Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 145 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Sri Lanka
#81 PostWysłany: 21 Wrz 2013 18:37 

Z tych rejonów mogę polecić Nilavelli. Mieszkaliśmy w hoteli Shahira niedaleko plaży, przy której znajduje się baza wojskowa. Okolica spokojna, mało turystów trochę Lankijczyków. Około 1 km od brzegu jest park narodowy Pigeon Island - możliwy transport motorówką i wypożyczenie sprzętu do snorkelingu + oplata za wstep. Przy wyspie można ponurkować na rafie i przy odrobinie szczęścia spotkać rekina. Najlepiej wybrać się z rana - woda jeszcze klarowna i nie zmącona przez motorówki.

Ostatnio edytowany przez Roku, 20 Gru 2015 02:49, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

😎 Riwiera Adriatycka 🌊 Wycieczka do Cervii za 862 PLN 😎 Riwiera Adriatycka 🌊 Wycieczka do Cervii za 862 PLN
Bilety w cenie obiadu 😅 Zbiór lotów w jedną stronę od 55 PLN ✈️ Bilety w cenie obiadu 😅 Zbiór lotów w jedną stronę od 55 PLN ✈️
#82 PostWysłany: 21 Wrz 2013 20:10 

Loty: 62
Kilometry: 145 353
niebieski
Byłem w Trinco, Upuvelli i Nilaveli na przełomie kwietnia i maja. Baza normalna jak wszedzie na wybrzeżu. Ładne plaże. Sporo Rosjan i bardzo gorąco:)ok 38 stopni. Pigeon Island mnie nie zachwyciło, choć widziałem tam dużo rekinów podczas snorkelowania.
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 21 Wrz 2013 20:11 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
srebrny
jak pogoda ? to co Cie zachwycilo ?

#84 PostWysłany: 21 Wrz 2013 21:36 

niebieski
Na 20 dni pobytu deszcz padał tylko raz w Dambuli no i w górach. Co zachwycilo? Subiektywna ocena, zależy co kto lubi. Ja odwiedziłem sporo rzeczy - plaże, świątynie, ruiny, parki, pola herbaciane. Najlepsze widoki to jak dla mnie pola herbaty podczas podróży pociągami. Warto wspiać się też na Sri Pada, przejść równiny Hortona.
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 21 Wrz 2013 22:12 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
srebrny
marcind napisał(a):
Na 20 dni pobytu deszcz padał tylko raz w Dambuli no i w górach. Co zachwycilo? Subiektywna ocena, zależy co kto lubi. Ja odwiedziłem sporo rzeczy - plaże, świątynie, ruiny, parki, pola herbaciane. Najlepsze widoki to jak dla mnie pola herbaty podczas podróży pociągami. Warto wspiać się też na Sri Pada, przejść równiny Hortona.

dzieki za info :)
ciekawe bo wiekszosc stron pokazuje ze w maju pada najczesciej,
ja mysle o czerwcu - lipcu

#86 PostWysłany: 01 Paź 2013 18:46 
Site Admin

proszę pytania o tanie doloty kierować do odpowiedniego działu - wydzieliłem posty do tematu sri-lanka-w-grudniu,8,35244
proszę o pisanie w tym dziale na temat

#87 PostWysłany: 05 Lis 2013 00:21 
Awatar użytkownika

Kilka wrażeń z podróżowania autobusami i pociągami po Sri Lance plus aktualne ceny transportu, może komuś się przyda

http://kropkinamapie.pl/pociagiem-i-aut ... ennik.html
 Profil Relacje PM off
Koala22 lubi ten post.

#88 PostWysłany: 23 Lis 2013 13:50 

od siebie dodam szczegółowe wydatki (spędziłam tam ponad 3 tygodnie w lutym tego roku) http://emiwdrodze.pl/koszty/sri-lanka-koszty/

Gorąco polecam północ wyspy, w której turystów jeszcze jak na lekarstwo, a która odradza się po wojnie- ludzie wspaniali, nie ma jeszcze naciągaczy i wysokich cen jak w innych rejonach.

A zamiast Nuwary Eliyi czy Elli - mniejsze Haputale to świetny wybór :)

Image

Ostatnio edytowany przez Emimi, 17 Gru 2013 04:01, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Koala22 lubi ten post.

#89 PostWysłany: 07 Gru 2013 17:57 

Wiecie może, czy na lotnisku w Kolombo można dostać lokalną kartę sim do iphona 5 (micro-sim)? Ile kosztuje?
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 05 Sty 2014 21:26 
Awatar użytkownika

Jeżeli pytanie jest aktualne: wydaje mi się, że nie powinno być problemu, są tam stanowiska kilku operatorów komórkowych i od ręki wydają różne karty. Niestety ceny dokładnej nie jestem w stanie podać ale pamiętam, że uznałem, że jest raczej tanio niż drogo. Najlepiej poszukaj na ich stronach internetowych, bo też tak jak u nas zależą od pakietu jaki dostajesz.

Jeżeli interesują Cię inne ceny na Sri Lance polecam: http://kropkinamapie.pl/koszyk-w-kropki ... ennik.html
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Negombo nocleg
#91 PostWysłany: 20 Sty 2014 21:35 

mam pytanie: przylatujemy na sri lankę ok. godz. 20.00 i chcemy 2 pierwsze noce spędzić w Negombo - czy rezerwować hotel czy szukać na miejscu (trochę późno na szukanie)?
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 22 Sty 2014 13:02 

Witam,
Chciałam zapytać się o ubezpieczenie zdrowotne na Sri Lance, jakie jest honorowane, czy ktoś może jakieś polecić z własnego doświadczenia? Zależałoby mi na tym jednak, żeby polisa/ubezpieczenie pokrywały koszty ewentualnego leczenia na miejscu a nie po powrocie do kraju.

Z góry dziękuje!
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 22 Sty 2014 22:02 

Loty: 10
Kilometry: 24 346
Frida, ja zawsze wykupuję sobie w Allianzu (a przynajmniej odkąd kolega rozwalił się na nartach we Włoszech i cała procedura poszła megasprawnie). Prawdopodobnie da się znaleźć coś tańszego, ale jednak to większa firma niż nasi polscy ubezpieczyciele. Procedura w przypadku kłopotów wygląda tak, że musisz do nich zadzwonić na infolinię i oni ci szukają placówki medycznej, z usług której możesz skorzystać. Gdybyś jednak miała nagły przypadek, to w celu likwidacji szkody trzeba im wszystkie świstki dostarczyć chyba w ciągu 7 dni (o ile pamiętam może być faksem).

Przyznam jednak, że raz w Indiach nie chciało mi się dzwonić, bo jak sobie podliczyłem koszty telefonu do Polski, to się okazało że wizyta lekarza (do hotelu przyjechał dyrektor szpitala w Agrze) razem z lekarstwami kosztowała mnie 110 PLN, a minuta połączenia z komórki coś ok. 9 PLN (miałem wtedy ze sobą polskiego prepaida).
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 22 Sty 2014 22:36 
Site Admin

Zwykle niezależnie od ubezpieczyciela jeśli chcesz by nie trzeba było nic płacić i czekać na zwrot to dzwonisz, ubezpieczyciel wskazuje Ci konkretną placówkę, leczysz się w niej
tu masz cały temat o ubezpieczeniach ubezpieczenie-podrozne,135,3902
osobiście korzystałem 2 razy (nie na Sri Lance, ale w Tajlandii i Malezji) - z pzu i z isic - ale w obu wypadkach w trybie zwrotu kosztów - w obu nie robili problemów, trochę formalności trzeba było tylko dopełnić

#95 PostWysłany: 22 Sty 2014 22:43 
Awatar użytkownika

vanin napisał(a):
Frida, ja zawsze wykupuję sobie w Allianzu (a przynajmniej odkąd kolega rozwalił się na nartach we Włoszech i cała procedura poszła megasprawnie). Prawdopodobnie da się znaleźć coś tańszego, ale jednak to większa firma niż nasi polscy ubezpieczyciele.

