Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 290 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 26 Lip 2021 14:07 

Kłaniam się.
Pierwszy raz w Gruzji, wyjazd rodzinny (jedno pacholę 12 lat).
Dziesięć dni, wypożyczone duże auto, wersja robocza:
4.08 - przylot do Kutaisi, przejazd do miasta (15.00), jedzenie i picie,
5.08 - odbiór auta, Kanion Martvili (lub Okatse), zapora Inguri, dojazd do Mestii,
6.08 - Ushguli, powrót do Mestii,
7.08 - przejazd do Batumi, po drodze P.N.Mtirala,
8.08 - "kurorty" nadmorskie, dojazd i nocleg w Achalciche
9.08 - Wardzia, (Daviti lavra), Tbilisi,
10.08 - Ananuri, Dolina Truso, (Cminda Sameba), nocleg w Stepancminda,
11.08 - (Cminda Sameba), dojazd i nocleg w Omalo,
12.08 - powrót do Tbilisi (+ ew. Daviti lavra, jeżeli nie da się 9.08),
13.08 - Mccheta, Uplisciche, dojazd i nocleg w Kutaisi,
14.08 - "resztki" w okolicy - jaskinia Prometeusza, Bagrati, Mocameta; zwrot auta około 15.00, przejazd na lotnisko, powrót.
Z uwagi na skład wyprawy długie wycieczki piesze wykluczone.
Za ewentualne podpowiedzi z góry dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

Wczasy na Teneryfie: 7 dni z wyżywieniem w 4* hotelu za 2445 PLN. Wylot z Krakowa Wczasy na Teneryfie: 7 dni z wyżywieniem w 4* hotelu za 2445 PLN. Wylot z Krakowa
Wczasy w Tunezji: 7 dni na Dżerbie w 4* hotelu z all inclusive od 2479 PLN. Wyloty z Katowic i Warszawy Wczasy w Tunezji: 7 dni na Dżerbie w 4* hotelu z all inclusive od 2479 PLN. Wyloty z Katowic i Warszawy
#182 PostWysłany: 30 Lip 2021 13:42 
Awatar użytkownika

platynowy
co do części z Mestią się nie wypowiem, bo nie byłem w Swanetii - na pierwszy rzut oka wydaje się wykonalne

7/8.08 - nie warto spać w Batumi, lepiej w którejś mniejszej miejscowości (uwaga - czasami nie przyjmują na 1 noc, więc bierze się pierwsze lepsze spanie). Do Batumi najlepiej się wybrać w nocy i trochę po nim pochodzić :D

8.08 - Achalcyche jest dość slabe jak chodzi o noclegi, tzn ja sie tam odbilem ze 3 czy 4 razy od drzwi. Miejcie na uwadze opcję spania w samochodzie. BTW jeśli będzie sucho polecam drogę z Sairme do Abastumani, jeśli macie 4x4 (reduktor niekonieczny) i wysokie zawieszenie. Fajne widoki na góry, w pakiecie omijanie łowiecek ;) przy czym chyba niedługo mają asfaltować tą drogę, więc trzeba się spieszyć, żeby zobaczyć jeszcze jej fajną (szutrowo-gruntową) odsłonę, bo zrobi się z tego druga Transalpina...

9.08 - łączenie Wardzi i Dawit Garedża - wykonalne, ale już bez Tbilisi. Najłatwiej jechać przez Sagaredżo, trasa do Dawit Garedża przez Rustawi jest bardziej... stepowo-gruntowa i raczej na 4x4 :lol: ja bym w ogóle ominął Tbilisi na tym etapie i spał gdzieś w jego okolicy, względnie na dziko w okolicach Dawit Garedża (byle nie za blisko granicy)

10.08 - na luzie wykonalne. Polecam też Wąwóz Darialski (na granicy z Rosją) - widoki są piękne, podjeżdża się pod samą cerkiewkę. Droga do Cmindy Sameby jest w remoncie, można dojechać starą drogą (kamienie i stromo pod górę) - jak nie dacie rady, to się zostawia samochód na początku starej drogi i spacer :D co do doliny Truso, to na jej początku startuje kolejka linowa (30gel/osoba/2 strony, kursuje od 11, ostatni zjazd chyba o 16), można nią wyjechać z przesiadką na 2900 (fajne widoki, na stacji pośredniej górskie hale, na górze dość księżycowo) i podejść na jedną z okolicznych górek - nie potrzeba sprzętu, a 3000 (to nie jest długa wycieczka - może 1.5h w obie strony) można zdobyć i to w miarę bezwysiłkowo. Sama dolina Truso - bardzo warto, piękne miejsce

11.08 - tu się robi problem. Z tego co słyszałem, dojazd do Omalo potrafi zająć 16h w jedną stronę... plus to jest ponad 200 km ze Stepancmindy. Może i wykonalne (z tym że wymagałoby wyjazdu bladym świtem ze Stepancmindy i pewnie przyjechalibyście wieczorem), ale ja bym to zamienił na Signaghi - sporo knajp (bardzo tanich) z pysznym winem i fajne widoki na miasteczko z góry. Plus można pokupować różne souveniry - dużo lepiej tu, niż np. na starówce w Tbilisi

12.08 Tbilisi - warto iść na łaźnie siarkowe (np. łaźnia nr 5 - niezapomniane wrażenia, również dość mocno wschodnia) i pokręcić się po starówce (najlepiej zostawić gdzieś na obrzeżach samochód). Starówka jest dość klimatyczna, zwłaszcza wieczorem. Spanie - nawet na starówce bywają tanie miejscówki, np. guesthouse GIO (o którym pisałem jakiś czas temu w dziale noclegi) - ale to pytanie, czy lubicie wschodnie klimaty i spanie w pokoju bez bezpośredniego okna, ale za to z klimą :lol: Taniocha: 25 gel/osoba/noc. eleganckie hotele też są, ale cenowo to jakieś 90 gel/osoba/noc

13-14.08 wykonalne bez problemu. Upliscyche - warto, ładne skalne miasto (zwłaszcza przy pochmurnej pogodzie). Można dołożyć Gori (muzeum Stalina), samo miasto brzydkie jak diabli

uwaga też na noclegi np przy trasie tranzytowej - bywają dość drogie (mnie zawołali na przedmieściach Gori w motelu 30 usd za 2 osoby). Warto spać w niektórych miejscach na dziko - np. nad jeziorem Parawani - ja tak spałem i chociaż zmarzłem (w nocy było 8 C, a ja w krótkim rękawku), to świetnie to wspominam :D

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off
marttynna lubi ten post.
marttynna uważa post za pomocny.

#183 PostWysłany: 30 Lip 2021 15:11 

@Szymon2020
Bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź.
Achalcyche - nocleg mam klepnięty (mocno polecany na którymś z forów). Choć trochę martwią mnie takie rezerwacje "na gębę" - przez WhA, bez żadnego potwierdzenia. Mam nadzieję że tak się to tam załatwia i nie będę spał na ławce.
Na ten moment obawiam się że scenariusz będzie niestety okrojony. Wyjazd za chwilę a prognozy są nieciekawe (deszcze), co może zweryfikować plany, zwłaszcza w zakresie górskich aspektów (Omalo, Ushguli).
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 30 Lip 2021 15:56 
Awatar użytkownika

platynowy
Laczek Feluś napisał(a):
bez żadnego potwierdzenia. Mam nadzieję że tak się to tam załatwia

oj zdecydowanie! np. jak wymienialem kase, to tylko raz (a lacznie robilem to z 10 razy) dostalem potwierdzenie takowej wymiany :D Gruzja jest doslownie krajem, gdzie wszystko zalatwia sie na gebe. Wypozyczenie samochodu rowniez czasami tak moze wygladac

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 01 Sie 2021 11:08 

A'propos "na gębę".

Klepnąłem nocleg przez b...king.
Po trzech minutach zadzwonił właściciel z prośbą bym wycofał rezerwację.
Ale nie dlatego że coś nie poszło, tylko że "b...king ma bardzo wysokie prowizje" :)))
Oczywiście mieszkanie ma na mnie czekać :)))
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 29 Sty 2022 11:51 

cześć
,
w czerwcu wybieram się do Gruzji. poniżej plan:

Day 1 15.06 przylot 4:05, zwiedzanie Tbilisi, laznie, Tbilisi noca
Day 2 16.06 Mccheta, Gruzja, wieczor wyjazd do Stepancminda, po drodze Ananuri
Day 3 17.06 Ananuri, Dolina Truso, (Cminda Sameba), nocleg w Stepancminda,
Day 4 18.06 Ananuri, Dolina Truso, (Cminda Sameba), wyjazd do Ushguli
Day 5 19.06 lodowiec Ushby / Chalaadi
Day 6 20.06 Batumi, plazowanie
Day 7 21.06 Jaskinia Prometeusza, Vardzia
Day 8 22.06 powrot do Tbilisi , po drodze Mccheta, Gruzja
Day 9 23.06 wylot 5.10

czy jest realny do wykonania (dużo jeżdżenia)? czy może propozycje alternatywnych miejsc do uwzględnienia?
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 29 Sty 2022 11:58 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Z Ananuri do Ushguli to 400km, wam wyjdzie okolo 7-9h jazdy.

Jak macie lot z/do TBS to bym koncentrował bardziej ten region. David Gareja, Telawi, Rustawi no i Tuszetia. Batumi i Ushguli bym zrobił lecąc do Kutaisi gdzie bliżej.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#188 PostWysłany: 29 Sty 2022 12:04 
Awatar użytkownika

srebrny
Moim zdaniem za dużo i za szybko.

Poza tym dublujesz niektóre pozycje, dwa razy Ananuri, trzy razy Mccheta?

Gdybyś lądował w KUT, skupiłabym się na zachodzie, czyli Mestia, Uszguli, lodowiec, może trochę plażowania, Batumi, może jakieś kokejki w Chaiaturze.

Przy lądowaniu w TBS - stolica, Mccheta, Ananuri, Cminda Sameba.
Plus ze stolicy do Signagi, Dawid Garedża, może Wardzia.
4 ludzi lubi ten post.

#189 PostWysłany: 29 Sty 2022 12:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

f4fmail napisał(a):
Day 1 15.06 przylot 4:05, zwiedzanie Tbilisi, laznie, Tbilisi noca
cały dzień i cała noc - dasz radę być tyle godzin na nogach bezpośrednio po podróży?

#190 PostWysłany: 29 Sty 2022 13:33 
Awatar użytkownika

Loty: 334
Kilometry: 601 266
HON fly4free
Ja lubię zwiedzać intensywnie ale na takie coś bym się nie zdecydował.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#191 PostWysłany: 29 Sty 2022 14:22 
Awatar użytkownika

jeśli w czerwcu przygrzeje słonko to ciężko w Tbilisi zrobić 20km z buta, napisałeś jeszcze że po łaźniach to już wgl, ja po łaźniach byłem tak zmęczony że nic tylko bym się położył spać czułem się jak po mega wyczerpującym treningu, a poszedłem z rana bo tylko wtedy miałem czas, później siedziałem kilka godzin w restauracji bo się człowiekowi ruszać nie chciało, także jeśli już to łaźnie zostaw na koniec pobytu, tak jak poprzednicy, Batumi lepiej odpuścić, jak się Gruzja spodoba to przyjechać we wrześniu jeszcze raz poplażować :D
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 30 Sty 2022 10:30 

Zeus napisał(a):
Z Ananuri do Ushguli to 400km, wam wyjdzie okolo 7-9h jazdy.

Jak macie lot z/do TBS to bym koncentrował bardziej ten region. David Gareja, Telawi, Rustawi no i Tuszetia. Batumi i Ushguli bym zrobił lecąc do Kutaisi gdzie bliżej.

- lot z/do TBS
- duzo czasu wychodzi na dojazdy - https://goo.gl/maps/8xqYnJ8x85QMY7sL8 - do zmiany
- zdublowane wpisy - do poprawy
- sluszna uwaga, aby podzielic na 2 podroze, na tym etapie skupic sie na wschodniej czesci kraju

dzieki
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 13 Lut 2022 18:40 

Witam,

w kwietniu planuję wyjazd do Gruzji na 7 dni. Zamierzam nocować w Tbilisi, zwiedzić w ramach jednodniowych wycieczek miejscowości: Mccheta i Cminda Sameba. Dodatkowo Kutaisi, jako miasto, z którego mamy loty do i z Gruzji. Czy warto wybrać się również do Uplischice i Gori (to raczej przy okazji wizyty w Mccheta)?

Zastanawiam się, czy uda się "wyskoczyć" do Armenii na 2 dni - w planie Erywań, a także Garni i Klasztor Geghard, które są blisko stolicy? Czy w przypadku Armenii, lepiej byłoby wypożyczyć samochód czy skorzystać z połączeń jakiś lokalnych autobusów?

Będę wdzięczna za podpowiedzi ;)
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 13 Lut 2022 21:29 
Awatar użytkownika

pierwszy raz do Gruzji? wszystko zależy od tego jakie masz oczekiwania od wyjazdu, i co najbardziej Cię interesuje, ja jakbym miał tydzień to na pewno poświęciłbym 2 dni na Tbilisi (miasto, łaźnie, kuchnia), z 2 dni na Kaukaz, i do tego dorzucił Kachetie albo Swanetie, w przypadku tygodnia myślę że nie warto skakać na 1/2 dni do Erywania, gdzie nocny pociąg jedzie tam 9 godzin, busiki jeżdzące za dnia około 6 godzin

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 13 Lut 2022 23:14, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 13 Lut 2022 21:55 

Tak, pierwszy raz. Armenią zainteresowałam się ze względu na bliskość i brak tanich lotów z Polski (Wizz lata z Budapesztu - przynajmniej jak dobrze pamiętam), ale zastanowię się, czy faktycznie nie lepiej zostać tylko w Gruzji.

Dziękuję za polecenie dodatkowych miejsc ;)

Czy do klasztoru Cminda Sameba da się dojechać i wrócić w ramach jednodniowej wycieczki z Tbilisi i to transportem publicznym? Czy wtedy lepiej wynająć samochód?
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 13 Lut 2022 22:55 
Awatar użytkownika

da się, choć proponowałbym zostać choć na noc w Stepancmindzie przy dobrej pogodzie, a na następny dzień zaliczyć wodospady Gveleti i dolinę Tarek, nie ma co się tak śpieszyć z powrotem do stolicy

a jeśli nie kręcą was góry, to można 5 godzinnym komfortowym pociągiem czmychnąć do Batumi i stamtąd blisko na powrót z Kutaisi

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 13 Lut 2022 23:15, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 15 Lut 2022 18:39 

Dzięki za wszystkie podpowiedzi, pewnie zostaniemy przy jednodniowym wypadzie ;)
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 15 Kwi 2022 13:54 
Awatar użytkownika

srebrny
Hej,

Mam prosbe o komentarze do planu wyjazdu, lipiec, OJ - przylot Erywan, powrot Tbilisi, dwojka doroslych i dziewiecioletnia corka.

Pon - przylot do Erywania 3:35 rano, zwiedzanie Erywania.
Wt- wynajecie auta, ta czesc wyjazdu bazuje na doswiadczeniach @aeonflux
Autem: Garni 26km, 45min, Geghard 20min 10km, Zvartnots 60km, 1:30h, Eczmiadzyn Katedra 10min, 5km, Khor Virap 1h, 46km,, Areni 1h40, 90km lub Jeghegnadzor (nocleg). Lacznie?: ok. 5h, 237km
Przy wyjezdzie o 10:30 to daje 15:30 plus obiad i zwiedzanie, 20:35 zachod slonca, wiec zostaje 5h na zwiedzanie i obiad. Po 1h w kazdym miejscu. To dosc zajety dzien.
Sr - Armenia, auto dzien 2
Wyjazd ok. 9:00
Noravank 17km, 25min, Areni 15min, 6km, Vorotan Pas 60km, 1h 20min, Tatev monastery 1h40min, 85
Czw - Armenia, auto dzien 3
Wings of Tatev, Goris 40min, 21km, Zorats Karer 45min, 36km , Sisian lacznie: Lacznie 60km , 3h. .
Pt - Armenia, auto dzien 4
Shaki waterfall 15min, 6km,Vardenyats Pass, 120km, 2h20min, Noratus 63km, 1h30 , Sevanavank 45min, 40km total dnia: 219km, ponad 4h.
Sob - Armenia, auto dzien 5 powrot do Erywan na 10:00. Obiad, 15:30 pociag do Tbilisi.
Nd 12:11am przyjazd do Tbilisi, - zwiedzanie Tbilisi
Pon - przelot do Mestii, 9:00 do 10:30, odpoczynek w Mestii
Wt - trekking Mestia -> Ushguli dzien 1
Sr trekking Mestia -> Ushguli dzien 2
Czw trekking Mestia -> Ushguli dzien 3
Pt trekking Mestia ->Ushguli dzien 4, przejazd Ushguli -> Mestia
Sob przelot Mestia -> Tbilisi 11:00 do 12:30, Tbilisi
Nd wynajem auta z kierowca: Tbilisi - Borjomi - Rabati - Vardzia - Tbilisi
Pon wynajem auta z kierowca: Tbilisi - Ananuri's Castle, Arch of Friendship, Stepantsminda, Gergeti - Tbilisi
Wt - wylot o 5:00 rano z Tbilisi

Ostatnio edytowany przez amphi, 15 Kwi 2022 15:46, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 15 Kwi 2022 14:45 

niebieski
Nd wynajem auta z kierowca: Tbilisi - Borjomi - Rabati - Vardzia - Tbilisi

Tan punkt jak dla mnie nierealny.
 Profil Relacje PM off
amphi lubi ten post.

#200 PostWysłany: 15 Kwi 2022 17:28 
Awatar użytkownika

i to grubo, albo Vardzia albo Rabati, i to jazda i powrót z Rabati to na cały dzień
 Profil Relacje PM off
amphi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 290 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości