Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 133 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Gru 2013 01:34 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Szanowni Użytkownicy,

Administracja postanowiła usunąć z Forum listy osób, które pomagają w zakupach i zakazać tego procederu. Spowodowane jest to głównie tym, że aktualnie nie ma już kart zwalniających z dodatkowych opłat bezpośrednio u przewoźników. Jest także inny, ważny podwód- docierają do nas informację, że niektóre osoby z list pomagających używają różnego rodzaju patentów na to żeby kupić użytkownikom bilety taniej jednocześnie na tym dobrze zarabiając. Pozostawiając na boku etykę takiego zachowania, twierdzimy, że jest ono szkodliwe dla ogółu Forum ponieważ przyspiesza "umieranie" różnego rodzaju sposobów (na tańsze bilety) opisywanych na forum wielokrotnie.

Każdy kto posiada zwykłą kartę płatniczą dostosowaną do płatności w Internecie może kupić bilet bez żadnego haraczu.
Wszystkie tematy dotyczące pomocy w zakupach jak i zawierające podziękowania zostały przeniesione do "przechowalni" i w razie potrzeby- pojawienia się możliwości obejścia haraczu itp mogą zostać przywrócone na Forum.

W związku z tym postanowieniem prosimy użytkowników z list :
1) o usunięcie wszystkich informacji o pomocy w zakupach biletów z podpisów w profilach użytkowników. Prosimy o jak najszybsze wykasowanie tych informacji. Ostateczny termin wyznaczamy na 29.12.2013r. W innym przypadku podpisy zostaną usunięte przez administrację.

Pozdrawiam
w imieniu administracji
Gaszpar

Zamiast tłumów góra 60 osób na godzinę. Duże ograniczenia w jednej z największych atrakcji Kanarów Zamiast tłumów góra 60 osób na godzinę. Duże ograniczenia w jednej z największych atrakcji Kanarów
Wczasy na Costa Dorada: 6 dni z wyżywieniem w 4* hotelu za 2001 PLN. Wylot z Krakowa Wczasy na Costa Dorada: 6 dni z wyżywieniem w 4* hotelu za 2001 PLN. Wylot z Krakowa
#2 PostWysłany: 24 Gru 2013 01:49 
Awatar użytkownika

srebrny
a co z pomaganiem z WDC to tez jest już teraz nieetyczne?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 24 Gru 2013 02:06 
Awatar użytkownika

złoty
W chwili obecnej są to marginalne przypadki by ktoś potrzebował pomocy przy WDC. Po pierwsze rzadko kiedy to się opłaca dla osoby, która takie bilety chce kupić. Często lepiej doradzić by kupiła dla siebie WDC.

Jeżeli dostrzeżemy taką potrzebę, założę temat w dziale płatności w którym użytkownik będzie mógł poprosić o pomoc i na taką prośbę będzie można odpowiedzieć np. napisz do mnie na PW.

#4 PostWysłany: 24 Gru 2013 03:00 
Moderator forum
Awatar użytkownika

A te mityczne karty Maestro lub Diners, które ostatnio dość często dają jakieś profity?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 25 Gru 2013 15:44 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Gaszpar napisał(a):
W chwili obecnej są to marginalne przypadki by ktoś potrzebował pomocy przy WDC. Po pierwsze rzadko kiedy to się opłaca dla osoby, która takie bilety chce kupić. Często lepiej doradzić by kupiła dla siebie WDC.

Jeżeli dostrzeżemy taką potrzebę, założę temat w dziale płatności w którym użytkownik będzie mógł poprosić o pomoc i na taką prośbę będzie można odpowiedzieć np. napisz do mnie na PW.

Nie zgadzam się z tym twierdzeniem. Mieszkam w Krakowie i najczęściej (najczęściej, co nie znaczy, że zawsze) latam właśnie stamtąd. Nie mamy tu W6, więc i siłą rzeczy rzadko się z niego korzysta. Na przestrzeni ostatnich trzech lat dokładnie trzy razy leciałem gdzieś z wizzem, zawsze prosiłem o pomoc kogoś z WDC - mnie nie opłacało się kupować członkostwa tylko na taką okazję.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 25 Gru 2013 16:16 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 247
Kilometry: 302 027
ciacho_majonez napisał(a):
Gaszpar napisał(a):

Nie zgadzam się z tym twierdzeniem. Mieszkam w Krakowie i najczęściej (najczęściej, co nie znaczy, że zawsze) latam właśnie stamtąd. Nie mamy tu W6, więc i siłą rzeczy rzadko się z niego korzysta. Na przestrzeni ostatnich trzech lat dokładnie trzy razy leciałem gdzieś z wizzem, zawsze prosiłem o pomoc kogoś z WDC - mnie nie opłacało się kupować członkostwa tylko na taką okazję.

To fakt, sam mam WDC i kiedyś kupowałem loty koledze który lata sporadycznie bo bardziej opłacało mu się mi oddać 68 zł niż wydać 130 na nie.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 25 Gru 2013 16:29 

niebieski
Uzasadnienie decyzji iscie w stylu Stalina, ktory uwazal ze lepiej by zginelo 100 niewinnych, nizby mial sie uchowac jeden winny. Co do elimninowania z forum cwaniakow wykorzystujacych swoja wiedze do zarabiania zgoda, lecz nie w ten sposob!
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 25 Gru 2013 17:13 
Awatar użytkownika

niebieski
przykre że ktoś używa znanych sobie sposobów aby zarabiać ale próba aby zostały one tylko dla "NAS" i "WAS" jest również egoistyczna.
Proceder i tak będzie kwitł

#9 PostWysłany: 25 Gru 2013 22:34 
Awatar użytkownika

złoty
ciacho_majonez napisał(a):
Mieszkam w Krakowie i najczęściej (najczęściej, co nie znaczy, że zawsze) latam właśnie stamtąd. Nie mamy tu W6, więc i siłą rzeczy rzadko się z niego korzysta. Na przestrzeni ostatnich trzech lat dokładnie trzy razy leciałem gdzieś z wizzem, zawsze prosiłem o pomoc kogoś z WDC - mnie nie opłacało się kupować członkostwa tylko na taką okazję.

Przypadek taki, jak opisałeś jest w zasadzie jedynym, w którym pomoc jest sensowna. Wszystkie inne już nie mają racji bytu.
Zastanowimy się nad tym, być może otworzymy temat (jeżeli będzie takie zapotrzebowanie), w którym będzie można poprosić kogoś z WDC o pomoc..

Najtańsze bilety w W6 kosztują teraz 34zł za lot w 2 strony trzeba dorzucić 68zł dla użyczającego WDC. Przy następnej taryfie 108zł. Skorzystanie z takiej pomocy opłaca się faktycznie tylko gdy lecisz OW lub RT przy 2 najniższych taryfach i jesteś mocno przekonany, że w danym roku nie przytrafi ci się jeszcze jeden lot W6.

01ERES napisał(a):
Uzasadnienie decyzji iscie w stylu Stalina, ktory uwazal ze lepiej by zginelo 100 niewinnych, nizby mial sie uchowac jeden winny. Co do elimninowania z forum cwaniakow wykorzystujacych swoja wiedze do zarabiania zgoda, lecz nie w ten sposob!

A jaki inny sensowny sposób, możliwy do wykonania widzisz? Pytam całkowicie bez ironii, bo może są jakieś dobre, wykonalne pomysły.

Japi_29 napisał(a):
przykre że ktoś używa znanych sobie sposobów aby zarabiać ale próba aby zostały one tylko dla "NAS" i "WAS" jest również egoistyczna.
Proceder i tak będzie kwitł

Ale będzie kwitł poza forum np. na Allegro.

#10 PostWysłany: 25 Gru 2013 22:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Więc lepiej żeby grupa cwaniaków zarabiała na tym na Allegro, zamiast przetestowanego, dobrze działającego modelu pomocy forumowej?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 25 Gru 2013 22:54 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Z ciekawosci i rowniez bez ironii spytam autora - ile osob z administracji wpadlo na ten pomysl ?
Byli wsrod nas ludzie "kupujacy" cash passportem a placacy w rzeczywistosci karta sync. Wiem, ze teraz bede kwalifikowal sie do bana, bo zdradzam tajniki ludzi stad (chwilowo nie wymienie tych osob, bo sa nieco wyzej w hierarchii niz ja), ale szczerze mam to gdzies :)

Ostatnio edytowany przez Pawel_T, 25 Gru 2013 23:00, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 25 Gru 2013 22:57 
Awatar użytkownika

złoty
Mareckipl napisał(a):
Więc lepiej żeby grupa cwaniaków zarabiała na tym na Allegro, zamiast przetestowanego, dobrze działającego modelu pomocy forumowej?

Chodzi o to, że my nie chcemy udostępniać do tego platformy.
Chcemy zachęcać wszystkich do tego, żeby sami kupowali bilety nie korzystając z niczyjej pomocy bo aktualnie nie ma takiej potrzeby !
Teraz każdy kto ma kartę płatniczą dostosowaną do płatności w Internecie, po za sytuacją z WDC (ale popatrz na mój wcześniejszy) post kupi bilet w takiej samej cenie jak inny użytkownik Forum. Chyba, ze ten z listy przycwaniakuje kupi bilet za kilka -5 Euro zamiast za 15E i 10E zostawi sobie w kieszeni.

Pawel_T napisał(a):
Z ciekawosci i rowniez bez ironii spytam autora - ile osob z administracji wpadlo na ten pomysl ?

@Pawel_T
Nie wiem czy pamiętasz ale kiedyś te tematy powędrowały już do kosza wysłane tam przez administrację(nicki czerwone) wtedy jako "zielony" moderator poparłem ich powrót na forum. Jednak teraz gdy dowiedziałem się, że taki handel się odbywa a ostatnio jeden użytkownik kłócił się z nami, że regulamin nie zakazuje takiego sposobu handlu na forum- chciał wystawić ogłoszenie wprost. Uznaliśmy, że miarka się przebrała i nie będziemy na to pozwalać na Forum.

Ile osób z administracji wpadło na pomysł. Jeżeli liczymy administratorów- czeronych to na pewno 2 .Zdanie 3ciego nie do końca znam ale sądząc, że to On już wcześniej miał ochotę je zamknąć to pewnie można policzyć 3 administratorów.

#13 PostWysłany: 25 Gru 2013 23:41 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Zbanowany
Ja bym nie miał nic przeciwko, żeby zapłacić komuś za zakup taniej krajówki, nie bardzo rozumiem, co w tym nieetycznego?

#14 PostWysłany: 25 Gru 2013 23:51 

złoty
BusinessClass napisał(a):
Ja bym nie miał nic przeciwko, żeby zapłacić komuś za zakup taniej krajówki, nie bardzo rozumiem, co w tym nieetycznego?

Otóż to. Co w tym złego, że ktoś pomagając innej osobie nabyć tańszy bilet sam przy okazji coś na tym zyska? Wilk syty i owca cała. Nigdy nie korzystałem z usług "pomagających w zakupach", ale gdybym to zrobił i ktoś by na tym zarobił przy okazji to ok, nie ma sprawy, patrzę na swoją korzyść, a nie zaglądam innemu do kieszeni...
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 25 Gru 2013 23:55 
Awatar użytkownika

złoty

Taki sposób pomocy na Forum nigdy nie był dozwolony. Nawet w okresie gdy działało to super pomagający nie mógł wymagać "zapłaty" za pomoc. Proszący o pomoc mół zostawić dobrowolny napiwek tak to działało.

Poprosiłem Kamila by zabrał głos w tej sprawie. Może powie skąd założenia o zakazie zarabiania na Forum.

#16 PostWysłany: 25 Gru 2013 23:56 

Zbanowany
Cytuj:
Co w tym złego, że ktoś pomagając innej osobie nabyć tańszy bilet sam przy okazji coś na tym zyska?

Przecież na tej samej zasadzie działają wszyscy profesjonalni pośrednicy w sprzedaży biletów, szeroko reklamowani na tym portalu.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 26 Gru 2013 00:09 

niebieski
Nigdy nie widziałem tu żadnej reklamy pośrednika

Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2

#18 PostWysłany: 26 Gru 2013 00:16 

Zbanowany
Mlody napisał(a):
Nigdy nie widziałem tu żadnej reklamy pośrednika

Poważnie? No to nawet teraz porozglądaj się...
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 26 Gru 2013 02:08 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Mar77 napisał(a):

Otóż to. Co w tym złego, że ktoś pomagając innej osobie nabyć tańszy bilet sam przy okazji coś na tym zyska? Wilk syty i owca cała. Nigdy nie korzystałem z usług "pomagających w zakupach", ale gdybym to zrobił i ktoś by na tym zarobił przy okazji to ok, nie ma sprawy, patrzę na swoją korzyść, a nie zaglądam innemu do kieszeni...

Gdy zdarzylo mi sie korzystac z pomocy kogos z forum zostawialem napiwek i rowniez nie mialbym nic przeciw, jesli ktos za pomoca swojego sposobu byl w stanie kupic mi tanszy przelot.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 26 Gru 2013 09:58 
Awatar użytkownika

w ostatnim czasie zdarzyła mi sie pomagać kilu osoba, tylko dlatego ze nie posiadały WDC. Nigdy nikogo nie prosiłem o napiwek ani jakakolwiek prowizje. Przyznam szczerze ze wiele razy sam osobiście tłumaczyłem na czym to polega, i wielokrotnie sam mowilem ze lepszym rozwiązaniem będzie zakup WDC niż korzystanie z mojej pomocy.

Zgodzę się z faktem, iż na dzień dzisiejszy w niewielu przypadkach pomoc jest nie opłacalna, jedynie w sytuacji właśnie najtańszych biletów, i dla więcej niż jednej osoby.

Szczerze przyznam, ze ten temat trochę mnie rozbawił, sam z tego nic nie mam ani nie mialem (nawet 1pln),, ale wydawało mi się ze to było założenie tego forum, by pomagac innym,, jednak jak widac wiele sie zmieniło,, przybylo użytkowników,, wielu ludzi robilo dobry interes na pomocy w zakupach (i warto przypomniec ze nawet ktos z modow czy adminow tego forum rowniez, doladnie juz nie pamietam),, teraz gdy rozglos zabija szybko kazda okazje,, widac administracja obrala inna, bardziej komercyjna doroge,, pojawilo sie mnóstwo reklam,, teraz ten zakaz, bezinteresownej pomocy innym,, sam juz nie wiem, moze panowie sami optworzyli pośrednictwo, ale czerpia jakies korzysci z wciskania ludzom kart kredytowych lub samego WDC ??

Wydaje mi sie ze słuszniejsza drogo, byłaby odpowiednia edukcja uzytkownikow, a tym, ze ktos kogos naciaga przy pomocy w zakupie, jestescie sami winni poniewaz wszedzie sa nieautalne informaje na ten temat,, skoro nie opłaca sie juz nikomu pomagac, to nawet sie nie chce Wam tych info juz zmienic ??

Tak wiec, szanowna administracjo, kazdy kto dluzej siedzi na tym forum, widzi ze sprawy wymknęły sie spod kontroli, panuje tutaj bałagan jak malo gdzie, pojawiają się duble postów i nikt sobie z tego nic nie robi, coraz więcej osób, nie ma ochoty się już tutaj nawet wypowiadać, a Wy chyba zapomnieliście ze użytkownicy to nie tylko kliknięcia w Wasze bannery i liczba odwiedzin.. i ze to właśnie oni tworzą to forum, a nie Wy - Administracja..
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 133 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 52 gości