Tak się akurat składa, że zajmuję się ubezpieczeniami, nie ważne gdzie bo nie chcę kryptoreklamy robić,
niezależnie gdzie się ubezpieczysz na wyjazd szkodę i tak likwiduje Elvia assistance. Przecież nie wyobrażalne by było żeby każdy ubezpieczyciel miał placówki w każdym kraju na świecie.

#96 PostWysłany: 23 Sty 2014 11:33 

Mam pytanie odnośnie szybkości pokonania
drogi z lotniska do stacji Fort.

Przylatuję o 4.40 rano.
Czy jest szansa żebym zdążył taksówką z portu lotniczego
do Colombo a dokładniej stacji kolejowej Fort na
pociąg wyjazd 6.50
Czy lepiej nie ryzykować jadę z małymi dziećmi.

#97 PostWysłany: 23 Sty 2014 11:52 

niebieski
Podróż taksówką to jakieś 30-40 min, wiec z tym nie ma problemu. Zależy to jednak od odbioru bagażu, kolejek do wklepania wiz itd. Może być różnie.
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 23 Sty 2014 13:38 
Awatar użytkownika

Loty: 19
Kilometry: 36 462
dokładnie, sam dojazd nie trwa długo - ja jechałam prywatnym autobusem, który jechał ekspresówką i całkiem sprawnie to poszło. Ale zostają jeszcze formalności na lotnisku, odebranie bagażu i ewentualna wymiana waluty. Z małymi dziećmi może być ciężko.
Swoją drogą wszystkim, którzy chcą się sprawnie dostać z lotniska do Colombo fort (a nie chcą płacić za taxi) polecam prywatne autobusy - trochę lepszy standard niż publiczne, a jak już wspomniałam jadą ekspresówką więc podróż jest o wiele krótsza niż autobusem 187 (o ile dobrze pamiętam).
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 25 Sty 2014 02:46 

Macie pomysły co warto przywieźć ze Sri Lanki? Czy tamtejsi celnicy jakoś specjalnie stosują się do przepisów, bo czytałem, że np. jest limit herbaty do 3kg, na kamienie szlachetne konieczny jest rachunek, pamiątek z jakiegoś tam drewna nie wolno wywozić, itp. czy po prostu standardowo prześwietlają bagaż i jeśli nie ma nic niebezpiecznego, to idzie się dalej?

Zastanawiają mnie też wyroby z muszelek, bo też różne źródła podają można/nie można wywozić.

Aha i limity mocnego alkoholu ważne są dla Polski mimo, że lecę przez UK?

#100 PostWysłany: 27 Sty 2014 15:22 

A czy ktoś z Was może nurkował przy Pigeon Island?

Układam własnie plan wyprawy i Trinco jest mi całkiem nie po drodze- z drugiej strony po obejrzeniu wielu relacji z Sri Lanki wydaje mi się, że właściwie tylko tam jest nieźle zachowana rafa koralowa. Czy w Hikkudawie również snoerkling jest interesujący? Będziemy na Sri Lance na przełomie marca/kwietnia i trochę boję się, że na południu wyspy woda może być już bardzo mętna- kończy się wtedy sezon.

Zastanawiam się rówież nad rezerwowaniem noclegów- teoretycznie wszędzie czytam, ze nie warto,ze nocleg sam nas znajdzie, ale jedziemy z dwójką małych dzieci +4 os dorosłe i nie jestem pewna czy dla takiej grupy tez nie będzie problemu. W każdym z miejsc planujemy zostać noc, dwie.

Będę wdzięczna za podpowiedzi:)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 145 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości