Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 145 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Sri Lanka
#61 PostWysłany: 12 Maj 2013 12:17 

codriver napisał(a):
Jeżeli mam ponad 8-godzinną przesiadkę w Colombo, to czy mogę wyjść i zobaczyć sobie miasto?
Pan w infolinii Emirates powiedział mi, że Polacy dostają wizę turystyczną na 30 dni przy 'wyjściu' z lotniska.
Czy to prawda?

Nie wiem czy to jeszcze aktualne, ale wiza tranzytowa jet za darmo dla Polakow!!!
Mam przesiadke z emirates za 4 tygodnie. Zadzwonilem do ambasady w Warszawie kazali mi wejsc na strone http://www.eta.gov.lk/ tam trzeba wypelnic prosty formularz podac dane i po paru godzinach otrzymuje sie potwierdzenie mailowe:)
Pozdrawiam
TTG
 Profil Relacje PM off  

😎 Riwiera Adriatycka 🌊 Wycieczka do Cervii za 862 PLN 😎 Riwiera Adriatycka 🌊 Wycieczka do Cervii za 862 PLN
Bilety w cenie obiadu 😅 Zbiór lotów w jedną stronę od 55 PLN ✈️ Bilety w cenie obiadu 😅 Zbiór lotów w jedną stronę od 55 PLN ✈️
#62 PostWysłany: 29 Cze 2013 23:43 

sluchajcie! lecimy juz za dwa tygdonie 15lipca. pla byl z colombo do dambulla, sigiryja, potem kandy pola herbaty az do parku Udawalawe i dalej napoludnie do parku Sinharaja a pozniej wybrzeze zachodnie, wylegarnia zolwi i takie tam. od kilka dni ogladam pogode i jestem zalamana.... liczlam sie z pora deszczowa ale sadzilam ze to bedzie tak ze popada z godzinke i pozniej wyjdzie slonce, slonce posiweci zas popada i znowu slonko... a tu caly czas niebo za chmurami. zalezy mi na ladych zdjeciach a wiadomo ze one nie wyjda pieknie przy zachmurzonym niebie badz deszczu. ludzie poradzcie co robic... ryzykowac i jechac ta trasa czy zmienic trase i siedziec na wschodzie (na plazowaniu nam nie zalezy bo i tak leciym pozniej na malediwy...)

dziekuje za wszytkie rady!
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 29 Cze 2013 23:53 
Awatar użytkownika

srebrny
Raz wystarczy, drugi post o tej samej tresci usunalem.

Bylem na Sri Lance i nie wiem w czym moge pomoc Ci ja jak rowniez inni forumowicze. Pora deszczowa charakteryzuje sie wiekszym zachmurzeniem i nikt z nas nie przewidzi jak to bedzie dokladnie podczas Twojego pobytu. Mozesz zerknac na dane historyczne, ale wiadomo jak to jest ze statystyka:
http://www.wunderground.com/history/

Jezeli mozesz sobie pozwolic to zainwestuj w ponizsze rozwiazanie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasiewanie_chmur ;)
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 29 Cze 2013 23:59 

wrzucilam informacje dwa razy poniewaz rozne osoby roznie obserwuja watki. jedno obserwuja ten inni tamten. szukam osoby ktora byla w podpobnej porze na sri lance (lipiec) moze sie wypowiedziec, stad dwa posty - by dotrzec do szerszego grona odbiorcow. ty nie byles w lipcu wiec nie mozesz mi pomoc ale szczerze wierze ze ktos z forumowiczow byl i moze udzielic mi sensownej rady!
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 30 Cze 2013 00:23 
Site Admin

to że ktoś był w lipcu nie pomoże Ci nic a nic - pogoda zmienia się z dnia na dzień ;)
sposób jest bardzo prosty - nie posiadać sztywnych planów - jeśli na dzień przed wylotem widzisz że w miejscu A pada, a w miejscu B nie - jedziesz do miejsca B - proste; przygotuj listę miejsc które chciała byś odwiedzić, kilka alternatywnych planów i dostosuj je do krótkoterminowych prognoz pogody

#66 PostWysłany: 30 Cze 2013 09:30 

Nie łam się. Przynajmniej zdjęć nie będziesz miała przejaranych. Nawet jak będzie pochmurno to można robić ładne portrety. Fronty burzowe fotografuje się rewelacyjnie;)
Teraz już nie masz się co stresować, będzie co ma być.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 30 Cze 2013 10:48 

Loty: 470
Kilometry: 701 688
złoty
wrocilismy tydzien temu ze Sri Lanki. pora deszczowa, poza sezonem. czy bylo zle? wrecz przeciwnie.

przylecielismy do Colombo - upal.
wyjazd do Kany- upal. na miejscu 3 noce ( w tym czasie wyjazd do Dambulli, Sigiriya, Pinnaweli - wszedzie upal). jesli chodzi o deszcz to padal moze 2x dziennie po 2 minuty. dalo sie przezyc nawet bez parasolki. w dniu wyjazdu rano ulewa. akurat w chwili kiedy zmierzalismy na dworzec.
przejazd pociagiem do Nuwara Elya (stacja Nanuoya) pogoda super, oczywiscie z kazdym km bylismy wyzej, wiec i pogoda bardziej deszczowa. w Nuwara Elya spedzilismy 1 noc, nei udalo sie odwiedzic fabryki herbaty, bo byla za daleko, a spoznienie pociagu spowodowalo, ze pobyt tam byl krotszy. dalo sie przy lekkim czasami kapusniaczku obejsc miasto. ale tutaj generalnie jesli nie pada to rzadkosc o tej porze. jednak sam opad nie musi byc wielki, czasami kropi, czasami kapusnaiczek, czasami mocno. da sie przezyc.
przejazd pociagiem przez Colombo na zach. wybrzeze - upal. tam w Unawatunie 4 nocki, caly czas grzalo. zdarzaly sie popoludniami (15-17) dwuminutowe deszcze, ale nawt nie schodzilismy z lezakow. wieczorem/w nocy (20-23) bywalo ze padalo/lalo przez pol godziny, ale to bez znaczenia bo o tej porze to juz wpokoju bylismy.
ostatni dzien wyjazd do Colombo i tam nocka. oba dni duchota, ale pochmurno. zero deszczu.

wg mnie pora deszczowa idealna na wyjazd (nei mam porownania do sezonu). plusy: malo ludzi, plaze tylko dla nas, ceny nizsze, brak zabijajacych upalow.

nie łam się wiec i pamietaj aby sie targowac z TUKTUKowcami i nie bac sie jezdzic autobusami (są prawie za darmo).

wkrotce wrzuce dluzsza relacje, dowiesz sie wiecej.

powodzenia

#68 PostWysłany: 30 Cze 2013 12:22 

super goldziak. bardzo Ci dziekuje!

to w takm razie smolic ta prognoze pogody! accuweather caly czas pokazuje od kilku dni ze sa deszcze i burze a historia pogody ktora ktos poal wczoraj naforum mowi ze ani wczoraj ni przedwczoraj w colombo nie bylo deszczu (opad 0,0mm). wiec chyba sie nie bede przejmowac i bedziemy sie trzemac nasze ustalonej trasy.

jeszcze raz wielkie dzeiki!
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 05 Sie 2013 09:06 

Musze sie podzielic kilkoma wrazeniami z naszego pobytu na sri lance. Wiele wynioslam z waszego forum za co bardzo dziekuje.

Mialam wielkie obawy co do pogody (podrozowalismy w drugiej polowie lipca) ale nie bylo zle, padalo dopiero na wybrzezu.

Nasza tour -> Negombo – Dambulla – Sigiryja – Pinawella – Kandy – Ella – Udawalawe – Sinharaja (las deszczowy) – Matara – Mirissa – Galle – Negombo.

Nie sluchac przewodnikow przy sigirii i nie dac sie namowic na rzadna inna gore obok, tansza i ponoc fajniejsza, bzdura! Widok ladny ale sigiryja to sigirya. Sloniki w pinawelli przeslodkie – goraco polecam to miejsce! Pociag z kandy do Ella rezerwowalismy jeszcze w domu, super sprawa, piekne widoki, mozliwosc siedzenia na schodkach pociagu!
Bylam troche rozczarowana parkiem narodowym w udawalawe. Widzielismy malo sloni. Sinharaja Rain Forest – straszne, pijawki pijawki weze, pajaki i takie tam… 6 najgorszych godzin naszego urlopu 

Na wybrzezu niestety troche padalo, ale wypozyczylismy sobie w galle motorek i moglismy zwiedzic cale miasto.

Wiele noclegow mielismy z lonley planet (czesc cen sie nie zgadzala). Podrozowalismy tylko busami i tuk tukami, dwa razy jechalismy pociagiem. Jesli ktos mi powie ze busy jezdza wolno, to go wysmieje! oni jezdza tak szybko ze czasem myslalam ze za chwile ktos wypadnie z tego busa! Nigdy w zyciu nie zdecydowalabym sie na kierowce z autem. Najlepsze to jezdzic pociagiem z otwartym oknem albo tuktukiem gdzie wiar wieje w oczy! Calkoiem inaczej poznajesz to panstwo!

A na koniec chillowalismy kilka dni na malediwach :D
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 05 Sie 2013 11:07 

agata.szerlag

Na jakiej stronie rezerwowałaś bilet na pociąg ?
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 05 Sie 2013 12:07 

http://www.rajadhani.lk/

1150Rs za osobe z Kandy do Ella
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 07 Wrz 2013 13:09 

Hej,

Za dwa tygodnie ruszam na Sri Lankę, niemniej jednak potrzebuje waszej pomocy.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

1) Chcę od razu po przylocie pojechać do Dambulli. Czy aby tam dojechać muszę z lotniska jechać do Colombo aby wsiąść w coś co jeździ do Dambulli? Może jeździ coś bezpośrednio z Negombo do Dambulli? Jeśli tak co i skąd ?

2) Czy w Colombo również z łatwością można znaleźć na miejscu jakiś guest house jak w pozostałych miejscach ? Może jednak przed przylotem coś wcześniej zarezerwować na jednym z popularnych portali aby nie tracić czasu na szukanie czegoś na miejscu ??

3) Planuje dwa dni spędzić w Galle i/lub Hikkadawa, czy jest szansa znalezienia na miejscu tego typu noclegu w choć trochę lepszej cenie - http://www.hostelbookers.com/hotels/sri ... uwa/89531/ - cena tutaj wynosi 50 zł za noc/osoba. Rezerwować tego typu nocleg jeszcze w Polsce czy poszukać czegoś na miejscu ?

Pozdro
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 07 Wrz 2013 13:20 

złoty
Karin napisał(a):
Hej,

1) Chcę od razu po przylocie pojechać do Dambulli. Czy aby tam dojechać muszę z lotniska jechać do Colombo aby wsiąść w coś co jeździ do Dambulli? Może jeździ coś bezpośrednio z Negombo do Dambulli? Jeśli tak co i skąd ?

na miejscu, zanim jeszcze wyjdziesz z lotniska bedzie masa ofert typu busy i tuktuki, zawiozą Cie tam gdzie chcesz. do Dambulli takze. cena do uzgodnienia. czasami warto na lotnisku dosiasc sie do kogosc kto jedzie w to samo miejsce, jest taniej (oczywiscie jesli jedzie sie busem, bo w tuktuku miejsca jest na 2 osoby i 1 duzy bagaz :) )

no i nie zapomij sie targowac osiagniecie ceny rzedu 50% wyjsciowej realne.
powodzenia

#74 PostWysłany: 18 Wrz 2013 19:10 

hej:) w listopadzie lecimy na Sri Lanke. Chcielismy wypelnic wniosek o wize online, ale jest tam wymagane podanie adresu pobytu, a my chcemy jechac w ciemno zupelnie... widzialam, ze ktos tu kilka stron wczesniej pisal, ze wystarczy wpisac adres jakiegokolwiek hotelu, bo i tak nikt tego nie sprawdza. Jesli to prawda moze mi to ktos potwierdzic? Troche sie boje podawac bledne informacje na wniosku:)

druga rzecz - bede tam w listopadzie (od 1 do 15 wlacznie), moze byl ktos z Was w tym czasie na Sri Lance i moze powiedziec jakiej pogody sie spodZiewac? Malo pisza o listopadzie w przewodnikach... do pazdziernika niby trwa pora deszczowa a od grudnia zaczyna sie sucha.. a co z listopadem niewiadomo;)

z gory dzieki :ugeek: ;)
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 19 Wrz 2013 14:56 

Możesz wpisać jakikolwiek adres, nikt tego nie sprawdza. A pogodą się nie martw, jak na wschodzie będzie padało to na południu będzie sucho i na odwrót a odległości są nieduże.A rezerwować niczego nie warto, nocleg sam was znajdzie.
Jeśli chodzi o dojazd do Dambulli to plecam jednak bus do Colombo i dalej pociąg.No chyba, że ktoś ma max 150 cm wzrostu i brak miejsca na nogi w busie mu nie przeszkadza.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 19 Wrz 2013 15:59 

złoty
missud napisał(a):
missud napisał(a):
hej:) w listopadzie lecimy na Sri Lanke. Chcielismy wypelnic wniosek o wize online, ale jest tam wymagane podanie adresu pobytu, a my chcemy jechac w ciemno zupelnie... widzialam, ze ktos tu kilka stron wczesniej pisal, ze wystarczy wpisac adres jakiegokolwiek hotelu, bo i tak nikt tego nie sprawdza. Jesli to prawda moze mi to ktos potwierdzic? Troche sie boje podawac bledne informacje na wniosku:)

naprawdę nikt nie wie? - to trochę pilne...;)

Potwierdzam, wpisujesz jakikolwiek adres. sam tak robilem, po chwili od zaplacenia online dostajesz wize na maila (na niej nie ma nawet tego adresu). drukujesz i po temacie.po przylocie na lotnisku w Colombo przy odprawie paszportowej pokazujesz paszport + wydruk wizy.

Nie masz sie co bac.
Powodzenia

a co do malej ilosci miejsca w busach to lekka przesada. mam 176 i nie bylo dla mnie problemem jechanie 2-3h w takim busie. wiadomo ze to nie autobus z rozkladanymi fotelami i ogromna pzrestrzenią na nogi. przeciez w podrozy do takic krajow chodzi o to by poczuc klimat miejsca i zycia lokalnej ludnosci. jak ktos chce lux to niech zostanie w kraju i jezdzi Polskim Busem :)

#77 PostWysłany: 19 Wrz 2013 16:14 

ktoś ma jakieś tanie połączenie na grudzień?
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 19 Wrz 2013 23:50 

na poczatek grudnia wlasnie wpadla promocja Saudi
http://www.fly4free.pl/hit-genialne-cen ... -promocja/
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 20 Wrz 2013 00:34 

Karin napisał(a):
Hej,

Za dwa tygodnie ruszam na Sri Lankę, niemniej jednak potrzebuje waszej pomocy.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

2) Czy w Colombo również z łatwością można znaleźć na miejscu jakiś guest house jak w pozostałych miejscach ? Może jednak przed przylotem coś wcześniej zarezerwować na jednym z popularnych portali aby nie tracić czasu na szukanie czegoś na miejscu ??

3) Planuje dwa dni spędzić w Galle i/lub Hikkadawa, czy jest szansa znalezienia na miejscu tego typu noclegu w choć trochę lepszej cenie - http://www.hostelbookers.com/hotels/sri ... uwa/89531/ - cena tutaj wynosi 50 zł za noc/osoba. Rezerwować tego typu nocleg jeszcze w Polsce czy poszukać czegoś na miejscu ?

Pozdro

w zeszlym roku na xmas pojezdzilem troche po SL motorem , cos kolo m-ca i:

1. Dambulle totalnie bym sobie darowal, ogolnie nuda a bezposrednia okolica jeszcze bardziej, chyba ze masz jakas religijny buddyjski zapal ale i tak nie spodziewaj sie tybetu.. ogolnie nudne, brudne miasto i jaskinie za miastem...za to niedaleko (kolo Sigirya i dalej) wlocza sie dzikie slonie (jak masz szczescie i dobrego przewodnika (dobry przewodnik to ktos z wioski z ktorym np piles dobry arak ;) a nie ten ktoremu placisz..

2. znalezienie guest housu to ZADEN problem, czy to w Colombo czy gdziekolwiek indziej, nawet w xmas. definitywnie nie warto sobie zawracac glowy szukaniem

3. nie wiem co lubisz ale: Hikkaduwa jest piekna, (surf, plaza , imprezy , nurkowanie , sporty, hopaki/dziewczyny (co wolisz) wodospady i dzungla dookola
Galle przepiekne, stare holenderskie i portugalskie ho(s)tele, budynki i to nad samym morzem, (50pln za noc to dobra cena, ja mialem srednia okolo 1800 rupii/noc czyli ok £8-9) ale mozesz znalez przyzwoite rzeczy i za jakies 1200 rupii
Definitywnie warto zobaczyc to i to

Oprocz tego must see: GORY!- Ella, Haputale, Horton Plains (niesamowite) No i Adam's Peak KONIECZNIE

jesli bedziesz w Kandy- ktore bije na 4 glowy Dambulle sprobuj znalezc Birmanski "klasztor" - nocleg za £2/noc , mega najtaniej na SL ale nie to jest najwazniejsze.. jak sie obudzisz to zabaczysz na dziedzincu dziesiatki zolwi chodzacych wolno- bezcenne jak ludzie mawiaja ;)

WYPOZYCZ MOTO, najlepszy sposob na zobaczenie wszystkiego po swojemu

niesamowity kraj a ludzie jeszcze bardziej, ja wracam na swieta znowu :)

powodzenia! enjoooy!
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 21 Wrz 2013 18:17 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
srebrny
witam,

jak to jest z polnocno-wschodnia Sri lanka ?
Na niektorych stronach pisze ze jest niedostepna dla turystow a na innych, ze szczyt sezonu przypada na okres marzec-pazdziernik ?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 145 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości