-airlines,1144,141652

Darmowe noclegi od THY przy długich przesiadkach
https://www.turkishairlines.com/en-int/ ... l-service/
https://www.turkishairlines.com/en-int/ ... tm_term=pc

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1918 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96  Następna
Autor Wiadomość
#1861 PostWysłany: 12 Lis 2024 19:42 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

https://gprivate.com/6e77g
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN
Wczasy w Omanie: 7 dni w 4* hotelu (z wyżywieniem) za 3630 PLN. Wylot z Warszawy Wczasy w Omanie: 7 dni w 4* hotelu (z wyżywieniem) za 3630 PLN. Wylot z Warszawy
#1862 PostWysłany: 13 Lis 2024 01:39 

Cześć, lecę pierwszy raz z jakimkolwiek bagażem, kupiłem bilety KRK-IST-HANOI.

1. Kupując bilety zauważyłem że mam tam w pakiecie Turkish Airlines coś takiego:

All passengers - 8 kg - 1 piece + 1 personal item
Maximum weight of an item of cabin baggage: 8kg Maximum dimensions for an item of cabin baggage: 55x40x23 cm

(czyli jak rozumiem mogę wnieść na pokład jeden 8kg bagaż o wymiarach max jak wyżej + 1 przedmiot osobisty? coś drobnego? czy cokolwiek bylebym to uniósł?)

2. Wyżej mam napisane coś takiego:

Baggage allowance
30 kg maximum

(czyli jak rozumiem mogę jeszcze dobrać bagaż rejestrowany do 30kg? Czy mogę go olać jeśli nie chce brać takiego drugiego bagażu?)

3. Planuje jechać z plecakiem, kupić np. taki: https://www.decathlon.pl/p/plecak-trekk ... R-p-338564

(czy te rozmiary 55x32x27 to będzie za dużo na ten podręczny? 55x40x23? w sensie czy można taki plecak jakoś upychać? czy jest on sztywno liczony i nie przejdzie? Jeśli nie rpzejdzie to czy mam go wtedy wrzucić jako ten rejestrowany?)

4. W jedną stronę mam oczekliwanie na przysiadkę 3,15h w drugą 2,20h czy te czasy są ok jeśli wrzuciłbym plecak jako rejestrowany? w sensie czy idzie się w tym czasie wyrobić z wszystkim.

Prośba o informacje od kogoś kto już kiedyś leciał tymi liniami z jakimś bagażem.
 Profil Relacje PM off  

#1863 PostWysłany: 13 Lis 2024 03:08 
Awatar użytkownika

Loty: 115
Kilometry: 213 057
złoty
Leciałem TK z bagażem i na twoim miejscu normalnie bym duży plecak nadał. Nadajesz w KRK, odbierasz w Hanoi. Oczywiście jak to bywa z liniami czasem bagaże rejestrowane się gdzieś zagubią/opóźnią itp. ale to już sytuacja szczątkowa, na którą wpływu nie masz.

Limit "przedmiotu osobistego" według ich strony to 40x30x15 cm i waga 4 kg.

3. Plecak możesz upychać. Turkish też nie zwraca aż takiej uwagi na to, jak tanie linie.

4. Czasy przesiadki są jak najbardziej realne, TK sprzedaje bilety również z krótszymi przesiadkami :)

#1864 PostWysłany: 13 Lis 2024 10:25 
Awatar użytkownika

Loty: 195
Kilometry: 455 836
Leciałam ostatnio z koleżanką Turkishem, miała dokładnie ten sam plecak - przeszedł bez problemu jako podręczny. Jeżeli nie lubisz nadawać bagażu (ja zazwyczaj nie nadaję, nie trzeba potem na niego czekać, a i ryzyka opóźnienia bagażu nie ma), to na luzie możesz go wziąć jako bagaż podręczny.
 Profil Relacje PM off  

#1865 PostWysłany: 15 Lis 2024 09:38 

niebieski
Zwracam uwagę, że Turkish ma taryfę „Student”. Bilety są tańsze.
A co najwazniejsze - normalnie jest w cenie bilety bagaż 30 kg, a w taryfie studenckiej jest 40 kg.
 Profil Relacje PM off  

#1866 PostWysłany: 15 Lis 2024 12:28 

Loty: 1039
Kilometry: 1 007 551
platynowy
Bo student jeszcze da radę tyle podnieść.
My stare dziady byśmy się połamali pod takim ciężarem. Więc ten mniejszy limit jest z troski o nasze zdrowie i życie.
4 ludzi lubi ten post.

#1867 PostWysłany: 15 Lis 2024 13:50 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 428 084
srebrny
mrdanger napisał(a):
rozumiem mogę jeszcze dobrać bagaż rejestrowany do 30kg? Czy mogę go olać jeśli nie chce brać takiego drugiego bagażu?)

3. Planuje jechać z plecakiem, kupić np. taki: https://www.decathlon.pl/p/plecak-trekk ... R-p-338564

(czy te rozmiary 55x32x27 to będzie za dużo na ten podręczny? 55x40x23? w sensie czy można taki plecak jakoś upychać? czy jest on sztywno liczony i nie przejdzie? Jeśli nie rpzejdzie to czy mam go wtedy wrzucić jako ten rejestrowany?)

Lecieliśmy ostatnio z plecakami 35 i 33 litry, mocno wypchanymi i na pewno nie mieszczącymi się w limitach (wagowym pewnie też). Nikt w Krakowie czy Stambule nie sprawdzał wymiarów/wagi podręcznego.
mrdanger napisał(a):
4. W jedną stronę mam oczekliwanie na przysiadkę 3,15h w drugą 2,20h czy te czasy są ok jeśli wrzuciłbym plecak jako rejestrowany? w sensie czy idzie się w tym czasie wyrobić z wszystkim.

Prośba o informacje od kogoś kto już kiedyś leciał tymi liniami z jakimś bagażem.

Pytasz czy linie się wyrobią z przerzuceniem bagażu? Czasu mają bardzo dużo. Ty na przesiadce nic nie musisz robić, bagaż leci do miejsca docelowego,
 Profil Relacje PM off  

#1868 PostWysłany: 15 Lis 2024 14:37 

Loty: 195
Kilometry: 665 512
niebieski
mrdanger napisał(a):

Leciałem na początku ub. roku z bagażem rejestrowanym (2 osoby i 2 szt. bagażu) z przesiadką wg rozkładu 2:20, wtedy z Polski regularnie latał jeszcze A330.
Samolot wyleciał z Warszawy opóźniony o prawie godzinę, leciał krócej niż rozkład i po lądowaniu w Stambule było trochę mniej niż 2 godz. do rozkładowego odlotu.
Ze zdążeniem pod gate nie tylko nie było problemu ale dopiero po chyba 30 minutach wyświetlono na tablicach lotniska nr gate kolejnego lotu . Bagaż doleciał do celu.
Powrót był z przesiadką prawie 23 godz. a więc bagaż został nadany do celu podróży, otrzymaliśmy karty pokładowe na obydwa loty, co pozwoliło wyjść z lotniska (po kontroli paszportowej) z bagażem podręcznym, obejrzeć co nieco miasto, przenocować i nazajutrz stawić się na lotnisku na lot do Polski. Bagaż również doleciał.
 Profil Relacje PM off  

#1869 PostWysłany: 15 Lis 2024 16:50 

mrdanger napisał(a):
Cześć, lecę pierwszy raz z jakimkolwiek bagażem, kupiłem bilety KRK-IST-HANOI.

1. Kupując bilety zauważyłem że mam tam w pakiecie Turkish Airlines coś takiego:

All passengers - 8 kg - 1 piece + 1 personal item
Maximum weight of an item of cabin baggage: 8kg Maximum dimensions for an item of cabin baggage: 55x40x23 cm

(czyli jak rozumiem mogę wnieść na pokład jeden 8kg bagaż o wymiarach max jak wyżej + 1 przedmiot osobisty? coś drobnego? czy cokolwiek bylebym to uniósł?)

2. Wyżej mam napisane coś takiego:

Baggage allowance
30 kg maximum

(czyli jak rozumiem mogę jeszcze dobrać bagaż rejestrowany do 30kg? Czy mogę go olać jeśli nie chce brać takiego drugiego bagażu?)

Odnośnie plecaka to też lecę za tydzień do Tajlandii

https://allegro.pl/oferta/tomtoc-trwaly ... 5912021737

Czytałem że ten będzie lepszy niż ten co pokazałeś z Decathlona
 Profil Relacje PM off  

#1870 PostWysłany: 22 Lis 2024 11:24 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Turkish będzie latał z Poznania?
https://www.rynek-lotniczy.pl/wiadomosc ... 22648.html
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1871 PostWysłany: 28 Lis 2024 19:52 

Loty: 10
Kilometry: 28 060
niebieski
Czytałem nie co o hotelu przy długim stopoverze...w Ist.

Dopiero zamierzam kupić lot.

Oslo -Kul gdzie jest 40h przerwy.

Jak sądzicie należy się hotel na 2dni??
W economy podobno musi być pow 12h godzin

Ktoś może już korzystał? Testował.
 Profil Relacje PM off  

#1872 PostWysłany: 28 Lis 2024 20:44 

Loty: 464
Kilometry: 602 483
-- 28 Lis 2024 19:42 --

skrzat napisał(a):

Mało realistyczne, raczej kaczka dziennikarska.
Polska ma podpisaną umowę dwustronną z Turcją o ruchu lotniczym i na wszelkie zmiany (czytaj wpuszczenie konkurencji) musi się zgodzić LOT i jakoś tego nie widzę.

-- 28 Lis 2024 19:44 --

@Idzik

przy eco musi być 12h i koniecznie lot Turkishem a nie inną linią z codesharem TK.
Poza tym hotel przysługuje jeśli kolejne połączenie jest najbliższym lotem rozkładowym, jeśli nie to małe szanse

#1873 PostWysłany: 28 Lis 2024 23:10 

złoty
Także nie może być późniejszego dolotu.
 Profil Relacje PM off  

#1874 PostWysłany: 29 Lis 2024 01:31 

Czyli tutaj np. przy locie z Berlina o 11 15 taki stopover mi nie przysługuje mimo , że przesiadka w Stambule obejmuje noc? Mogę skorzystać jedynie z touristanbul? Ciekawe to jest? Warto? W tym jest także transport z lotniska?

Image

Przy okazji orientujecie się czy przy dwukrotnej zmianie lotu ( raczej kosmetyczne zmiany ) można starać się np. o przesunięcie lotu o dzień wcześniej? Turkish posiada jeszcze infolinię w języku polskim?
 Profil Relacje PM off  

#1875 PostWysłany: 29 Lis 2024 10:12 

złoty
1 i 2 lot się nie kwalifikuje. Zresztą z Berlina jest kilka rotacji dziennie, ostatni leci wieczorem i po krótkim oczekiwaniu są wyloty long, po północy we wszystkich kierunkach.
Transport z lotniska zapewnia przewoźnik, poza opcją ze stopoverem.
 Profil Relacje PM off  

#1876 PostWysłany: 29 Lis 2024 19:38 

hi, czy udało się komuś w ostatnim czasie zmienić destynację za free, w przypadku zmiany godzin lotów? jestem po pierwszej rozmowie z TK, ale nie chcieli zmienić ;) , zastanawiam się czy dzownić do skutku:)
 Profil Relacje PM off  

#1877 PostWysłany: 29 Lis 2024 22:25 

Hej,

Mam nietypowe pytanie, czy ktoś z Was leciał TA z Okręcia i nie wchodził do samolutu przez rękaw?
Wiem, że szereg czynników mają wpływ na to w jaki sposób wchodzimy do samolotu, ale tutaj wielkość samolotu zazwyczaj jest constans i jest to wąskokadłubowy samolot więc może wpływa to na powtarzalność.

Dzięki
 Profil Relacje PM off  

#1878 PostWysłany: 29 Lis 2024 22:50 

Podbije pytanie o tą polską infolinię? Da radę porozmawiać w języku polskim czy to już przeszłość?
 Profil Relacje PM off  

#1879 PostWysłany: 29 Lis 2024 23:11 

niebieski
Nie da rady. Możesz pisać po polsku do biura w Warszawie, ale ostatnio odpisują dość opieszale.
 Profil Relacje PM off  

#1880 PostWysłany: 30 Lis 2024 07:46 

ineskeywest napisał(a):
hi, czy udało się komuś w ostatnim czasie zmienić destynację za free, w przypadku zmiany godzin lotów? jestem po pierwszej rozmowie z TK, ale nie chcieli zmienić ;) , zastanawiam się czy dzownić do skutku:)
Tak. Mi się udało, Ale miałem cancel flight więc może dlatego. Zmieniłem z Singapuru na Bangkok przez stronę internetową
 Profil Relacje PM off
ineskeywest lubi ten post.
ineskeywest uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1918 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości